Bekijk de Rondreis Iran, 16 dagen van Djoser

Rondreis Iran 16 dagen

Gastvrijheid in Perzie

Iran, het vroegere Perzië, heeft een eeuwenoude geschiedenis en wordt met recht de bakermat van onze geschiedenis genoemd. Heden en verleden lopen hier in elkaar over. Vervallen karavanserais herinneren aan de rijk beladen karavanen die hier eeuwen geleden langs trokken. In piepkleine winkeltjes, gevestigd in muurnissen in de overdekte bazaars, is van alles te koop. Iraniërs zijn een vriendelijk en hoffelijk volk en bloeien helemaal op tijdens een gesprek.

Daarom Djoser

 • Nederlandse reisbegeleiding en lokale gids
 • Bezoek aan de belangrijke religieuze plaats Qom inbegrepen
 • Verschillende highlight tours door de grotere steden
 • Verblijf in Kerman met één van de mooiste bazaars van Iran
 • Mogelijkheid tot bezoek aan Mahan en Rayen vanuit Kerman
 • Bezoek aan het beroemde graf van Hafez in Shiraz inbegrepen
 • Mogelijkheid de 'towers of silence' te bezoeken in Yazd
 • Bezoek aan Persepolis inbegrepen
 • Uitgebreid verblijf in Isfahan
 • Comfortabele en authentieke hotels
 • Ontbijt is inbegrepen
 • Comfortabele vliegreis met Lufthansa

Route en kaart

Routekaart Rondreis Iran, 16 dagen
 1. Amsterdam - Teheran
 2. Teheran
 3. Teheran - Qom - Kashan
 4. Kashan - Abyaneh - Naein - Aqda
 5. Aqda - Ardekan - Garme - Yazd
 6. Yazd
 7. Yazd - Shahdad, bezoek Kaluts woestijn
 8. Shadad - Mahan Rayen - Kerman
 9. Kerman
 10. Kerman - Sirjan Neyriz - Sarvestan - Shiraz
 11. Shiraz - excursie Persepolis & Naqs-e Rostam
 12. Shiraz - Pasargard - Izadkhast - Isfahan
 13. Isfahan
 14. Isfahan - Golpayegan - Khomeini - Teheran
 15. Teheran
 16. Teheran - Amsterdam

Reisbeschrijving

Ervaar een warm welkom in Teheran

Dag 1 Amsterdam - Teheran
Dag 2 Teheran

Golestan Paleis Teheran IranOnze rondreis reis start in miljoenenstad Teheran, de moderne hoofdstad van dit fascinerende land. Teheran is een stad met een zeer vriendelijke bevolking. Voetgangers en auto’s krioelen door elkaar en verkeerslichten en zebrapaden lijken slechts decoratie.

Voor velen is het Golestanpaleis de plek waar je je kunt vergapen aan alle pracht en praal. Bij het Golestan paleis ligt een mooie tuin waar studenten je veelvuldig aanspreken voor een praatje en om te discussiëren over de wereldpolitiek. De voormalige ambassade van de VS, is tegenwoordig een populaire trekpleister.

In het noorden van de stad vind je het paleizencomplex Saadabad van de laatste sjah Pahlavi. Het is gebouwd in de jaren dertig in Duitse stijl. Je kunt ook lopend of met een kabelbaantje omhoog in het Alborz-gebergte om te genieten van een mooi uitzicht over de stad. Dit is een geliefde ontmoetingsplaats voor jongelui die de zedelijkheidspolitie willen ontlopen. De juwelen van de sjah en zijn pauwentroon kunnen we bezoeken in de kluis van de Nationale Bank.

Verkoeling zoeken in de Fin-tuinen van Kashan

Dag 3 Teheran - Qom - Kashan

Vanuit Teheran rijden we naar het eeuwenoude Kashan. Onderweg bezoeken we Qom. Deze stadKashan badhuis Iran is één van de belangrijkste religieuze centra van Iran en is een heilige plaats voor sjiitische moslims. In 816 stierf de zus van de achtste Iman Reza hier en haar mausoleum trekt jaarlijks vele bezoekers. De gouden koepels en sierlijke minaretten van dit indrukwekkende gebouw zijn al van verre te zien.

Kashan is een stad met een historisch centrum van lemen gebouwen en prachtige koopmanshuizen. De huizen hebben luchtkokers en windtorens die in de hete zomers verkoeling brengen. De stadsmuren zijn nog gedeeltelijk bewaard. De schitterend aangelegde Fin-tuinen, toonbeeld van Perzische tuinaanleg, vormen een heuse oase in het stadscentrum. Dit is dan ook een populaire plaats voor Iraniërs om samen te komen.

Bewonder prachtige koepels en torens van stilte in Yazd

Dag 4 Kashan – Abyaneh – Natanz – Naein – Aqda
Dag 5 Aqda – Ardekan – Garme –Yazd
Dag 6 Yazd

Het traditionele bergdorp Abyaneh is vooral populair bij Iraanse toeristen. Het dorp is mooi gelegen en de bewoners dragen hier nog de traditionele klederdracht. We passeren het dorp Natanz dat bekend staat vanwege haar keramiek en in 2002 in het nieuws kwam vanwege een uraniumverrijkingsfabriek.

