De trots van Colombia

De trots van Colombia
Door Ricci Scheldwacht

Kleurrijk en krachtig. Dat is het eerste wat je denkt als je door Colombia reist. Vrolijk zijn de talrijke felgekleurde gevels van de huizen. Indrukwekkend de prachtige natuur. Trots herinneren de nationale monumenten aan de strijd om de onafhankelijkheid tegen de Spanjaarden en de bloedige burgeroorlogen uit het verleden. Want in Colombia is de nationale trots nooit ver weg.

Koffie

Als het nationale voetbalteam van Colombia een wedstrijd speelt, kleuren de straten in de primaire kleuren geel, blauw en rood, de kleuren van de Colombiaanse vlag, en staat het land massaal achter de Cafeteros. Die bijnaam verwijst naar het belangrijkste exportproduct: koffie. Per jaar exporteert Colombia 11,5 miljoen balen koffie. Daarmee is het na Brazilië en Vietnam het derde koffieproducerende land ter wereld. De koffieplant is voor Colombiazo belangrijk dat alle voertuigen die het land binnenkomen eerst worden ontsmet om ziektekiemen en schadelijke bacteriën onschadelijk te maken.

Pablo Escobar

Nadat de onafhankelijkheid op de Spanjaarden was veroverd, kende het Colombia lange perioden van onrust en geweld. Het land ging zwaar gebukt onder de terreur van de Colombiaanse drugskartels die met elkaar om de macht streden. De beruchte drugsbaron Pablo Escobar was lange tijd de machtigste man van het land. Het leverde Columbia een slechte reputatie in het buitenland op. Maar bij de arme bevolking in de sloppenwijken van Medellin was hij mateloos populair, nadat hij honderden woningen voor de armen liet bouwen. Hoewel het ruim vijfentwintig jaar geleden is dat Escobar bij zijn arrestatie werd doodgeschoten, wordt Colombia nog altijd aan hem herinnerd, al was het maar door de razendpopulaire Netflix-serie Narcos.

Vrede

Ook aan de decennia lange strijd met de linkse guerrillabeweging FARC kwam een einde toen de toenmalige president Juan Manuel Santos in 2016 een vredesakkoord met de beweging sloot. Hij kreeg er de Nobelprijs voor de vrede voor. Het gezaghebbende tijdschrift The Economist riep Colombia uit tot land van het jaar. Na meer dan een eeuw van conflicten was er eindelijk een periode van vrede aangebroken. Even opmerkelijk was de economische ontwikkeling die het land daarop doormaakte. De Colombiaanse economie groeide deels met financiële steun uit de EU uit tot de op drie na grootste economie van Zuid-Amerika. In de laatste drie maanden van het vorig jaar groeide de Colombiaanse economie met 2,7 procent. Die groei bleef ook in Nederland niet onopgemerkt. Eind vorig jaar bracht minister-president Mark Rutte samen met ministers Carola Schouten (Landbouw) en Bruno Bruins (Medische Zorgen Sport) een handelsbezoek aan Colombia. Meer dan honderd Nederlandse ondernemers en bedrijven reisden met de handelsmissie mee.

Land van de toekomst

Niet alleen Nederlandse ondernemers zien Colombia als een land met mogelijkheden voor toekomst. Volgens de Verenigde Naties zal de wereldbevolking in 2030 uit meer dan 8 miljard mensen bestaan. Daardoor de zal de vraag naar voedsel enorm toenemen. Vanwege de vruchtbare vulkanische grond en het klimaat wordt Colombia gerekend tot de landen van de wereld met een groot landbouwpotentieel. 

Gewassen gedijen 365 dagen per jaar. Waar Colombia nu al toe in staat is, laat het land zien bij de opvang van meer dan 1 miljoen vluchtelingen uit buurland Venezuela.

Toerisme

In korte tijd heeft Colombia een flinke imagoverandering ondergaan. Het land stijgt snel op de lijst met populaire vakantiebestemmingen. Vorig jaar bezochten zes miljoen toeristen Colombia, een absoluut record. In 2017 waren daar 17.000 Nederlanders bij. Ruim driemaal zoveel als in de twee jaren daarvoor. Het land dat internationaal op de kaart is gezet door schrijver Gabriël García Márquez, schilder Fernando Botero en megaster Shakira is erin geslaagd ook de aandacht op zichzelf te vestigen. Aan de Colombianen zal het niet liggen. Die sporen iedere bezoeker aan om thuisvooral te vertellen hoe mooi, gastvrij enveelzijdig hun land is. Wie er is geweest zal dat beamen. Eigen ervaringen zijn altijd nog het sprekendst.

Je ontdekt het Colombia met onze 15- en 21-daagse rondreis, langs mooiste hoogtepunten van het land. Of kies voor onze wandel- en fietsreis: zo ontdek je de natuur en de steden van Colombia op actieve manier.