Noord-Amerika en Oceanië

De wijnen van Colorado

MAG_32_P12

Tekst en fotografie | Hubrecht Duijker


Zomer in Grand Junction, een flinke provincieplaats in het uiterste westen van Colorado. Voor de zoveelste keer stijgt de temperatuur overdag tot boven de dertig graden en is het ’s avonds nog weldadig warm. Op Main Street vindt, net als elke donderdag in de zomer, een ‘farmers market’ plaats met diverse live bands, en we dineren op het straatterras van Il Bistro Italiano. Aan tafel zit Horst Kaspari, die door de staat is aangesteld als druiventeeltdeskundige. Wanneer ik hem vraag wat hij als de grootste problemen beschouwt voor Colorado’s wijnindustrie, roept Horst: “Dat zijn er drie: cold damage, cold damage en cold damage.” De druivenstokken in deze staat kunnen namelijk drie keer per jaar getroffen worden door een vernietigende kou. Vroege herfstvorst, midwintervorst en voorjaarsvorst. Een additioneel gevaar is uitdroging. In Grand Valley, de brede, beschutte vallei waarin ook Grand Junction ligt, schijnt de zon meer dan driehonderd dagen per jaar. En juist hier, tussen de Rocky Mountains en de grens met Utah, ligt tweederde van Colorado’s druivenareaal.


KEIEN EN RAVIJNWIND

Bij de oostelijke entree van Grand Valley, even buiten het stille wijn- en fruitdorp Palisade, is Canyon Wind gesitueerd. Het uit 1996 daterende domein werd gesticht door de geoloog Norm Christianson. Deze succesvolle,middelgrote producent deed daartoe intensief onderzoek naar de juiste locatie voor zijn wijngaard, met hulp van een Nieuw-Zeelandse consulent. Dat de druivenakker juist hier werd aangelegd, heeft enerzijds te maken met de diepe keienrijke grond (à la Châteauneuf-du-Pape) en anderzijds met een hier frequent waaiende ravijn wind die het gevaar op voorjaarsvorst minimaliseert en ’s zomers voor afkoeling zorgt. Niet voor niets beschreef Norm zijn akker als een ‘ideal site’. Het huidige gamma van ‘really good, food friendly wines’ heeft als sterren de fruitige Pinot Grigio, de mengwijnen 47-Ten en de evenwichtige, rode Petit Verdot.


mag_32_p12_2JONGE BEDRIJVEN

Veel Amerikaanse staten kenden al voor de drooglegging een florerende wijnindustrie. In Colorado werd vroeger alleen wat wijn vervaardigd voor thuisgebruik, door Italiaanse mijnwerkers vooral. De eerste echte winery opende pas anno 1978 zijn deuren. Dit was de nog steeds bestaande Colorado Cellars bij Palisade. Het deels in een heuvel gebouwde bedrijf groeide uit tot het grootste van de staat. Aanvankelijk werd het voorbeeld van Colorado Cellars aarzelend gevolgd: twaalf jaar later telde heel Colorado nog maar vijf wijnproducten. Dat was echter genoeg om van staatswege de Colorado Wine Industry Development Board te stichten, een voortvarend geleide organisatie. Deze bracht de ontwikkeling in een stroomversnelling, aangezien Colorado tegenwoordig zo’n honderd wineries telt die druiven betrekken van ongeveer 450 hectare. De op één na grootste producent is de Two Rivers Winery, gelegen tussen Grand Junction en het imponerende Colorado Monument, een natuurpark met elf ravijnen en torenachtige rotsen die doen denken aan Monument Valley. De twee sjieke proeflokalen van Two Rivers kunnen zestig mensen tegelijk ontvangen, en in het bijbehorende, châteauachtige hoofdgebouw werd een luxueuze bed & breakfast ondergebracht.


EEN STIJGENDE STERDRUIF

Ook aan de oostkant van de Rockies, de zogeheten Front Range, floreren
wineries, circa veertig in totaal. De meesten betrekken hun druiven van
westelijke wijngaarden, maar bereiden ze wel in de eigen kelder. In hartje Boulder, bij de gezellige wandelstraat Pearl Street Mall, heeft het kleine Bookclin Vineyards zijn proeflokaal, in dezelfde ruimte als een chocolatier. Een van de opmerkelijkste wijnen is de Cabernet Franc. Deze heeft een ferme kern van alcohol, een mix van bessen plus zwarte vruchten, kruidigheid en roostertonen. De aanplant van cabernet franc is in Colorado vooralsnog beperkt, maar deze druivensoort wordt inmiddels wel als een specialiteit beschouwd. Een kostelijke Cabernet Franc vloeit eveneens in het glas bij Creekside Cellars. De totale oogst van dit bedrijfje wordt geheel ter plekke verkocht, in de proefzaal en het eigen, naast een bergbeek gesitueerde eetcafé. De locatie is Evergreen, een klein toeristendorp in een bergvallei achter Denver. Eigenaar Bill Donahue (“People come here for wine, food and meeting friends”) leerde als scholier wijn drinken bij de zondagse spaghetti van zijn uit Italië afkomstige schoonmoeder.


SPECTACULAIR LANDSCHAP
mag_32_p12_3
De hoogste wijngaarden van Colorado liggen even oostelijk van Grand Valley, op ongeveer een uur rijden. Je bent dan in Delta County, waar kleine wijndorpen liggen als Cedaredge, ‘friendliest town around’ Hotchkiss en Paonia. De ruim een dozijn wineries liggen er in een vaak spectaculair, afwisselend landschap van vruchtbare valleien, woestijnige bassins, besteende hellingen en weidse plateaus. Volstrekt geïsoleerd op zo’n plateau werd de eerste organische wijngaard van de staat aangelegd, Jack Rabbit Hill. Eigenaar Lance Hanson, energiek en druk pratend, vervaardigt opmerkelijke wijnen die doorgaans snel zijn uitverkocht. De M & N bijvoorbeeld, een rode, fruitige, stevig gestructureerde, ongebruikelijke melange van pinot meunier en pinot noir. Op een heuvelakker met uitzicht over Paonia en het groene dal daaromheen is ruimtevaartingenieur Brent Helleckson al jaren bezig om samen met zijn gezin een volwaardig wijngoed te creëren, stapje voor stapje. De stokken van dit Stone Cottage staan op stenige, vulkanische grond met elementen van klei en basalt op een onderlaag van kalksteen. Het ‘rocky’ van Colorado’s Rocky Mountains is vaak ook aanwezig in zijn wijngaarden.

Rondreizen Verenigde Staten

Daarom Djoser

  • Veel individuele vrijheid
  • Gemak van een groepsreis
  • Kleine groepen
  • Oog voor cultuur & natuur
  • Scherpe prijzen
  • Nederlandstalige reisbegeleiding


Bij Djoser zit je goed!

Lees meer

Terug naar boven