Bekijk de Rondreis IJsland, 13 dagen van Djoser

Rondreis IJsland 13 dagen

De gouden cirkel en vele andere hoogtepunten

Vanaf € 3.795,- Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)

IJsland ligt op een breukvlak van twee aardkorsten naast de poolcirkel. Daardoor vind je hier grote gletsjers en ijskappen, terwijl tegelijkertijd gloeiend lava, pruttelende modder en zwavelhoudend heet water uit de grond opborrelen. IJsland is een land van vuur én ijs, van geisers, watervallen en walvissen. Je kunt deelnemen aan verschillende excursies om IJsland nog beter te ontdekken. Je kunt bijvoorbeeld een walvis- of gletsjertocht maken of één van de thermale baden bezoeken. Je kunt kiezen uit Laugarvatn Spa, Mývatn Nature Baths en de Blue Lagoon. Deze warmwaterbaden zijn rijk aan zout, mineralen en blauwwieren. Het is er heerlijk relaxen.

Daarom Djoser

 • De gouden cirkel: o.a. Reykjavik, geisers, Blue Lagoon en watervallen
 • Bezoek aan alle drie de nationale parken van IJsland
 • Excursie naar het mooiste wandelgebied van IJsland: Landmannalaugar
 • Bezoek aan Vatnajökull nationaal park
 • Bezoek Westmaneilanden: eiland Heimaey
 • Optionele gletsjer- en walvistocht
 • Optioneel bezoek aan een geothermisch bad
 • Rechtstreekse vlucht met Iceland Air

Route en kaart

Routekaart Rondreis IJsland, 13 dagen
 1. Amsterdam - Reykjavik - Laugarvatn
 2. Laugarvatn - Thingvellir - Geysir - Gullfoss - Hrauneyjar
 3. Hrauneyjar - Landmannalaugar - Hella
 4. Hella, excursie naar Westmaneilanden en Seljalandfoss
 5. Hella - Skógafoss - Skogarmuseum - Dyrhólaey - Hörgsland
 6. Hörgsland - Vatnajökull nationaal park, optionele gletsjertocht - Jökulsárlón - Höfn
 7. Höfn - Egilsstaðir
 8. Egilsstaðir - Dettifoss - Húsavik, optionele excursie natuurbaden
 9. Húsavik, optionele walvistocht Húsavík - Akureyri - Ólafsfjörður
 10. Ólafsfjörður - Vatnsnes
 11. Vatnsnes - vulkaankrater Grábrók - Reykjavik
 12. Reykjavik, optionele excursie Blue Lagoon
 13. Reykjavik - Amsterdam

Reisbeschrijving

Gouden cirkel, Thingvellir, Gullfoss & Geysir, naamgever van alle geisers

Dag 1 Amsterdam - Reykjavik - Laugarvatn
Dag 2 Laugarvatn - Thingvellir - Geysir - Gullfoss - Hrauneyar

Met Icelandair vliegen we rechtstreeks naar IJsland. Op de moderne luchthaven van Keflavik worden we opgewacht door onze buschauffeur en beginnen we aan onze rondreis.

Thingvellir IJslandAl snel na het verlaten van de luchthaven krijg je een goede indruk van IJsland. De mooie uitgestrekte natuur, je kunt kijken zo ver het oog reikt, maakt indruk. We rijden langs IJslands grootste meer, het Thingvallavatn en overnachten in Laugarvatn, dat aan een kleiner meer ligt. Hier bevindt zich meteen het eerste thermaal bad dat we deze reis tegenkomen, Laugarvatn Fontana, waar je heerlijk kunt relaxen. Thingvellir betekent letterlijk ’de vlakte van het parlement’, het nationale heiligdom van IJsland. In de kloof Almannagjá, ontstaan door het uit elkaar drijven van de Amerikaanse en Europese tektonische platen, kwam het parlement vanaf 930 jaarlijks bijeen. Men vergaderde hier, sprak recht en wisselde het laatste nieuws uit, alles in de open lucht. De fascinerende omgeving van lavavelden, grillige rotsformaties en bergen maakt deel uit van een nationaal park, dat op de Werelderfgoedlijst van de Unesco staat.

Geysir IJslandVerder landinwaarts bereiken we een geothermisch gebied waar ’s werelds bekendste geiser en naamgever van alle geisers zich bevindt: Geysir. Af en toe barst Geysir nog wel eens uit, maar lang niet meer zo indrukwekkend als vroeger. Dit gebied telt echter meer borrelende poelen en hete bronnen, waarvan sommige mooi gekleurd. Geiser Strokkur zorgt iedere tien minuten voor een indrukwekkend spektakel. Het is een klein stukje verder rijden naar de mooie waterval Gullfoss die zich in twee etappes naar beneden stort. Een modderig pad brengt je tot vlakbij het eerste verval. Bij goed weer vormen zich hier mooie regenbogen. We rijden verder landinwaarts en overnachten in het ‘highland centre’ Hrauneyar.

