Bekijk de Rondreis Turkije-Oost, 20 dagen van Djoser

Rondreis Turkije-Oost 20 dagen

Vanaf € 2.095,- Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)

Het nog weinig bezochte, dunbevolkte oosten van Turkije biedt een grote diversiteit aan interessante bezienswaardigheden in een altijd wisselend decor van de Anatolische hoogvlakte en de groene Zwarte Zeekust. Ontdek bijvoorbeeld het bizarre landschap in Cappadocië en het Byzantijnse Sumelaklooster. De uitgewerkte vulkaan Ararat is beroemd omdat hier de Ark van Noach gestrand zou zijn. De stad Diyarbakir is een sfeervolle oosterse handelsstad aan de bovenloop van de Tigris. Bij de berg Nemrut Dagi staan kolossale konings- en godenbeelden die een piramidevormige grafheuvel omringen.

Daarom Djoser

 • Comfortabele hotels mét ontbijt
 • Nederlands sprekende reisbegeleiding
 • Alle hoogtepunten van Oost-Turkije in een ontspannen reistempo
 • Excursie Sumelaklooster, een Byzantijns bouwwerk
 • Excursie Bergheiligdom Göbekli Tepe, oudste Tempelcomplex
 • Excursie Berg Nemrut Dagi, grafheuvel omringd met konings- en godenbeelden
 • Valleien, ondergrondse steden en tufstenen landschap van Cappadocië

Route en kaart

Routekaart Rondreis Turkije-Oost, 20 dagen
 1. Amsterdam - Trabzon
 2. Trabzon
 3. Trabzon - Sumelaklooster - Rize - Artvin
 4. Artvin - Ani - Kars
 5. Kars
 6. Kars - Dogubeyazit - Van
 7. Van, optioneel bezoek Aktamar
 8. Van - Diyarbakir
 9. Diyarbakir - Midyat Mardin
 10. Mardin
 11. Mardin - Nemrut Dagi - Kaltha
 12. Kaltha - Halfeti - Urfa
 13. Urfa
 14. Urfa - Gaziantep
 15. Gaziantep - Antakya
 16. Antakya - Nigde
 17. Nigde - Ürgüp (Cappadocië)
 18. Ürgüp
 19. Ürgüp
 20. Ürgüp - Amsterdam

Reisbeschrijving

Trabzon & Sumelaklooster

Dag 1 Amsterdam - Trabzon
Dag 2 Trabzon

De kustplaats Trabzon, wordt ook wel ‘Klein Istanbul’ of ‘Klein Constantinopel’ genoemd. Dit is vanwege haar keizerrijke geschiedenis, hoge bergen scheiden deze stad af van het binnenland van Anatolië. Trabzon was een prominente plaats aan de Zijderoute en was van groot belang voor de internationale handel tussen Europa en Azië. Trabzon die als Griekse kolonie een lange historie heeft, is onze verblijfplaats. Traditionele producten uit de stad zijn ansjovis, hazelnoten en thee.

De belangrijkste bezienswaardigheden van de stad zijn de 13-eeuwse Aya Sofia met zijn fresco’s een absolute must see. Omdat de turken deze kerk ombouwden tot een Moskee, en daarbij de fresco’s onder een laag kalk lieten verdwijnen, zijn ze bijzonder goed bewaard gebleven. Daarnaast biedt de Aya Sofia ook een riant buitenverblijf van Atatürk. In de omgeving van de tegen de bergen geplakte stad is het heerlijk toeven om heerlijk bij te komen van de vele indrukken die je al hebt opgedaan tijdens de eerste dagen van je reis door Turkije.


Sumelaklooster, Artvin & Kars


Dag 3 Trabzon – Sumelaklooster – Rize – Artvin
Dag 4 Artvin - Ani - Kars
Dag 5 Kars

De route vanuit Trabzon naar Artvin leidt door prachtige landschappen. Vanuit Trabzon volgen we de kustlijn van de Zwarte Zee verder naar het oosten en dan landinwaarts langs de grens met Georgië.