We stoppen vervolgens in Naien, een stadje dat een van de oudste moskeeën van het land heeft en een goede plek om de ‘qanat’, de eeuwenoude ondergrondse waterkanalen te bekijken. Deze oude ondergrondse aquaducten voeren grondwater uit de bergen aan naar lager gelegen droge akkerlanden. De nacht brengen we door in een sfeervol traditioneel hotel in het plaatsje Aqda.

Uitzicht Yazd IranWe reizen verder naar Yazd waar Marco Polo al doorheen is getrokken. Deze stad was in de middeleeuwen een belangrijke karavaanhalte aan de weg naar Indië. Tevens vormt deze stad, samen met de stad Ardekan, het centrum van de godsdienst van de profeet Zarathoestra. In de grote tempel brandt al eeuwenlang hetzelfde vuur. Buiten de stad vind je de karakteristieke ‘torens van stilte’: heuvels met een ommuurde top waar de gelovigen vroeger hun doden neerlegden voor de gieren om aarde noch lucht te bevuilen. In de buurt staan restanten van overnachtingsverblijven, keukens en badhuizen bedoeld voor de familie. De grote moskee van Yazd is een juweel van islamitische mozaïekkunst. Het is heerlijk wandelen door de stad die grotendeels is opgetrokken uit leem.

Ronddwalen in de mooie bazaar van Kerman

Dag 7 Yazd - Shahdad - Kaluts woestijn
Dag 8 Shadad – Mahan Rayen – Kerman
Dag 9 Kerman

Onze weg vervolgt zich verder zuidwaarts en het landschap wordt steeds desolater. Deze regioKerman bazaar Iran staat bekend om zijn kopermijnen. Even verderop komen we langs een regio met een grote tapijtproductie en pistacheteelt. Het gebied van Kaluts wordt gekenmerkt door 10 tot 20 meter hoge ‘zandkastelen’ geërodeerd door de wind. Vooral de zonsondergang zorgt voor een spectaculair schouwspel in dit bizarre landschap. Na een overnachting bij de lokale bevolking in lokale huizen rijden we de dag erna naar Mahan. Het mausoleum van de grote Soefi leider Shah Ne’matollah Vali is een belangrijke trekpleister en de Shahzade tuin met prachtige fonteinen leent zich uitstekend voor de lunch. In het middeleeuws lemen dorp Rayen staat een perfect voorbeeld van een zeer goed bewaard gebleven Adobe kasteel.

Kerman heeft één van de mooiste bazaars van Iran met enkele eeuwenoude theehuizen. De bazaar behoort tot ‘s lands oudste en is ongeschonden uit de vele stedelijke ontwikkelingen gekomen. Onder de gewelven en bogen vind je tal van winkeltjes met tapijten, chadors, sieraden, kruiden en zilveren theepotten en komt de geur van rozenparfum, zoetigheden en schapenbouten je tegemoet. ’s Avonds kun je, zittend op een Perzisch tapijt, genieten van een authentieke Iraanse maaltijd. De heerlijke stoofschotels moet je zeker een keer proberen! 

De stad van dichter Hafez, Shiraz

Dag 10 Kerman – Sirjan Neyriz – Sarvestan - Shiraz

Nasir al-Mulk moskee vrouw Shiraz IranDe rit van Kerman naar Shiraz voert ons dwars door het indrukwekkende Zargosgebergte. De stad heeft als bijnaam ‘de stad van rozen en nachtegalen' en is beroemd vanwege haar literatuur en poëzie. De inwoners staan wat relaxter in het leven dan in andere grote steden van Iran. Het middelpunt van de stad is de beroemde Vakil bazaar waar vele ambachten te zien zijn en de geuren en kleuren je tegemoetkomen zodra je de bazaar betreed. Bezoek de karavanserai en strijk neer in een traditioneel theehuis als je voeten zeer gaan doen. Een goede plek om een praatje te maken met de lokale bevolking is bij het mausoleum van de wereldberoemde dichter Hafez. Een gemiddelde Iraniër heeft naast een Koran meestal ook een dichtbundel van Hafez in huis.


Persepolis, Stad van de Perzen

Dag 11 Shiraz - excursie Persepolis & Naqs-e Rostam

Op 40 kilometer afstand van Shiraz liggen de indrukwekkende ruïnes van het machtige PerzischePersepolis Iran Rijk van Darius de Grote: de paleisstad Persepolis. Je bezoekt deze op weg naar Isfahan samen met de tombe van Cyrus. Cyrus is de grondlegger van het Perzische rijk en werd in 550 voor Christus de koning van de Meden en Perzen. Darius bouwde in Persepolis de nieuwe hoofdstad van het immense Perzische rijk. De hoofdstad werd in 330 voor Christus door Alexander de Grote verwoest. Vele fraaie reliëfs bij de toegangstrappen van de grote ontvangsthal zijn gaaf onder het zand vandaan gekomen.

