• Slide 1
 • Slide 2
 • Slide 3
 • Slide 4
  Baltische Staten, Sint-Petersburg en Moskou, 20 dagen

  Baltische Staten, Sint-Petersburg en Moskou

  20 dagen

  Een afwisselende reis van Vilnius tot Moskou

  Op deze afwisselende rondreis reizen we door de drie Baltische Staten en genieten we van heel veel cultuur en ongerepte natuur. De steden die we bezoeken, zouden zo het decor van een fantasy-, ridder- of sprookjesfilm kunnen zijn. Het mooiste is, dat ze ongeschonden alle oorlogen en onrusten hebben overleefd. In Litouwen struinen we door een uniek duingebied op de Koerse landtong, in Letland bezoeken we het idyllische rivierdal van de Gaujas en op het prettige Estse eiland Saaremaa genieten we van de dichte bossen en vooral van de stilte. Ook brengen we een bezoek aan Sint-Petersburg en Moskou.

  Reisschema

  1. Amsterdam - Vilnius
  2. Vilnius, stadswandeling
  3. Vilnius - Trakai - Kaunas - Klaipeda - ferry naar Nida
  4. Nida
  5. Nida - Heuvel der Kruisen - Rundale - Riga
  6. Riga
  7. Riga - Gaujas nationaal park
  8. Gaujas NP, kano-excursie
  9. Gaujas NP - Saaremaa
  10. Saaremaa
  11. Saaremaa - ferry naar Tallinn
  12. Tallinn
  13. Tallinn, optioneel bezoek Helsinki
  14. Tallinn - Sint-Petersburg
  15. Sint-Petersburg, optioneel bezoek Hermitage
  16. Sint-Petersburg, optionele stadswandeling en boottocht
  17. Sint-Petersburg - nachttrein naar Moskou
  18. Moskou
  19. Moskou
  20. Moskou - Amsterdam

  Reisbeschrijving

  De ouders kennen Estland, Letland en Litouwen wellicht nog van de Sovjetperiode, toen een bezoek aan de Baltische Staten niet echt voor de hand lag. Maar deze landen zijn stuk voor stuk echte pareltjes met ieder zijn eigen karakter. Er valt voor het gehele gezin veel te beleven. Verwacht schilderachtige pleinen met terrassen, middeleeuwse huizen in pasteltinten en uitgestrekte stranden en bossen. Je kunt op deze reis boogschieten als een ridder, afdalen in een oude Sovjetbunker of per kano door het Gaujas nationaal park varen. We bezoeken tijdens deze gezinsreis ook het historisch St. Petersburg en het mondaine Moskou.

  Wandelen door historie in Vilnius

  Dag 1 Amsterdam - Vilnius
  Dag 2 Vilnius, stadswandeling
  Dag 3 Vilnius - Trakai - Kaunas - Klaipeda, ferry naar Nida
  Dag 4 Nida
  Dag 5 Nida - Heuvel der Kruisen - Rundale - Riga

  Aan de voet van een burchtheuvel bij de rivier de Neris ligt de hoofdstad van Litouwen, Vilnius. Dit is het beginpunt van deze reis. Langs de kronkelende straten staan indrukwekkende kerken en kloosters. Sfeervolle steegjes nodigen je uit voor een speurtocht door het verleden. Litouwen bestaat voor een kwart uit bos en ook de steden zijn opvallend groen. Huizen hebben een frisse tint van pastelkleuren en de gezellige terrasjes in de binnenstad zijn een goede plek om even een lokaal gerecht te proberen. Wat dacht je van Spangouoliu kisilius, een cranberrypudding met suiker en kaneel?

  Kasteel van Trakaj Litouwen Djoser Op weg naar de kust bezoeken we het kasteel van Trakai dat op een eiland in het meer van Galve ligt. Met zijn felrode daken steekt het kasteel strak af tegen de waterrijke omgeving. De burcht is de uitgelezen plek voor een wedstrijd boogschieten of om te waterfietsen op het meer. We nemen de veerboot vanaf de zeehaven van Klaipeda en bereiken zo de Koerse landtong. Dit vogelrijke natuurgebied met witte zandduinen is ideaal om per fiets te verkennen. Het plaatsje Nida is in de loop van de jaren meerdere malen verplaatst door het oprukkende zand, maar door een lokaal initiatief om bomen te planten is verhuizen niet meer nodig. Nu kun je de oude houten vissershuisjes bewonderen en een klim maken naar één van de hoge duintoppen. Vanaf daar kun je genieten van een prachtig uitzicht over de Oostzee.