Turkije - SumelakloosterOnderweg maken we een excursie naar het Sumelaklooster, in het Turks veelal aangeduid als Meryem Ana, een Byzantijns bouwwerk dat als een vogelnest tegen een steile rotswand is geplakt. Het ligt op 1200 kilometer hoogte in nationaal park Altindere in het Maçkadistrict. Tegenover de kerk liggen de kloostergebouwen verspreid, ook bevinden zich er een aantal gastenverblijven uit1860, bibliotheek en een aantal kapelletjes. Op de weg naar het Sumelaklooster, maken de mistflarden waarin het op 1250 meter hoogte gelegen klooster meestal gehuld is, de eerste aanblik, tussen de bomen door, onvergetelijk.

Onderweg naar Artvin komen we door het dorpje Rize, bekend om de theeplantages. In 1947 werd hier de eerste theefabriek gebouwd en is nu zeer bekend als centrum van de Turkse theeindustrie. De schitterende omgeving van Artvin, onze volgende overnachtingsplaats, waar zich het Yusufeli-gebergte bevindt, is een gebied van bergen, meren, bossen, hoogvlakten en rivieren. Op de weg naar Artvin zie je al het Kackar gebergte met zijn besneeuwde bergtoppen. Na Artvin doorkruisen we het ruige Pontusgebergte waar nog wolven, bruine beren en lynxen leven. Op de bergtoppen zijn vele prachtige kasteelruïnes te zien.

kars, oost turkije, groepsreis, rondreis, kerken, cultuur, djoserWe komen aan in Kars, een levendig plaatsje dicht bij de Georgische en Armeense grens. Het aantal toeristen dat hier komt is klein, waardoor je nog het echte authentieke Turkse leven meemaakt. We bezoeken Ani dat 45 km verderop in een uithoek van Turkije tegen de afgesloten grens met Armenië aangeplakt ligt. In de 10e eeuw werd deze plek op de Zijderoute door de Armeense koningen tot hoofdstad gemaakt, maar snel daarna veroverd en verlaten. De stad had in die tijd ongeveer 100.000 inwoners, maar sinds het rond 1300 werd belaagd door achtereenvolgens Mongoolse troepen en een hevige aardbeving, is het een uitgestrekte ruïnestad aan een diepe kloof, uitgesleten door de rivier die tegenwoordig de grens vormt. Een fors aantal kerken ligt aan de voet van de citadel.


Dogubayazit, Van

Dag 6 Kars – Dogubeyazit - Van
Dag 7 Van, optioneel bezoek Aktamar

ark van noach, noahs ark, oost turkije, groepsreizen, rondreizen, djoserVanuit Kars rijden we door een verlaten gebied langs de Armeense grens naar het zuiden. Voordat we aankomen in Dogubeyazit maken we een tussenstop in het magnifieke 18e-eeuwse Sultanpaleis van Ishak Pasja, een schitterende combinatie van Osmaanse architectuur met Perzische en Seldjoekse invloeden. Met name de kamers van het harem zijn zeker de moeite waard! De stad Dogubeyazit heeft een lange historie en ligt aan de voet van de ruim 5000 meter hoge uitgebluste vulkaan Ararat, welke het hele jaar wordt bekroond met kap van sneeuw. De berg is beroemd omdat hier de Ark van Noach gestrand zou zijn.

Onze volgende overnachtingsplek is de 200 km zuidelijker gelegen plaats Van, rond 900 voor Christus de hoofdstad van het Urartische rijk. In het archeologisch museum en op de Van Kalesi, een hoge rots met verschillende ruïnes zijn daarvan nog overblijfselen te vinden. Van ligt op de oostelijke oever van het enorme Vanmeer, dat is ontstaan doordat de vulkaan Nemrut de afvoer van water afsloot. Het water van het meer heeft daardoor een hoog sodagehalte, zodat je kleren kunt wassen zonder zeep te gebruiken. In het meer ligt het eilandje Akhtamar, waar een prachtige Armeense kerk uit de 10e eeuw te vinden is. De muren zijn rijkelijk bedekt met Bijbelse reliëfs.


