Sergiev Posad

Sergiev Posad

Djoser rondreizen Rusland klooster Sergiev PosadIn Rusland zijn er 3 grote kloosters met een priesteropleiding: Odessa, St. Petersburg en Sergiev Posad. Het klooster in Sergiev Posad heet het Heilige Drievuldigheidsklooster of zoals de Russen het noemen, het Lavraklooster. Tijdens de 14-daagse reis door Rusland en tijdens de 18-daagse reis door Rusland zal je het complex van Sergiev Posad gaan bezoeken. Op het kloosterterrein bevinden zich 5 kerken en er wonen 260 monniken die bijgestaan worden door 1500 man personeel. Dit personeel houdt zich voornamelijk bezig met het restaureren van het complex.

Wie denkt dat er alleen mannen werken heeft het mis, in de kerken en keukens werken veel vrouwen. Behalve de zorg voor de zielenheil heeft het klooster ook de taak op zich genomen voedsel te verstrekken aan hulpbehoevende bejaarden uit de omgeving.

Als je zondag een dienst bezoekt in Sergiev Posad zal je je verbazen over de devotie van de gelovigen en de zang die uit het niets lijkt te komen. De monniken staan namelijk achter de iconenwand en zingen uit volle borst. Gepaste kleding wordt zeer op prijs gesteld evenals het bedekken van het hoofd met een doek door de dames. Het beeld van alleen oude vrouwtjes die de kerken bezoeken klopt sinds de val van het communisme niet meer en steeds meer jongeren ontdekken het Russisch Orthodoxe geloof. Tot 20 jaar geleden was het uitoefenen van het geloof nog iets dat je niet teveel moest etaleren. Nu stromen de kerken vol en wordt er hard gewerkt aan de herbouw van verschillende kerken in het hele land.