Suriname, Guyana & Frans Guyana

Rondreis Suriname, Guyana & Frans Guyana 21 dagen

Het onbekende en ongerepte uiterste noordoosten van Zuid-Amerika heeft veel moois te bieden. Suriname en de twee Guyana's zijn alle drie lang onder invloed geweest van Europese machten, maar hebben desondanks een geheel eigen karakter weten te behouden. De natuur is puur en indrukwekkend en namen als Duivelseiland, Pikin Slee en Pepper Pot spreken eenieder tot de verbeelding. En de cayennepeper? Die dankt zijn naam aan de hoofdstad van Frans Guyana: Cayenne.

Van:
Aan:


Routekaart Rondreis Suriname, Guyana & Frans Guyana, 21 dagen
 1. Amsterdam - Paramaribo
 2. Paramaribo
 3. Paramaribo - Boven Suriname
 4. Boven Suriname, boottocht traditionele dorpen Pikin Slee
 5. Boven Suriname - Ston Eiland
 6. Ston Eiland, dagexcursie naar Brownsberg
 7. Ston Eiland - Nickerie
 8. Nickerie - Georgetown
 9. Georgetown, optionele excursie Kaieteur falls
 10. Georgetown
 11. Georgetown - Nickerie
 12. Nickerie, excursie Bigi Pan - Paramaribo
 13. Paramaribo, optionele fietstocht commewijne
 14. Paramaribo - Galibi
 15. Galibi
 16. Galibi - Bagne Saint Laurent - Kourou
 17. Kourou, optionele boottocht naar Duivelseilanden
 18. Kourou - Cayenne
 19. Cayenne
 20. Cayenne - Amsterdam
 21. aankomst Amsterdam

Route op datum:

Reisbeschrijving

Paramaribo - 'Nederlandse' hoofdstad in de Tropen

Dag 1 Amsterdam - Paramaribo
Dag 2 Paramaribo

Paramaribo straat Suriname Met een rechtstreekse vlucht van de KLM komen we op  dag 1 aan in de Surinaamse hoofdstad. Paramaribo is een levendige stad waar we het Nederlands erfgoed nog in de huizen kunnen zien. Aan het Onafhankelijkheidsplein tref je achter het standbeeld van Johan Pengel het ministerie van financiën aan. Aan de andere kant van het plein glinstert de witte gevel met een mooi versierd fries van het presidentieel paleis je tegemoet. Hier vandaan is het niet ver lopen naar de Kleine Waterstraat waar het statige Fort Zeelandia zich bevindt. In het fort huist tegenwoordig het Surinaams Museum. Het is dan ook zeker een aanrader om het Fort te bezoeken om een goed beeld te krijgen van het Suriname van vroeger én vandaag.

Dit land waar Nederland en België samen 2,5 in passen, telt slechts 550.000 inwoners. De bevolking bestaat uit een gemêleerde verzameling mensen, voornamelijk bestaande uit Hindostanen, Javanen, Marrons en Creolen. De voorouders van de laatste twee groepen zijn Afrikanen. De Marrons zijn de vrijgevochten slaven die zich in het binnenland hebben gevestigd tijdens de slavernij. De Creolen zijn de nakomelingen van de vrijgekomen slaven; na afschaffing dus van de slavernij. Het is mogelijk om het district Commewijne te bezoeken; vroeger de thuisbasis van vele plantages in de regio. Het is heel goed mogelijk om een van deze plantages te bezoeken.

De binnenlanden van het échte Suriname


Dag 3 Paramaribo - Boven Suriname
Dag 4 Boven Suriname, boottocht traditionele dorpen Pikin Slee
Dag 5 Boven Suriname - Ston Eiland
Dag 6 Ston Eiland, dagexcursie naar Brownsberg
Dag 7 Ston Eiland - Nickerie

SurinameDe volgende ochtend vertrekken we per bus naar het binnenland richting Boven Suriname, naam van een regio waar de gelijknamige rivier door stroomt. Vanaf Atjoni, stappen we over op boten (korjalen) die ons naar onze accommodatie brengen in Boven Suriname. We maken een wandeling bij de zogenaamde kostgrondjes; land dat door de Marrons geschikt is gemaakt voor bebouwing voor eigen gebruik. We bevinden ons hier in hun leefgebied. De levendige en fascinerende cultuur van de Marrons zal ons de komende dagen vergezellen. We bezoeken verschillende Marrondorpen, waaronder het dorp Pikin Slee.