Diyarbakir


Dag  8 Van – Diyarbakir
Dag  9 Diyarbakir – Midyat Mardin
Dag 10 Mardin

Een lange rit door het ruige Koerdisch gebied brengt je naar de belangrijkste stad voor de Koerden, Diyarbakir. De Koerden wonen verspreid over Irak, Iran, Syrië en Turkije. Deze sfeervolle oosterse handelsstad, die wordt omringd door een basalten stadsmuur van bijna zes kilometer lang, ligt aan de rivier de Tigris. Het oude centrum is verdeeld in een Armeense, een Koerdische, een christelijke en een Arabische wijk. In de kleine straatjes van het centrum staan eeuwenoude Syrisch-Orthodoxe kerken naast Arabische panden en Turkse moskeeën. Als je een hele dag op pad bent geweest is het leuk om in de namiddag de lokale lekkernij van Diyarbakir te proeven: gegrilde kaas dat zwemt in mierzoete honing! Of als je meer van de waterpijpen houdt, breng dan een bezoekje buiten de oude stadsmuren vol met restaurantjes en cafés, volgens de inwoners komt de waterpijp oorspronkelijk uit deze regio.

100 kilometer zuidelijker ligt het stadje Mardin tegen een rotswand geplakt. Hier heb je een overweldigend uitzicht op de Syrische laagvlakte en op enkele kilometers van de stad ligt de vroegere zetel van de Syrisch-orthodoxe patriarch, het klooster Deir el Zarafan van bijna 1600 jaar oud. Nog eerder was deze plaats al door de vuuraanbidders in gebruik, wat je ook nog altijd in het klooster kunt zien. Mardin staat daarnaast ook heel erg bekend om zijn zeep, zoete nootjes en andere zoetigheden.


Nemrut Dagi

Dag 11 Mardin – Nemrut Dagi –Kaltha

Het plaatsje Khalta dient als uitvalsbasis voor een bezoek aan Nemrut Dagi, een werelderfgoed in Oost-Anatolië. Op meer dan 2000 meter hoogte zijn op last van de lokale koning Antiochus in de 1e eeuw v.C. kolossale konings- en godenbeelden neergezet rond een piramidevormige grafheuvel. De manshoge stenen hoofden, door aardbevingen gescheiden van de rompen, geven de top een onwerkelijk karakter, vooral bij zonsopkomst en zonsondergang.

Halfeti & Urfa

Dag 12 Kaltha - Halfeti – Urfa
Dag 13 Urfa

Halfeti verdween door de aanleg van de Birecik dam in de jaren ’90 onder water. Met een bootje kan je de rivier oversteken en een deel van de oude stad nog onder het wateroppervlak zien liggen. Na deze stop rijden we verder naar Urfa, ook wel Sanliurfa (glorierijk Urfa) genoemd. In de buurt van Urfa bevindt zich een grot waarvan men aanneemt dat Abraham daar geboren is, volgens het geloof van de Moslims is Abraham een profeet. De voornaamste bezienswaardigheid van Urfa is de oude citadel, gelegen op een heuvel boven de stad. Ook zijn er delen van de oude stadsmuren bewaard gebleven en fragmenten van de waterbeheersingswerken. Islamitische monumenten zijn de 17e-eeuwse koranschool en de moskee van Abd ar-Rahman. De karavanserai en de bazaar verlenen deze stad een echte Arabische sfeer.

Buiten Urfa bevindt zich het bergheiligdom Göbekli Tepe, het oudste tempelcomplex ter wereld (11.500 jaar oud). Het is gebouwd rond het begin van het Neolithicum en staat op het hoogste punt van een langgerekte bergketen.

