Lekker eten in Sri Lanka

Lekker eten in Sri Lanka


Sri Lanka kent veel typische en heerlijke gerechten. Het is een mix van lokale producten en specerijen die door de eeuwen heen naar Sri Lanka zijn gebracht, door Maleisiërs, Indiërs, Portugezen en Engelsen. Het eten bestaat voornamelijk uit rijst en vis. Sri Lankanen houden van pittig eten en doen graag overal zoveel mogelijk pepers doorheen. Op straat of in een restaurant, overal zijn talloze lekkernijen te vinden.

Hieronder enkele van de gerechten die geserveerd worden in de restaurants of bij kraampjes op straat en die je zeker geproefd moet hebben.
 

Rice & curry

Sri Lanka eten rice curryRice & curry is één van die gerechten waarbij je de invloed van buitenlandse keukens terugziet. In Sri Lanka hebben ze wel twintig verschillende curries, zoals groentecurries, viscurries en vleescurries. Onder de locals is de dahl curry het populairst, dit is een linzencurry waarbij vaak veel gedroogde vis wordt gebruikt om het gerecht een zoute smaak te geven.
 

Kokospannenkoeken

In Sri Lanka wordt er veel gekookt met kokos, zo ook de kokospannenkoeken. Deze pannenkoeken kun je voornamelijk kopen bij kraampjes op straat, aangezien ze gegeten worden als tussendoor snack. De kokospannenkoek is een dikke opgerold pannenkoek met verse kokos en suiker. Een lekkernij voor een echte zoetekauw.
 

Hoppers & Stringhoppers

Sri Lanka eten hoppers stringhoppersHoppers zijn dunne pannenkoekjes die gemaakt worden in een wok pannetje. Je kunt ze vullen met verschillende ingrediënten en eten tijdens het ontbijt of als bijgerecht bij het diner. Stringhoppers zijn vegetarische gestoomde rijstnoedels. De stringhoppers worden meestal gereserveerd met kokossambal en een curry.
 


Fried rice

In de meeste Aziatische landen staat dit gerecht op de menukaart. Het is een makkelijk, maar smaakvol gerecht. Je kunt kiezen voor een kale rijst, maar natuurlijk ook andere ingrediënten toevoegen. Je kunt bijvoorbeeld garnalen of kip toevoegen, maar ook ei of verschillende groentes voor een vegetarische maaltijd. Houd je niet van pittig eten, geef dit dan duidelijk aan. Anders is de kans erg groot dat ze er extra veel sambal doorheen doen.
 

Kottu roti

Sri Lanka eten kottu rotiRoti is een plat brood, wat lijkt op een pannenkoek en is gemaakt van tarwedeeg. Je kunt roti bij het ontbijt eten, maar ook als snack. De pannenkoek kun je vullen met verschillende vegetarische en niet-vegetarische vullingen. Kottu wordt gemaakt van fijngesneden roti-pannenkoeken, gemengd met ui, ei, kool, vlees en wortel. Alle ingrediënten worden bij elkaar in een pan gedaan en dan samen opgebakken.

> Rondreizen Sri Lanka