Zijderoute

Zijderoute

Met oog voor de wereld

Filter reisblogs

Geselecteerde filters:

 • Marc Aurel Stein (1862-1943)

  Deze portretfoto uit 1909 van Marc Aurel Stein laat een deftige, gesoigneerde heer zien in een fraai maatpak. Niet echt een geharde en gedreven ontdekkingsreiziger, zou je denken. Maar hoewel Stein een tenger postuur had, was hij een taaie doorbijter die tijdens zijn woestijnexpedities extreme hitte, kou en verstikkende zandstormen trotseerde. Nu is Stein nagenoeg vergeten, maar tijdens zijn leven werd hij - overladen met onderscheidingen - in de Britse adelstand verheven. Vlak voor zijn dood in 1943 gold hij nog als ‘de grootste hedendaagse ontdekkingsreiziger’. Wat had hij gedaan om dat te bereiken?

  Lees meer

 • Het meest onwaarschijnlijke museum ter wereld ligt in Oezbekistan

  Oezbekistan, met zijn extreme ligging, trekt niet alleen de avontuurlijke toerist: ook Russische avant-garde kunst heeft hierom zijn weg naar dit land gevonden. Het ‘Nukus Museum of Art’ in de westelijke stad Nukus kun je met zijn waanzinnige collectie en ietwat geïmproviseerde inrichting gerust het onwaarschijnlijkste museum ter wereld noemen.

  Lees meer

 • Plov: Het familiegeheim van Oezbekistan

  Plov is het symbool van de Oezbeekse keuken en is een traditioneel rijstgerecht met vlees, wortelen, ui en diverse kruiden.

  Lees meer

 • Shake it!

  Tijdens onze Zijderoute-reis door vier voormalige Sovjetstaten maak je kennis met veel lokale tradities.

  Lees meer