De 7 hoogtepunten van Kathmandu

De 7 hoogtepunten van Kathmandu

Kathmandu, een stad gevuld met de heerlijke chaos die je alleen in Nepal kunt vinden. Een eerste dag in Kathmandu kan behoorlijk overweldigend zijn. Zodra je de kleine luchthaven verlaat komt de stad gelijk via alle zintuigen binnen. De ogenschijnlijk complete chaos in het verkeer, de geuren die bij elke stap veranderen, de diversiteit aan mensen en kleurrijke figuren, vervuiling, armoede, geschiedenis, architectuur, religie. Je komt ogen en oren te kort. Kathmandu is een stad waaraan je je moet overgeven: laat je meeslepen door de wirwar van de stad en je zult merken dat je er steeds meer van gaat genieten, dat er toch enige orde blijkt te zitten en bovenal dat de Nepalese bevolking in alle opzichten indrukwekkend te noemen is. Om je op weg te helpen staan hieronder enkele van de mooiste highlights van de stad beschreven.

Door reisbegeleider Aafke van der Heide

Vrouwen op Durbar square in Kathmandu1. Durbar square is het voormalige koninklijk plein met het oude Hunaman Dokha-paleis. Het plein is verder gevuld met prachtige, eeuwenoude tempels. Durbar square heeft tijdens de aardbeving van 2015 veel schade opgelopen en een aantal tempels verloren. Tot op de dag van vandaag zijn ze nog bezig met restauratiewerkzaamheden. Maar desondanks is het plein nog altijd een echt hoogtepunt van Kathmandu. Wil je iets meer weten over de geschiedenis dan is een gids een absolute aanrader. Neem na een rondleiding, net als de locals, plaats op een van de traptreden van de tempels en aanschouw het leven van alledag.

Pashupatinath in Kathmandu2. Pashupatinath is de belangrijkste Shiva-tempel van Nepal. De tempel zelf mag je niet betreden omdat deze alleen voor gelovigen bestemd is. Maar bij de tempel vind je ook de ghats (crematieplaatsen), gelegen aan de Bagmati-rivier. Hier worden dagelijks crematieceremonies uitgevoerd. Erg indrukwekkend om te mogen aanschouwen. Wil je meer weten over het crematieproces, dan is ook hier een gids aan te raden. Bekijk de ceremonies vanaf de overkant van de rivier en doe dit met respect voor de nabestaanden. Bij deze tempel vind je ook een hoop ‘sadhoe's’, kleurrijke figuren die hun leven hebben gewijd aan Shiva. Ze volgen Shiva in één van zijn meest geliefde en raadselachtige gedaanten: de woeste, onverzorgde yogi. Sadhoe’s maken, net als shiva, vrijelijk gebruik van bedwelmende middelen als een weg naar spirituele verlichting.

Aapje op de Swayambhunath tempel, Kathmandu, Nepal3. Swayambhunath staat ook wel bekend als ‘monkey temple’, vanwege het grote aantal apen dat daar woont. De apen horen bij de tempel en worden als heilig beschouwd. Het zijn zeer behendige zakkenrollers dus let op je spullen en zorg dat je niet eet of drinkt in hun bijzijn. Swayambhunath is een van de meest heilige boeddhistische tempels in Kathmandu. Om de tempel te bereiken moet je eerst de ruim 350 traptreden beklimmen, maar het uitzicht over de stad maakt deze beklimming meer dan de moeite waard.

Boudhanath stoepa in Kathmandu4. Bodnath, de grootste boeddhistische stoepa van Nepal, met vele Tibetaanse kloosters en tempels rondom. Buiten Tibet is dit het belangrijkste Tibetaanse bouwwerk en daarom is de stoepa voor velen een bedevaartsoord. Loop samen met de boeddhisten een aantal rondjes mee om de stoepa (altijd met de klok mee) en bezoek een aantal van de kloosters rondom. Elke middag rond 16:00 start de ‘puja’, het gebed, en dit is een bijzonder moment om bij Bodnath aanwezig te zijn. Rondom zijn meerdere rooftop-restaurantjes vanwaar je een prachtig uitzicht op de stoepa en het plein hebt.

5. ThamelDe drukte in de straten van Thamel, Kathmandu is het oudste deel van Kathmandu en dé toeristische hotspot. Verdwaal in de wirwar van smalle straatjes en laat je verwonderen door alles wat je tegenkomt. Aanschouw het dagelijks leven, ontdek de vele tempels en altaren verstopt in kleine binnenplaatsjes en bekijk de restanten van de indrukwekkende Newari-architectuur. Wil je flink inslaan in souvenirs of heb je nog spullen nodig voor een trekking dan is Thamel ook de place to be. Wel goed onderhandelen want ze vragen hier toeristenprijzen.

6. Garden of dreams is de beste plek om alle opgedane indrukken te verwerken en je zintuigen de kans te geven even bij te komen van de chaos van de stad. Middenin de drukte vind je een ommuurd park zonder verkeer en getoeter. In het restaurant kan je lekker dineren (wel prijzig) maar je mag hier ook je eigen picknick maaltijd in de tuin consumeren.

Patan Durbar Square Nepal7. Patan durbar square. De Kathmandu-vallei kende vroeger drie verschillende koningssteden: Kathmandu, Patan en Bhaktapur. Elke koningsstad had zijn eigen ‘durbar square’ (koninklijk plein). Patan ligt aan Kathmandu vast en het is vrij makkelijk om een middagje te besteden aan een bezoek aan het durbar square van Patan. De architectuur is anders dan op het durbar square van Kathmandu. Bezoek ook het museum en de gouden tempel die net buiten het plein ligt. Bhaktapur, de derde koningsstad van de Kathmandu vallei, is het waard om ook te overnachten omdat hier meer te zien is.

Benieuwd geworden? Lees hier meer over onze reizen naar Nepal.