Reisverslag 15 dagen Tanzania en Zanzibar

Reisverslag 15 dagen Tanzania en Zanzibar

Asante sana Tanzania!

Tijdens een 15-daagse rondreis door Tanzania en Zanzibar worden je zintuigen 24/7 geprikkeld. Je ogen geloven niet wat je ziet, je oren begrijpen niet wat je hoort, je reuk wordt flink getest, je smaak leeft in een droom en het gevoel is onvergetelijk.

Het verschil in landschap is maar moeilijk bij te houden. De verandering gaat zo snel en is zo extreem. Van bossen vol bananenbomen in Mto Wa Mbu, naar eindeloze vlaktes van de Serengeti, de Ngorongoro krater met savanne en jungle, de hoge groene bergen van Usambara waar je je in de wolken bevindt en dan naar de overvolle stad van Dar es Salaam met hoge gebouwen, drukte en chaos waar verkeersregels niet lijken te bestaan. Je gaat met een bootje over en je bent belandt in een hele oude Arabische stad om daarna in een paradijs je laatste dagen van dit avontuur door te brengen.

En dan nog al het wild dat te zien is. Onwerkelijk om wilde leeuwen, olifanten en bavianen zo dichtbij te zien. Wat helemaal niet uit te leggen valt of te bevatten is, is hoe je hersenen op hol slaan als je een hyena hoort lachen 's nachts bij je tent. Laat staan als deze ruzie zoekt met een leeuw in de nacht. Je oren horen het allemaal, maar je kan het eigenlijk niet geloven. De gids heeft ons herhaaldelijk gezegd dat de dieren niet voor jou komen en zolang je ’s nachts maar niet veel rond de tent loopt of die dieren provoceert zodra je ze ziet is er niks aan de hand.

De geur op de markt in Stone Town was zeer intens tot het onsmakelijke toe. Maar ook menig wc in Tanzania is niet best. Natuurlijk, de camping wc of tankstation wc is nooit een fijne ontmoetingsplaats, maar als je toch moet was het hopen dat 1) het een normale wc was en geen gat in de grond, 2) het een schone wc was, en 3) er wc papier aanwezig was. Het was altijd 'may the toilet paper be with you’. Als we onderweg waren, dan vroegen we onze Keniaanse Djoser gids of we konden stoppen voor 'bushy bushy', het code woord voor plaspauze, omdat er vaak geen wc in de buurt was.

Onbekende smaken hebben we niet veel geproefd tijdens deze reis. Maar wel enorm goed gegeten tijdens het kamperen. De kampcourier zorgde altijd dat we gezond en vers aten. Wat kon die man goed koken zonder een keuken tot zijn beschikking. Klein van stuk, maar groot qua maaltijden. Uit het niets toverde hij weer een maaltijd voor 20 man op tafel. En het fijne was dat mijn vriendin ook gewoon alles kon eten. Met de intoleranties die ze heeft is het meestal moeilijk, maar niet voor deze chef. Dat ontnam ons als snel één van onze grootste zorgen die wij op voorhand hadden.

Tja dan mist nog het gevoel. Naast de Afrikaanse massage in de truck (waar we ruim 2000km mee hebben gereden) blijft het Tanzania gevoel vooral hangen. Niet qua tast, maar het figuurlijke gevoel. Deze mensen hebben niet veel in hun leven. Wij kunnen ons nog steeds niet inbeelden hoe de mensen zo kunnen leven hier. In plaggenhutten of een bouwval brengen zij de nacht door. "Help mijn man is klusser" zou het werk niet meer aankunnen. Dat is een schrijntje van hoe de mensen leven in Tanzania. En toch is grotendeels van de bevolking blij in het leven. Ze maken zich geen zorgen, alles is hakuna matata. Koop je iets in hun winkel, dan zijn ze blij dat je hen ondersteunt. Elke bijdrage is welkom en ze zeggen letterlijk: "Thank you for supporting me." Ook de kinderen in Tanzania zijn intens blij met wat ze hebben. Je wordt hartelijke onthaalt, high fives vliegen je om de oren. En zelfs een hele schoolbus in de file van Dar es Salaam was niet stil te krijgen. Wat een vriendelijk en vrolijk volk!

Je hersenen kunnen zulke intense ervaringen in 15 dagen moeilijk bevatten en verwerken. 'Africa is not a holiday, it's an adventure.' En daar is niks van gelogen!

Bekijk de 15-daagse reis naar Tanzania en Zanzibar.


Goed om te weten voor deze reis:
- neem een potje mee om in de voortent te kunnen plassen. In de Serengeti kunnen wilde dieren 's nachts tussen de tenten lopen, soms kan je er dus niet uit (nogmaals, ze doen echt niks als je in je tent blijft). Of in Mto Wa Mbu zijn er zo veel muggen dat je lek geprikt wordt bij een toiletbezoek.
- de truck is niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn. Je moet een beetje in de truck klimmen en jezelf een stukje omhoog trekken zoals in een vrachtwagen.
- je zit veel en lang in de truck. Reizen van plek naar plek en game drives in de parken. Zoals wij de reis deden waren er 2 reisdagen zonder stop om iets te bekijken (Arusha – Usambaragebergte (8 uur) en Usambaragebergte – Dar es Salaam (10 uur met slecht weer)).
- de gehele reis is in het Engels. Onze gids, chef en chauffeur kwamen uit Kenia.
- neem een creditcard mee (MasterCard of VISA), niet alle pinautomaten accepteren een bankkaart (Maestro). Ook in winkels en restaurants is betalen met creditcard zelfden mogelijk, anders tegen een meerprijs.

Dit zijn geen negatieve punten, maar punten die wij vooraf fijn hadden gevonden om te weten. Zonder twijfel zouden wij deze reis exact zo nog eens willen doen.