Gaziantep & Antakya

Dag 14 Urfa - Gaziantep
Dag 15 Gaziantep – Antakya

Gaziantep kent een rijke geschiedenis en staat bekend als het centrum van de pistache productie. De stad is omringd met boomgaarden en de baklava gemaakt van de beste pitstachenootjes uit deze stad geniet wereldfaam. Probeer ook een Katmer, een gerecht gemaakt van filodeeg, pistache nootjes en kaymak. Op de heuvel in het centrum van de stad bevindt zich een kasteel, dat mooi uitzicht biedt op de omgeving.

Niet te missen is het Zeugma museum waar je een uitgebreide collectie prachtige mozaïeken aantreft die zijn gered uit de Romeinse stad Zeugma. De redding was noodzakelijk omdat deze antieke stad eveneens door de aanleg van de Birecikdam onder water zou verdwijnen. De stad kent aantrekkelijke authentieke bazaars waar nauwelijks toeristen komen.

Adana - Nigde

Dag 16 Antakya – Adana – Nigde

Adana ligt in Cilicie een van de dichtst bevolkte gebieden van Turkije. De omgeving is vruchtbaar door de rivier de Seyhan. In de stad wordt deze overspannen door verschillende bruggen waarvan de oudste door de Romeinen is gebouwd. Opvallend is de grote klokkentoren, de Büyük Saat en de Sabanci Merkez Camii, een van de grootste moskeeën in het Midden Oosten, die ruimte biedt aan maar liefst 28.500 mensen.

Nadat we hier hebben rondgekeken rijden we door naar Niğde. Deze stad kent een geschiedenis van meer dan 10.000 jaar en is door veel verschillende bevolkingsgroepen, waaronder de Romeinen, de Ottomanen en Seltjoeken bewoond. Al deze volkeren hebben hun sporen achtergelaten. Veel vondsten zijn te bewonderen in het Etnografische en archeologisch museum. 10 kilometer buiten de stad ligt het in de rotsen uitgehakte Byzantijnse klooster Gumusler. Hoewel tegenwoordig een ruine, maken de mooie fresco’s nog steeds indruk.


Cappadocie

Dag 17 Nigde – Ürgüp (Cappadocië)
Dag 18 Ürgüp (Cappadocië)
Dag 19 Ürgüp (Cappadocië)
Dag 20 Ürgüp (Cappadocië) - vlucht naar Amsterdam

Turkije - Urgup - CappadociaTijdens ons verblijf in Cappadocië zijn we te gast in een hotel in het plaatsje Ürgüp vlakbij Göreme. Het is een ideale uitvalsbasis om deze bijzondere streek op je eigen manier te verkennen. Erosie van de vulkanische tuflaag vormde een bizar maanlandschap met valleien, kloven en grillige rotsformaties. In Ürgüp kun je nog steeds zien hoe mensen ooit leefden in rots woningen. Als je interesse hebt in een Kilim of in een tapijt, dan tref je hier bij de talrijke handelaren een rijke sortering. Train onder het genot van een kopje mierzoete thee je onderhandelingsvaardigheden.

De regio was eeuwenlang een toevluchtsoord voor vervolgde groeperingen, zoals de christenen; meer dan 3000 rots kerken en een aantal ondergrondse steden zijn bewaard gebleven. Met de bus, wandelend of fietsend verkennen we deze boeiende streek. Bekend zijn met name het openluchtmuseum van Göreme, met verschillende rotskerkjes met fresco's, de ondergrondse steden Derinkuyu en Kaymakli, de groene Ihlara-vallei, de Zelve-vallei en het pottenbakkersdorp Avanos.

Op weg met Djoser

Bij onze reizen is geen sprake van een strak gepland reisschema. De reisdagen staan natuurlijk vast, maar ter plaatse wordt het programma in overleg tussen de groep en de reisbegeleiding ingevuld. De reisbegeleiding biedt de meeste dagen wel een programma aan en een aantal excursies is inbegrepen, maar je bent zeker niet verplicht hieraan deel te nemen. Wie er liever zelf op uitgaat, heeft daartoe alle vrijheid. Zo leer je een land tenslotte het beste kennen. Gemiddeld bestaan de groepen uit 16 deelnemers. De maximale groepsgrootte is 20 personen.
 