Dit is een van de grootste nederzettingen van de Marrons en herbergt het Saamaka museum. Dit bijzondere museum geeft een mooi beeld van de geschiedenis, maar ook van de huidige marron maatschappij. We vinden hier veel alledaagse voorwerpen die met de hand bewerkt zijn. Dit is houtsnijwerk bijvoorbeeld, maar ook kalebassen, gebruikt om uit te drinken, zijn bewerkt met patronen. De zogenaamde vlechtpalm heeft sterk blad dat wordt gebruikt om panelen te vlechten die dienen als muren. In de woongemeenschap van de Samarakaners leven de mannen en vrouwen apart. Het museum is ook zo ingericht: we kunnen de huizen van de mannen en die van de vrouwen bekijken. De Saamaka behoren tot een van de zes stammen van Marrons. Het kan warm worden in het binnenland, en het is dan ook heerlijk verfrissend om in de stroomversnellingen aan de voorzijde van het hotel te duiken. Daarnaast kunnen we ook een wandeling maken door de jungle, vissen of ’s avonds de glinsterende ogen van de kaaimannen spotten.

We reizen door naar onze volgende overnachtingsplek: Ston Eiland. Dit schiereiland ligt in het Brokopondo meer. De locatie is fantastisch aan het meer met mooie uitzichten over dit enorme wateroppervlak dat ongeveer even groot is als de provincie Utrecht. Vanuit onze basis op Ston Eiland maken we een dagtocht naar Brownsberg. De wandeling naar het 400 meter hoge plateau loopt door weelderig groene begroeiing; dit tropische regenwoud is onderdeel van het grootste regenwoud op aarde, de Amazone. We komen langs verschillende watervallen, waaronder de Leo en Irene vallen. De verscholen Leo-val draagt de naam van de ontdekker van de waterval, oom Leo, een bekend medewerker van het natuurpark. Irene is inderdaad vernoemd naar de Nederlandse prinses Irene. Naast de enorme woudreuzen, horen we brulapen in de bomen en kunnen we misschien toekans, trompetvogels en papegaaien spotten.

Guyana

Dag 8 Nickerie  - Georgetown
Dag 9 Georgetown
Dag 10 Georgetown
Dag 11 Georgetown - Nickerie

Huis Frans GuyanaDe volgende dag gaan wij door naar het slaperige stadje Nieuw Nickerie, dat in de buurt van de grens met Guyana ligt, onze volgende bestemming. Het stadje heeft een bevolking van ongeveer 13.000 inwoners en is daarmee de tweede stad van Suriname. We komen hier na het verblijf in Guyana nog wat langer terug. Na een korte rondleiding door het centrum van de stad sluiten we de avond af met een koel drankje en kijken uit naar het volgende land van onze reis: Guyana. De volgende dag gaan we per boot naar Guyana. 

Georgetown is de hoofdstad van Guyana, voorheen Brits Guyana, onderdeel van het Britse Gemenebest van Naties sinds 1966. Guyana telt zo’n 750.000 inwoners en is daarmee de helft groter dan Suriname. De landen delen veel geschiedenis en dat zie je terug in de gelaatstrekken van mensen en in de architectuur. Tot aan het begin van de 19de eeuw was dit deel van Zuid Amerika in Nederlands bezit. We rijden door de plaats New Amsterdam, waar we de Nederlandse architectuur nog heel goed herkennen, naar de hoofdstad Georgetown.

Georgetown, grootste stad van het land heeft een koloniaal hart en ademt een relaxte sfeer uit dankzij de 'Caribbean Vibe' die hier hangt. Het heeft dan ook niets weg van de chaotische miljoenensteden zoals we die kennen uit veel andere landen in Zuid Amerika. Ook in Georgetown vinden we nog Nederlandse namen terug in pleinen en straten. De huizen zijn hier overigens voornamelijk van Britse makelaardij en een van de gebouwen dat een bezoek waard is, is de gotische Saint George kathedraal. De kathedraal die ruim 100 oud is, is van buiten wit, maar van binnen prachtig afgewerkt met veel donkerbruin hout. In de Botanische tuin is ook een dierentuin gevestigd: deze geven een mooie kijk in de overdadige groene wereld die het binnenland van Guyana verbergt. De Stabroeck markt is zeker een bezoek waard! De markt vindt zijn oorsprong in de 18de eeuw en is al jaren lang een samenkomstplek van locals uit de stad en van het platteland.

Nog een van de hoogtepunten van de Guyana: de keuken. Dankzij de vele immigranten uit Azië, Afrika en Europa is het hier een melting pot geworden van keukens en gerechten. Uiteraard vinden we ook de typisch Caribische keuken terug met verse vis, rijst en bakbanaan. Het nationale gerecht van Guyana is “Pepper Pot”. Een stoofpotje van verschillende soorten vlees, veel kaneel en pepers en cassave.

Een van de grootste trekpleisters van Guyana zijn de Kaieteur watervallen. Deze watervallen zijn de hoogste Het is mogelijk om hier optioneel een excursie naartoe te maken tijdens de volle dag in Georgetown.