Niet ver van Persepolis, uitgehouwen in een rotswand bevinden zich een viertal koningsgraven; Naqsh-e Rostam. Deze plek is de necropolis van de Achaemenide dynastie. Onder de graven bevinden zich prachtige tot de verbeelding sprekende reliëfs, met afbeeldingen uit het leven van de koningen.

Verblijven in Isfahan, de mooiste stad van Iran

Dag 12 Shiraz - Pasargard - Izadkhast- Isfahan
Dag 13 Isfahan

Iran Isfahan ImmampleinWe verlaten het mooie Shiraz en rijden door een afwisselend berglandschap met uitzichten op kale rotsen of juist groene velden. Onderweg maken we een aantal interessant stops. In de ruïne stad Pasargad nemen we een kijkje bij het graf van Cyrus, een koning uit het Achaemenidische rijk. Rondom Izadkhast bezoeken we de indrukwekkende overblijfselen van het Izad-Khast kasteel en de restanten van het gelijknamige dorp. De fraai gerestaureerde Samanide karavanserai iets verderop is mooi gesitueerd nabij een rots plateau.

In Isfahan, zonder meer de mooiste stad van Iran, staan rondom het grote Imamplein prachtige paleizen, moskeeën en koran scholen kleurig versierd met muurschilderingen, houtsnijwerk en mozaïek. Het was sinds 1600 de hoofdstad van het rijk der Safavieden. De meeste historische bouwwerken, zoals de vele schitterende moskeekoepels, stammen uit deze periode. Een eerste stadsverkenning brengt je naar het grote Imamplein, ook wel ‘Halve Wereld’ genoemd. Aan dit vroegere poloveld van de Sjah staan de 16de-eeuwse Imammoskee, de Sjeik Lutfullah-moskee en het zes verdiepingen hoge Ali Qapu-paleis van de Safavieden-sjahs. Het is bij elk soort licht een indrukwekkend plein.

’s Avonds wordt de Imam-moskee, die wordt weerspiegeld in de grote centrale vijver, prachtigMoskee Isafan Iran verlicht. Het Chehel Sotun-paleis, achter het Imam-plein gelegen, heeft twintig houten zuilen en geweldige muurschilderingen. Ook de grote Vrijdagmoskee is een bezoek waard. De oudste delen, die dateren uit de 11de eeuw, ademen door de bouw met baksteen een heel aparte sfeer uit. In de Armeense wijk Jolfa zie je de Armeense Vank-kathedraal en je kunt er een museum over de Armeense cultuur bezoeken.

In Isfahan heb je de tijd om uitgebreid te dwalen over de grote en drukke bazaar. Kleermakers, schrijnwerkers, miniatuur-inleggers en edelsmeden beoefenen er hun eeuwenoude ambachten. Je kunt hier tot ‘s avonds laat van een glaasje thee en een waterpijp genieten in één van de theehuizen. Overal word je als westerling gastvrij onthaald en mensen maken graag een praatje met je.

Schoenen uit voor een bezoek aan het mausoleum van Khomeini

Dag 14 Isfahan – Golpayegan – mausoleum Khomeini - Teheran
Dag 15 Teheran
Dag 16 Teheran - Amsterdam

In de ochtend is er nog tijd om Isfahan rond te kijken. Na de lunch vertrekken we naar Teheran. En route bezoeken we Golpayegan, waar tientallen uit de prehistorie daterende petrogliefen zijn gevonden.

Het mausoleum van Ayatollah Khomeini, de leider die van Iran in 1979 een Islamitische republiek maakte, is met zijn gouden minaretten al van verre zichtbaar. Het grote complex heeft aparte ingangen voor mannen en vrouwen. Nabij ligt de begraafplaats van de martelaren. Hier liggen 200.000 jonge mannen die hun leven gaven in de Irak-Iran oorlog. De laatste dag in Teheran is ter vrije invulling. Na meer dan twee weken sfeer proeven in het land van Meden en Perzen, vliegen we vanuit Teheran weer terug naar huis.

Op weg met Djoser
Bij onze reizen is geen sprake van een strak gepland reisschema. De reisdagen staan natuurlijk vast, maar ter plaatse wordt het programma in overleg tussen de groep en de reisbegeleiding ingevuld. De reisbegeleiding biedt de meeste dagen wel een programma aan en een aantal excursies is inbegrepen, maar je bent zeker niet verplicht hieraan deel te nemen. Wie er liever zelf op uitgaat, heeft daartoe op een aantal dagen alle vrijheid. Zo leer je een land tenslotte het beste kennen. Gemiddeld bestaan de groepen uit 16 deelnemers. De maximale groepsgrootte is 20 personen.