Mooiste wandelgebied van IJsland: Landmannalaugar

Dag 3 Hrauneyar, Landmannalaugar - Hella
Dag 4 Hella, excursie naar Westmaneilanden

We rijden in een uur naar het mooiste wandelgebied van IJsland, Landmannalaugar. Tijdens de wandeling kun je genieten van de verschillende kleurschakeringen van de omliggende ryolietbergen, snelstromende bergrivieren, lavavelden, modderpoelen, kraters en resten van uitgestrekte sneeuwvelden. Vanaf de Brennisteinsalda heb je een mooi uitzicht op de omgeving.

Ijsland Hekla vulkaan Djoser De volgende dag voert onze route langs de beroemdste vulkaan van IJsland, Hekla. Deze 7.000 jaar oude vulkaan is nog steeds actief en barstte in 1991 voor het laatst uit. Het onaardse landschap rond de vulkaan deed mensen in de middeleeuwen vermoeden dat zich hier ergens de toegangspoort tot de hel bevond. Bij helder weer is de 1500 meter hoge Hekla duidelijk te zien boven het zuidelijke laagland.

We varen vanuit Landeyjahöfn naar Heimaey, het grootste Westmaneiland, dat ontstaan is uit meerdere onderzeese vulkanen. In 1973 vond hier de laatst vulkaanuitbarsting plaats en als we over het eiland lopen kan je de gevolgen hiervan nog heel goed zien. Het eiland is rotsachtig en spaarzaam begroeid. Op Heimaey ligt ook de grootste vissersvloot van IJsland en er nestelen veel zeevogels. Zowel vanaf de ringweg als vanaf de Westmaneilanden zie je de Eyjafjallajökul liggen, de vulkaan die in 2010 met zijn aswolken het internationale vliegverkeer ontregelde.

Nadat we zijn teruggevaren naar het vasteland, rijden we terug naar onze accommodatie in Hella.

Smeltend ijs op de Jökullsarlón gletsjerlagune

Dag 5 Hella - Seljalandfoss - Skógafoss - Skogarmuseum - Dyrholaey - Hörgsland
Dag 6 Hörgsland, Vatnajökull NP, optionele gletsjertocht - Jökulsárlón - Höfn
Dag 7 Höfn - Egilsstaðir

Skogafoss Waterval IJsland Vandaag staat er een kleine roadtrip op de planning langs de zuidkust van IJsland. Onze eerste stop op de route van Hella naar Hörgsland is de indrukwekkende Seljalandfoss waterval. Het unieke aan deze 65 meter hoge waterval is dat er een brede grot in de klif achter de waterval ligt. Dit maakt het in de zomer mogelijk om over het mistige pad achter de waterval langs te lopen. Een magische ervaring!

Verderop, aan de kust, nemen we een kijkje bij de 60 meter hoge waterval Skógafoss. Volgens de legende verborg de kolonist Thrasi hier een kist vol goud onder de waterval. Even goed speuren dus! Hierna kun je het Skogar-museum bezoeken. Dit bestaat uit twee delen: een volkenkundigmuseum en een transportmuseum, waar je je makkelijk een paar uur kunt vermaken.

Vervolgens rijden we door naar Dyrhólaey, een in zee uitstekende, 120 meter hoge kaap die met een boogvormige opening de Atlantische Oceaan insteekt. Het is het zuidelijkste puntje van IJsland. Hier bevinden zich broedkolonies van verschillende soorten zeevogels, waaronder papegaaiduikers.

Vanaf Vík wordt het landschap indrukwekkend somber en verlaten. Aan de voet van de gletsjers Myrdaljökkul en Vatnajökull liggen uitgestrekte, deels met mos begroeide, lavavelden en zwarte zandvlaktes die in zee eindigen. Deze velden en vlaktes zijn het resultaat van eerdere vulkaanuitbarstingen.

Vatnajökull IJslandDe volgende dag nemen we de tijd voor een van de drie nationale parken, dat aan de voet ligt van de grootste gelijknamige ijskap in Europa, Vatnajökull. Met een oppervlakte van ongeveer 8500 km² is deze gletsjer een imposant overblijfsel van de laatste ijstijd. Het mooie nationale park toont een aaneenschakeling van zeer diverse landschappen die je ofwel tijdens een wandeling ofwel tijdens een optionele gletsjertocht kunt bekijken. Hoge bergen, gletsjers, diepe ravijnen, berkenbossen en heldere beekjes zorgen hier voor sterke contrasten. De bekende Svartifoss, de ‘zwarte’ waterval, stort zich hier van een wand van basaltblokken in het diepe. Tijdens de gletsjerwandeling ga je met pikhouwelen en stijgijzers onder leiding van een gids de gletsjer op. Een unieke ervaring!