Suriname en Schildpadden


Dag 12 Nickerie, excursie Bigi Pan - Paramaribo 
Dag 13 Paramaribo, optionele fietstocht Commewijne district
Dag 14 Paramaribo - Galibi 

Dag 15 Galibi

We reizen weer terug naar Suriname waar we in Nickerie verblijven. Dit geeft ons de tijd om de Lagune van Bigi Pan te bezoeken. Aan de Atlantische kust liggen een aantal meren en mangrovebossen waar zout en zoet water mengen. Dit maakt het gebied een tropisch paradijs voor vogels en dus ook voor de vogelaars onder ons. Dit gebied staat onder andere bekend om de diversiteit en hoeveelheid aan vogels waaronder sierlijke roze flamingo’s en de rode ibissen. Ook reigers, steltlopers en spechten noemen Bigi Pan hun thuis.

Na twee nachten te hebben doorgebracht in het ons inmiddels vertrouwde Paramaribo reizen we door richting Frans Guyana. We overnachten eerst nog een nacht in Galibi: uitvalsbasis voor een bezoek aan de schildpaddenstranden van Suriname. In Galibi liggen twee traditionele dorpjes die een goed beeld geven van de inheemse cultuur in dit gebied. Daarnaast is Galibi ook een heerlijk strandbestemming. In het broedseizoen bezoeken we ’s nachts stranden om te kijken of we  zwoegende schilpadden kunnen spotten.

Parlez-vous Français? Welkom in Frans Guyana

Dag 16 Galibi - Kourou
Dag 17 Kourou
Dag 18 Kourou - Cayenne
Dag 19 Cayenne
Dag 20 Cayenne - Amsterdam
Dag 21 aankomst Amsterdam

Frans Guyana - Duivelseiland Bienvenue au Guyana! We gaan de officiële grens over naar het derde land van deze reis en komen aan in Frans Guyana. Frans Guyana is een zogenaamd Departement d’outre-mer, ofwel een van de 102 departementen die Frankrijk rijk is. De voertaal is Frans en er wordt hier weer gewoon met de Euro betaald.

Frans Guyana is in het verleden gebruikt als strafkolonie van Frankrijk. We brengen een bezoek aan de Bagne Saint Laurent, gelegen aan de Marowijnerivier. Deze strafkolonie werd geopend aan het einde van de achttiende eeuw en sloot zijn deuren pas in 1946. Hier werden de veelal politieke gevangen vastgehouden.

We reizen door naar Kourou waar je optioneel een boottocht kunt maken naar de Duivelseilanden voor de kust. Hier werden mensen ten tijde van de Franse Revolutie en Napoleontische oorlogen heen verbannen. Zo’n 80.000 politieke gevangenen, criminelen en moordenaars werden hierheen gestuurd; de zogenaamde ‘droge guillotine’. De film Papillon speelde zich hier af en heeft om die reden extra bekendheid gekregen.

In Kourou bevindt zich ook het Centre Spatial Guyanais, het lanceercentrum van de ESA. Er vinden hier veel raket- en satellietlanceringen plaats zoals ook de bekende Arianeraketten. Vanwege de ligging dichtbij de evenaar is de locatie van deze basis de meest gunstige ter wereld.

We eindigen deze reis in de hoofdstad Cayenne. De stad is prachtig gelegen op een schiereiland tussen de rivieren Cayenne en Mabury. Dankzij het klimaat en huizen, voelt deze plek mediterraan aan en is dan ook een perfecte afsluiter van deze bijzondere reis. De markt ligt vol met fruit uit de regio en het straatbeeld wordt bepaald door een mix van bevolkingsgroepen afkomstig uit Europa en Azië. De inheemse bevolking is hier veel minder vertegenwoordigd in vergelijking met Suriname en Guyana. Op de markt krijgen we een goed idee van de Frans-Guyaanse keuken: wist je bijvoorbeeld dat de cayennepeper zijn naam dankt aan deze stad? Op een van de vele terrassen in de stad kunnen we heerlijk genieten van een echte Franse café au lait. Mocht je geen zin meer hebben in cultuur? Op een steenworp afstand ligt de Montabo baai waar je een heerlijke duik kunt nemen in de oceaan aan het einde van de dag. Na twee nachten in de hoofdstad van Frans Guyana te hebben doorgebracht vliegen we via Parijs weer terug naar huis. Met een tas vol herinneringen aan deze bijzondere Latijns-Amerikaanse landen met een 'Twist of Europe'.


Op weg met Djoser

Bij onze reizen is geen sprake van een strak gepland reisschema. De reisdagen staan natuurlijk vast, maar ter plaatse wordt het programma in overleg tussen de groep en de reisbegeleiding ingevuld. De reisbegeleiding biedt de meeste dagen wel een programma aan en een aantal excursies is inbegrepen, maar je bent zeker niet verplicht hieraan deel te nemen. Wie er liever zelf op uitgaat, heeft daartoe alle vrijheid. Zo leer je een land tenslotte het beste kennen. Gemiddeld bestaat de groep uit 16 deelnemers. De maximale groepsgrootte is 20 personen.

