De nationale drank van Argentinië

De nationale drank van Argentinië

Houd op reis door Argentinië je ogen open voor kleine kalebassen met daarin roestvrijstalen rietjes. Want als je dat doet, ga je ze opeens overal zien. De taxichauffeur drinkt eruit, bij de receptionist staat er één op bureau en op de terrasjes gaat het vaak rond in de groep. Die kalebas hoort bij de maté-thee, de nationale drank van Argentinië.

yerba mate boom ArgentiniëIn het droge noorden van Argentinië kunnen maar weinig planten groeien. Maar één boom doet het daar uitstekend: de ‘yerba mate’. Het bijzondere van de yerba mate is dat hij niet goed groeit in plantages, en het dus geregeld voorkomt dat er thee wordt geproduceerd van wilde planten. Om de thee te oogsten moet je dus de wildernis in. Van de dikke groene bladeren die je daar plukt kun je prima thee zetten, mits je ze eerst rookt en verpulvert. Eigenlijk precies zoals dat bij zwarte thee ook gebeurt!
In tegenstelling tot het simpele theezakje vergt de maté-thee wel wat meer voorbereidingswerk. Ten eerste heb je heel veel bladeren nodig om er wat lekkers van te brouwen. De kalebas wordt bijna tot de rand gevuld, en daarna voorzichtig ondersteboven geschud, zodat de dunne blaadjes boven liggen en de dikke bladeren beneden. Dan giet men er wat koud water overheen om de bladeren te laten zwellen – dit duurt ongeveer 2 tot 4 minuten.

Pas als dat allemaal is gebeurd kun je er heet water over gieten. Maar ook dat is niet zo simpel als het lijkt! Het water moet namelijk tussen de 70 en 80 graden zijn, zeker niet heter, anders verbranden de bladeren. Leuk om te weten: waterkokers gemaakt in Argentinië koken dus niet tot de 100 graden Celsius, maar tot de 80!

Mate drankje Argentinië Als de thee dan eindelijk getrokken is kun je ervan drinken. Steek het roestvrijstalen rietje onderin de pap, en slurp langzaam de thee op. Het is misschien wat bitter, maar wees dan niet te voorzichtig: het is heel normaal om suiker of honing door de thee te doen. En mocht je de maté-thee delen met je vrienden, geef dan nooit de eerste slok aan iemand anders – Argentijnen vinden die namelijk niet lekker, en het wordt dan ook als een grote belediging gezien om niet zelf eerst een slok te nemen. Daarna kun je gelukkig ongeremd genieten.

> Rondreizen Argentinië