Overzicht Ethiopië rondreizen van Djoser

Rondreis Ethiopië

De prachtige natuur, de bijzondere historische monumenten en interessante etnische minderheden in de Omovallei maken Ethiopië tot een van de boeiendste bestemmingen op het Afrikaanse continent. Daarnaast is de hartelijkheid waarmee Ethiopiërs de buitenlandse bezoeker ontvangen overweldigend.

Lees meer

Ontdek alle hoogtepunten van Ethiopië

De prachtige natuur, de bijzondere historische monumenten en interessante etnische minderheden in de Omovallei maken Ethiopië tot een van de boeiendste bestemmingen op het Afrikaanse continent. En de hartelijkheid waarmee Ethiopiërs de buitenlandse bezoeker ontvangen, is overweldigend.

Landinformatie Ethiopië

 • Hoofdstad: Addis Abeba
 • Andere bekende steden in Ethiopië: Gondar, Awassa en Bahir Dar
 • Inwoners: 100 miljoen
 • Taal: Amhaars
 • Munteenheid: Ethiopische birr
 • Tijdsverschil: Tijdens onze wintertijd is in Ethopië 2 uur later dan in Nederland, en tijdens onze zomertijd is het er 1 uur later.
 • Oppervlakte: 1,1 miljoen km2
 • Geografie: Het Oost-Afrikaanse land Ethiopië heeft een tropisch klimaat, maar is wel aanmerkelijk koeler dan veel andere landen die zo dicht bij de evenaar liggen. Dat komt door de hoogte: het grootste gedeelte van het land, inclusief de meeste grote steden, liggen op ongeveer 2000 tot 2500 meter hoogte, waar het koeler is dan op zeeniveau.

Beste reistijd Ethiopië

Aangezien Ethiopië dicht bij de evenaar ligt, zou je een tropisch klimaat met een constante temperatuur verwachten. Dit gaat voor het laagland zeker op. Het hele jaar door ligt de gemiddelde temperatuur hier rond 25° C. In de hoger gelegen gebieden, zoals bijvoorbeeld het Simiengebergte ligt de gemiddelde temperatuur veel lager en kan het kwik 's nachts tot 5° dalen. Warme kleding is dan ook een vereiste. Ethiopië kent twee regenseizoenen, een korte in februari tot maart en een langere in juli tot september. In die perioden vallen aan het einde van de dag korte hevige buien. Na het regenseizoen is de natuur op zijn mooist. Jacaranda bomen staan in prachtige paarse bloesem en op het land zie je wuivend tef, het graan waar injera mee wordt gemaakt.

Bezienswaardigheden in Ethiopië

Ethiopië is het oudste onafhankelijke land van Afrika en afgezien van de bezetting door Mussolini nooit gekoloniseerd geweest. Het is wellicht een van de meest fascinerende Afrikaanse landen, met inheemse stammen, 1000 jaar oude christelijke rituelen, sterk variërende landschappen en goed bewaard gebleven archeologische sites. Enkele hoogtepunten gedurende je reis door Ethiopië zijn een bezoek aan de etnische minderheden in de Omovallei, een boottocht over het Tanameer en een bezoek aan de archeologische vondsten in Axum en Lalibela. Maak kennis met de vriendelijke bevolking en ervaar de schoonheid van Ethiopië!


Miljoenenstad Addis Abeba

Mercato Addis Abeba EthiopiëAddis Abeba is de hoofdstad van Ethiopië en de hoofdzetel van de Afrikaanse Unie. De stad ligt aan de voet van het Entotogebergte en is na La Paz de hoogst gelegen hoofdstad ter wereld. Er wonen ruim drie miljoen mensen, waarvan de Amharen en Oromo de grootste etnische groepen zijn. De stad heeft de grootste markt van het continent – de Mercato –, die je zeker niet mag overslaan. Je kunt hier onder andere de geroemde Ethiopische koffie kopen. De bekendste bezienswaardigheden zijn echter het Nationaal Museum en het Archeologisch Museum, waarvan de laatste gevestigd is in het voormalig paleis van keizer Haile Selassie. Bezoek daarnaast ook zeker de Heilige Drie-Eenheidkathedraal en de Maagd Mariakerk, die in de heuvels van Entoto ligt en waarvandaan je een schitterend uitzicht over de stad hebt.