Inclusief

 • Vliegreis met Lufthansa
 • Alle vluchttoeslagen
 • Vervoer per bus
 • Hotelovernachtingen
 • Ontbijt is inbegrepen
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Lokale gids
 • Stadstour Teheran, de hoofdstad van Iran
 • Bezoek aan de heilige stad Qom
 • Stadstour Kashan, mogelijk bezoek aan de kleurrijke Finn-tuinen
 • Bezoek aan Naien, stad met een van de oudste moskeeën
 • Stadstour door de woestijnstad Yazd, met onder andere de beroemde vrijdagmoskee
 • Bezoek aan mausoleum van de Soefie leiden Shah Ne’Matollah Vali
 • Stadstour door de Kerman, prachtige stad omringd door woestijn -en berglandschappen
 • Bezoek Nasir al Molk-moskee in Shiraz
 • Excursie naar de befaamde ruïnes van Persepolis
 • Bezoek aan het graf van Hafez, bekende dichter uit de 18de eeuw
 • Bezoek aan de koningsgraven: Nasq-e-Rostam
 • Stadstour Isfahan, de voormalige hoofdstad van het Perzische rijk
 • Bezoek aan prehistorie daterende petrogliefen in Golpayegan
 • Bezoek aan het mausoleum van Ayatollah Khomeini

Exclusief

Overige maaltijden, visum, entreegelden, facultatieve excursies, fooien, persoonlijke uitgaven, verzekeringen, etc.
Reserveringskosten € 25,-, bij 2 of meer personen € 40,-. Bijdrage SGR € 5,- per persoon en calamiteitenfonds € 2,50 per boeking.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je een eenpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag vanaf € 295,-.

Vluchttoeslagen (inbegrepen)

Luchtvaartmaatschappijen berekenen naast luchthavenbelastingen, ook brandstof- en veiligheidstoeslagen. Bij Djoser zijn al deze toeslagen in de reissom inbegrepen.

Hotelverlenging

Vervroeging of verlenging in Teheran mét accommodatie is vooraf bij te boeken. Je verblijft in hetzelfde hotel waar we met de groep verblijven, zodat je niet onnodig hoeft te verhuizen. De prijs is € 55,- per persoon per nacht op basis van logies met ontbijt in een tweepersoonskamer. Een eenpersoonskamer kost € 75,- per nacht.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.

Groepssamenstelling en groepsgrootte

Onze groepen bestaan uit zowel samenreizende als alleengaande reizigers. Reis je alleen, dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen.

Wil je meer specifieke informatie over de samenstelling van de groep en vertrekdatum van jouw keuze dan kunnen we je telefonisch (071 - 5126400, België: 09 223 00 69) meer informatie geven over bijvoorbeeld leeftijden en het aantal mannen, vrouwen of alleengaande reizigers.

Gemiddeld bestaan de groepen uit 16 deelnemers, het maximum is 20.

De gemiddelde groepsgrootte om de reis door te laten gaan is 10.

Nog bedenktijd nodig? Dan kun je tot een paar maanden voor vertrek een optie op een reis nemen. Zo’n voorlopige reservering is gratis en is 5 dagen geldig. De optie wordt automatisch omgezet in een definitieve of aanvraagboeking, tenzij je deze tijdig zelf bevestigt of annuleert. Het is helaas niet mogelijk om een optie te nemen op een reis waar nog maar een aantal plaatsen beschikbaar zijn.

Reviews Iran, 16 dagen

Gemiddelde beoordeling: 9,1

 • Het was voor mij als thuiskomen! Thuiskomen in het menselijk ras; de Iraniërs zijn een allerhartelijkst volk dat je welkomt zoals je bent. Ontzettend veel schoons en moois gezien! 'k Ga nog een keer!

  10,0

 • Wat een mooie reis is dit zeg. Naast alle geplande excursies is er ook voldoende ruimte om zelf op pad te gaan. Hoewel je dan wel wat excursies moet skippen ;p, keuzes maken dus. De gidsen waren echte toppers en zeer betrokken. Allebei vol vrolijkheid en humor, zij hebben de vakantie tot een 10 gemaakt

  10,0

 • Prima reis. Prachtig land. Groepsgrootte, 15 personen, ook heel prettig. Reisleider: Roderick, ook geweldig. Heel deskundig, behulpzaam en zorgzaam: de ideale combinatie.

  10,0

 • Wat een geweldige ervaring! Mede dankzij Roderick en Mehrdad een top vakantie gehad. En inderdaad wat een lieve mensen in Iran en onder de indruk van alle mooi dingen die we gezien hebben. Ik heb er een week aangeplakt en ook de woestijn en wat dorpen bezocht; een goede aanvulling op de vele cultuur

  9,0

Praktische informatie

Accommodatie

Het verblijf in Iran is in goede middenklasse hotels. Het ontbijt is bij het verblijf inbegrepen. In de steden liggen deze hotels centraal met bezienswaardigheden, theehuizen en restaurants op loopafstand. Sommmige hotels zijn gevestigd in sfeervolle historische gebouwen. Met de hoge kamers, de traditionele inrichting en fraaie binnentuinen waan je je in vervlogen tijden en versterkt de beleving van je reis. Het personeel is servicegericht en bijzonder gastvrij. Tijdens de overnachting in de Kaluts woestijn deel je de kamer en toilet/douche met andere reizigers uit de groep.

Bekijk hotelreviews op Tripadvisor

Teheran Hotel Parasto
Kashan Hotel Negin
Aqda Hotel Khalo Mirza
Yazd Kohan Kashane
Kerman Akhavan Hotel
Shiraz Arg Hotel
Isfahan Azadi Hotel

Deze selectie geeft een goed beeld van de hotels waar we op deze reis verblijven.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je een eenpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag vanaf € 295,-.

