Een recept voor tempelmoeheid in Siem Reap

Een recept voor tempelmoeheid in Siem Reap

Iedereen komt naar Siem Reap, en misschien ook wel naar Cambodja, voor de tempels van Angkor Wat. Dagenlang kun je door de bekende en minder bekende tempels dwalen en je verbazen over het indrukwekkende vakmanschap. En toch lijkt het onvermijdelijk toe te slaan: tempelmoeheid. Sommige hebben het al na één dag, terwijl anderen het pas na dagen krijgen, maar op een gegeven moment verdwijnt de magie van het complex en begint alles een beetje op elkaar te lijken. Gelukkig is dat geen probleem! Hierbij een lijst met andere leuke activiteiten in en rondom Siem Reap.

door reisbegeleider Aafke van der Heijden


Bezoek de paalwoningen en drijvende dorpen op het Tonle Sap-meer
boot en paalwoning Tonle Sap meer Siem ReapVlakbij Siem Reap ligt het Tonle Sap-meer, het kloppende hart van Cambodja. Bijna letterlijk: want net als een hart zet het meer zich omstebeurt uit, en krimpt het in. Dat hangt samen met het droge en het natte seizoen. In het droge seizoen stroomt het meer uit in de Mekong rivier. Maar in het natte seizoen staat er zoveel water in de Mekong, dat die stroming omdraait en de rivier het meer instroomt - waardoor het gigantisch groeit. Deze wisseling van de waterstroom wordt elk jaar met talloze festivals gevierd, hele gemeenschappen zijn ervan afhankelijk. Niet alleen vanwege het water voor de landbouw, maar ook van de vis die ermee gepaard gaat.

Om rekening te houden met het wisselvallige water worden dorpen hier op palen, of zelfs drijvend gebouwd. Zo kunnen de gemeenschappen makkelijk meebewegen met het water. De paalwoningen staan op metershoge stelten, waardoor ze in het droge seizoen op een soort boomhut lijken. Erg indrukwekkend om te zien! En nog een kleine tip: laat je door een van de lokale dames door het sprookjesachtige mangrovebos roeien, als je bent uitgekeken op de huizen.

Ga naar het Phare-circus
Phare Circus Siem Reap CambodjaHet Phare-circus zet elke avond een Cirque du Soleil-achtige voorstelling neer met zang, dans, acrobatiek, live muziek en meer. De artiesten waren allemaal kansarme jongeren die via het Phare project een opleiding en een toekomst hebben gekregen. Elke voorstelling vertelt een uniek verhaal, dat vaak teruggrijpt naar de periode van de Rode Khmer of de moeilijke tijden in het verleden van de artiesten zelf. Een geweldige voorstelling en een mooi project.

Ratten als explosieve opruimingsdienst gecombineerd, of een vlindertuin
Breng een bezoek aan het indrukwekkende en enigszins excentrieke Cambodia Landmine Museum. Hier leer je alles over het verleden en heden van de landmijnen, en zie je hoe ze ratten trainen om te helpen bij het ontmantelen van de nog vele aanwezige landmijnen in Cambodja. Vlakbij het mijnenmuseum vind je een kleine vlindertuin. Beide locaties liggen en route van een aantal tempels, dus je kunt een bezoek ook combineren met een tempeldag.

Een maaltijd in het Bugs café
Schorpioenen maaltijd Bugs Cafe Siem Reap CambodjaIn Cambodja is het eten van insecten een stuk gebruikelijker dan bij ons. Dat is ontstaan tijdens het regime van de Rode Khmer, toen insecten vaak het enige eten voorhanden waren. Een Cambodjaanse specialiteit is tarantula, maar ook krekels, wormen, rupsen, mieren en ander kriebelspul kom je op de markten tegen. Erg leuk voor de foto's, maar niet zo aantrekkelijk om te proberen. In het Bugs Café worden de insecten omgetoverd tot sterrenwaardige maaltijden. Leuk, lekker en een stuk minder griezelig, maar toch een stoer verhaal voor thuis!


Wil je de omgeving van Siem Reap zelf ontdekken? Kijk dan naar één van onze reizen naar het bijzondere Cambodja.