  Hoofdstad Riga en kanoën op de Gauja-rivier

  Dag 6 Riga 
  Dag 7 Riga - Gaujas nationaal park
  Dag 8 Gaujas NP, kano-excursie
  Dag 9 Gaujas NP - Saaremaa

  Riga LetlandDe Letse hoofdstad Riga is ontstaan als handelsnederzetting van Duitse ridders. Kerktorens steken uit boven de daken van de oude stad met veel musea en prachtige gebouwen uit alle tijden, zoals ‘De Drie Broers’ en de oudste stenen huizen van Riga. In de stad zijn nog ongeveer twintig pakhuizen uit de 17e, 18e en 19e-eeuw bewaard gebleven. Vroeger hadden de huizen hier geen nummer maar namen. ‘De Witte Duif’ in de Alksnajastraat is daar een goed voorbeeld van. De stad heeft de sombere Sovjetoverheersing goed van zich afgeschud. Dat kun je zien aan de vele winkel, theaters en drukbezochte terrassen.

  Wat klompen zijn voor Nederland is barnsteen voor Letland. Een veel gekocht souvenir. Het wordt vaak verwerkt in ambachtelijk vervaardigde sieraden. Barnsteen, ook wel amber genoemd, is versteend hars dat uit dennenbomen is gelopen. Vaak blijven insecten er in plakken, waardoor je prachtige fossielen krijgt. Het wordt gevonden in mijnen langs de kust en soms zelfs aan de stranden.

  Kano Letland Baltische Staten Djoser In de namiddag vertrekken we vanuit Riga naar Sigulda, een klein dorpje in het Gaujas nationaal park. De volgende dag liggen de kano’s en de zwemvesten klaar voor een tocht over de Gauja-rivier. We peddelen langs de zandstenen kliffen die op sommige plekken wel 90 meter hoog zijn. In deze regio kun je een paar bijzondere uitstapjes maken. Wat dacht je van een rit in een bobslee op een olympische baan of een bezoek aan een ondergrondse Sovjetbunker?

  Ontdek de middeleeuwse sferen in Estland

  Dag 10 Saaremaa
  Dag 11 Saaremaa - ferry naar Tallinn
  Dag 12 Tallinn
  Dag 13 Tallinn, optioneel bezoek Helsinki
  Dag 14 Tallinn - Sint-Petersburg

  We steken na de grens met Estland over naar het grootste Estse eiland, Saaremaa, waar de dorpjes met houten huizen in de bossen verscholen liggen. Het is een ideaal eiland om met de fiets te ontdekken. Op deze strategische plaatsen lagen tijdens de Sovjetheerschappij verschillende militaire bases. Nog niet zo lang geleden was het voor Esten verboden gebied. Buitenlanders mochten hier al helemaal niet komen. Door dit isolement krijg je nog steeds een goede indruk van hoe het platteland van Estland er decennia geleden uit heeft moeten zien, nog voordat de grootschalige modernisering in de landbouw zich voltrok. Enkele molens zijn behouden gebleven. Deze molens samen met brood en bier zijn de symbolen van Saarema.

  Talinn Uitzicht Estland Baltische Staten Djoser In de hoofdstad Tallinn, aan de Finse Golf, proef je nog heel goed de sfeer van de middeleeuwen. De historische kern met gotische kerken, binnen de hoge muren, is vrijwel ongeschonden gebleven. Bij het raadhuis op het plein bevindt zich een gezellige markt. De oude stad bestaat uit een boven- en een benedengedeelte. De bovenstad is van oudsher de zetel van de macht. Tegenwoordig vergadert hier het Estse parlement. Tegenover het parlement staat de Russisch-orthodoxe Alexander Nevski-kathedraal. De benedenstad, rond het Raadhuisplein, is het levendige deel van de oude stad, met veel winkels en restaurantjes.