Jökullsarlón IJslandWe vervolgen onze route naar de Jökullsarlón gletsjerlagune, een ijsmeer dat al enkele keren het decor is geweest voor spectaculaire scènes in James Bond-films. De flinke brokken ijs die in het gletsjermeer drijven, zijn afgebroken van de nabijgelegen twintig kilometer brede Breidamerkurjökullgletsjer. Doordat deze gletsjer iedere dag enkele meters vooruit glijdt, het meer in, kalft de ijsmassa af. Je kunt tijdens een optioneel boottochtje van een half uur de ijsbergen van dichtbij fotograferen. In de namiddag rijden we verder naar ons overnachtingsadres in het plaatsje Höfn.

Op de route van Höfn naar Egilsstaðir bezoeken we onderweg één of meer (vissers)plaatsjes: Djúpivogur, een oude handelsnederzetting, het sterk door Franse vissers beinvloedde Faskrudsfjörður en/of Stöðvarfjöður met het kleine museum in stenen.

Pruttelende modderpoelen en sissende stoombronnen in Námaskarð

Dag 8 Egilsstaðir - Dettifoss - Húsavik, optioneel bezoek 'GeoSea' geothermische zeebaden
Dag 9 Húsavik, optionele walvistocht Húsavík - Akureyri - Olafsfjördur
Dag 10 Olafsfjördur - Vatnsnes

Nu rijden we het oude fjordenlandschap van Oost-IJsland binnen. Lang voordat de Vikingen voet aan wal zetten vestigden zich Ierse monniken in deze streek, op zoek naar de ultieme stilte. Via de mooie Öxivallei rijden we langs de veelkleurige berg Dyrfjöll met zijn hellingen van ryoliet. De omgeving heeft een rijke elfentraditie, volgens de legende wonen verschillende elfen in de heuvels die de fjorden omringen. 

Dettifoss waterval IJslandAls we tijd hebben rijden we een stukje om, langs Europa’s krachtigste waterval Dettifoss, een bruine stroom die zich met veel kabaal in de 40 meter lager gelegen kloof stort. In deze streek bevindt zich het geothermisch gebied van Námaskarð. Je waant je in een buitenaardse omgeving met pruttelende modderpoelen, lavarots sculpturen, echte en pseudo-vulkaankraters, zwavelbaden en sissende stoombronnen. De aanwezigheid van natuurlijk warm water heeft de omgeving van het meer veranderd in een vruchtbaar landbouwgebied. We eindigen de dag in Húsavik, waar tevens ons overnachtingsadres is. Hier heb je de mogelijkheid om zelf te genieten van het natuurlijk verwarmde zeewater in de 'GeoSea' geothermische zeebaden. Weliswaar genieten deze baden niet de bekendheid van de 'Blue Lagoon' maar ze hebben hebben zeker hun eigen charme. De GeoSea baden bieden namelijk een prachtig uitzicht op de Skjálfandi baai, waar je met een beetje geluk walvissen kan spotten!

'S ochtends in Húsavík kun je deelnemen aan een walvisexcursie om op zoek te gaan naar bultruggen, vinvissen, potvissen en zelfs orka's. Daarna lunchen we in het levendige Akureyri, waar cruiseboten uit de hele wereld aanleggen. Vanuit hier vervolgen we onze reis naar het schiereiland Vatnsnes waar je zeehonden op hun gemakje aan de kust kunt zien luieren.

Rondslenteren door modern Reykjavik of duik in Blue Lagoon

Dag 11 Vatnsnes - vulkaankrater Grábrók - Reykjavik
Dag 12 Reykjavik, optioneel bezoek Blue Lagoon
Dag 13 Reykjavik - Amsterdam

In de ochtend volgen we de kustweg in zuidelijke richting, waar we de vulkaankrater Grábrók bezoeken. Daarna vervolgen we onze weg naar het zuiden, naar de hoofdstad Reykjavik. Een leuke, moderne hoofdstad om door te struinen. Zo kun je er onder andere het Volcano House en het Walvismuseum bekijken. In het walvismuseum hangen replica's op ware grootte van de walvissen en dolfijnen die in de IJslandse wateren zwemmen. De bijzondere 73 meter hoge kerk Hallgrimmskirkja is ook de moeite waard, je kunt er heerlijk eten in één van de vele restaurants.

Ijsland Reykjavik Blue Lagoon Djoser Je kunt eventueel ook een shuttle bus retourtje naar het thermale bad ‘Blue Lagoon' regelen. De Blue Lagoon is het bekendste, drukste en duurste geothermisch bad van IJsland. Na deze laatste mooie indrukken vertrekken we 's ochtends voor de korte terugvlucht naar Amsterdam.


Op weg met Djoser

Bij onze reizen is geen sprake van een strak gepland reisschema. De reisdagen staan natuurlijk vast, maar ter plaatse wordt het programma in overleg tussen de deelnemers en de reisbegeleiding ingevuld. De reisbegeleiding biedt de meeste dagen wel een programma aan en een aantal excursies is inbegrepen, maar je bent zeker niet verplicht hieraan deel te nemen. Wie er liever zelf op uitgaat, heeft daartoe alle vrijheid. Zo leer je een land tenslotte het beste kennen!

Gemiddeld bestaan de groepen uit 16 deelnemers. De maximale groepsgrootte is 18 personen.