Arba Minch

Lake Chamo Ethiopië DjoserArba Minch is een stad ten zuiden van Addis Abeba en dankt haar naam ‘veertig bronnen’ aan de warmwaterbronnen in de buurt van de stad. De stad is gelegen aan het Chamo- en Abayameer, die gescheiden worden door de zogenaamde “brug van God”. Tijdens een spectaculaire boottocht over het Chamomeer kun je verschillende diersoorten van dichtbij aanschouwen, zoals krokodillen, nijlpaarden en verschillende vogels, waaronder maraboes en ooievaars. Arba Minch is bovendien ook de uitvalsbasis voor een bezoek aan de Dorze, in het gelijknamige dorp Dorze. Deze bevolkingsgroep staat met name bekend om de zogenaamde beehive-hutten waarin ze leven en de verfijnde weeftechniek, waarmee ze schitterende dekens en kleden maken. De Dorzeleden gaan voornamelijk westers gekleed, wat zorgt voor een unieke combinatie van traditionele en westerse cultuur in het dorp.

De fascinerende Mursibevolkingsgroep

Mursi vrouw EthiopiëEen meer traditionele en wellicht de meest indrukwekkende bevolkingsgroep van Ethiopië zijn de Mursi. Om de geïsoleerd levende groep te bereiken, doorkruis je heuvellandschappen en savannes, om uiteindelijk bij de vallei van de Mursi Mountains te komen. De fotogenieke Mursi staan bekend om hun uitzonderlijke klederdracht en lichaamsversiering. De vrouwen versieren zich met lipschotels, kralen en buffelhoorns. De grootte van de lipschotel is van grote esthetische waarde en is bepalend voor de hoogte van de bruidsschat. De mannen kerven hun lichaam in om hun heldendaden te symboliseren. Naast hun uiterlijk, manifesteren de Mursi zich ook door middel van hun ceremoniële en intimiderende stokgevechten. Als gevolg van de jarenlange droogte in Ethiopië werd het voor de Mursi lastig om te leven van de veehouderij, waardoor ze zich nu grotendeels richten op toerisme.

Varen over het Tanameer

Ethiopië prietser bijbelHet Tanameer is het grootste meer van Ethiopië en bovendien het hoogst gelegen meer van Afrika. Vrijwel langs de gehele oever van het meer groeit papyrusriet, waarvan de lokale bevolking hun bootjes – of tanqwa’s – maken. Er bevinden zich twaalf eilanden in het meer, die bewoond worden door Ethiopisch-orthodoxe monniken. In de kloosters en kerken op de eilanden worden rijkelijk geïllustreerde manuscripten en kostbare religieuze en keizerlijke schatten bewaard. Tijdens een boottocht over het Tanameer heb je de mogelijkheid om een van de eilanden te bezoeken en je te vergapen aan de prachtig geschilderde bijbelscènes op de muren van de lemen kerkjes. Het Tanameer is bovendien de monding van de Blauwe Nijl, de grootste zijrivier van de Nijl. Aangezien er geen andere rivieren het meer instromen, is de vispopulatie in het meer grotendeels endemisch.

Archeologisch Axum

Axum ruinestad Ethiopië (internet)Axum was eeuwenlang het maritieme- en handelscentrum van het Ethiopische Rijk en is nog steeds de belangrijkste religieuze plaats in Ethiopië. Naar verluid is de stad de verblijfplaats van de mystieke Ark des Verbonds. Rondom Axum liggen verschillende archeologische vindplaatsen, die sinds 1980 op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan. De belangrijkste vondsten betreffen het paleis van de koningin van Sheba, meerdere koninklijke graftombes, gekerfde obelisken en stenen tabletten met daarop verschillende klassieke talen. Ook in het centrum van Axum zijn verschillende bezienswaardigheden. Zo zou in het kerkje tussen de oude en de nieuwe Maryam Zionkerk volgens de overleveringen de Ark des Verbonds – een houten kist met daarin de originele 10 geboden – bewaard worden. In het museum bij dit kerkje tref je bovendien de kronen en kledij van voormalige Ethiopische koningen.   

