Bekijk werelderfgoed op reis met Djoser: Ayutthaya in Thailand

Bekijk werelderfgoed op reis met Djoser: Ayutthaya in Thailand

Unesco’s werelderfgoedlijst telt 830 culturele en natuurmonumenten. Veel van die plaatsen kun je op reis met Djoser bewonderen. Zoals de Siamese koningsstad Ayutthaya.

Thailand: Ayutthaya
De eerste hoofdstad van het koninkrijk Siam was Sukothai. In 1350 kwam een Thaise vazal in opstand tegen de koning. Hij liet zich kronen, nam de naam Ramadhipati aan en maakte van Ayutthaya zijn hoofdstad. Daarmee werd Ayutthaya de tweede Siamese hoofdstad.
De stad groeide uit tot een van de belangrijkste handelscentra in de regio. Het welvarende klimaat bracht kunst en cultuur tot grote bloei. Dat is nog altijd duidelijk te zien aan de vele paleizen, tempels en forten. Ayutthaya is gedurende 400 jaar gebouwd onder 33 koningen en illustreert de ontwikkeling van de authentieke Thaise kunst. Aanvankelijk was kunst in Ayutthaya een mengeling van plaatselijke tradities met sterke invloeden uit Sukothai. Pas in de periode van de grote oorlogen, tussen 1438 en 1628, vormde zich een ‘nationale’ kunst, uit verschillende culturele invloeden.

Ayutthaya ThailandHet belangrijkste lokale bouwwerk was de prang, een torenvormig reliekschrijn met een trappiramide als voet, die in Sukothai niet voorkwam. Om te wedijveren met de oude hoofdstad, staken de koningen van Ayutthaya veel geld in kloostertempels van enorme afmetingen zoals Wat Mahathat en Wat Si Sanphet. Ook karakteristiek was het veelvuldig gebruik van muurschilderingen, waarmee zo ongeveer alle monumenten werden gedecoreerd, met als mooi voorbeeld de cryptes van Wat Raj Burana.
In 1767 verwoestte het Birmese leger de stad. Een deel is gerestaureerd, maar de meeste bouwwerken van baksteen en pleisterwerk staan bloot aan werelderfgoedgebied de elementen en zijn ontdaan van decoraties. In het mooi gerestaureerde tempelcomplex Wat Suwandaram – dat volop in gebruik is – heeft een van de ruimtes nog fraai beschilderde binnenmuren.

De koninklijke tempel Wat Phra Sri Sanphet uit 1448 stond binnen de paleismuren, maar van het bijbehorende paleis is niets over. Drie gerestaureerde stoepa’s, die hier chedi’s worden genoemd, eisen de aandacht op. Iets zuidelijker ligt het tempelcomplex Viharn Phra Mongkol Bopit, waar je een van de grootste bronzen boeddhabeelden van Thailand kunt bewonderen. Het complex is in 1956 in de oorspronkelijke stijl herbouwd.

In de tweelingtempels Wat Ratburana en Wat Phra Maha That zijn vijftig jaar geleden veel kostbare schatten gevonden zoals gouden boeddhabeelden, relikwieën en voorwerpen van kristal en robijn. Behalve in het plaatselijke Chao Sam Phraya-museum zijn ook belangrijke vondsten te zien in het nationale museum in Bangkok.

Bekijk de rondreizen door Thailand.