Vertrekdata 2024

Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)

Start - einde Beschikbaarheid Prijs
Start - einde
22 jul - 03 aug
Beschikbaarheid
vol

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 3.895,-

Vertrekdata 2025

Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)

Start - einde Beschikbaarheid Prijs
Start - einde
09 jun - 21 jun
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 3.895,-

Start - einde
16 jun - 28 jun
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 3.795,-

Inclusief

 • Rechtstreekse vliegreis met Icelandair
 • Alle vluchttoeslagen
 • Engelssprekende reisbegeleiding
 • Vervoer per bus
 • Overnachtingen in herbergen en guesthouses/hotels met gedeelde faciliteiten
 • Bezoek nationale parken Thingvellir en Vatnajökkull
 • Excursie geisers Geysir en Strokkur
 • Bezoek watervallen Gullfoss, Seljalandfoss, Skogafoss en Dettifoss
 • Bezoek aan Westmaneiland Heimaey, ook wel 'eiland van de huizen'
 • Dyrhólaey, een 120 meter hoge kaap
 • Excursie naar wandelgebied Landmannalaugar met rhyolietbergen
 • Stop bij Grábrók, een hoge krater

Exclusief

Overige maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies, fooien, persoonlijke uitgaven, verzekeringen, etc.
Reserveringskosten € 25,-, bij 2 of meer personen € 40,-. Bijdrage SGR € 5,- per persoon en calamiteitenfonds € 2,50 per boeking.

Eenpersoonskamer

Wil je geen kamer delen met medereizigers dan kun je een eenpersoonskamer boeken. Behalve in Hörgsland, Ólafsfjörður en Vatnsnes op dag 5, 9 en 10, in deze plaatsen deel je altijd een kamer. De prijs voor een eenpersoonskamer isvanaf € 895,-.

Vluchttoeslagen (inbegrepen)

Luchtvaartmaatschappijen berekenen naast luchthavenbelastingen, ook brandstof- en veiligheidstoeslagen. Bij Djoser zijn al deze toeslagen in de reissom inbegrepen.

Hotelverlenging

Verlenging met accommodatie is in Reykyavik bij te boeken. In Reykyavik verblijf je na afloop in een centraal gelegen middenklasse guesthouse. Er wordt geprobeerd om de verlenging te boeken in de guesthouse waar we van dag 11 tot dag 13 overnachten. In dat geval zijn de prijzen vanaf € 110,- op basis van logies in een tweepersoonskamer per persoon per nacht en vanaf € 165,- voor een eenpersoonskamer per nacht, in beide gevallen met gedeeld sanitair. Dit is helaas niet altijd mogelijk, in dat geval zijn guesthouse en de prijs op aanvraag.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.

Landarrangement

Je kunt deze reis boeken zonder internationale vluchten, je boekt dan zelf je vliegtickets. De prijzen voor dit landarrangement zijn vanaf €3.445,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt. Djoser is niet aansprakelijk indien er wijzigingen ontstaan in het vluchtschema van de groepsreis. Kom je op een andere tijd aan dan de groep en/of vertrek je op een andere tijd dan de groep, dan dien je zelf je transfers van- en naar het hotel en/of de luchthaven te regelen.

Groepssamenstelling en groepsgrootte

Onze groepen bestaan uit zowel samenreizende als alleengaande reizigers. Reis je alleen, dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen.

Wil je meer specifieke informatie over de samenstelling van de groep en vertrekdatum van jouw keuze dan kunnen we je telefonisch (071 - 5126400, België: 09 223 00 69) meer informatie geven over bijvoorbeeld leeftijden en het aantal mannen, vrouwen of alleengaande reizigers.

Gemiddeld bestaan de groepen uit 16 deelnemers, het maximum is 18.

De gemiddelde groepsgrootte om de reis door te laten gaan is 10.

Nog bedenktijd nodig? Dan kun je tot een paar maanden voor vertrek een optie op een reis nemen. Zo’n voorlopige reservering is gratis en is 5 dagen geldig. De optie wordt automatisch omgezet in een definitieve of aanvraagboeking, tenzij je deze tijdig zelf bevestigt of annuleert. Het is helaas niet mogelijk om een optie te nemen op een reis waar nog maar een aantal plaatsen beschikbaar zijn.

V

Vertrek informatie

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren. Dit op basis van eerdere ervaringen en boekingen in dit reisseizoen.

Om een groepsreis te garanderen en uit te kunnen voeren is een minimum aantal deelnemers nodig. Dit aantal staat bij betreffende reis vermeld onder het kopje 'Groepssamenstelling en groepsgrootte'. In het uitzonderlijke geval dat het minimum aantal deelnemers niet wordt bereikt en de reis niet door kan gaan, hoor je dit ruim van te voren, doch uiterlijk 21 dagen voor vertrek. Djoser zal altijd haar uiterste best doen om een gewenste alternatieve reis en/of vertrekdatum aan te bieden. Volledige restitutie van de reissom, inclusief eventuele via Djoser afgesloten verzekeringen die op de factuur staan (met uitzondering van eventuele kosten van zelf geregelde visa, vaccinaties en andere persoonlijke uitgaven) is natuurlijk ook mogelijk. In het geval dat een reis niet kan doorgaan als gevolg van een overmachtsituatie kunnen er andere voorwaarden gelden waarbij geen volledige restitutie mogelijk is.

