Overzicht Guatemala rondreizen van Djoser

Land- en klimaatinformatie Guatemala

Landinformatie Guatemala

Landinformatie Guatemala

 • Hoofdstad: Guatemala City
 • Andere bekende steden: Antigua en Flores
 • Inwoners: 15,8 miljoen
 • Taal: Spaans
 • Munteenheid: Guatemalteekse quetzal
 • Beste reistijd: november tot en met april
 • Tijdsverschil: Tijdens onze wintertijd is het in Guatemala 7 uur vroeger dan in Nederland, en tijdens onze zomertijd is het er 8 uur later.
 • Oppervlakte: 109.000 km²
 • Geografie: Guatemala is een van de 7 kleine landjes die samen Centraal-Amerika vormen. Het land grenst aan zowel de Stille Oceaan als de Caribische Zee. Hoewel het land een tropisch klimaat heeft, zijn er plaatsen waar, door de grote hoogte, het weleens vriest.
   

> Rondreizen Guatemala

Terug naar boven

Reistijd Guatemala

Reistijd Guatemala

Guatemala kent een tropisch klimaat met temperaturen tussen de 27 en 32 graden. De meeste regen valt er in de maanden mei tot en met oktober. Het kan na zo’n regenbui vochtig aanvoelen, maar de natuur is op haar mooist. De nachten zijn aangenaam, het is er dan rond de 20 graden. Wil je het regenseizoen vermijden, dan kun je het beste een rondreis door Guatemala maken in onze wintermaanden.

> Rondreizen Guatemala

Terug naar boven

Bezienswaardigheden Guatemala

Bezienswaardigheden Guatemala

Guatemala, een mysterieus Mayaland wat de Chocoladereep heeft ontdekt , deze Maya cultuur zie je in het hele land terug ziet. Een groot deel van de bevolking is van Maya of een andere inheemse afkomst en leeft voor een deel nog volgens traditionele gewoontes. Ook zijn er nog veel oude tempels en ruïnes te vinden. Het landschap wordt gekenmerkt door oerwoud in het noordelijk deel en wel 33 vulkanen meer naar het westen. Een aantal van deze vulkanen is nog actief. In het land worden veel exotische gewassen verbouwd, bananen, kokos, cacao- en koffiebonen zijn er in overvloed. Daarnaast heeft Guatemala de chocoladereep uitgevonden. Guatemala’s heeft veel stranden, de oostelijke stranden kunt je vergelijken met Caribische stranden: helderblauw water, witte zandstranden en palmbomen. In de bossen en aan de kust komen bedreigde diersoorten zoals jaguars, schildpadden en krokodillen voor.

Antigua
straatje antigua guatamalaLa Antigua betekent 'de Oude'. La Antigua Guatemala is namelijk de oude hoofdstad van het land. Antigua werd gevestigd door de Spanjaarden in 1543 en fungeerde als hoofdstad voor heel Midden-Amerika. Het centrum van de kleurrijke stad staat op de Werelderfgoed lijst van UNESCO. Antigua is beroemd vanwege haar koloniale bouwstijlen, tallozen kerken, kloosters, ruïnes en een aangename sfeer. Het oude straatbeeld wordt zoveel mogelijk in stand gehouden. Alle straten zijn nog met oude keien bestraat, de huizen hebben maximaal 2 verdiepingen en grote neo-uithangborden zijn verboden. Grote kans dat verlieft word op de kleurrijke huizen, weelderige tuinen, bougainville die het jaar rond bloeit, de parkjes en de aanblik van de vulkanen.

Tikal
Tikal GuatamalaIn de Klassieke Periode van de Maya beschaving (250-900 na Chr.) was Tikal het grootste en machtigste centrum in de regio: een geweldige stad die in hoogtijdagen waarschijnlijk meer dan 200.000 inwoners telde. De stad heeft in deze lange periode vele diepte- en hoogtepunten gekend en meer dan 30 leiders. De kern van de stad was een heilig centrum, waar majestueuze tempelcomplexen werden gebouwd. Maya tekens op de tempels en stellas (grote staande stenen) vertellen over de heldendaden van de grote leiders van Tikal. Naast ceremoniële centra waren de tempels ook astrologische bakens. Over de neergang van Tikal lopen de meningen tot op de dag van vandaag uiteen. Waarschijnlijk was er sprake van een lange periode van droogte en uitputting van natuurlijke bronnen, met honger, sociale onrust, oorlog en het verwerpen van de adellijke en geestelijke leiders als gevolg en massaal vertrek naar voedzamere streken. Grootschalige archeologische opgravingen zijn begonnen in de jaren 50 van de vorige eeuw. Nog steeds worden nieuwe ontdekkingen gedaan en zie je in het park het archeologische werk in uitvoering.