Lees de volledige beschrijving
KLM

Vertrekdata 2020

Start - einde

Beschikbaarheid

Prijs

Start - einde

19 jul - 08 aug
G
Vertrek gegarandeerd i

Beschikbaarheid

beperkt beschikbaar
Deelnemers
Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 3.295,-

Start - einde

13 sep - 03 okt
G
Vertrek gegarandeerd i

Beschikbaarheid

6 plaatsen vrij
Deelnemers
Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.995,-

Start - einde

18 okt - 07 nov
V
Vertrek informatie i

Beschikbaarheid

nog 2 deelnemers nodig
Deelnemers
Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.895,-

Start - einde

08 nov - 28 nov
V
Vertrek informatie i

Beschikbaarheid

nog 2 deelnemers nodig
Deelnemers
Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.795,-

Vertrekdata 2021

Start - einde

Beschikbaarheid

Prijs

Start - einde

10 jan - 30 jan

Beschikbaarheid

voldoende

Prijs

€ 2.795,-

Start - einde

21 feb - 13 mrt
V
Vertrek informatie i

Beschikbaarheid

voldoende
Deelnemers
Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.795,-

Start - einde

25 jul - 14 aug

Beschikbaarheid

voldoende

Prijs

€ 3.295,-

Start - einde

19 sep - 09 okt

Beschikbaarheid

voldoende

Prijs

€ 2.995,-

Start - einde

10 okt - 30 okt

Beschikbaarheid

voldoende

Prijs

€ 2.995,-

Start - einde

21 nov - 11 dec

Beschikbaarheid

voldoende

Prijs

€ 2.895,-

Vertrekdata 2022

Start - einde

Beschikbaarheid

Prijs

Start - einde

09 jan - 29 jan

Beschikbaarheid

voldoende

Prijs

€ 2.895,-

Start - einde

06 feb - 26 feb

Beschikbaarheid

voldoende

Prijs

€ 2.895,-

Inclusief

 • Vliegreis met KLM en Air France
 • Alle vluchttoeslagen
 • Nederlandssprekende lokale reisbegeleiding
 • Vervoer per bus en korjaal in binnenland van Suriname
 • Vervoer per boot naar Guyana en Frans Guyana
 • Overnachtingen in sfeervolle accommodaties
 • Maaltijden tijdens verblijf in het binnenland (Boven Suriname, Galibi) t.w.v. € 75,-
 • Dagexcursie Bigipan
 • Wandeling Brownsberg naar uitkijkpunten en watervallen
 • Bezoek Marronsdorpjes in binnenland
 • Boottocht op Boven Suriname
 • Boottocht naar Galibi
 • Bezoek aan bagno St Laurent in Frans Guyana
 • Nachtelijk bezoek (per boot) schildpaddenlegstranden (in seizoen)

Exclusief

Reisverzekering, maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies, fooien, persoonlijke uitgaven, reserveringskosten € 25,-, bij 2 of meer personen € 35,-, etc.

Wijzigingen voorbehouden.

Landarrangement

Je kunt deze reis boeken zonder internationale vluchten, je boekt dan zelf je vliegtickets. De prijzen voor dit landarrangement zijn vanaf €2.095,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden op een kamer met een andere deelnemer, dan kun je een eenpersoonskamer boeken tegen een toeslag van € 595,-. Je beschikt dan over een eenpersoonskamer tijdens de overnachtingen in Paramaribo, Georgetown, Kourou en Cayenne. De overige dagen deel je de accommodatie met medereizigers en is een eenpersoonskamer niet mogelijk.

Hotelverlenging

Verlenging met accommodatie is in Cayenne bij te boeken, het hotel ligt centraal gelegen. De prijs voor het hotel, op basis van logies en ontbijt in een tweepersoonskamer per persoon per nacht is vanaf € 60,-. De prijs voor een eenpersoonskamer is vanaf € 90,- per nacht. De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.

Groepssamenstelling en groepsgrootte

Onze groepen bestaan uit zowel samenreizende als alleengaande reizigers. Reis je alleen, dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen.

Wil je meer specifieke informatie over de samenstelling van de groep en vertrekdatum van jouw keuze dan kunnen we je telefonisch (071 - 5126400, België: 09 223 00 69) meer informatie geven over bijvoorbeeld leeftijden en het aantal mannen, vrouwen of alleengaande reizigers.

Gemiddeld bestaan de groepen uit 16 deelnemers, het maximum is 20.

De gemiddelde groepsgrootte om de reis door te laten gaan is 8.

Bij een aantal vertrekdata zie je 'Vertrek Gegarandeerd' of 'Vertrek Informatie' vermeld staan. Voor meer informatie over doorgang van de reis en gegarandeerd vertrek: V G

Vertrek informatie

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren. Dit op basis van eerdere ervaringen en boekingen in dit reisseizoen.