Reviews IJsland, 13 dagen

Gemiddelde beoordeling: 8,7

 • Een hele mooie reis door IJsland. Onze reisbegeleider Leon wist heel veel te vertellen over IJsland. De accommodaties zijn soms basic, maar wel schoon en op een goede locatie. De route geeft voldoende tijd om de watervallen, gletsjers en vulkanen te bekijken. Kortom: een reis om niet te vergeten.

  9,0

 • De rondreis in IJsland was geweldig. Heel veel gezien en goede reisbegeleiding. Wel jammer dat de gletsjertocht niet geboekt kon worden. Maar genoten van de vakantie en het reisgezelschap.

  8,0

 • Ijsland is een prachtig land met de mooiste watervallen en landschappen. Onze gids, Eric, was top. Hij wist veel over het land te vertellen. De accommodaties zijn basic. De communicatie tussen de gids en Djoser verliep niet altijd even soepel wat soms voor wat verwarring zorgde.

  9,0

 • IJsland. Een geweldige ervaring. Elke dag werd ik weer verrast met nog meer prachtige natuur, van uitgestrekte lavavelden tot blauwe gletsjers, van geyser tot prachtig gekleurd gebergte, van kraters tot plaggenkerkje. Samen met Leon als reisleider: een fantastische vakantie. Lucienne

  9,0

Praktische informatie

Accommodatie

We overnachten voornamelijk in kleinschalige hotels en guesthouses met comfortabele tweepersoonskamers voorzien van eigen badkamers. Een aantal keren komt het voor dat wij hiervan afwijken. Zo verblijven wij op dag 5 en 9 in gezellige cottages voor maximaal 7 personen en op dag 10 in de slaapzaal van een hostel. Zowel de cottages als het hostel bevinden zich in een prachtig gebied omringd door de indrukwekkende IJslandse natuur. Op dag 7, 11 en 12 overnachten we in eenvoudige hotels met tweepersoonskamers en gedeelde badkamers.

Bekijk hotelreviews op Tripadvisor

Laugarvatn Laugarvatn Hostel
Hrauneyjar The Highland Center Hrauneyjar
Hella Stracta Hotel
Hörgsland Cottages Hörgsland
Höfn Fosshotel Vatnajökull
Egilsstaðir Hotel Edda
Húsavik Cape Hotel
Ólafsfjörður Brimnes Cabins
Vatnsnes Hostel Osar
Reykjavik Aurora Guesthouse

Deze selectie geeft een goed beeld van de hotels waar we op deze reis verblijven.

Eenpersoonskamer

Wil je geen kamer delen met medereizigers dan kun je een eenpersoonskamer boeken. Behalve in Hörgsland, Ólafsfjörður en Vatnsnes op dag 5, 9 en 10, in deze plaatsen deel je altijd een kamer. De prijs voor een eenpersoonskamer isvanaf € 895,-.

 • Laugarvatn Youth Hostel EetzaaIJsland
 • Hrauneyjar hotel Slaapkamer IJsland

  In Hrauneyjar verblijven we in degelijke kamers

 • Lounge Hrauneyjar Hotel

  De lounge van onze accommodatie in Hrauneyjar

 • Midgard Basecamp slaapkamer Hvolsvöllur IJsland

  De slaapkamers in Hvolsvöllur

 • Hörgsland cottages, Skaftárhreppi, IJsland

  De cottages in Hörgsland zijn enorm knus om te zien

 • Huisje slaapkamer Vagnsstadir Höfn IJsland

  In Höfn verblijven we in kamers met stapelbedden

 • Blabjorg Guesthouse Borgarfjörður Eystri IJsland
 • Brimnes Cabins uitzicht Ólafsfjördur IJsland

  In Ólafsfjörður verblijven we in cabins met een prachtig uitzicht

 • Youth Hostel Osar Vatnsnes IJsland

  In Vatnsnes verblijven we in een prettig hostel

 • Student Hostel Lounge Reykjavik IJsland

  Het hostel in Reykjavik heeft een gezellige lounge

Vliegreis

Icelandair

Het meest voorkomende vluchtschema staat hieronder. Je kan ook het schema per vertrekdatum bekijken. Vliegtijden en -maatschappijen zijn onder voorbehoud van wijzigingen.

 • Vlucht met

  Icelandair

  Traject

  Amsterdam - Reykjavik

  Vertrek

  14:10 - 15:10

 • Vlucht met

  Icelandair

  Traject

  Reykjavik - Amsterdam

  Vertrek

  10:30 - 15:45


Tijdsverschil: in de zomermaanden is het in IJsland twee uur vroeger.

