De vijf kenmerken van Maleisië

De vijf kenmerken van Maleisië

Foto van de Cameron Highlands, natuur in MaleisiëEigenlijk heb je geen “vijf kenmerken” nodig om Maleisië te omschrijven, één woord is genoeg! ‘Veelzijdig’, dat is een term die zeker op het land past. Het bureau voor toerisme gebruikte jarenlang de spreuk “Malaysia, truly Asia!” Kortom, je vindt hier heel Azië in een land. En dat is nog niet zo gek gekozen. Maar ik zal toch proberen dit korte oordeel op te splitsen zodat je misschien nog nieuwsgieriger wordt naar dit land.

Door reisbegeleider Wim Struijk

Maleisië is 3 in 1
Dit idee komt het dichtst bij de eerder genoemde spreuk “Malaysia, truly Asia!” In Maleisië vind je namelijk de drie grote culturele, etnische groepen van Azië bij elkaar. In Maleisië leven natuurlijk Malays, de oorspronkelijke bevolking, maar ook veel Chinezen en Indiërs (de laatste twee natuurlijk immigranten). En dat gaat al meer dan honderd jaar verrassend goed. Iedere groep heeft een eigen godsdienst; de Islam, het Boeddhisme en Hindoeïsme. Allemaal hebben ze ook hun eigen religieuze bouwwerken, en vooral in West-Maleisië staan die kriskras door elkaar. En natuurlijk ieder zijn eigen gebruiken. Wat voor de een verboden is dat is voor de ander toegestaan. Bijvoorbeeld als de Malays de ramadan doen dan drinken de Chinezen gewoon hun biertje in eigen restaurants. Een erg kleurrijk land op deze manier. De nationale regering promoot de harmonie met de slagzin “MALAYSIA IS 1”.

Maleisië is modern
Foto van de Petronas-torens in Kuala Lumpur, MaleisiëNa Japan, Zuid-Korea en Taiwan is Maleisië zeker het meest moderne land in Azië. Natuurlijk vind je in iedere stad de oude wijken (in Malakka zelfs nog met een Nederlands tintje) maar in het algemeen is het straatbeeld toch modern te noemen. De wegen tussen de steden zijn ruim en breed en je legt snel grote afstanden af. De technologie is een van de belangrijkste sectoren van de economie en dat straalt af op het hele land. De mensen hebben de blik op de toekomst gericht en streven een westerse levensstijl na, met behoud van het goede oude zeggen ze er snel bij. Ooit was de stad Kuala Lumpur de trotse locatie van het hoogste gebouw ter wereld. De Petronas Twin Towers zijn nog steeds een prachtige plek voor een foto van een moderne skyline!

Maleisiërs zijn bijzonder vriendelijk
Heel Zuidoost-Azië heeft het imago vriendelijk te zijn. Dat is zeker waar. Maar Maleisië spant de kroon. Als je over straat loopt heb je al snel het idee dat iedereen je aardig vindt. Zodra je oogcontact met iemand hebt zie je al snel een glimlach op het gezicht verschijnen. Een vriendelijk woord is genoeg om een leuk gesprekje aan te knopen. Service is een van de centrale woorden en daden van mensen die in de restaurants en hotels werken. En al snel lach je net zo vriendelijk terug naar iedereen die jou een blik toewerpt. Het werkt aanstekelijk. “Hello sir. How are you today?” I am fine! And you?

In Maleisië eet je verrukkelijk
Foto van Nasi Lemak, een typisch Maleise maaltijdEerder werden al de drie etnische groepen benoemd en nu bij het onderwerp eten zijn ze ook weer relevant. Want natuurlijk hebben zij allen hun eigen culinaire tradities in ere gehouden. Drie avonden op rij kun je in totaal verschillende stijl eten. Een multiculti culinaire ervaring. Met de ene avond Maleisisch stoofvlees, de volgende avond een Chinese rijsttafel en de dag erop een Indiase curry. Probeer in de stad eens een ‘Food Court’ te vinden, een grote ruimte met in het midden tientallen tafeltjes. En in een cirkel eromheen stalletjes waar koks hun eigen specialiteiten aanbieden. Je kunt van verschillende stalletjes wat bestellen en het wordt dan aan je tafel afgeleverd. Meestal is het er lekker druk. En dan voel je jezelf helemaal ondergedompeld worden in de lokale wereld.

Maleisië is een natuurparadijs
Het land ligt net boven de evenaar en is daarom tropisch te noemen. Het hele jaar door temperaturen boven de 20 graden maar ook regelmatig een bui om het land groen te houden. In West-Maleisië vind je nog een oerjungle met de naam Taman Negara, waar je excursie het woud in kunt maken. Maar een paar honderd kilometer naar het noorden heb je alweer een hoogland gebied (Cameron Highlands) waar het een stuk koeler is en hier zie je veel tuinbouwbedrijven. Voor de kust liggen prachtige eilanden waar je kunt snorkelen en duiken. Op Borneo heb je de hoogste berg van het land, de Mount Kinabalu (+4000meter) die je na een inspannende beklimming een prachtig panorama biedt over het omliggende oerwoud.

Dus als je in Azië niet weet met welk land te beginnen, kies dan voor Maleisië, want het is werkelijk een van de meest veelzijdige landen in Azië, en misschien ook wel wereldwijd!