 • Iran hotel lobby Djoser

  Je voelt je al snel helemaal thuis met de vriendelijke Iraanse bevolking

 • Iran hotel lobby Djoser
 • Iran hotel overnachting kamer Djoser

  We verblijven in goede middenklassen hotels met zeer goede locaties

 • Iran hotel restaurant Djoser
 • Iran hotel kamer Djoser
 • Iran hotel overnachting kamer badkamer Djoser

  Alle hotelkamers beschikken over een eigen badkamer met een westers toilet

 • Iran Ehsan House Kashan binnentuin Djoser

  Ook overnachten we in traditionele Iraanse boutique hotels

 • Hotelkamer Iran Djoser
 • Iran rondreis bezienswaardigheden Djoser
 • Iran binnentuin Djoser

  Veel hotels hebben een gezellige traditonele binnenplaats

Vliegreis

Lufthansa

Het meest voorkomende vluchtschema staat hieronder. Je kan ook het schema per vertrekdatum bekijken. Vliegtijden en -maatschappijen zijn onder voorbehoud van wijzigingen.

 • Vlucht met

  Lufthansa

  Traject

  Amsterdam - Frankfurt

  Vertrek

  11:15 - 12:20

 • Vlucht met

  Lufthansa

  Traject

  Frankfurt - Tehran

  Vertrek

  14:25 - 22:00

 • Vlucht met

  Lufthansa

  Traject

  Tehran - Frankfurt

  Vertrek

  02:45 - 05:45

 • Vlucht met

  Lufthansa

  Traject

  Frankfurt - Amsterdam

  Vertrek

  09:10 - 10:25


Het is in Iran 2,5 uur later dan bij ons.

De vluchten worden verzorg door Lufthansa of haar partner Eurowings. Lufthansa is dé nationale luchtvaartmaatschappij van Duitsland. Het is de enige Europese luchtvaartmaatschappij die behoort tot de exclusieve selectie van ‘5-Star Airlines’. Lufthansa heeft al jaren een zeer goede reputatie op gebied van service, kwaliteit en veiligheid. Samen met Swiss- en Austrian Airlines maakt het deel uit van de Lufthansa Group. De vloot is zeer modern, bestaande uit onder andere de A350 en de B747-8. Deze toestellen zijn milieuvriendelijker door hun lagere CO2-uitstoot. Op lange afstandsvluchten is een entertainment systeem aan boord met persoonlijk scherm aanwezig. Je kunt kiezen uit verschillende films, televisieseries/programma’s, muziek en spelletjes. Tijdens de vlucht kun je een uitgebreide keuze aan warme en koude dranken verwachten - plus een kleine snack of een warme maaltijd , afhankelijk van de route. De maaltijden/snacks die worden aangeboden passen bij de vertrektijd en de bestemming. Kortom: bij Lufthansa begint je reis pas goed! Eurowings is de prijs-kwaliteitsverhouding luchtvaartmaatschappij van het Lufthansa-concern en is gespecialiseerd in voordelige rechtstreekse vluchten binnen en buiten Europa.

Vervoer

We reizen in Iran met een comfortabele bus met airconditioning. Houd vanwege de grote afstanden rekening met enkele lange ritten. Onderweg is er echter vaak veel te zien en omdat de bus volledig tot onze beschikking staat, kunnen we stoppen waar we willen om even de benen te strekken, een fotostop te maken of een mooi plaatsje te bezoeken. Vaak wordt gepicknickt met brood, kaas en vruchtensap.

 • Lufthansa Airbus A321-200
 • Iran eigen vervoersmiddel Djoser

  We reizen met onze eigen comfortabele bus met airco

 • Er is voldoende gelegenheid om onderweg te stoppen voor een prachtige foto

Bij de reis inbegrepen

 • Vliegreis met Lufthansa
 • Alle vluchttoeslagen
 • Vervoer per bus
 • Hotelovernachtingen
 • Ontbijt is inbegrepen
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Lokale gids
 • Stadstour Teheran, de hoofdstad van Iran
 • Bezoek aan de heilige stad Qom
 • Stadstour Kashan, mogelijk bezoek aan de kleurrijke Finn-tuinen
 • Bezoek aan Naien, stad met een van de oudste moskeeën
 • Stadstour door de woestijnstad Yazd, met onder andere de beroemde vrijdagmoskee
 • Bezoek aan mausoleum van de Soefie leiden Shah Ne’Matollah Vali
 • Stadstour door de Kerman, prachtige stad omringd door woestijn -en berglandschappen
 • Bezoek Nasir al Molk-moskee in Shiraz
 • Excursie naar de befaamde ruïnes van Persepolis
 • Bezoek aan het graf van Hafez, bekende dichter uit de 18de eeuw
 • Bezoek aan de koningsgraven: Nasq-e-Rostam
 • Stadstour Isfahan, de voormalige hoofdstad van het Perzische rijk
 • Bezoek aan prehistorie daterende petrogliefen in Golpayegan
 • Bezoek aan het mausoleum van Ayatollah Khomeini

Excursies

Bazaar IranBij Djoser bepaal je zelf welke bezienswaardigheden je de moeite waard vindt om te bezoeken. De een struint graag over de oude soeks op zoek naar mooie souvenirs, de ander wil op zijn gemak rondkijken bij een museum of strijkt neer op het terras, om onder het genot van een drankje, het dagelijks leven gade te slaan. In de meeste gevallen kun je zelf of met groepsgenoten, al dan niet met hulp van onze reisbegeleiding, er te voet of met lokaal vervoer erop uit trekken. Toegangsgelden zijn dan ook niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken.