Om een groepsreis te garanderen en uit te kunnen voeren is een minimum aantal deelnemers nodig. Dit aantal staat bij betreffende reis vermeld onder het kopje 'Groepssamenstelling en groepsgrootte'. In het uitzonderlijke geval dat het minimum aantal deelnemers niet wordt bereikt en de reis niet door kan gaan, hoor je dit ruim van te voren, doch uiterlijk 21 dagen voor vertrek. Djoser zal altijd haar uiterste best doen om een gewenste alternatieve reis en/of vetrekdatum aan te bieden, waarbij je per persoon eenmalig € 50,- korting krijgt. Volledige restitutie van de reissom, inclusief eventuele via Djoser afgesloten verzekeringen die op de factuur staan (met uitzondering van eventuele kosten van zelf geregelde visa, vaccinaties en andere persoonlijke uitgaven) is natuurlijk ook mogelijk. In het geval dat een reis niet kan doorgaan als gevolg van een overmachtsituatie kunnen er andere voorwaarden gelden waarbij geen volledige restitutie mogelijk is.

Vertrek gegarandeerd

Indien een vertrekdatum het groene icoon met een G heeft, dan ben je er zeker van bent dat je na het ontvangen van de boekingsbevestiging op reis kan gaan. Het kan soms voorkomen dat deelnemers van een reis moeten annuleren of omboeken, waardoor de groepsgrootte onder het vereiste minimum aantal deelnemers daalt. In het uitzonderlijke geval dat het minimum aantal deelnemers niet wordt bereikt en de reis niet door kan gaan, hoor je dit ruim van te voren per e-mail, doch uiterlijk 21 dagen voor vertrek. Djoser zal altijd haar uiterste best doen om er voor te zorgen dat je de gewenste reis op de geboekte vertrekdatum kunt gaan maken, ook indien het minimale aantal deelnemers niet is bereikt. In dat geval bekijken we de mogelijkheid om, al dan niet tegen bijbetaling, de reis mogelijk te maken met bijvoorbeeld aangepast vervoer en/of lokale Engelssprekende reisbegeleiding. Het karakter van een groepsreis kan hierbij dusdanig veranderen dat wij er begrip voor hebben dat je liever een alternatief kiest.

Uiteraard is het ook mogelijk een nieuwe reis of vertrekdatum te boeken, waarbij je per persoon eenmalig € 100,- korting krijgt. Volledige restitutie van de reissom, inclusief eventuele via Djoser afgesloten verzekeringen die op de factuur staan (met uitzondering van eventuele kosten van zelf geregelde visa, vaccinaties en andere persoonlijke uitgaven) is natuurlijk ook mogelijk. In het geval dat een reis niet kan doorgaan als gevolg van een overmachtsituatie kunnen er andere voorwaarden gelden waarbij geen volledige restitutie mogelijk is.

Praktische informatie

Accommodatie

In de meeste steden overnachten we in comfortabele hotels. De kamers zijn dan voorzien van eigen douche en toilet. Je slaapt in het binnenland (Boven Suriname, Ston Eiland, Galibi) met minimaal 2, 4 of 6 personen in een hut, afhankelijk van de beschikbaarheid. Reis je alleen dan deel je dus altijd de hut met je reisgenoten. In Boven Suriname en Galibi slapen we in karakteristieke 2 en 4-persoons hutten, het sanitair deel je hier met je reisgenoten en is in een apart gebouw op de locatie. 

De accommodatie in onder andere Boven Suriname is in het beheer van Stinasu, een natuurbeschermingsorganisatie die zich naast natuurbehoud bezighoudt met voorlichting aan de Surinaamse gemeenschap. Deze accommodatie ligt dan ook op bijzonder mooie plekken middenin de natuur en dat maakt het verblijf hier uniek.

In Guyana en Frans Guyana verblijven we in goede middenklasse hotels die centraal gelegen zijn. 

Bekijk hotelreviews op Tripadvisor

Paramaribo Eco Resort Inn
Georgetown Opus Hotel
Nickery Hotel West Inn
Kourou Hotel les Roches
Cayenne Central Hotel

Deze selectie geeft een goed beeld van de hotels waar we op deze reis verblijven.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden op een kamer met een andere deelnemer, dan kun je een eenpersoonskamer boeken tegen een toeslag van € 595,-. Je beschikt dan over een eenpersoonskamer tijdens de overnachtingen in Paramaribo, Georgetown, Kourou en Cayenne. De overige dagen deel je de accommodatie met medereizigers en is een eenpersoonskamer niet mogelijk.

 • Suriname overnachting accommodatie overnachting Djoser

  In de binnenlanden van Suriname is het heerlijk vertoeven in een hangmat of neem een duik in de rivier.

 • Suriname accommodatie overnachting Djoser

  De hutten in het binnenland zijn eenvoudig maar wel altijd voorzien van een klamboe en een laken. Ook is er elektriciteit aanwezig. De hutten zijn voorzien van 2, 4 en 6 bedden. Je deelt hier dan ook in de meeste gevallen de hut met een van je reisgenoten.

 • Suriname hotel accommodatie overnachting Djoser
 • Suriname accommodatie overnachting Djoser

  In Boven Suriname ligt Kwai Kwai. Een klein eilandje midden in de Surinaamse jungle. Kom tot rust en geniet van deze mooie omgeving.