Vertrekdata 2024

Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)

Start - einde Beschikbaarheid Prijs
Start - einde
14 apr - 03 mei
Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 2.095,-

Start - einde
05 mei - 24 mei
Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 2.095,-

Start - einde
26 mei - 14 jun
Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 2.095,-

Inclusief

 • Vliegreis
 • Toeslag hoogseizoen luchtvaartmaatschappij
 • Luchthavenbelasting, veiligheidstoeslag & brandstoftoeslag
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Lokale gids
 • Vervoer met eigen bus
 • Hotelovernachtingen met ontbijt
 • Bezoek Sumela klooster
 • Bezoek Göbekli Tepe
 • Bezoek Nemrut Dagi

Exclusief

Reisverzekering, visum, overige maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies, fooien, persoonlijke uitgaven, reserveringskosten € 25,-, bij 2 of meer personen € 40,-, etc.

Wijzigingen voorbehouden.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je een eenpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag

Vluchttoeslagen (inbegrepen)

Luchtvaartmaatschappijen berekenen naast luchthavenbelastingen, ook brandstof- en veiligheidstoeslagen. Bij Djoser zijn al deze toeslagen in de reissom inbegrepen.

Landarrangement

Je kunt deze reis boeken zonder internationale vluchten, je boekt dan zelf je vliegtickets. De prijzen voor dit landarrangement zijn vanaf €1.695,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt.

Groepssamenstelling en groepsgrootte

Onze groepen bestaan uit zowel samenreizende als alleengaande reizigers. Reis je alleen, dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen.

Wil je meer specifieke informatie over de samenstelling van de groep en vertrekdatum van jouw keuze dan kunnen we je telefonisch (071 - 5126400, België: 09 223 00 69) meer informatie geven over bijvoorbeeld leeftijden en het aantal mannen, vrouwen of alleengaande reizigers.

Gemiddeld bestaan de groepen uit 16 deelnemers, het maximum is 20.

De gemiddelde groepsgrootte om de reis door te laten gaan is 10.

Nog bedenktijd nodig? Dan kun je tot een paar maanden voor vertrek een optie op een reis nemen. Zo’n voorlopige reservering is gratis en is 5 dagen geldig. De optie wordt automatisch omgezet in een definitieve of aanvraagboeking, tenzij je deze tijdig zelf bevestigt of annuleert. Het is helaas niet mogelijk om een optie te nemen op een reis waar nog maar een aantal plaatsen beschikbaar zijn.

Praktische informatie

Accommodatie

We overnachten in typische, middenklasse hotels. Sommige hotels zijn vrij groot met ruime kamers en voorzien van alle gemakken zoals internet en een zwembad. Andere hotels zijn kleinschaliger en knusser.

Alle kamers zijn voorzien van eigen douche en toilet. De meeste hotels liggen centraal en de meeste bezienswaardigheden en restaurants bevinden zich op loopafstand. 

Bekijk hotelreviews op Tripadvisor

Trabzon  Konkak Park
Artvin  Koru Butik
Kars  Karabag
Van  Van Life hotel
Diyarbakir  New Garden
Mardin  Yay Grand Hotel
Sanliurfa  Hotel Gulizar
Gianteppe  Hotel Ravanda
Antakya  Hotel Anemon
Ürgüp  Hotel Tulpar

Deze selectie geeft een goed beeld van de hotels waar we op deze reis verblijven.