Sommige bezienswaardigheden mag je niet missen, zijn slecht bereikbaar of liggen 'en route' naar onze volgende overnachtingsplaats. Dergelijke excursies zijn bij Djoser in het programma opgenomen, maar de eventuele entreegelden betaal je pas ter plaatse wanneer je daadwerkelijk aan de excursie deelneemt.

Tijdens deze reis door Iran zijn de volgende excursies in het reisprogramma inbegrepen:

 • Stadstour Teheran, het moderne metropool met 1001 pleinen waar o.a. Golestan Paleis, juwelenmuseum en de Tabiat bridge te bezoeken zijn.
 • Bezoek Qom, met optioneel bezoek aan het Mausoleum
 • Stadstour Kashan, mogelijk bezoek aan de kleurrijke Finn-tuinen
 • Bezoek aan Naien, een stadje dat een van de oudste moskeeën van het land heeft en om de ‘qanat’, de eeuwenoude ondergrondse waterkanalen te bekijken
 • Stadstour door de woestijnstad Yazd
 • Bezoek aan het mausoleum van de grote Soefi leider Shah Ne’Matollah Vali en de Shahzade tuin met prachtige fonteinen
 • Stadstour door de woestijnstad Kerman
 • Bezoek Nasir al Molk-moskee in Shiraz, ook wel de roze moskee genoemd vanwege het interieur
 • Excursie naar Persepolis: we maken een interessante dag excursie naar de befaamde ruines van Persepolis. We bekijken daarnaast de rotsgraven van Naqs-e Rostam en het bas relief van Naqsh-e Rajab
 • Bezoek aan het graf van Hafez
 • Stadstour Isfahan: de voormalige hoofdstad van het Perzische rijk, de stad wordt ook wel "de halve wereld" genoemd
 • Bezoek Golpayegan, waar tientallen uit de prehistorie daterende petrogliefen zijn gevonden
 • Bezoek aan het mausoleum van Ayatollah Khomeini, de leider die van Iran een Islamitische republiek maakte. Met zijn gouden minaretten is het mausoleum al van verre zichtbaar

Ter plaatse zijn er nog optionele excursies mogelijk, zoals:

 • Bezoek Golestanpalies in Teheran
 • Bezoek paleizencomplex Saadabad
 • Wandeling of met kabelbaan omhaag naar het Alborz-gebergte
 • Excursie naar botanische tuinen in Mahan
 • Bezoek aan het intacte adobekasteel in Rayen

Reisdocumenten

 • E-ticket. Meer informatie ontvang je 2 weken voor vertrek.
 • Paspoort dat nog 6 maanden geldig is na vertrek uit Teheran en waarin twee lege pagina’s naast elkaar vrij zijn voor het visum.
 • Visum Iran. Dit moet via het CIBT/Visumcentrale worden geregeld (i.v.m. noodzakelijke uitnodiging via Djoser). De kosten à € 95,- per persoon worden op de factuur doorberekend.

Voor het verkrijgen van een visum is een uitnodiging uit Iran nodig. Deze wordt door Djoser in samenwerking met onze lokale agent geregeld. De kosten hiervoor zijn inbegrepen in bovenstaande visumkosten. Voor de uitnodiging heeft Djoser uiterlijk 8 weken voor vertrek een scan van je paspoort en pasfoto, de volledige voornamen van je vader en je beroep nodig. Hier ontvang je na boeking meer informatie over.

LET OP! Als je een stempel van Israël in je paspoort hebt staan, kan je de toegang tot Iran worden ontzegd. Zorg er daarom voor dat je een paspoort hebt zonder stempel van Israël. Om deze reden mag je eventueel, als dat nodig is, een tweede paspoort aanvragen bij de gemeente.

Geldzaken

In Iran wordt er betaald met de Iraanse rial. Kijk voor de actuele koers op oanda.com.

Pinnen: niet mogelijk.
Contant: dollars en euros zijn bij alle grote hotels of wisselkantoren in te wisselen.
American Express wordt in het geheel niet geaccepteerd.
Creditcards: worden in Iran nauwelijks gebruikt.

Als richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen, zoals maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies en persoonlijke uitgaven geldt minimaal € 250,- per persoon per week. We raden aan om het gehele bedrag aan zakgeld contant mee te nemen in een money belt en dit ter plaatse te wisselen.