 • Suriname accommodatie overnachting Djoser
 • Suriname hotel accommodatie overnachting Djoser
 • Suriname hotel accommodatie overnachting Djoser
 • Suriname hotel accommodatie overnachting zwembad Djoser

  In Paramaribo is het mogelijk om te zwemmen, in het naast liggende hotel.

Vervoer

De non-stop vluchten naar Suriname duren ongeveer 9 uur. Vlieg je met Air France dan is er een overstap in Parijs van luchthaven Orly (ORY) naar Charles de Gaulle (CDG). In Suriname en de Guyana's is het in de zomer 5 uur vroeger dan bij ons, in de winter 4 uur.

Tijdens de reis door Suriname maken wij gebruik van onze eigen bus.

Tijdens deze reis maken we in het binnenland gebruik van korjalen. Dit zijn typische houten kano’s voorzien van buitenboordmotoren. De oversteek naar Duivelseiland maken we per catamaran. De overtocht van Albina- Galibi gaat per boot.

Vanwege het vervoer met bus en korjalen in het binnenland is het niet mogelijk te reizen met een koffer.

 • KLM vliegtuig
 • Air France vliegtuig
 • Suriname boot excursie Djoser
 • Suriname excursie boot Djoser
 • Suriname boot excursie Djoser

Bij de reis inbegrepen

 • Vliegreis met KLM en Air France
 • Alle vluchttoeslagen
 • Nederlandssprekende lokale reisbegeleiding
 • Vervoer per bus en korjaal in binnenland van Suriname
 • Vervoer per boot naar Guyana en Frans Guyana
 • Overnachtingen in sfeervolle accommodaties
 • Maaltijden tijdens verblijf in het binnenland (Boven Suriname, Galibi) t.w.v. € 75,-
 • Dagexcursie Bigipan
 • Wandeling Brownsberg naar uitkijkpunten en watervallen
 • Bezoek Marronsdorpjes in binnenland
 • Boottocht op Boven Suriname
 • Boottocht naar Galibi
 • Bezoek aan bagno St Laurent in Frans Guyana
 • Nachtelijk bezoek (per boot) schildpaddenlegstranden (in seizoen)

Excursies

Bij Djoser bepaal je zelf welke bezienswaardigheden je de moeite waard vindt om te bezoeken. De een struint graag over de markt op zoek naar koopjes, de ander wil op zijn gemak rondkijken bij een museum of strijkt neer op het terras om, onder het genot van een drankje, het dagelijks leven gade te slaan. In de meeste gevallen kun je zelf of met groepsgenoten, al dan niet met hulp van onze reisbegeleiding, er te voet of met lokaal vervoer erop uit trekken. Toegangsgelden zijn dan ook niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken.

Sommige bezienswaardigheden mag je niet missen, zijn slecht bereikbaar of liggen 'en route' naar onze volgende overnachtingsplaats. Dergelijke excursies zijn bij Djoser in het programma opgenomen. Ook bij excursies die bij het programma inbegrepen zijn, geldt dat het entreegeld exclusief is.

Tijdens deze 21-daagse reis door Suriname en de Guayana's zijn de volgende excursies en entreegelden  in het reisprogramma inbegrepen:

 • Stadswandeling door Paramaribo, we bezoeken hier het historisch gedeelte van de stad en de lokale markt.
 • Entree voor Overbridge, Brownsberg en Boven Suriname.
 • We brengen een bezoek aan de ruïne van de oude rijstpellerij in Wageningen.
 • In het legseizoen (feb-aug) maken we een nachtelijk strandbezoek om schildpadden te bekijken. 

Onderweg stopt onze bus/ boot op een aantal plaatsen, waarvoor je uitsluitend nog eventuele entreegelden hoeft te betalen om naar binnen te mogen:

 • Tijdens de stadswandeling door Paramaribo eindigen we bij Fort Zeelandia wat je dan op eigen gelegenheid kunt bezoeken.
 • Met de bus rijden we naar de Jodensavanne, een ruïne van een Joodse synagoge.


Ter plaatse kunnen eventueel nog meer excursies worden geregeld, b.v. een fietstocht door het plantagegebied aan de Commewijnerivier.


Tijdens het verblijf in Guyana en Frans Guyana is het mogelijk een optionele excursie te maken naar de Kaieteurwatervallen en de duivelseilanden Il Royal en St Joseph. Bij aankomst in Paramaribo kan dit worden doorgegeven. De kosten voor deze excursies zijn als volgt: Kaieteurwatervallen 250 dollar en voor de duivelseilanden 85 euro per persoon (wijzigingen voorbehouden).