Icelandair is een luchtvaartmaatschappij die gevestigd is in Reykjavik. De lijnvlucht tussen Amsterdam en Reykjavik bestaat sinds begin jaren '90. Binnen Europa kun je tegen betaling aan boord gebruikmaken van de 'food service', de drankjes zijn gratis. Onder het motto 'never get bored, on board!’ biedt Icelandair bijna 50.000 minuten aan entertainment aan.

Landarrangement

Je kunt deze reis boeken zonder internationale vluchten, je boekt dan zelf je vliegtickets. De prijzen voor dit landarrangement zijn vanaf €3.445,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt. Djoser is niet aansprakelijk indien er wijzigingen ontstaan in het vluchtschema van de groepsreis. Kom je op een andere tijd aan dan de groep en/of vertrek je op een andere tijd dan de groep, dan dien je zelf je transfers van- en naar het hotel en/of de luchthaven te regelen.

Vervoer

Tijdens de rondreis beschikken we over een eigen bus, voorzien van ventilatie en verwarming. Onderweg is veel te zien en daarom stoppen we waar we willen om een foto te maken, een plaatsje te bezoeken of een korte wandeling te maken.

 • Vlucht Icelandair Ijsland Djoser

  We vliegen rechtstreeks met Icelandair

 • Bus buitenkant

  De bus is voorzien van ventilatie en verwarming

Bij de reis inbegrepen

 • Rechtstreekse vliegreis met Icelandair
 • Alle vluchttoeslagen
 • Engelssprekende reisbegeleiding
 • Vervoer per bus
 • Overnachtingen in herbergen en guesthouses/hotels met gedeelde faciliteiten
 • Bezoek nationale parken Thingvellir en Vatnajökkull
 • Excursie geisers Geysir en Strokkur
 • Bezoek watervallen Gullfoss, Seljalandfoss, Skogafoss en Dettifoss
 • Bezoek aan Westmaneiland Heimaey, ook wel 'eiland van de huizen'
 • Dyrhólaey, een 120 meter hoge kaap
 • Excursie naar wandelgebied Landmannalaugar met rhyolietbergen
 • Stop bij Grábrók, een hoge krater

Excursies

Thorsmork IJslandBij Djoser bepaal je zelf welke bezienswaardigheden je de moeite waard vindt om te bezoeken. De een kiest voor een excursie met walvissentocht, de ander wandelt liever door het havenplaatsje of gaat vogels spotten. In de meeste gevallen kun je zelf of met groepsgenoten, al dan niet met hulp van onze reisbegeleiding, te voet of met lokaal vervoer (als dat beschikbaar is) erop uit trekken. Toegangsgelden zijn niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken.

Sommige bezienswaardigheden mag je niet missen, zijn slecht bereikbaar of liggen 'en route' naar onze volgende overnachtingsplaats. Dergelijke excursies zijn bij Djoser in het programma opgenomen. Ook bij onderstaande excursies die bij het programma inbegrepen zijn, geldt dat het entreegeld exclusief is.

Tijdens deze reis door IJsland zijn de volgende excursies in het reisprogramma inbegrepen:

 • 'De gouden cirkel': o.a. Reykjavik, geisers, Blue Lagoon en watervallen. Deze populaire route is rijk aan bijzondere highlights met prachtige natuurverschijnselen. Tijdens deze reis rijden we de gouden cirkel rond.
 • We bezoeken nationaal park Thingvellir, een van de drie nationale parken van IJsland. Hier genieten we van de prachtige uitzichten. 
 • Bezoek aan nationaal park Vatnajökull met de grootste ijskap van de wereld. Hier zijn ijstrekkings mogelijk over de gletsjers.
 • We bezoeken het gletsjermeer Jökullsarlón. Het ziet er indrukwekkend uit met zijn ronddrijvende ijsbergen. 
 • Excursie geisers Geysir en Strokkur. Geysir is een van de grootste natuurlijke attracties van het hele land. Het woord 'geiser' is zelfs afkomstig van de Geysir. Een deel van de geiser bevindt zich in de andere geiser: Strokkur. We maken een wandeling om de geisers te bewonderen.
 • Bezoek aan de fotogenieke watervallen Seljalandfoss, Skógafoss en Dettifoss. De watervallen zijn tussen de 44 en 65 meter hoog, enorm indrukwekkend! We kunnen achter de Seljalandfoss waterval langs lopen. 
 • We varen met de ferry van het vasteland naar het eiland Heimaey, onderdeel van de Westmaneilanden. Dit is het enige bewoonde eiland van de groep. 
 • We stoppen bij Grábrók, een 170 meter hoge krater om hier vervolgens rond te wandelen en foto's te maken.
 • We rijden naar Dyrhólaey, het zuidelijkste puntje van IJsland. Het is hier enorm rijk aan zeevogels.
 • Excursie naar het mooiste wandelgebied van IJsland, Landmannalaugar. Hier is het mogelijk om bij goed weer in de warme bronnen te vertoeven.