Het is gebruikelijk om fooien te geven voor verleende diensten. Om te voorkomen dat je steeds fooien uit moet delen, wordt aan het begin van de reis een fooienpot ingesteld, waaruit tips aan de chauffeurs, gidsen, hotelpersoneel e.d. worden betaald. De richtlijn voor de fooienpot voor deze reis bedraagt € 35,-.

Maaltijden

Gezamelijk eten IranDe reis is op basis van logies en ontbijt. De overige maaltijden zijn niet bij de reissom inbegrepen, zodat je zelf kunt bepalen wanneer en waar je gaat eten. De Nederlands sprekende reisbegeleider kan je altijd aanraden waar het eten lekker én veilig voor je maag is.

De lokale keuken kent vele smakelijke variaties op de kebab, gekruid gehakt dat op spiesjes gegrild wordt. Ook wordt er veel kip geserveerd. In grote hotels worden ook wel Europese gerechten bereid. Yoghurt en salades zijn volop verkrijgbaar.

De nationale drank is thee. Koffie, en ook koffiemelk, is schaars. Kraanwater is goed en schoon, meestal smaakt het echter niet lekker. We raden je daarom aan om mineraalwater uit flessen te drinken.

Gezondheid

Ofschoon vaccinaties voor Iran niet verplicht zijn, wordt aanbevolen je te laten inenten tegen:

 • DTP
 • Hepatitis A
 • Het is verstandig om op te letten wat je eet gedurende de reis. Tevens raden we je aan een kleine medische kit mee te nemen met o.a. aspirine en middelen tegen darmstoornissen. De reisbegeleiding is overigens ook in het bezit van een medische set, met daarin steriel medisch hulpmateriaal voor noodgevallen.

Voor vaccinaties werkt Djoser samen met Thuisvaccinatie.nl. Het is de grootste landelijke organisatie voor reisvaccinaties aan huis. De deskundige artsen komen bij je langs wanneer het jou uitkomt. Ook ‘s avonds en in het weekend of op het werk. En sturen (indien mogelijk) de rekening rechtstreeks naar de zorgverzekeraar. De tarieven zijn vergelijkbaar met andere vaccinatie instellingen. Je kunt gemakkelijk online een afspraak maken. Voor een advies per land kun je ook de website raadplegen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering lcr.nl of itg.be.

Logo ThuisVaccinatie.nl

Hotelverlenging

Vervroeging of verlenging in Teheran mét accommodatie is vooraf bij te boeken. Je verblijft in hetzelfde hotel waar we met de groep verblijven, zodat je niet onnodig hoeft te verhuizen. De prijs is € 55,- per persoon per nacht op basis van logies met ontbijt in een tweepersoonskamer. Een eenpersoonskamer kost € 75,- per nacht.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.

Klimaat en geografie

Iran kent een combinatie van woestijn-, land- en bergklimaat. In de streek langs de woestijn kunnen de temperaturen flink oplopen, maar het is een droge warmte zodat deze goed te verdragen is. In de bergen, zoals in Shiraz, wordt het ’s avonds wat koeler. In het algemeen is dunne zomerkleding voldoende, maar neem voor alle zekerheid een warme sweater of iets dergelijks mee voor de avonden.

Bagage en kledingvoorschriften

Vrouw kleding IranHet islamitische geloof schrijft in Iran bepaalde kleedgewoonten voor. Voor vrouwen geldt dat ze een hoofddoekje moeten dragen om het haar te bedekken en dat armen, benen en decollete volledig bedekt dienen te zijn. Tevens is het voor vrouwen noodzakelijk dat ze iets ruimzittends tot over de heupen dragen. Een strakke jeans met daarover een lange blouse of jurkje is tegenwoordig prima geaccepteerd.

Mannen kunnen gewone Europese kleding dragen die net als de kleding van de vrouwen wel de armen en benen dient te bedekken. Dit betekent een lange broek. Korte mouwen worden steeds meer geaccepteerd.

Sandalen of eventueel slippers voor zowel mannen als vrouwen komen ook steeds meer voor.

Reisbegeleiding en gidsen

Een enthousiaste Nederlandse reisbegeleider begeleidt de reis. Onze reisbegeleiders zijn zeer ervaren en bevlogen reizigers en vertellen onderweg leuke weetjes over de bestemming. Zij zorgen dat de reis soepel verloopt en zijn het aanspreekpunt voor vragen en wensen. De eigen passie, in combinatie met een uitgebreide training en inwerkprocedure, vormt de basis voor hun deskundigheid en professionaliteit.

Een lokale gids vertelt uitgebreid over het land; van de lokale gebruiken, religieuze invloeden tot culturele achtergronden.

Veelgestelde vragen

Waarom met Djoser naar Iran?

Djoser biedt een compleet beeld van de belangrijkste bezienswaardigheden in Iran. Behalve een Nederlandssprekende reisbegeleider gaat ook een Engelssprekende lokale gids mee die je veel informatie geeft over de lokale cultuur van dit relatief onbekende en traditionele land.

Hoe verplaatsen wij ons in Iran?