Reisdocumenten

 • E-ticket. Meer informatie over de vlucht ontvang je ongeveer 2 weken voor vertrek. 
 • Paspoort, dat bij aankomst in Suriname en Guyana nog minstens 6 maanden geldig is.
 • Frans Guyana is een departement van Frankrijk en vereist een paspoort of identiteitskaart.
 • E-visa noodzakelijk, kosten 59,- USD p.p. Je kunt de visumaanvraag zelf online aanvragen bij www.vfsglobal.com meer informatie volgt na boeking.

Geldzaken

In Suriname wordt er betaald met de Surinaamse dollar. Kijk voor de actuele koersen op oanda.com. In Guyana wordt met de Guyaanse dollar betaald en Frans Guyana hanteert de euro.

Pinnen: uitsluitend mogelijk in Paramaribo en Frans Guyana
Contant: euro’s en 250 US dollars voor wie de Kaierturwatervallen wilt gaan doen
Creditcards: worden nauwelijks geaccepteerd. Wel kun je met Visa en Mastercard bij banken euro’s pinnen. Vanwege de verkiezingen is het lastig om in Suriname aan euro's te komen. Wij adviseren op dit moment zoveel mogelijk cash euro's mee te nemen. 

Als richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen, zoals maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies en persoonlijke uitgaven geldt minimaal € 250,- per persoon per week.

Het is gebruikelijk om fooien te geven voor verleende diensten. Om te voorkomen dat je steeds fooien uit moet delen, wordt aan het begin van de reis een fooienpot ingesteld, waaruit de (gezamenlijke) tips aan de chauffeurs, gidsen, hotelpersoneel e.d. worden betaald. De richtlijn voor de fooienpot voor deze reis bedraagt € 50,-.

Maaltijden

De maaltijden tijdens het verblijf in het binnenland (Boven Suriname en Galibi)  t.w.v. € 75,- zijn bij de prijs inbegrepen. Ook het ontbijt voor deze reis is verzorgt behalve op Ston Eiland. De overige maaltijden zijn voor eigen rekening.

Surinaamse Roti restaurantjes hebben inmiddels in Nederland vaste voet aan de grond gekregen. Doorsnee Surinaamse gerechten bestaan echter voornamelijk uit rijst geserveerd met kip of vis. Veelal worden deze gerechten begeleid met lokale bladgroenten of kool.

Fruit is in Suriname overal verkrijgbaar. Mango’s, bananen, passievruchten (markoesa) en citrusvruchten zoals reusachtige pompelmoezen worden overal op straat verkocht. Lekkere snacks zijn bakbananen met pindasaus of teloh, als frieten gebakken cassave.

Naast verschillende verse vruchtensappen vind je in Suriname de bekende frisdrankmerken als Coca Cola, Sprite en Fanta. In sommige gevallen wordt dit vanuit het flesje overgeheveld naar een plastic zak. Mineraalwater, afkomstig uit bronnen uit het Amazonebekken, is in de meeste winkels te koop. Populair is het onder andere in literflessen verkrijgbare Parbobier. Borgoe, een lokale bruine rum vormt een goede begeleider van een kopje koffie in de avonduren.

In Guyana vinden we veel overheerlijke kruidige curry's en ook roti is hier volop verkrijgbaar. Caribische gerechten met veel verse vis zijn ook zeker aan te raden. Dat geldt ook voor Frans Guyana waar we naast de roti's ook van de traditionele Franse keuken kunnen genieten.

Gezondheid

Voor deze reis wordt aangeraden:

 • vaccinaties tegen DTP, hepatitis A en (gele koorts verplicht voor Frans Guyana)
 • malariatabletten 

Neem altijd je vaccinatie boekje mee waarin de stempel staat dat je bent ingeënt tegen gele koorts. Als je deze niet mee hebt op de reis kan je geweigerd worden op de vlucht. Ook voor een bezoek aan Frans Guyana is dit verplicht.

Hoewel de hygiënische omstandigheden in Suriname, Guyana en Frans Guyana redelijk zijn, is het wel verstandig enigszins te letten op wat je eet. Om je tegen muskieten te beschermen raden we je aan een antimuggen-middel met het bestanddeel DEET mee te nemen. Een klamboe is zeker ook aan te raden. Tevens raden we je aan een kleine medische kit mee te nemen met o.a. paracetamol en middelen tegen darmstoornissen.  

Voor vaccinaties werkt Djoser samen met Thuisvaccinatie.nl. Het is de grootste landelijke organisatie voor reisvaccinaties aan huis. De deskundige artsen komen bij je langs wanneer het jou uitkomt. Ook ‘s avonds en in het weekend of op het werk. En sturen (indien mogelijk) de rekening rechtstreeks naar de zorgverzekeraar. De tarieven zijn vergelijkbaar met andere vaccinatie instellingen. Je kunt gemakkelijk online een afspraak maken. Voor een advies per land kun je ook de website raadplegen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering lcr.nl of itg.be.

