4x typisch Amerikaans

4x typisch Amerikaans

Vier keer typisch Amerikaans
Geen land ter wereld hebben we zo vaak in films en series voorbij zien komen als Noord-Amerika. Zó vaak, dat we al een beeld hebben van de VS zonder er zelf ooit geweest te zijn.
Maar, dan komt het moment dat je een rondreis gaat maken door dit immense land, wat kun je dan écht verwachten? We hebben een aantal typisch Amerikaanse zaken op een rij gezet.

1) Amerikaanse gastvrijheidStatue of Liberty New York
Overal waar je heen gaat tijdens een rondreis USA, word je begroet met ‘hey guys!’ Amerikanen komen joviaal en informeel over en als je ze al een beetje langer kent, dan krijg je vaak de bekende ‘hug’. De Amerikanen zien hun natie graag als internationalistisch, als land dat symbool staat voor de vrijheid voor de mensheid. Misschien dat ze daar hun begroeting op aanpassen. Of je nu een restaurant, winkel of tankstation binnen stapt, overal word je al even uitbundig begroet. Is dit oppervlakkig? Dat mag je zelf bepalen als je gaat reizen naar de USA!  
 


Golden Gate Bridge San Francisco America2) Net als in de film
We reden op een gegeven moment met onze bus over een landelijke zijweg, waar vanuit het niets opeens zes! van die typische brievenbussen stonden. Interessant nietwaar. Wie zou daar wonen, en vooral, waarom stonden er zes brievenbussen? Het had toch iets weg van het decor van Forrest Gump. Datzelfde filmgevoel had ik toen ik voor het eerst de tram zag rijden door San Francisco. En toen ik de Golden Gate Bridge zag. Alsof Dirty Harry – Clint Eastwood – elk moment voorbij zou kunnen sjezen. Een andere ‘filmmustsee’ wanneer je op de reis naar USA in San Francisco stopt is natuurlijk Alcatraz, waar de escape tegenwoordig een stuk makkelijker gaat. Koop alleen wel op tijd een toegangskaartje, het is een populaire bezienswaardigheid.
Kortom: dat déjà-vugevoel houd je de hele rondreis USA en het is inderdaad, net zoals in de film. Maar dan gelukkig wel zonder de spectaculaire achtervolgingen.

3) Vervoer
Als er één volk gek is op gemotoriseerd vervoer, dan zijn het de Amerikanen wel. Mustangs, typische schoolbussen, gigantische Chevy’s en veel Toyota’s, tijdens de reis naar USA zie je ze op de highways en interstates voorbij zoeven op de vier- tot zesbaanswegen. Er zijn zoveel rijstroken dat het devies is: “keep your lane”, ofwel, blijf vooral in je eigen rijstrook. We reden op een van de eerste dagen van onze groepsreis USA, Los Angeles binnen, en dat is toch even een bijzondere aanblik. Amerikanen zien hun auto als extra ledemaat, en dat is misschien beter te begrijpen als je kijkt naar de afstanden. Waar we in Nederland gewend zijn aan werk op fietsafstand en de bakker op loopafstand, ligt dat geografisch voor Amerikanen iets anders. Je moet soms een uur rijden om bij een supermarkt je inkopen te doen. Alsof je van Amsterdam naar Brabant rijdt voor je boodschappen dus. En dan maar hopen dat je de mosterd niet vergeten bent.

License plate auro America4) Kentekens
Op Amerikaanse kentekens staat niet alleen een nummer, er staat ook een motto op van de state waar je woont. Bij een reis naar USA kom je er veel verschillende tegen. Zo zie je in Florida vaak kentekens met het motto “Sunshine State” en in New Mexico “Land of Enchantment”. Ook leuk zijn de kentekens van Maine “Vacationland” en die van New Hampshire “Live free or die”. En aangezien je tijdens de reizen USA comfortabel in de bus kunt zitten, heb je tijd genoeg om ze op de foto te zetten!


Bekijk hier onze reizen naar de USA