Overzicht Turkije rondreizen van Djoser

Land- en klimaatinformatie Turkije

Landinformatie Turkije

Landinformatie Turkije

 • Hoofdstad: Ankara
 • Andere bekende steden: Istanbul, Antalya en Konya
 • Inwoners: 75 miljoen
 • Taal: Turks
 • Munteenheid: Turkse lira
 • Beste reistijd: mei, juni, september en oktober
 • Tijdsverschil: In Turkije is het 1 uur later dan in Nederland.
 • Oppervlakte: 785.000 km²
 • Geografie: Turkije is een land dat op twee continenten ligt: een klein deel ligt in Europa en de rest in Azië. Onder Turkije liggen de grenzen van een aantal tektonische platen. Doordat die langs elkaar heen schuiven, komen lichte aardbevingen regelmatig voor. Het heeft er ook voor gezorgd dat een groot deel van Turkije zeer bergachtig is. De hoogste berg, Ararat, ligt in het oosten en is 5165 meter hoog.


> Rondreizen Turkije

Terug naar boven

Beste reistijd Turkije

Beste reistijd Turkije

Tijdens de groepsrondreis in Turkije krijg je te maken met een mild landklimaat. De zomers zijn over het algemeen warm en droog en het voorjaar, najaar en de winter zijn zacht. Het kwik kan s’ zomers hoog oplopen, maar omdat de luchtvochtigheidsgraad relatief laag is, is de warmte goed te verdragen. Turkije is dus het hele jaar door goed te bereizen.

> Rondreizen Turkije

Terug naar boven

Bezienswaardigheden Turkije

Bezienswaardigheden Turkije

Turkije, de brug tussen Europa en Azië heeft enorm veel te bieden. Van bruisende steden tot prachtige natuurspektakels en een eeuwenoude geschiedenis. Vele volkeren hebben hier de meest onwaarschijnlijke dingen achter gelaten zoals Cappadocië en Diyarbakir. Maar ook tegenwoordig is het een bruisend land vol met gezellige markten, een boeiend straatleven en een land dat vasthoudt aan zijn tradities maar ook met beide benen in de 21ste eeuw staat.

Istanbul
Blauwe Moskee Istanbul Turkije DjoserIstanbul, een letterlijke en figuurlijke brugstad die twee werelden met elkaar verbind aan beide zijde van de Bosporus. Een ongekend rijke stad aan cultuur, historie en levendigheid, de stad is een grote bezienswaardigheid. Aan de Europese kant van de Bosporus ligt de historische wijk Sultanahmet, waar die typische combinatiesfeer is te proeven tussen Europa en Azië . Hier vindt je onder andere het Hippodroom van Byzantium, de Blauwe Moskee en de wereldberoemde Aya Sofia. In de Grote Bazaar, de enorme overdekte markt met wel vierduizend winkeltjes, proef je de echte Aziatische sfeer door de vele geuren en kleuren die je overdonderen. Het Topkapipaleis met de haremvertrekken van de Sultan is ook absoluut een bezoek waard net als het moderne bruisende Taksim plein. De overkant van het water voelt weer direct anders aan, hier komen minder toeristen en de sfeer is veel minder hectisch en dat alles maakt deze stad tot een zeer bijzondere bestemming.

Troje
Paard van Troje Troje Turkije DjoserWie kent niet het beroemde verhaal van het paard van Troje wat de perfecte valstrik bleek te zijn. De Trojaanse oorlog is de bekendste strijd uit de oudheid. Het was een dankbaar onderwerp voor diverse dichters en kunstenaars uit de Grieks Romeinse oudheid. De plaats roept een beeld op van heldendom en moed door de verhalen en de films die gemaakt zijn over Troje. Het wordt wel de bakermat van de westerse literatuur genoemd vanwege de Ilias en de Odyssee van Homerus. Deze stad heeft echt bestaan en is een bezoek meer dan waard. Echter, door de tijd en de vele desastreuze graafwerkzaamheden is er veel verloren gegaan maar, er zijn nog veel mooie dingen te zien, ontdek deze stad van dichtbij, bij de ingang staat het grootte houten paard dat na is gebouwd.

Pamukkale
Zoutbaden Pamukale Turkije DjoserDe beroemde zoutbaden van Pamukkale spreken iedereen tot de verbeelding. De naam betekent letterlijk kasteel van katoen door de witte terrassen. Onder de terrassen ligt de oude stad Hierapolis, wat ook Unesco werelderfgoed is. Pamukkale bestaat uit  warme bronnen die rijk zijn aan kalk dankzij een eeuwenlang proces  is het water over de rand van het plateau gestroomd over de oude stad heen. De kalkzouten sloegen neer waardoor er een bizar netwerk van schitterende rotsformaties en terrassen is ontstaan. Het gebied was ook rijk aan marmer, wat zelf gebruikt zou zijn in de Hagia Sophia in Istanboel.

