IJsland: handige info voor je op reis gaat

IJsland: handige info voor je op reis gaat

IJsland: leuke feiten voor je op reis gaat

Het eerste wat opvalt op het moment dat je je verdiept in IJsland zijn waarschijnlijk de bijzondere plaatsnamen. Jokuswatte? Seljaladinges? Maar wees gerust: je hoeft geen taalcursus te volgen om daar een beetje uit de voeten te kunnen. De IJslandse taal is voor veel IJslanders echter erg belangrijk, de taal is in 1100 jaar tijd bijna onaangetast gebleven door de geïsoleerde ligging en daardoor bestaan er al eeuwenlang prachtige verhalen in het IJslands. Elk jaar viert men op 16 november zelfs een speciale dag van de taal. En niet alleen de taal is er bijzonder. We hebben een paar unieke IJslandse feiten op een rijtje gezet. 
 

1) IJslanders hebben geen achternaam. De meeste IJslanders hebben een laatste naam die is samengesteld uit hun vaders (of moeders) naam met daarachter de toevoeging – dóttir (dochter) of – son (zoon). Stel dat je een meisje bent met een vader die Gunnar heet,  dan zou je automatisch Gunnarsdóttir heten. Dit betekent dus dat je broer een andere laatste naam heeft dan wat jij hebt. Dit betekent weer dat iedereen vooral de voornaam gebruikt, denk bijvoorbeeld aan zangeres Björk (die niemand kent met haar achternaam Guðmundsdóttir). Dus wees vooral niet beledigd als je in IJsland alleen met je voornaam wordt aangesproken. 
 
 
 
2) Een van de bekendste attracties van IJsland is gletsjermeer Jökulsarlon, een plek die ook diende als decor voor de films Die Another Day en Tomb Raider. De ijsbergen in dit gebied zijn ongeveer 1000 jaar oud en elk jaar breekt er bijna 100 meter ijs af. Het gletsjermeer is met 250 meter het diepste meer van IJsland en je kunt ervoor kiezen een boottocht te maken met een amfibievoertuig. Erg gaaf om te doen! Het meer is pas in 1934 ontstaan maar groeit elk jaar flink door het smelten van de gletsjers. 
 
 
 

3) In de IJslandse wateren zwemmen maar liefst meer dan 20 verschillende soorten walvissen. Het is dan ook erg populair om in IJsland te gaan ‘whale watchen’. Je kan er onder andere bultruggen, witsnuitdolfijnen, blauwe vinvissen, orka’s en bruinvissen spotten. Van april tot oktober kun je in Husavik goed walvissen, dwergvinvissen, dolfijnen en bruinvissen bewonderen. Orka's spot je het vaakst in april en mei. 
Van eind mei tot en met juli kun je bovendien de middernachtzon ervaren, en van augustus tot oktober geniet je van vlammend rode zonsondergangen.

> Rondreizen IJsland