Indrukwekkend Lalibela

Etiopië lalibela kerkIn het dorp Lalibela waan je je in vervlogen tijden, het lijkt alsof de tijd er heeft stil gestaan. Het dorp heeft de meest indrukwekkende monumenten van heel Ethiopië: de zogenaamde rotskerken. Er zijn twaalf in de rotsen uitgehouwen kerken, die verdeeld zijn in een noordelijke en zuidelijke groep en  onderling met tunnels verbonden zijn. Volgens de overlevering heeft koning Lalibela de kerken in twintig dagen met behulp van engelen laten verrijzen. ’s Ochtends stromen de gelovigen onder monotoon gezang toe en in de kerkjes tref je bovendien kluizenaars aan, die leven in de nissen van de kerken en leven van giften. Naast de rotskerken, zijn ook de Sint Joriskerk en kloosters Naäkuto Laäb en Yemrehanna Kristo de moeite waard om te bezoeken. Op weg naar deze dorpjes kom je door schitterende landschappen en langs pittoreske, authentieke dorpjes. Ook het oude dorp met de karakteristieke etagewoningen is indrukwekkend en typisch Ethiopisch.

Terug naar boven

Reviews Ethiopië reizen

Gemiddelde beoordeling: 9,1

 • We zijn voor de vierde keer in Afrika geweest. De mensen, de kleuren, de natuur, de cultuur, de geur en noem verder maar op. We maken een diepe buiging voor dit werelddeel. Afrika wij komen terug.

  9,0 (Rondreis Ethiopië, 24 dagen)

  9,0
 • Een zeer mooie reis. Gebrek aan comfort moet je erbij nemen. Zwaar door de lange afstanden op slechte wegen. Hoogtepunten voor ons zijn de stammen in het Zuiden en Lilibela in het Noorden. Een pluim voor onze reisleider Laurens die het uitmuntend deed en voor de bestuurders van de jeeps en bus.

  9,0 (Rondreis Ethiopië, 24 dagen)

  9,0
 • + Reisleider, Bijna alle hoogtepunten van Ethiopië, Vervoersmiddelen (Landcruisers en bus), Buschauffeur, Binnenlandse vlucht, Lokale reisbegeleiding en reisgidsen. - Voorzieningen sommige hotels, Af en toe late aankomst op reisdagen. Overweeg doorvliegen naar zuiden na aankomst in Addis.

  8,0 (Rondreis Ethiopië, 24 dagen)

  8,0
 • Prachtige reis. Zo anders dan in mijn voorstelling van Ethiopië. Lange afstanden in jeeps en bus over moeilijke wegen. De bergen, valleien, Geladabavianen, Hyena's... Onvoorstelbaar veel vee op de wegen. Hotels basic met soms geen water of electra. Reisleider Paul Wiggers krijgt een 10+. Topreis!

  9,0 (Rondreis Ethiopië, 24 dagen)

  9,0
Bekijk alle reviews

Plaats een review

Boek en reis met zekerheid

 • Kosteloos omboeken
 • 100% terugbetaling bij annulering
 • 24/7 hulp en bijstand, ook bij repatriëring
 • ANVR- en SGR garantie
 • Op de hoogte van plaatselijke corona-richtlijnen
 • Goede lokale vertegenwoordiging
 • Vervoer met eigen bus en gerenommeerde luchtvaartmaatschappijen
 • Nederlandse reisbegeleiding bij meeste reizen
 • Veel individuele vrijheid met comfort en veiligheid van groepsreis
 • Meer dan 35 jaar ervaring
 • Vergoeding niet-genoten reisdagen bij repatriëring bij wijziging reisadvies naar "rood"

Lees meer >

Klantwaardering

9,1

We zijn voor de vierde keer in Afrika geweest. De mensen, de...
We zijn voor de vierde keer in Afrika geweest. De mensen, de kleuren, de natuur, de cultuur, de geur en noem verder maar op. We maken een diepe buiging voor dit werelddeel. Afrika wij komen terug.

Willy N. - 9,0
Terug naar boven