Eenpersoonskamer
Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met een andere alleenreizende van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je een eenpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag vanaf vanaf € 495,-.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je een eenpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag

Vliegreis

Turkish airlines

De vluchten worden uitgevoerd met Turkish Airlines. Het meest voorkomende vluchtschema ziet er als volgt uit, onder voorbehoud van wijzigingen:

Amsterdam - Istanbul   12:00 - 16:25
Istanbul - Trabzon   18:00 - 19:05
             
Kayseri - Istanbul   17:00 - 18:05
Istanbul - Amsterdam   19:25 - 22:05


Tijdsverschil: in Turkije is het een uur later dan in Nederland.

Turkish Airlines is dé nationale luchtvaarmaatschappij van Turkije, met de thuisbasis in Istanbul. Vanuit de gloednieuwe en hypermoderne luchthaven wordt er wereldwijd gevlogen. De luchtvaarmaatschappij maakt deel uit van de Star Alliance, waar ook Lufthansa bij is aangesloten. De vloot is zeer jong en modern. Turkish onderscheidt zich door de unieke gastronomische ervaring aan boord. Met het inflight entertainmentsysteem kom je niets te kort. Er is een ruim aanbod met onder andere spelletjes, muziek en films voor alle leeftijden. Kortom bij Turkish Airlines begint je reis goed en ontbreekt het je aan niets.

Landarrangement

Je kunt deze reis boeken zonder internationale vluchten, je boekt dan zelf je vliegtickets. De prijzen voor dit landarrangement zijn vanaf €1.695,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt.

Vervoer

We reizen door Turkije met een airconditioned bus met een Turkse chauffeur. De bus staat gedurende de hele reis tot de beschikking van de groep zodat er altijd gestopt kan worden om te fotograferen, iets te eten of te drinken, of om ergens rond te kijken. Ook tijdens enkele langere reisdagen tijdens deze reis worden voldoende stops en fotomomenten ingelast.

Bij de reis inbegrepen

 • Vliegreis
 • Toeslag hoogseizoen luchtvaartmaatschappij
 • Luchthavenbelasting, veiligheidstoeslag & brandstoftoeslag
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Lokale gids
 • Vervoer met eigen bus
 • Hotelovernachtingen met ontbijt
 • Bezoek Sumela klooster
 • Bezoek Göbekli Tepe
 • Bezoek Nemrut Dagi

Excursies

Bij Djoser bepaal je zelf welke bezienswaardigheden je de moeite waard vindt om te bezoeken. De een bezoekt liever een van de openluchtmusea of bekijkt de kloosters en kerken uitgebreid, terwijl een ander liever ook wat in een dorpje rondloopt om de lokale sfeer te proeven. In de meeste gevallen kun je zelf of met groepsgenoten, al dan niet met hulp van onze reisbegeleiding, er te voet of met lokaal vervoer erop uit trekken. Toegangsgelden zijn dan ook niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken.

Sommige bezienswaardigheden mag je niet missen, zijn slecht bereikbaar of liggen ‘en route' naar onze volgende overnachtingsplaats. Dergelijke excursies zijn bij Djoser in het programma opgenomen. Ook bij alle excursies die bij het programma inbegrepen zijn, geldt dat het entreegeld exclusief is.

Tijdens deze reis door Turkije zijn de volgende excursies in het reisprogramma inbegrepen:

 • Een bezoek aan het Sumela Klooster, gebouwd tegen een rotswand in het Ziganagebergte. Zowel van binnen als van buiten bedekt met fresco’s in een waanzinnig mooie omgeving.
 • Göbekli Tepe, het oudste tempelcomplex ter wereld.
 • Op een kale berg ten zuidoosten van Malatya ligt één van de meest bijzondere monumenten van Turkije: Nemrut Dagi.

Onderweg stopt onze bus op een aantal plaatsen, waarvoor je uitsluitend eventueel entreegelden hoeft te betalen:

 • Ani, de stad der duizenden kerken, ligt op een1338 meter hoog plateau, aan de grens met Armenië. De stad wordt grotendeels omringd door een dieper liggende rivier.
 • Onderweg van Kars naar Dogubeyazit, zullen we langs de met eeuwige sneeuw bedekte vulkaan, Ararat, rijden. Dit is de hoogste en grootste berg van Turkije en het Armeense Plateau. Op een afstand kunnen wij een stop maken, om deze prachtige vulkaan te bewonderen.

