La Paz, stad van een hoog niveau

La Paz, stad van een hoog niveau

La Paz in Bolivia zal niet de eerste stad van je reis zijn die je aandoet. Hij ligt namelijk op een hoogte van 3600 meter en je lichaam moet eerst langzaam wennen aan het hoogteverschil. Daarom begint onze rondreis door Bolivia en Peru in het lager gelegen Santa Cruz voordat we doorvliegen naar de steden Sucre en La Paz. Deze laatstgenoemde is dan ook de hoogste hoofdstad ter wereld, hoewel wettelijk gezien Sucre de hoofdstad van Bolivia is. Op al onze reizen door Bolivia verblijven we minimaal 1 volle dag in deze ‘hoogstad’, wat moet je er dan zeker bekijken?

De wijken van La Paz
La Paz is een cocktail van verschillende culturen en geloofsstromen. Pachamama is er net zo vertegenwoordigd als de oud-koloniale christelijke kerken. En je loopt zó van een betaalbaar straatstalletje een verderop gelegen trendy café binnen. Zelfs de authentieke bolhoedjes worden in het straatbeeld afgewisseld met lokale hipsters. Zo is de wijk Sopocachi the place to be voor de jonge (en rijke) trendsetters. Je vindt er statige herenhuizen naast moderne flats, mooie pleinen en veel bomen. En zoals het een hippe wijk betaamt is er tevens een levendig cultuuraanbod. In het toeristische el centro, rondom de Plaza San Francisco, vind je de meeste bezienswaardigheden en toeristenshops. Ten oosten van de plaza SF is het échte centrum met belangrijke regeringsgebouwen, musea, oude kerken en andere interessante highlights. Calle Jaen ligt hier ook. Dit is de best bewaarde koloniale straat van La Paz en het barst hier van de gerestaureerde 18e-eeuwse gebouwen waar nu boetieks, galerieën en musea in gehuisvest zijn.    

Met de Teleferico over de stad
De bekendste attractie van de stad bestaat nog niet eens zo lang en is eigenlijk ook geen attractie. In 2014 werd er over de stad een kabelbaan gebouwd voor bewoners om het verkeer te verminderen tussen steden La Paz en el Alto én om de kwaliteit van de lucht te verbeteren. Op de wegen was het te druk en er moest een oplossing komen. Die is er nu, en hoewel het vooral voor inwoners bedoeld is, pluk je er als toerist ook de vruchten van. Op 4000 meter hoogte is het tevens de hoogste kabelbaan ter wereld en er worden zo’n 3000 mensen per uur vervoerd. Men is nu geen uur meer onderweg maar 10 minuten. Je kunt met deze kabelbaan inmiddels 5 routes nemen en er komen er nog 6 bij de komende jaren. In een ochtend of middag kun je de stad perfect per kabelbaan verkennen! En voor de prijs hoef je het ook niet te laten, je betaalt op dit moment zo’n € 0,40 per ritje, en je kunt het beste de tickets voor alle ritjes tegelijk kopen. Dat scheelt weer wachttijd in de rij.
 
Heksenmarkt
Vlakbij de Plaza Mayor in het centrum van La Paz ligt de ietwat sinistere Mercado de las Brujas. Ofwel de heksenmarkt. Je kunt hier terecht voor o.a. lamafoetussen, uilenveren, toverdranken en gedroogde kikkers. Dat is weer eens iets anders dan een koelkastmagneet als souvenir voor het thuisfront! Ook als je spiritueel advies nodig hebt, je toekomst wil laten voorspellen of een toverspreuk zoekt om je te genezen van je geldproblemen ben je op deze markt welkom. Het meest opvallende aan de markt blijven echter de gedroogde lama’s. Een lamafoetus wordt vaak ingemetseld in de fundering van nieuwe gebouwen in Bolivia omdat dit slechte geesten zou afweren. En ook op bouwplaatsen is er altijd een aanwezig om ongelukken te voorkomen. De markt ligt in het centrum van La Paz en getuigt ervan dat de prechristelijke cultuur nog sterk vertegenwoordigd is in Bolivia. De markt is voor toeristen een spektakel om te zien, maar wees je er wel van bewust dat de markt voor de lokale bevolking serieus is. Dus als je een foto wil nemen, doe dit dan met goedkeuring van de geportretteerde. Je wil immers niet dat je ter plaatse vervloekt wordt…

Wil je mee om deze gekke maar bijzondere hoofdstad zelf te ontdekken? Bekijk dan onze rondreizen naar Bolivia!