Litouwen

Land- en klimaatinformatie Litouwen

Landinformatie Litouwen

Landinformatie Litouwen

  • Hoofdstad: Vilnius
  • Andere bekende steden: Kaunas en Klaipeda
  • Inwoners: 3,5 miljoen
  • Taal: Litouws
  • Munteenheid: euro
  • Beste reistijd: juni tot en met augustus
  • Tijdsverschil: Het is in Litouwen 1 uur later dan in Nederland.
  • Oppervlakte: 65.300 km²
  • Geografie: In Litouwen, de zuidelijkste van de drie Baltische staten, is het geografisch middelpunt van Europa te vinden. Dit ligt bij het dorpje Bernotai, in het zuidoosten van het land.


> Rondreizen Litouwen

Terug naar boven

Beste reistijd Litouwen

Beste reistijd Litouwen

In Noordoost Europa heerst net als in Nederland een gematigd zeeklimaat. De reizen vinden plaats in de periode van april tot oktober, de beste reisperiode is ook tijdens deze periode. In het voor- en najaar moet je rekening houden met koele dagen en koude nachten, in de zomer is de temperatuur meestal aangenaam. De temperatuur overdag schommelt dan tussen 20° en 25°C.

> Rondreizen Litouwen

Terug naar boven

Bezienswaardigheden Litouwen

Bezienswaardigheden Litouwen

De Baltische Staten te weten Litouwen, Letland en Estland zijn zeer rijke handelsgebieden geweest en hebben daardoor prachtige steden. Het zijn kleine bereisbare landen en alle drie toch weer heel anders. Naast de steden zijn er ook prachtige natuurgebieden zoals de vogelparadijzen aan de kust. De zee is de reden van al het moois wat deze landen te bieden hebben; van de handelsschepen die de pakhuizen vulden wat weer de inkomsten waren van de kooplieden zodat zij vervolgens weer de prachtige gebouwen konden bouwen, tot de duingebieden die de zee tegenhouden zodat het land wordt beschermd en prachtige natuurgebieden zijn ontstaan.


Litouwen
Koerse Schoorwal duingebied Litouwen DjoserDe hoofdstad Vilnius is idyllisch gelegen stad met een boeiende geschiedenis. Deze stad telt meer dan 40 kerken en is daarnaast in het bezit van vele Gotische, Renaissance en Barokke gebouwen en straatjes. Een vrij onbekende Europese stad en ten onrechte, het heeft het grootste winkelcentrum van Europa en een erg gezellig centrum. Ten westen van Vilnius ligt Traika, een prachtig historisch dorp met houten huizen en een burcht. Aan de kust ligt de Koerse Schoorwal, een bijzonder duin gebied en een vogelparadijs. Heerlijk om te wandelen of te fietsen door de witte duinen.

Letland
Turaida kasteel Letland DjoserLetland staat bekend om zijn lange historie. Door het hele land vind je oude kastelen en kerken uit verschillende tijdperken. De eerste bewoning was er al in 9000 voor Christus. Het land heeft ook een lange kustlijn die bestaat uit zandstranden, duinen en rotsformaties. Letland bestaat voor maar liefst 40% uit ongerepte natuur, met name ongerepte naaldbossen. Letland heeft daardoor maar liefst  4 nationale parken. Het Gaujas nationaal park is het grootste en oudste nationale park van Letland met een ongekende variatie in flora en fauna. Het kasteel Turaida kijkt romantisch uit over alle omringende beboste  heuvels. Het is gedeeltelijk ingestort doordat in de 17de eeuw de bliksem insloeg, precies in de kruitkamer.

Riga
Historische binnenstad Riga Letland DjoserDe hoofdstad van Letland is een Jugendstil pareltje. Meer dan 800 jaar geschiedenis ademt deze Duitse handelsstad met inmiddels meer dan een miljoen inwoners. Een prachtige mengelmoes van stijlen en indrukwekkende gevels. Het heeft een compact centrum, maar wel met enorm veel prachtige gebouwen per m2. Alles is hierdoor goed te belopen. Jurmala, wat vlak naast Riga ligt, is een kuuroord met chique villa’s en badhuizen.

Estland
Molens Saaremaa Estland DjoserEstland staat bekend om de vele universiteiten, oude stadjes, kuuroorden, het Peipsi Meer en langlaufen. Ook op natuurgebied heeft het land veel te bieden. Er zijn nationale parken, er leven nog wasberen in het wild en er trekken elk jaar veel vogels naar het land. Daarnaast zijn er nog veel stranden zowel op het vaste land als op de eilandjes. Het grootste eiland is Saaremaa, beroemd vanwege de krater van Kaali, een in de eerste eeuw na Chr. door een meteorietinslag gecreëerde krater, van maar liefst 110 meter in doorsnede. Een prachtig rustig eiland is het met uitgestrekte weilanden, houten boerderijen en windmolens.

Tallinn
Panorama centrum Talinn Estland DjoserTallinn heeft een heel sterk eigen karakter en een lange geschiedenis. Het prachtige middeleeuwse stadscentrum staat zelfs in zijn geheel op de UNESCO werelderfgoedlijst. De grootste trekpleister van Tallinn is de oude binnenstad Vanalinn, het historische stadscentrum dat uit de 14de eeuw stamt. Op de prominent aanwezige Domberg zijn te vinden; de Domkerk en de Russisch-orthodoxe Kathedraal. Verder zijn historische bezienswaardigheden als Kiek in de Kok en de Dikke Margareta zeker de moeite waard. Tegenwoordig is Tallinn ook steeds moderner aan het worden en trekken veel kunstenaars naar de stad om hier hun kunsten te laten zien. Een frisse duik nemen vanaf een van de prachtige stranden zoals Pikakari Beach, even buiten de stad, is ook zeker een aanrader.

> Rondreizen Litouwen

Terug naar boven

Klantwaardering

8,4

Mooie reis om de hoofdsteden van de 3 Baltische Staten te on...
Mooie reis om de hoofdsteden van de 3 Baltische Staten te ontdekken. Veel vrije tijd waardoor je op je eigen tempo kan zien wat je wilt in de steden. Onderweg op de reisdagen leuke stops en hotels waren goed. (laatste beetje kleine kamers) Reisbegeleider was echt top! Veel info gehad, compliment.

Jolanda B. - 9,0
Terug naar boven