De vele gezichten van Buenos Aires

De vele gezichten van Buenos Aires

Buenos Aires, de hoofdstad van Argentinië, is met recht een stad met vele gezichten. In één city tour van vier uur kun je ze allemaal zien. En na de eerste indrukken kun je deze later op vele manieren verder inkleuren, door lekker rond te zwerven in deze comfortabele metropool van 10 miljoen mensen.

Plaza de Mayo in Buenos Aires ArgentiniePlaza de Mayo: Hét plein van de oude stad. Dit is de plaats waar de stad gesticht werd in 1536. Hier staat de kathadraal waarin de stoffelijke overschotten worden bewaard van de vader des vaderlands: San Martin. Iedere dag wordt hier ceremonieel om 11 uur de wacht gewisseld. Hier bevindt het presidentiële paleis “Casa Rosada”. Vanuit een van de ramen in dit paleis hield Evita haar opzwepende toespraken tot het volk. Dit is de plek waar de “dwaze moeders’’ ten tijde van de dictatuur hun rondes liepen met spandoeken en opheldering eisten over het lot van hun kinderen. Op het plein wordt ook altijd het nationale team toegejuicht als zij een groot voetbal toernooi hebben gewonnen. Het epicentrum van de Argentijnse geschiedenis dus.

La Boca Buenos Aires ArgentinieLa Boca: De arme wijk waar vroeger alle immigranten het land binnenkwamen. De wijk waarin de driekleurrijkste straatjes van de stad liggen. Alle huisjes van golfplaten zijn in heldere kleuren beschilderd. Tegenwoordig komt men hier om het warme hart van de tango te leren kennen. Om wat rond te slenteren of om op een terras een glas wijn te drinken en een empanada (een paseitje) te eten. En niet te vergeten! Hier ligt het beroemdste voetbal stadion van het land, la Bombonera. BOCA JUNIORS is het thuis team. Als zij hier spelen dan verandert het volk in een turbulente massa.

San Telmo Buenos AiresSan Telmo: Tot in de negentiende eeuw woonde hier de elite. Ook de plek waar de tango muziek en dans de atmosfeer bepaalde. In de 90 er jaren was het een vervallen wijk en wilde niemand er gezien worden. Maar zoals zoveel van dit soort wijken maakt San Telmo nu een tweede jeugd door. Steeds meer jongeren, artiesten en levensgenieters weten de wijk te vinden en vooral op een zondag is het hier echt levendig. Dan voel je het warme nostalgische hart van de Argentijnen kloppen.

La Recoleta Buenos Aires ArgentinieLa Recoleta: Iedere sociale groep zijn eigen wijk. En hier in La Recolete hebben de rijken hun plekje gevonden. De wijk wordt gedomineerd door luxe boulevards. Ze noemen het hier graag het Parijs van Zuid Amerika. Dametjes in mantelpakjes en mannen in dure auto’s. Luxe restaurants en mooie winkels. In de wijk ligt de beroemde begraafplaats met dezelfde naam als de wijk. Hier rusten de mannen en vrouwen die wat betekent hebben in de geschiedenis van het land. Het is een wijk op zich. Ieder graf is een klein paleisje op zich. Het meest bezocht graf is dat van Evita, verborgen in een van de smalle steegjes. De vrouw van het volk begraven tussen de rijken. Een mooi contrast.

Puerto Madero Buenos Aires ArgentiniePuerto Madero: Geen havenstad zonder zijn gerenoveerde oude haven wijk. Hetzelfde geldt voor Buenos Aires. Waar ooit de loodsen lagen en goederen werden verhandeld bevinden zich nu dure kantoren, ambassades (ook die van Nederland) en in de verte zie je torenflats met de duurste huizen van de stad. Dit is een fijne plek om uit te gaan. Hier zie je alle Porteños (de bewoners van Buenos Aires) door elkaar.

Palermo: Maar Buenos Aires is meer. Dat ontdek je het beste door gewoon in de stad rond te zwerven en indrukken op te doen. Huur bijvoorbeeld een fiets en verken de parken in Palermo. En verbaas je over de grandeur van deze stad. Met recht een stukje Europa in Latijns-Amerika.

Je ontdekt Buenos Aires met al onze reizen door Argentinië!