Kunst en historie in George Town

Kunst en historie in George Town


George Town is de hoofdstad van het Maleisische eiland Penang. Deze stad heeft een prachtig historisch centrum met een rijke geschiedenis. Tegenwoordig bezoeken mensen George Town echter nog om een andere reden, in de straten van George Town is een enorme collectie street art terug te vinden.

UNESCO werelderfgoed
In het verleden een Engelse kolonie, maar vanwege zijn strategische ligging waren de Engelsen niet de enige die hier settelden. George Town lag op de handelsroute tussen India en China. Hierdoor ontstond er een bonte verzameling van nationaliteiten en culturen. Deze rijke multiculturele geschiedenis is nog steeds duidelijk terug te vinden in de straten en gebouwen van George Town, en is ook de reden dat de stad onderdeel is van UNESCO werelderfgoed.

Street art
Street art George Town MaleisiëMaar tegenwoordig staat George Town niet alleen bekend om zijn historisch centrum, maar ook vanwege de street art die overal in het centrum terug te vinden is. Het begon met 54 stalen karikaturen ontworpen door lokale kunstenaars. De karikaturen beelden het dagelijks leven en de geschiedenis van de stad uit. Deze kunstwerken zijn ontstaan na het uitschrijven van een prijsvraag waarbij het de bedoeling was de stad op te fleuren. In 2012 werd de kunstenaar Ernest Zacharevic ingehuurd om de stad van een aantal muurschilderingen te voorzien. Met de komst van deze muurschilderingen ontpopte George Town zich pas echt tot street art stad.

Tegenwoordig zijn er naast de stalen karikaturen en de muurschildering van Ernest Zacharevic nog vele andere schilderingen in de stad te vinden. Zo is er ook een hele reeks katten schilderingen die aandacht vragen voor de straatkatten en zijn er een aantal interactieve schilderingen waar je letterlijk in plaats kunt nemen.

Op verkenningstocht
Kuan Yin Teng tempel George Town MaleisiëBij de lokale toeristen informatie zijn plattegrondjes en looproutes door de stad te verkrijgen die je langs een groot deel van de kunstwerken brengen. En tegelijkertijd verken je ook het prachtige oude stadscentrum met zijn rijke verleden en historische panden. Ben je geen loper dan kan je ook een fiets huren om de route af te leggen. Een derde optie is om gebruik te maken van de lokale trishaw. Deze fietstaxi's zijn een mooie en relaxte manier om de stad te verkennen en de chauffeurs weten alle geheime plekjes van de stad met gemak te vinden.

Geschreven door reisbegeleider Aafke van der Heiden.

Bekijk onze reizen naar Maleisië.

Reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met een * zijn verplicht.

Extra controle


Terug naar boven