De Skeleton Coast

De Skeleton Coast




Namibië staat bekend om zijn eindeloze woestijnvlaktes. Een land waar het voornamelijk warm en kurkdroog is. Maar dat is een vertekend beeld. Namibië heeft namelijk ook een gigantische kustlijn: hier is het bij vlagen koud, is de lucht vochtig en bestaat de horizon niet uit bergen, gravel en zand, maar uit een onstuimige branding en hoge zandduinen. Welkom op de ‘Skeleton Coast’ van Namibië!
 

Het exotische Swakopmund

De belangrijkste stad van de Skeleton Coast is Swakopmund. Met zijn Duitse architectuur en hoge concentratie bierstübe’s en bratwurstrestaurants voelt deze stad zowel exotisch als vertrouwd aan. Namibië was ooit een Duitse kolonie en dat heeft hier zijn sporen nagelaten. Kijk niet gek op als je in je hotel in het Duits wordt aangesproken, of een heerlijke apfelstrüdel op het menu ziet staan. Swakopmund is een goede plek om lekker te slenteren langs een van de boulevards en je te vergapen aan de Duitse vakwerkarchitectuur midden in de Afrikaanse woestijn.
De stad telt twee lange pieren, allebei populaire plekken om te vissen of om naar de zonsondergang te kijken. Op het uiteinde van één van de twee pieren is een bijzonder restaurant gevestigd: hier heeft de vloer een aantal glazen platen! Je kunt eindeloos staren naar het zeewater onder je. Door de Europese architectuur en zijn locatie pal aan het strand, voelt Swakopmund aan als een mondaine Europese badplaats, zoals je die ook in Frankrijk of Italië kunt vinden. Maar niets is minder waar! Het water is hier buitengewoon koud en je zult eerder een zeeleeuw in het water zien, dan een relaxte strandtoerist. Alleen de dappere (en geharde) Afrikaners durven het water aan. Veel van die ‘die-hards’ hebben een zomerhuisje aan het strand.
 
 
 

De naam ‘Skeleton Coast’ is nog lichtzinnig vergeleken met de lokale naam: ‘De plek die God maakte toen hij boos was’.

 
 

Scheepsrampen en pelsrobbenkolonies

Het koude zeewater vormt deels de verklaring voor de onheilspellende naam ‘Skeleton Coast’ – de naam die het stuk kust ten noorden van Swakopmund heeft. Hier botst de hete lucht uit het binnenland van Namibië met de koude lucht van de zee. De lucht is daardoor bovengemiddeld vochtig en het gebied wordt regelmatig omhuld door mysterieuze mistbanken. Tel daar de uitstekende rotspartijen bij op en je begrijpt dat een minder ervaren schipper met enige regelmaat vastloopt.
 
Er liggen 43 scheepswrakken verspreid over dit gigantische stuk strand, vaak net buiten de kust, midden in de kolkende branding. Het is een indrukwekkend gezicht: het bleke, brede strand, de wilde zee en de bijna permanente deken van mist. De tijd lijkt hier stil te staan, alleen de roest op de vergane schepen herinnert je aan het verloop van de jaren.
 
Bij Kaap Kruis, een paar kilometer noordelijker, is het beduidend minder stil. Hoewel het de rustplaats is van tienduizenden pelsrobben, klinkt hier een gigantisch kabaal. Rustende pelsrobben maken klaarblijkelijk veel herrie. Sluit je ogen en negeer de penetrante lucht van vis: dan geloof je echt dat je naast een grote groep geiten staat. Je zou het niet denken, maar robben mekkeren! Het kabaal in combinatie met het uitzicht is spectaculair. Het gehele strand, en de zee, zien zwart van de pelsrobben.
 

Gezien de vele scheepswrakken zou je denken dat de naam ‘Skeleton Coast’ een link heeft met de scheepvaart – maar dat is niet helemaal waar. Ver voordat de zeeën druk bevaart werden had de kust al deze naam. Want net zoals schepen hier vastlopen, komen ook walvissen vaak in problemen. Het strand lijkt dan ook een paleontologisch museum. Her en der vind je overblijfselen van gigantische walvisskeletten: spectaculaire sculpturen in een anders vormeloos land.
 
Het is duidelijk, de schoonheid van Namibië bestaat uit de totale ongereptheid! En dat ervaar je hier aan de kust in het bijzonder. Als je houdt van grote contrasten en de grillen van de natuur, dan is Namibië een absolute ‘must see’.