We gebruiken onze eigen bus, die kan overal stoppen voor bijvoorbeeld een bezoek aan een mooi dorp, een interessante moskee of gewoon voor een sanitaire stop. Bij een verplaatsing moet je wel rekenen op een complete reisdag, want de afstanden in Iran zijn groot. De routes gaan ook regelmatig door de bergen, waardoor de gemiddelde snelheid beperkt is.

In de steden kunnen we vaak met onze eigen bus bij de belangrijkste bezienswaardigheden komen. Wil je er zelf op uit, dan kun je ook gemakkelijk een taxi nemen.

Hoe zijn de accommodaties?

We overnachten in Iran in goede middenklasse hotels. De hotels zijn schoon en van alle faciliteiten voorzien, dus eigen douche en toilet op de kamer en vaak airconditioning. In de grotere steden is vaak wifi aanwezig (soms tegen betaling). De overnachtingen zijn op basis van logies en ontbijt. In Yazd, Kerman en Isfahan slapen we in een eenvoudiger hotel. Tijdens de overnachting in de Kaluts woestijn deel je de kamer en toilet/douche met andere reizigers uit de groep.

Is Iran een veilige bestemming?

Iran is een veilig land te noemen. Op straat word je nooit lastiggevallen en criminaliteit in de vorm van zakkenrollerij is onbekend. Ook vrouwen worden nooit lastiggevallen of zelfs maar aangestaard. De bevolking is vriendelijk, nieuwsgierig en beleefd.

Hoe zit het met de kledingvoorschriften in Iran?

Het islamitische geloof schrijft in Iran bepaalde kleedgewoonten voor. Voor vrouwen geldt dat ze een hoofddoekje moeten dragen om het haar te bedekken en dat armen, benen en decollete volledig bedekt dienen te zijn. Tevens is het voor vrouwen noodzakelijk dat ze iets ruimzittends tot over de heupen dragen. Een strakke spijkerbroek of skinny jeans met daarover een lange blouse of jurkje is tegenwoordig prima geaccepteerd.
Mannen kunnen gewone Europese kleding dragen, die net als de kleding van de vrouwen wel de armen en benen dient te bedekken. Dit betekent een lange broek. Korte mouwen worden steeds meer geaccepteerd. 
Sandalen of eventueel slippers voor zowel mannen als vrouwen komen ook steeds meer voor.

Ik heb een stempel van Israel in mijn paspoort. Is dat een probleem?

Met een stempel van Israël in het paspoort, kan u de toegang tot Iran ontzegd worden. Zorg er daarom voor dat u geen stempels van Israël in uw paspoort heeft staan. Mocht u toch al stempels van Israël in uw paspoort hebben staan, dan kunt u eventueel met deze reden een tweede paspoort aanvragen bij de gemeente.

Hoe werkt het met het visum?

Voor de Djosergroepen wordt dit door het CIBT/Visumburo in Amsterdam geregeld (i.v.m. noodzakelijke uitnodiging). De kosten à € 95,- per persoon worden op de factuur doorberekend.

Voor het verkrijgen van een visum is een uitnodiging uit Iran nodig. Deze wordt door Djoser in samenwerking met onze lokale agent voor de hele groep geregeld. De kosten hiervoor zijn inbegrepen in bovenstaande visumkosten. Voor de uitnodiging heeft Djoser 8 weken voor vertrek een kopie van het paspoort, de volledige namen van je vader en je beroep nodig. Hier ontvang je na boeking meer informatie over.

Wat is de beste reistijd voor Iran?

Iran kent een combinatie van woestijn-, land- en bergklimaat. In de streek langs de woestijn kunnen de temperaturen flink oplopen, vooral in de zomermaanden, maar het is een droge warmte zodat deze goed te verdragen is. In de bergen, zoals in Shiraz, wordt het ’s avonds wat koeler. In het algemeen is dunne zomerkleding voldoende, maar neem voor alle zekerheid een warme sweater of iets dergelijks mee voor de avonden. Om de warmste dagen in de zomer te vermijden reis je het beste in ons voor- en najaar.

De Ramadan begint in 2022 rond 2 april en eindigt rond 1 mei. Echter is het begin van de Ramadan afhankelijk van de stand van de maan. Tijdens de Ramadan zie je 's avonds families met elkaar genieten van uitgebreide maaltijden. Overdag dien je er rekening mee te houden dat restaurants of musea eerder dicht kunnen gaan of gesloten zijn.

Hoe is de reisbegeleiding tijdens deze reis?

De begeleiding op deze reis is in handen van een Nederlandse reisbegeleider en een lokale gids. De reisbegeleid(st)er informeert u over de praktische zaken tijdens de reis, zoals praktische tips over restaurants, openingstijden, mogelijke excursies, entreeprijzen enzovoorts. Voor vragen, opmerkingen of klachten kunt u altijd bij hem/haar terecht. De gids verzorgt rondleidingen ter plaatse en vertelt u zoveel mogelijk over het dagelijkse leven, de cultuur en de geschiedenis van zijn land.

Stel je vraag

Staat jouw vraag hier niet tussen? Stel deze dan via info@djoser.nl.

Foto's en video

Reisblog Iran

Bekijk alle reisblogs over Iran