Logo ThuisVaccinatie.nl

Hotelverlenging

Verlenging met accommodatie is in Cayenne bij te boeken, het hotel ligt centraal gelegen. De prijs voor het hotel, op basis van logies en ontbijt in een tweepersoonskamer per persoon per nacht is vanaf € 60,-. De prijs voor een eenpersoonskamer is vanaf € 90,- per nacht. De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.

Klimaat en geografie

Suriname, Guyana en Frans Guyana liggen even ten noorden van de evenaar en hebben derhalve een tropisch klimaat. Dit betekent dat het in grote delen van de landen het gehele jaar door warm is met dagtemperaturen tussen 30º en 35º C. 's Nachts koelt het af tot ongeveer 16 à 18º C.

De regentijd valt in de periode van begin december tot en met eind januari en in de periode van eind april tot half augustus. In het regenseizoen kan je rekenen op hevige korte buien en bewolkt weer. De droge tijd beslaat de rest van het jaar. Het wordt in deze tijd overdag echter nooit koeler dan 24º C.

Reisbegeleiding en gidsen

De groep wordt begeleid door een enthousiaste, lokale Nederlandssprekende reisbegeleider. Hij of zij wacht je bij aankomst in het hotel in Paramaribo op samen met onze lokale agent Jane en gaat met de groep mee het binnenland in. In Galibi maken we gebruik van de diensten van een lokale indiaanse gids. 

We maken dus gebruik van een lokale reisbegeleider. Per reis zijn er dus meerdere reisbegeleiders verantwoordelijk voor de reis. Dat heeft als voordeel dat zij veel meer over het land, de natuur, de gewoontes en over het dagelijkse leven kunnen vertellen. Ze weten wat er leeft in de jungle, waar dieren te spotten zijn en laten je kennis maken met de lokale bevolking. De reisbegeleiding verschaft zoveel mogelijk praktische informatie over de reis, de route en de andersoortige activiteiten tijdens rustdagen. Per gebied is er dus een andere reisbegeleider.

De chauffeur die op de luchthaven de groepen afhaalt is Moes en is te herkennen aan een Djoser bord. 

FAQ

Hoe zijn de overnachtingen geregeld tijdens deze reis?

In Paramaribo overnacht je in een centraal gelegen middenklasse hotel. In Nieuw Nickerie, Kourou en Georgetown overnacht je eveneens in een middenklasse hotel. De kamers zijn hier voorzien van douche en toilet.

De overige overnachtingen in het binnenland Boven Suriname, Stone eiland en Galibi zijn in eenvoudige maar in lokale stijl gebouwde groepaccommodaties, waarbij je de kamer en het sanitair deelt met meerdere reisgenoten. Tijdens de trip naar Joden-savanne slaap je in een bungalow. Vanwege de aard van de accommodatie is het tijdens deze reis voor alleenreizenden niet mogelijk om een eigen kamer te boeken dan alleen in Paramaribo. Meer informatie over de eepersoonskamer kan je terugvinden onder het kopje "praktische informatie".

De accommodaties in het binnenland zijn eenvoudig.

Hoe wordt er gereisd en zitten er lange reisdagen tussen?

Wie begeleidt de reis?

Kan ik pinnen tijdens de reis?

Kan ik snorkelen?

Kan ik de batterijen van mijn digitale camera opladen?

Welke bagage is handig om mee te nemen?

Wat is het voltage?

Kan ik tijdens de reis naar huis bellen of e-mailen? Is er WIFI aanwezig?

Wanneer begint het schildpadden seizoen

Hoe werkt het met de optionele excursies?

Stel je eigen vraag

Bekijk alle veelgestelde vragen

Reviews

Gemiddelde beoordeling: 9,5

 • Deze mooie reis geeft u inzicht in een aparte wereld van drie landen die eigenlijk door Europa vergeten zijn. Voormalige kolonies zijn nu arme landen waar mensen proberen te overleven. Men is hier geen toerist maar een toevallige bezoeker!

  10,0

  10,0

Plaats een review

Daarom Djoser

 • Unieke Djoser-route
 • Verblijf in het ongerepte Amazonewoud van Suriname
 • Maaltijden binnenland (Boven Suriname (Kwai Kwai) en Galibi)  t.w.v. € 75,- inbegrepen
 • Optionele excursie naar de Kaieteur waterval
 • Optionele boottocht naar de Duivelseilanden
 • Caribische maaltijden, muziek en sfeer in Georgetown
 • Bezoek aan de Bagno Saint Laurent
 • Nederlandstalige lokale reisbegeleiding
 • Vluchten met KLM/Air France

Klantwaardering

9,5

Deze mooie reis geeft u inzicht in een aparte wereld van dri...
Deze mooie reis geeft u inzicht in een aparte wereld van drie landen die eigenlijk door Europa vergeten zijn. Voormalige kolonies zijn nu arme landen waar mensen proberen te overleven. Men is hier geen toerist maar een toevallige bezoeker!

Gustaaf S. - 10,0

Bekijk hotel reviews op

Het weer in Suriname & Guyana

Het weer in Suriname & Guyana

29°C

Terug naar boven