Overzicht Midden- en Zuid-Amerika rondreizen van Djoser

Onze Gidsen in ...

Veel van onze reizen worden begeleid door een Nederlandssprekende reisbegeleider. Deze is echter géén gids. In veel landen reist ook een ervaren lokale gids mee, die je alles over het eigen land kan vertellen.

Lola, Guatemala
Gefascineerd door culturen
Lola Alvarado Ramirez volgde een driejarige opleiding tot gids en begeleidt sinds negen jaar de Djosergroepen die Panajachel in Guatamala bezoeken. De 34-jarige Lola loopt altijd in traditionele kleding omdat ze er trots op is om deze te dragen. Ze vindt het leuk als de toeristen haar daar een compliment over maken. Haar tours nemen je mee met de boot op het Lago Atitlan, een meer omringd met schitterende vulkanen. Lola brengt je naar verschillende Mayadorpen waar ze enthousiast vertelt over de mensen en hun cultuur. Ook over de natuur weet ze het een en ander te vertellen, vooral als het gaat over de medicinale kant van de planten. Santiago de Atitlan, het dorp waar ze zelf is geboren en opgegroeid, wordt ook bezocht. Inmiddels woont ze zelf met haar man en twee kinderen in Panajachel. Bij de vraag wat ze het leukst vind aan het gidsen van de Djosergroepen reageert ze heel enthousiast: culturen uitwisselen! De groepen zijn altijd geïnteresseerd in haar verhalen, maar zij zelf heeft ook de nodige vragen aan de toeristen. In de loop der jaren heeft ze al heel wat vriendschappen opgebouwd die ze probeert te onderhouden via internet, kaarten en brieven.

Anil, India
Werken op de Ganges
Al 15 jaar vaart de 43-jarige Anil Yadav ‘s ochtends bij zonsopkomst Djosergroepen over de Ganges in Varanasi. Anil spreekt Engels, maar kan zich ook in het Nederlands steeds iets beter verstaanbaar maken. Hij begrijpt dat sommige mensen het eng vinden om naar een crematie te kijken, maar met zijn uitleg en een beetje humor hebben de mensen na afl oop een beter idee van wat er zich afspeelt op de trappen van de Ganges. Eén keer, toen hij met een groep bij de ghats stond om in de boot te stappen, viel een man uit de groep in het water. Dat was schrikken, want de veiligheid van de groep staat voor Anil altijd voorop. Later bleek dat deze persoon met opzet in het water was gesprongen omdat hij die dag jarig was en een duik in de Ganges wel een bijzondere zegening vond. In de namiddag neemt Anil de groepen graag nog een keer mee de rivier op om de middagceremonie van de Mother Ganga te zien. Om dit nog specialer te maken steekt hij 200 olielampjes aan die zijn klanten op het water mogen zetten en schenkt hij Indian Chai in bekertjes van klei, een typisch Indiase gewoonte. Mede hierdoor wordt Varanasi een plaats om nooit meer te vergeten!

Anthelmo, Brazilië
Verliefd op ‘zijn’ Rio
Op z’n 15e verruilde de nu 57-jarige Anthelmo Gonçalves Portugal voor Rio. Hij werkte onder meer als autowasser, schoenpoetser, uitsmijter en taxichauffeur. Inmiddels is hij al 18 jaar actief in het toerisme en kent de stad op zijn duimpje. Elk jaar gaat Thelmo, zoals iedereen hem noemt, naar Portugal om zijn 93-jarige moeder te bezoeken, maar zijn hart ligt in Rio, bij zijn vrouw en kinderen. Hij is fan van voetbalclub Vasco da Gama, waar Romario ooit is begonnen. Thelmo is verliefd op zijn stad en laat mensen met veel enthousiasme de mooiste plekken zien. Hij spreekt geen Engels, alleen Portugees en Spaans, maar iedereen begrijpt hem. Hij weet dat de Djosergroepen graag lopen en vindt zelf ook dat je een stad het beste ervaart als je buiten bent en de geuren ruikt. Hij neemt de groepen mee op een city tour om het oude koloniale centrum te bezichtigen, maar loopt ook met lokale gidsen door de Favella Rosinha. Rio is een stad van contrasten en vele gezichten en verveelt daarom nooit. Thelmo hoopt in de toekomst nog vele Djosergroepen ‘zijn’ fantastische stad te kunnen laten zien.