Ter plaatse kunnen eventueel nog meer excursies en bezienswaardigheden worden geregeld. Ook in de andere plaatsen die wij bezoeken tijdens deze bijzondere rondreis, is er genoeg te zien en te doen, u kunt dit helemaal naar eigen inzicht invullen. Het principe ‘vrijheid-blijheid’ houdt in, dat enkele excursies die bij de reis zijn inbegrepen vastliggen, maar dat de resterende tijd vrij is in te vullen.

Reisdocumenten

 • Paspoort of Europese identiteitskaart: deze dient na vertrek uit Turkije nog minimaal zes maanden geldig te zijn. Bij een identiteitskaart krijg je een briefje met daarop een stempel (visum) vergeet dit niet bij je te hebben tijdens de terugreis.
 • E-ticket. Meer informatie over de vlucht ontvang je ongeveer 2 weken voor vertrek.
 • Mogelijk gelden er aanvullende inreisvoorwaarden met betrekking tot COVID-19. Bekijk actuele informatie op de website van de Rijksoverheid met reisadviezen, onder het onderwerp "Coronavirus".

Geldzaken

In Turkije word betaald met de Turkse lira, Voor de actuele koersen kijk op oanda.com.

Pinnen: overal zijn geldautomaten.
Contant: Turkse Lira en euro’s.
Creditcards: worden bijna overal geaccepteerd.

Als richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen, zoals maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies en persoonlijke uitgaven geldt minimaal € 300,- per persoon per week. Houd rekening met entreegelden van bezienswaardigheden, gemiddeld € 10,- per entree.

Het is gebruikelijk fooien te geven voor verleende diensten. Om te voorkomen dat je steeds fooien uit moet delen, wordt aan het begin van de reis een fooienpot ingesteld, waaruit de (gezamenlijke) tips aan de chauffeurs, gidsen, hotelpersoneel e.d. worden betaald. De richtlijn voor de fooienpot voor deze reis bedraagt € 40,- pp. (afhankelijk van de grootte van de groep)

Maaltijden

Alle ontbijten zijn tijdens deze reis inbegrepen, maar voor de lunch en het diner gaat u zelf op zoek naar iets lekkers. Zo blijft er voldoende ruimte over om op eigen gelegenheid de Turkse keuken te verkennen. Lekker eten vormt ten slotte een groot deel van een geslaagde vakantie. De reisbegeleiding informeert je over goede ‘Lokantas’ en ‘Kebab Salonu’s’ zodat je voor een redelijke prijs kennis kunt maken met de Turkse keuken.

Turkije heeft een overheerlijke en smaakvolle keuken! Dit komt door de vele invloeden van de Grieken, Arabieren, Perzen, Romeinen en Kaukasiërs die jarenlang delen van Turkije hebben bezet. Iedereen bracht zijn eigen recepten en eetgewoonten mee uit eigen land, tot op de dag van vandaag worden deze gerechten nog steeds bereid door de Turken. Daarnaast is de Turkse keuken ook heel erg gevarieerd, dit komt weer doordat gerechten van generatie op generatie worden doorgegeven, met elke keer weer een andere twist! Uiteraard kennen wij allemaal de typische Turkse gerechten, zoals de Turkse Pizza, maar Turkije heeft nog veel meer te bieden. Turkije heeft een ruime keuze aan restaurants, waar je voor een redelijk bedrag een grote keus aan allerlei schotels hebt. In de doorsnee restaurants, 'Lokantas' en 'Kebab Salonu's' kun je gerechten krijgen als gevulde groenten, stoofschotels en gegrild vlees, rijst, pasta of Turkse pizza's.