  Vanuit Tallinn kun je een veerboot naar de Finse hoofdstad Helsinki nemen. Ze vertrekken regelmatig.

  De vele paleizen van Sint Petersburg

  Dag 15 Sint-Petersburg, optioneel bezoek Hermitage
  Dag 16 Sint-Petersburg, optionele stadswandeling en boottocht
  Dag 17 Sint-Petersburg, nachttrein naar Moskou

  Hermitage Sint Petersburg Rusland Djoser In Sint-Petersburg is het zomers lang licht, omdat het dichterbij de poolcirkel ligt dan Nederland en België. Je kunt een bezoek brengen aan de Hermitage: het grootste museum van de wereld. Houd je van klassiek ballet? Dan kun je een mooie voorstelling bezoeken in één van de theaters. Een rondvaart op de kanalen van Sint-Petersburg is een unieke ervaring. De kanalen lijken een beetje op de grachten die je ook in Nederlandse steden veel ziet. Dat klopt! Want ze zijn gemaakt naar het model van de Amsterdamse grachten. Breng een bezoek aan de Petrus- en Paulusvesting en loop langs de kruiser Aurora, een schip dat gebouwd is aan het begin van de 20e-eeuw en een rol heeft gespeeld bij de Russische Revolutie.

  Wil je de mooiste kerk van Sint-Petersburg bezoeken? Dan mag je de kleurrijke Kerk van de Verlosser op het Bloed niet overslaan! Deze bonte kerk is van binnen helemaal versierd met prachtige muurschilderingen en goud. Je zult hem vast herkennen van plaatjes en foto's van Sint-Petersburg. En ben je nieuwsgierig hoe kinderen in de tijd van het communisme leefden, bezoek dan het Kirov museum. Sint-Petersburg heeft al heel lang een stadsstrand. Het is een bijzonder gezicht hoe de Russen daar staand zonnen. Als je het water ziet, zou je zeker wel een duik willen nemen. Het water van de rivier de Neva ziet er namelijk erg aantrekkelijk uit, maar is helaas niet geschikt om in te zwemmen.

  Ben je niet zo'n uitslaper of heb je genoeg van al het shoppen, bezoek dan eens een aantal mooie metrostations, die worden niet voor niets ook wel paleizen voor het gewone volk genoemd. Mocht de tijd het toelaten, breng dan zeker een bezoek aan het monument voor het beleg van Leningrad in de Tweede Wereldoorlog.

  Het Rode Plein: lopen door de geschiedenis van Moskou

  Dag 18 Moskou
  Dag 19 Moskou
  Dag 20 Moskou - Amsterdam

  Sint-Basiliuskathedraal Moskou Rusland Djoser Na een indrukwekkende tijd in Sint-Petersburg, gaan we met de nachttrein naar Moskou. Tijdens de treinreis overnacht je in vierpersoonscouchettes. Beddengoed is bij de reis inbegrepen, je hoeft dus geen slaapzak mee te nemen! De volgende ochtend kom je aan in één van de grootste steden van Europa: Moskou. Er is hier zo veel te doen dat je bijna niet weet waar je moet beginnen. Het Rode Plein met het Mausoleum van Lenin is waarschijnlijk het meest bekend in Moskou en staat ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

  Ook de torens met gekleurde ‘uien’ van de Sint-Basiliuskathedraal zul je zeker herkennen. Dit is misschien wel de meest beroemde kerk van Rusland. Naast het Rode Plein ligt het Kremlin, waar onder andere de Russische regeringsgebouwen te vinden zijn. Daarnaast zijn de prachtig versierde kerken, kathedralen en sierlijke paleizen zeker de moeite waard om te bezoeken. Als je toch op het rode Plein bent, moet je ook eens binnenlopen bij het GUM-warenhuis. Het ligt tegenover het Kremlin, aan de andere kant van het plein. GUM lijkt meer op een paleis, het warenhuis is zeer groot: drie straten van drie verdiepingen en een aantal zijstraten, overdekt met glazen overkappingen. Neem een goedgevulde portemonnee mee als je hier wilt shoppen, want hier worden de meest luxe artikelen verkocht, zoals designerkleding, sieraden en kaviaar. Niet de plek voor goedkopere souvenirs dus, maar wel leuk om rond te lopen.

