De Daibutsuden 'Hal van de Grote Boeddha' in Nara

De Daibutsuden 'Hal van de Grote Boeddha' in Nara

Todaiji Daibutsuden Nara Japan DjoserOp ongeveer 50 kilometer ten zuiden van Kyoto ligt de stad Nara. Nara is gesticht in 710 na christus door keizerin Genmei om als eerste hoofdstad van Japan te dienen, en deze taak heeft het tot 784 uitgevoerd.

Het Todaiji tempelcomplex is in 752 geopend en de ceremonie hiervan was zo duur, er waren onder andere 10.000 monniken en 4.000 dansers, dat Japan bijna bankroet was.

Het complex bestaat uit meerdere gebouwen, maar het bekendste is de Daibutsuden 'Hal van de Grote Boeddha'. Hoewel het complex al 1.200 jaar geschiedenis kent, hebben meerdere brandstichtingen er voor gezorgd dat geen van de gebouwen origineel is.

Todaiji boeddha Nara Japan (internet)De laatste variant van de grote hal stamt uit 1709. Hoewel dit het grootste (klassieke) houten gebouw ter wereld is, is het gebouw 30% kleiner dan haar voorganger! In de hal staat een van de grootste bronzen Daibutsu (boeddha) van Japan; een kolossale, zittende boeddha van 16,2 meter hoog en 500.000 kilo zwaar. Ook de boeddha is meerdere keren beschadigd door brandstichting en aardbevingen. Het beeld stamt uit 749, de laatste herstelwerkzaamheden zijn uitgevoerd in 1692.

In het gebouw staat een pilaar met een groot gat er in, het formaat van het neusgat van de bronzen boeddha. Als je je hier doorheen kan wurmen dan zal je verlichting ontvangen in je volgende leven. Dit is een populaire attractie voor jong én oud, maar als volwassen westerling is verlichting krijgen nog niet zo makkelijk...


Rond de tempel lopen veel herten vrij rond over straat. Je kunt de herten koekjes geven die je bij stalletjes in de omgeving kunt kopen. Houd de koekjes wel goed bij je, want de herten zijn behoorlijk brutaal!

We bezoeken Nara op onze 22- en 15-daagse reizen door Japan.

Todaiji pilaar gat Nara JapanHerten Nara Japan Djoser

Terug naar boven