Kenmerkend voor de Turkse maaltijden is het veelvuldig gebruik van verse groenten als tomaat en komkommer, vers fruit, lichte olijfolie en knoflook. Het islamitische karakter van Turkije zie je in het eten terug door het ontbreken van varkensvlees. Wel krijg je vlees van lammeren, schapen en geiten. Naast de typisch Turkse restaurants zijn het theehuis en de 'Pastane' (banketbakker) uitermate populair. In de kustplaatsen vind je talloze visrestaurantjes. Mineraalwater in flessen is overal te krijgen, evenals de nationale volksdrank thee (çay). Turkse thee is een zwarte thee die gezet wordt met behulp van een Samowar, hierbij wordt een grote hoeveelheid theebladeren gekookt in een kleine hoeveelheid water.

Gezondheid

Voor deze reis worden vaccinaties tegen DTP en hepatitis A aangeraden.

Het is verstandig enigszins te letten op wat je eet. Hoewel de hygiënische omstandigheden in Turkije redelijk zijn, is het handig om een middel tegen darmstoornissen mee te nemen en een zoutoplossing (als ORS) tegen uitdroging. De reisbegeleiding heeft een medische set bij zich met steriel hulpmateriaal voor noodgevallen.

Voor vaccinaties werkt Djoser samen met Thuisvaccinatie.nl. Het is de grootste landelijke organisatie voor reisvaccinaties aan huis. De deskundige artsen komen bij je langs wanneer het jou uitkomt. Ook ‘s avonds en in het weekend of op het werk. En sturen (indien mogelijk) de rekening rechtstreeks naar de zorgverzekeraar. De tarieven zijn vergelijkbaar met andere vaccinatie instellingen. Je kunt gemakkelijk online een afspraak maken. Voor een advies per land kun je ook de website raadplegen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering lcr.nl of itg.be.

Logo ThuisVaccinatie.nl

Klimaat en geografie

Centraal-Anatolië bestaat uit een hoogplateau met bergketens. Er heerst een landklimaat met droge en warme zomers en een zacht en aangenaam voor- en najaar. Het is 's zomers weliswaar warmer dan in het voor- en najaar, maar vanwege de relatief lage vochtigheidsgraad is de warmte goed te verdragen. Oost-Anatolië is een ruig gebied met hoge bergen waar het zelfs 's zomers nog redelijk koel is. Het landschap is er altijd groen, vanwege de relatief hoge luchtvochtigheid en de regelmatige regenval.

Reisbegeleiding en gidsen

Een enthousiaste Nederlandse reisbegeleider begeleidt de reis. Onze reisbegeleiders zijn zeer ervaren en bevlogen reizigers en vertellen onderweg leuke weetjes over de bestemming. Zij zorgen dat de reis soepel verloopt en zijn het aanspreekpunt voor vragen en wensen. De eigen passie, in combinatie met een uitgebreide training en inwerkprocedure, vormt de basis voor hun deskundigheid en professionaliteit.

Een lokale gids vertelt uitgebreid over het land; van de lokale gebruiken, religieuze invloeden tot culturele achtergronden.

Veelgestelde vragen

Hoe reizen we door Turkije?

We reizen door Turkije met een eigen airconditioned bus met een Turkse chauffeur.

Kan ik pinnen in Turkije?

Overal zijn er geldautomaten u betaalt met de Turkse Lira. Creditcards worden bijna overal geaccepteerd.

Wat is het voltage in Turkije?

De netspanning is 220 volt, de stopcontacten zijn gelijk aan die in Nederland.

Hoe wordt de reis begeleid?

Een enthousiaste Nederlands sprekende lokale reisbegeleider begeleidt de reis en vertelt uitgebreid over het land; van de lokale gebruiken, religieuze invloeden tot culturele achtergronden. De reisbegeleiding zorgt dat de reis soepel verloopt en is het aanspreekpunt voor vragen en wensen.

Stel je vraag

Staat jouw vraag hier niet tussen? Stel deze dan via info@djoser.nl.

Foto's en video

Reisblog Turkije

Bekijk alle reisblogs over Turkije