Vooraf te boeken excursies

Voorkom teleurstelling en reserveer bij het boeken van deze reis reis alvast een plaats bij (een van) onderstaande excursies. Je bent zeker van een plek en je hoeft het tijdens de reis niet meer te regelen. Wel zo gemakkelijk.

 • Husavik - Op zoek naar walvissen

  Vanaf Husavik gaan we opzoek naar diverse grote zeebewoners. Eigenlijk zien we bijna altijd mooie dieren tijdens de boottocht en we hebben de kans om onder andere bultruggen, vinvissen, potvissen en orka’s te spotten. De excursie duurt ongeveer drie uur. Naast het spotten van walvissen heb je ook kans om dolfijnen en bijzondere vogels te spotten zoals de Jan van Gent, en papegaaiduikers.

  Inbegrepen: vervoer en gids
  Duur: 08.45 – 12.00
  Bijzonderheden: Het kan koud zijn op de boot.

  Prijs € 72,- p.p.

 • Jökullsarlon- Varen langs ijsschotsen in de gletsjerlagune

  We kleden ons warm aan en maken per amfibievoertuig een tocht over de Jökullsarlón gletsjerlagune, een ijsmeer dat twee keer het decor is geweest voor scènes in James Bond-films en ook in Tomb Raider en Batman Begins te zien waren. De flinke brokken ijs die in het gletsjermeer drijven, zijn afgebroken van de nabijgelegen twintig kilometer brede Breidamerkurjökullgletsjer. Doordat deze gletsjer iedere dag enkele meters vooruit glijdt, het meer in, kalft de ijsmassa af. De excursie duurt ongeveer een uur, waardoor we de ijsbergen van dichtbij kunnen fotograferen.

  Inbegrepen: vervoer, warme kleding en gids
  Duur: Eén uur.
  Bijzonderheden: Noodzakelijke warme kleding inbegrepen.

  Prijs € 60,- p.p.

Optionele excursies die ter plaatse kunnen worden geboekt

 • Voor liefhebbers van volkenkunde en transport is het Skogarmuseum een aanrader om te bezoeken.
 • Bezoek de 'GeoSea' geothermische zeebaden in Húsavik.
 • Dompel je onder in het water van de Blue Lagoon (creditcard vereist).

Reisdocumenten

 • Geldig paspoort of identiteitskaart.
 • E-ticket. Meer informatie over de vlucht ontvang je ongeveer 2 weken voor vertrek.

Geldzaken

In IJsland betaal je met kronen. Koersen zijn sterk aan veranderingen onderhevig. Voor de actuele koersen kijk op oanda.com.

Pinnen: in de meeste plaatsen zijn geldautomaten.
Contant: euro’s.
Creditcards: zijn op veel plaatsen te gebruiken (handig voor duurdere excursies zoals gletsjerwandeling en walvistocht en vereist voor de Blue Lagoon).

Als richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen, zoals maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies en persoonlijke uitgaven, geldt een minimum van € 500,- per persoon per week.

Het is gebruikelijk fooien te geven voor verleende diensten. Om te  voorkomen dat je steeds fooien uit moet delen, wordt aan het begin van de reis een fooienpot ingesteld, waaruit de (gezamenlijke) tips aan de chauffeurs, gidsen, hotelpersoneel e.d. worden betaald. De richtlijn voor de fooienpot voor deze reis bedraagt € 25,-.

Maaltijden

Bij deze reis zijn geen maaltijden inbegrepen. In de enkele grotere plaatsen is een beperkte keus aan restaurants met vooral Europese gerechten en soms een iets breder internationaal menu. In afgelegen gebieden ben je echter gebonden aan de eenvoudige kaart van de herberg of het guesthouse. Voor het ontbijt en de lunch wordt er (waar mogelijk) de mogelijkheid geboden om in een supermarkt inkopen toe doen.

Echte IJslandse specialiteiten zijn voor de doorzetters het proberen waard. Wat dacht je van ‘hákarl’, rottend haaienvlees of ‘súrsadir hrútspungar’, ramtestikels? De IJslandse visgerechten hebben wereldwijd een grote reputatie en zijn een echte aanrader.

Gezondheid

De medische voorzieningen in IJsland zijn vergelijkbaar met die in Nederland en België. Voor deze reis worden geen vaccinaties aangeraden. We adviseren je een kleine reisapotheek mee te nemen met o.a. pleisters, pijnstillers en een middel tegen buikklachten.

Hotelverlenging

Verlenging met accommodatie is in Reykyavik bij te boeken. In Reykyavik verblijf je na afloop in een centraal gelegen middenklasse guesthouse. Er wordt geprobeerd om de verlenging te boeken in de guesthouse waar we van dag 11 tot dag 13 overnachten. In dat geval zijn de prijzen vanaf € 110,- op basis van logies in een tweepersoonskamer per persoon per nacht en vanaf € 165,- voor een eenpersoonskamer per nacht, in beide gevallen met gedeeld sanitair. Dit is helaas niet altijd mogelijk, in dat geval zijn guesthouse en de prijs op aanvraag.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.