Cappadocië
Cappadocië Turkije DjoserCappadocië is een bijzonder gebied met een landschap van tufgesteente. Dit gesteente is ontstaan in een unieke landschap door de invloed van wind, regen en rivieren. Het gebied staat op de werelderfgoed lijst en is deel van een nationaal park en wordt wel een van de grootste natuurwonderen van de wereld genoemd. Het tufgesteente heeft pilaren, kegels, aardpiramiden of de zogenaamde feeënschoorstenen gevormd. In de grotere rotsblokken van het zachte gesteente werden vroeger woningen en kerken gebouwd. Zoals in het Goreme dal waar grotkerken zijn te vinden met prachtige fresco’s.

Onontdekt Oost Turkije
Vanmeer Turkije (internet)Beeldbepalend in het oosten van Turkije is het Vanmeer of de Van Golu,  met een oppervlakte van 3755 vierkante kilometer is dit het grootste meer van Turkije. Het Van-meer wordt een sodameer genoemd, een sodameer ontstaat op natuurlijke wijze op een vulkanische bodem. Soda of natriumcarbonaat wordt gebruikt in de glasindustrie om de helderheid van het glas te verbeteren. Het wordt ook gebruikt bij de productie van bleekmiddel en waspoeder. Vissers in het Van-meer zijn al jaren gewend om hun witte kleding in het water te wassen. Een opmerkelijk verschijnsel in het Vanmeer zijn de zwemmende katten. Deze pluizige witte katten met meestal een blauw en een groen oog zwemmen graag in het water. Het kattenras wordt de Turkse Van of de Turkse kat genoemd.  Het meer heeft meerdere eilanden waarvan Akdamar het bekendste is door de Akdamar kerk of kathedraal (Akdamar Kilisesi) wat het symbool is van het eiland, deze Kerk van het Heilige Kruis is een mooi voorbeeld van Armeense architectuur en gebouwd in het jaar 915. Vanaf het meer kan je de hoogste berg van Turkije zien liggen, de Ararat, wat een slapende vulkaan is van maar liefst 5137meter hoog. Deze berg is beroemd omdat hier op de top volgens de Bijbel en de Thora de ark van Noach zou zijn gestrand tijdens de zondvloed.

Trabzon

Aya Sofia Trabzon Turkije (internet)Trabzon heeft een schitterende ligging aan de Zwarte Zee. De naam van de stad is afgeleid van het oud-Griekse woord voor “tafel” en is een verwijzing naar de heuvel waarop de stad oorspronkelijk werd gebouwd. Trabzon heeft nu ruim 1,2 miljoen inwoners waar verschillende dialecten worden gesproken en in de omliggende bergdorpen wordt nog steeds gefloten Turks als taal gebruikt. De stad is oorspronkelijk opgericht door Griekse kolonisten, vanaf 1204 tot 1406 werd het de hoofdstad van het Keizerrijk Trebizonde. Trabzon heeft prachtige bezienswaardigheden zoals de Hagia Sophia, wat zowel een Grieks-orthodoxe kerk als een Byzantijns monument is. Dit laatste door de mooie Byzantijnse architectuur, de vloermozaïeken en de circa 55 fresco’s. Grote delen van de stadsmuren zijn nog intact en het fort en de muren zijn de oudste bouwwerken van de stad. Naast de prachtige geschiedenis heeft de stad ook gezellige pleinen zoals het levendige Maydan plein, wat vol ligt met gezellige theehuizen en terrassen. In het verlengde van Maydan ligt de Bazaar van Trabzon. De Bazaar wijk is een leuk gebied met oude smalle straatjes om te winkelen en de lokale producten en ambachten te zien.

Ruïnestad Ani
Ruinestad Ani Turkije (internet)Naar het noordoosten ligt de ruïnestad Ani, stad van 1001 kerken, het was een van de meest indrukwekkende nederzettingen in de middeleeuwen. Ani was een dichtbevolkte stad met op het hoogtepunt meer dan 150.000 inwoners en kende een hoge welvaart als het centrum van culturele, religieuze en economische activiteit. Ani was een belangrijke halteplaats voor de karavaanreizigers van de Zijderoute. Na verschillende belegeringen werd de stad in de 16de en 17de eeuw verlaten en is het nu een zeer interessante spookstad geworden.

> Rondreizen Turkije

Terug naar boven

Boek en reis met zekerheid

 • Kosteloos omboeken
 • 100% terugbetaling bij annulering
 • 24/7 hulp en bijstand, ook bij repatriëring
 • ANVR- en SGR garantie
 • Op de hoogte van plaatselijke corona-richtlijnen
 • Goede lokale vertegenwoordiging
 • Vervoer met eigen bus en gerenommeerde luchtvaartmaatschappijen
 • Nederlandse reisbegeleiding bij meeste reizen
 • Veel individuele vrijheid met comfort en veiligheid van groepsreis
 • Meer dan 35 jaar ervaring
 • Vergoeding niet-genoten reisdagen bij repatriëring bij wijziging reisadvies naar "rood"

Lees meer >

Klantwaardering

9,2

9-sep-2019. Wat heeft Turkije veel prachtige historische be...
9-sep-2019. Wat heeft Turkije veel prachtige historische bezienswaardigheden en een mooie natuur! Onze lokale Ned-talige gids Sibel was net een wandelende encyclopedie. Boottochtje was heerlijk relaxt. Prima reisbegeleidster/hotels/bus/chauffeur. Tip: koop een 15dg museumpas, scheelt veel lira's.

Marian B. - 9,0
Terug naar boven