Omgeving Atitlán meer
atitlan meer guatamalaHet meer van Atitlán is een kratermeer, een op 1500 meter hoogte door twaalf vulkanen omringd meer in Guatemala. De vulkanen zijn vernoemd naar de twaalf apostelen. Het meer wordt vaak bestempeld als het mooiste meer ter wereld en dat is niet voor niks. Een van de charmes van Lago de Atitlán is het hoppen per boot van de ene plaats naar de andere waarbij je de nodige variatie kunt verwachten. Wil je relaxen? Zet dan koers richting San Pedro de Laguna. Iets rustiger en spiritueler? Dan moet je juist weer zijn in San Marcos la Laguna. Ben je op zoek naar een onvervalste Mayastad? Dan moet je zijn bij het zuidelijk gelegen Santiago Atitlán. Ook is er nog het commerciële en bruisende Panajachel, waar je op je plaats bent als je houdt van stappen en winkelen.

Chichicastenango
Chichicastenango markt guatamalaDe markt van Chichicastenango is een feest van kleur en bedrijvigheid. Bijzonder is ook de kerk Santo Tomás waar katholieke en Maya tradities hand in hand gaan. Chichi, zoals de Guatemalteken zeggen, is een van de grootste trekpleisters van het land. Dit stadje in de Guatemalteekse hooglanden (op 1.965m) heeft dan ook de grootste en beroemdste indiaanse markt van Midden-Amerika. Niet alleen de Maya K'iche uit de regio maar handelaren uit het heel Guatemala komen naar deze markt om hun waren aan de man te brengen. Donderdag en zondag zijn de grote marktdagen in Chichicastenango. Naast de gewone markt met onder andere groente, fruit, bloemen en dieren vind je er ook de grootste souvenirmarkt van het land. Je koopt er prachtige stoffen, huipiles (traditionele jurken), artikelen van leer en kleurrijk houtsnijwerk. Ook worden er medicinale planten, wierook (pom en copal) en kaarsen verkocht die in de Maya rituelen worden gebruikt.

Lokaal eten
mais guatemalaIn de keuken van Guatemala speelt mais de hoofdrol. Hombres de Maiz (Mensen van Mais), zo noemen Guatemalteken zichzelf. In het scheppingsverhaal van de Maya's (Popol Vuh) kneedt de Schepper de eerste mensen van mais. Veel traditionele gerechten uit de Guatemalteekse keuken worden al eeuwen op dezelfde wijze bereid door de Maya's. Van oudsher bestaat de dagelijkse voeding van de Maya's hoofdzakelijk uit tortillas y frijoles, maispannekoekjes en bonen. Mais is ook de basis van tamales en chuchitos (maispakketjes), tostadas (gefrituurde tortillas), tacos en atol (warme maisdrank). Bonen worden op allerlei soorten manieren bereid (volteados, fritos, enteros; bruine, rode of witte bonen in tomatensaus). Bonenpuree op een tortilla, tostada of broodje met brokjes zoute kaas is een geliefde snack. Tortillas vergezellen alle maaltijden. Een bordje op een deur met 'Tortillas los 3 Tiempos' betekent dat daar vrouwen 3x per dag tortillas maken om af te halen. Tortillas maken is een arbeidsintensief proces maar het resultaat mag er zijn.

> Rondreizen Guatemala

Terug naar boven

Boek en reis met zekerheid

 • Kosteloos omboeken
 • 100% terugbetaling bij annulering
 • 24/7 hulp en bijstand, ook bij repatriëring
 • ANVR- en SGR garantie
 • Op de hoogte van plaatselijke corona-richtlijnen
 • Goede lokale vertegenwoordiging
 • Vervoer met eigen bus en gerenommeerde luchtvaartmaatschappijen
 • Nederlandse reisbegeleiding bij meeste reizen
 • Veel individuele vrijheid met comfort en veiligheid van groepsreis
 • Meer dan 35 jaar ervaring
 • Vergoeding niet-genoten reisdagen bij repatriëring bij wijziging reisadvies naar "rood"

Lees meer >

Klantwaardering

8,8

Een prachtige, maar intensieve reis met de nadruk op cultuur...
Een prachtige, maar intensieve reis met de nadruk op cultuur. Tijdens de reis doe je veel opgravingen aan, die elk toch weer een eigen karakter hebben. Ik zou pleiten om Honduras eruit te laten en net even meer tijd te hebben voor natuur. Ik gun iedereen Maartje als reisbegeleidster. Topvrouw!

Cockie S. - 9,0
Terug naar boven