Onbekend natuurschoon in IJsland

Onbekend natuurschoon in IJsland

Onbekend natuurschoon in IJsland
Dat je in IJsland geisers en warmwaterbronnen kunt verwachten is geen verrassing. Het land heeft echter veel meer bezienswaardigheden die onbekend zijn maar zeker zo mooi. We hebben de leukste drie op een rij gezet.

Heimaey
Heimaey IJslandTijdens onze Djoserrondreis bezochten we het relatief onbekende eiland Heimaey, dat  voor de zuidkust  van IJsland ligt. Heimaey telt ca. 4100 inwoners en is het enige bewoonde eiland van de Vestmannaeyjar eilandengroep. Als je dit eiland ziet, kun je je goed voorstellen hoe IJsland ooit ontstaan is. Zo zie je er de gestolde lavastroom die in 1973 aan de rand van het dorp ophield en de 200 meter hoge vulkaan Eldfell die deze stroom produceerde. Ook wordt in het moderne museum Eldheimar aan de hand van filmbeelden en de overblijfselen van huizen getoond wat de impact van een vulkaanuitbarsting is. Na dit museum zijn we op zoek gegaan naar de bekendste bewoners van dit eiland: de papegaaiduikers en eidereenden. De laatste uren op dit bijzondere eiland sloten we af in restaurant Tanginn, waar we heerlijke soep, salades, vlees en vis besteld hebben én waar ze IJslandse biertjes op de tap hebben. Je kan bovendien, als je dat wil, ook nog een boottocht om het eiland maken. Eén dag op Heimaey is eigenlijk veel te kort!

Fjadrarglufur IJslandFjadrarglufur
Aan het eind van de vijfde reisdag vertelde de chauffeur dat hij ons naar nóg een verrassende plek  zou brengen. De lucht was donkergrijs, we hadden al een dag vol indrukken erop zitten, dus we waren gematigd enthousiast om ons uit de comfortabele bus te hijsen en een wandeling door het grasland te maken. Maar toen we aan de rand van het grasland kwamen, brak er gejuich uit: dit was gaaf! De Fjadrarglufur is een twee kilometer lange kloof die 100 meter diep is en waar een rivier doorheen stroomt. Een overweldigend natuurverschijnsel waar, behalve onze groep, geen toerist te bekennen was.

Walvismuseum - Whales of Iceland
Whale Museum IcelandIJsland is natuurlijk het land bij uitstek om walvissen te kijken. Er zijn maar liefst 23 verschillende soorten walvissen en vooral in de zomer is de kans groot dat je er een ziet tijdens een boottocht. Het lastige van het spotten van walvissen vind ik echter, dat je soms niet goed weet waar je naar kijkt. Dus een mooie aanvulling op het walvisspotten vormt een bezoek aan het museum 'Whales of Iceland', dat aan de oude haven van Reykjavik ligt. Hier hangen modellen van de walvissen en dolfijnen die in de IJslandse wateren voorkomen op ware grootte. Erg indrukwekkend. Daarna kun je een terrasje pakken in een van de restaurantjes aan de levendige haven! Zo heb ik bij Café Retro gezeten waar ze bovendien heerlijke broodjes zalm serveren.

Bekijk onze reizen naar IJsland.