Een dikke week Jordanië

Een dikke week Jordanië

Kruisvaarders en Romeinen, de Rode en de Dode Zee, de verborgen stad Petra, het Lawrence- of-Arabia-gevoel in de woestijn van Wadi Rum, bijbelse plaatsen en de gastvrije bevolking zijn de ingrediënten die een reis door Jordanië onvergetelijk maken.

De Jordaanse hoofdstad Amman is een metropool waar je je ogen uitkijkt. Behalve druk verkeer en altijd veel mensen op straat, heeft het moderne centrum van Amman een oud Romeins theater en gezellige winkelstraten die vooral tegen de avond veel bedrijvigheid vertonen. Buiten de stad heb je vanaf het kruisvaarderskasteel Ajlun een mooi uitzicht over de Jordaanvallei. Een goed beeld van een typische provincieplaats uit de Grieks-Romeinse oudheid krijg je in Jerash. De stad werd in de achtste eeuw tijdens een aardbeving grotendeels met zand bedekt, met als gevolg dat theater, tempels, markt en straten zo gaaf bewaard zijn gebleven, dat Jerash wel wordt vergeleken met Pompeii. Amman is ook onze uitvalsbasis voor de woestijnkastelen en de beroemde Dode Zee. De woestijnkastelen zijn plezieroorden die de Ommayadische heersers bouwden in de woestijn ten oosten van Amman. Hier vierden ze hun feesten en organiseerden ze jachtpartijtjes op leeuwen. De Dode Zee, het diepste punt op aarde, bestaat voor een derde uit zout, zodat je vanzelf blijft drijven. Zwemmen gaat echter moeilijk. Bij het bezoek aan Madaba en de berg Nebo ligt de nadruk op de bijbelse geschiedenis. Het wereldberoemde mozaïek van Madaba is in feite een plattegrond van Jeruzalem.

Op weg vanuit Egypte zag Mozes vanaf de berg Nebo het beloofde land liggen aan de overkant van de Jordaan. In het klooster dat zich hier bevindt, kun je staaltjes mozaïekkunst zien die zeker niet onderdoen voor die in Madaba. Via de spectaculaire King’s Highway rijden we naar het zuiden. Geen bocht van deze oude weg is zonder verhaal, zodat je er onderweg en passant op gewezen wordt dat Jacob hier met de engel worstelde en dat even verderop Johannes de Doper werd onthoofd. Jordanië is beroemd om zijn prachtige gevarieerde woestijnlandschappen en we stoppen regelmatig voor de magnifi eke uitzichten over de kloven van soms wel een kilometer diep. Ook het kruisvaarderskasteel van Kerak biedt, vanuit zijn ongenaakbare positie, een spectaculair zicht op de wijde omgeving.

Petra is een onovertroffen hoogtepunt van de reis. Deze duizenden jaren oude stad, die lang verborgen bleef, werd gebouwd in een afgesloten dal en is slechts te voet bereikbaar via een lange, nauwe kloof. Speciaal bij zonsopkomst is het kleurenspel op de geel, roze en zelfs blauw gekleurde rotsen een onvergetelijk gezicht. Het wekt dan ook geen verbazing dat deze plaats is gekozen als decor voor de Indiana Jones-film ‘The Last Crusade’.
Het nabijgelegen Al-Beidah, bijgenaamd het Kleine Petra, is een ruïnestad van zo’n 9000 jaar oud. Al-Beidah behoort met Jericho tot de oudste archeologische vindplaatsen in het Midden-Oosten.
Je maakt kennis met het echte bedoeïenenleven in de Wadi Rum, in het mooiste deel van de Jordaanse woestijn. Hier brengen we, in de voetsporen van Lawrence van Arabië een nacht door in een bedoeïenenkampement. Liefhebbers kunnen deelnemen aan een facultatieve tocht per jeep of kameel door de woestijn. Als je hier de verpletterende sterrenhemel ziet en probeert de bekendste sterrenbeelden te herkennen, is de kans groot dat je slapen als zonde van de tijd beschouwt. We sluiten de reis af met een ontspannen verblijf in Aqaba. In deze vrijhandelszone kun je je laatste souvenirs bemachtigen in de bazaar, heerlijk luieren aan het strand of snorkelend de kleurrijke onderwaterwereld van de Rode Zee verkennen.