Klimaat en geografie

Het IJslandse klimaat is milder dan de noordelijke ligging doet vermoeden. Wel is het weer onvoorspelbaar; binnen een half uur kan een strakblauwe lucht verdrongen zijn door een flinke regen- of hagelbui. In voor- en najaar moet je rekening houden met koele dagen en koude nachten. De dagtemperatuur schommelt in de zomermaanden rond 15°C. In de periode mei tot en met augustus is er gemiddeld zo’n 20 uur daglicht. Tussen half juni en half juli gaat de zon zelfs nauwelijks onder, zodat je ook ’s avonds nog van alles kunt ondernemen.

Reisbegeleiding en gidsen

De reisbegeleider op deze reis door IJsland is een Engelssprekende reisbegeleider c.q. chauffeur die verantwoordelijk is voor de organisatorische aspecten van de reis. Hij of zij licht graag toe wat je allemaal kunt bewonderen vanuit de bus en in de natuur. Je kunt hem of haar vragen naar de IJslandse gewoonten en gebruiken.

Veelgestelde vragen

In wat voor soort accommodaties verblijven we?

We overnachten voornamelijk in kleinschalige hotels en guesthouses met comfortabele tweepersoonskamers voorzien van eigen badkamers.

Een aantal keren komt het voor dat wij hiervan afwijken. Zo verblijven wij op dag 5 en 9 in gezellige cottages voor maximaal 7 personen en op dag 10 in de slaapzaal van een hostel. Zowel de cottages als het hostel bevinden zich in een prachtig gebied omringd door de indrukwekkende IJslandse natuur. Op dag 7, 11 en 12 overnachten we in eenvoudige hotels met tweepersoonskamers en gedeelde badkamers.

Hoe lang zijn de reisdagen?

De reisafstanden variëren tussen de 65 en 375 kilometer. Gemiddeld wordt er op een reisdag zo’n 200 kilometer gereden. Onderweg is echter veel te zien en omdat de bus volledig tot onze beschikking staat, kunnen we stoppen waar we willen om even de benen te strekken, een foto te maken, een wandeling te maken of een mooie waterval te bezoeken. Niet alle wegen in IJsland zijn geasfalteerd, enkele wegen in het binnenland en in de bergen zijn voorzien van gravel.

Welke munteenheid heeft IJsland?

De munteenheid in IJsland is de IJslandse Kroon (Króna). Pinnen is over het algemeen geen probleem in IJsland. Neem voor de zekerheid wel wat contant geld mee. IJsland is een land waar ook creditcards veel worden geaccepteerd en waar je op de meeste plekken mee kan betalen. 

Kan ik walvissen zien tijdens een reis naar IJsland?

Van juni tot september worden er voor de kust van IJsland bultrugwalvissen, zwaardwalvissen en minkwalvissen gesignaleerd. Vanuit Husavik vertrekt er regelmatig een schip voor een tocht van ongeveer 4 uur waarbij je een zeer grote kans hebt om walvissen te zien.

Wanneer kan ik de midzomernachtzon zien?

Gedurende twee tot drie maanden in de zomer is het in het noorden van IJsland continu licht. De zon gaat in deze periode niet helemaal onder. Door deze lange dagen kan je optimaal van je vakantie genieten.

Wat zijn de temperaturen in de zomerperiode?

Het klimaat op IJsland is milder dan men door de noordelijke ligging zou verwachten. Zo ligt de gemiddelde temperatuur in Reykjavik rond de 5 graden. In de wintermaanden daalt het kwik hier vaak slechts enkele graden onder nul. In de zomermaanden ligt de gemiddelde temperatuur rond de 15 graden, hoewel dagen met 20 graden geen uitzondering zijn. Houd er rekening mee dat het weer in IJsland erg wisselvallig is en snel kan omslaan.

Wat voor kleding en schoeisel moet ik meenemen?

Vanwege het wisselvallige weer is het raadzaam om luchtige, maar ook warme kleding mee te nemen. Kleding in laagjes dragen is het handigst. Een wind- en waterdichte jas (of regenpak) is onontbeerlijk. Omdat er tijdens de reis veel kan worden gewandeld, dien je goede wandelschoenen met profiel mee te nemen.

Uit hoeveel personen bestaan de groepen?

De Djoser groepen op deze reizen bestaan uit gemiddeld 16 personen. De maximale groepsgrootte is 22 personen.

Kan er tijdens deze reis door IJsland gewandeld worden?

Ja, tijdens deze 13-daagse rondreis door IJsland zijn er diverse mogelijkheden om te wandelen. Bijvoorbeeld in Landmannalaugar, het Skaftafell nationaal park en bij het meer Mývatn. De bezienswaardigheden betreffen veelal dieren (vogels) en natuurverschijnselen, waar je vanuit de bus in een half uur tot drie kwartier heenloopt.

Stel je vraag

Staat jouw vraag hier niet tussen? Stel deze dan via info@djoser.nl.

Foto's en video

Reisblog IJsland

Bekijk alle reisblogs over IJsland