  Breng ook een bezoek aan de oudste en grootste dierentuin van Rusland. Hier leven hier meer dan 6.000 dieren waarvan veel zeldzame en bedreigde diersoorten. In deze dierentuin wordt het gedrag, het voeden en voortplanting van dieren bestudeerd en zeldzame, bedreigde dieren gefokt.

  Een ritje met de metro is een indrukwekkende ervaring. De metrostations - ooit de 'ondergrondse paleizen van Stalin -  genoemd zijn werkelijk schitterend, met veel marmer, fraai stucwerk, chique kroonluchters,  fresco’s, glasbeschilderingen en sculpturen. Geen metrostation is gelijk aan het andere en allemaal hebben ze een eigen stijl.

  Matriosjka-poppen Moskou Rusland Djoser Op de Arbat, een voetgangerspromenade met winkels, restaurants en vele souvenirstalletjes, kun je de laatste souvenirs kopen. Naast T-shirts vind je veel typisch Russische souvenirs, zoals Russische iconen en houten matriosjka-poppen. Tegenwoordig kun je ook moderne versies kopen met alle heersers van Rusland uit de twintigste eeuw, van Nikolaj II (de kleinste binnenin) tot Poetin (de buitenste). Hier zie je zeker het verschil tussen de in moderne kleding gestoken jongeren, waarvan de vrouwen een grote lading make-up torsen en de oude baboesjka's in hun vale jassen en hoofddoekjes.

  Vergeet niet om de musea te bekijken met kunststukken van onschatbare waarde uit de vroegere privé verzamelingen. Het Poesjkin-museum heeft vooral werk van de 19e-eeuwse West-Europese impressionisten, de Tretjakow-galerij is beroemd om de oude iconen en biedt daarnaast een overzicht van de Russische schilderkunst tot heden. Ook het sierlijke Nowodewitsji-klooster is een bezoek waard. Het is leuk om naar een concert, balletuitvoering of een opera te gaan. De aankleding alleen al is de moeite waard. Het is ook leuk om een voorstelling van het beroemde Russische circus bij te wonen.

  Restaurants in de stad hebben van alles op de kaart; de westerse keuken is ruim vertegenwoordigd. Maar specialiteiten uit de Russische boerenkeuken zijn zeker het proberen waard. De typisch lokale gerechten zijn heel smakelijk. Probeer vooral eens borsch, een geliefde soep van rode bietjes of Pelmeni, kleine gevulde deegbolletjes die in water of bouillon gekookt zijn.

  Vanuit Moskou vliegen we weer terug naar Amsterdam.

  Op reis met Djoser
  Bij onze reizen is geen sprake van een strak gepland reisschema. Het principe 'vrijheid-blijheid' houdt in, dat enkele excursies die bij de reis zijn inbegrepen vastliggen, maar dat de resterende tijd vrij is in te vullen. Uiteraard ben je nooit verplicht om aan een excursie deel te nemen. Bij alle excursies zijn entreegelden dan ook exclusief zodat je zelf kan bepalen of je mee naar binnen wilt. Wie er liever zelf op uitgaat heeft daartoe alle vrijheid. Op die manier leer je Estland, Letland en Litouwen immers het beste kennen. De maximale groepsgrootte voor deze reizen is 24 personen.

  Vertrekdata/prijs

  Boek en reis met Djoser zekerheid Boek en reis met Djoser zekerheid

  Inclusief

  • Vlucht met Austrian Airlines en Lufthansa
  • Alle vluchttoeslagen
  • Vervoer per bus met airconditioning 
  • Vervoer van en naar de luchthaven
  • Nachttrein naar Moskou inclusief overnachting
  • Hotelovernachtingen
  • Ontbijt bij alle hotelovernachtingen
  • Nederlandse reisbegeleiding
  • Overtocht per ferry van Klaipeda naar Nida
  • Overtocht per ferry naar Saarema van Virtsu naar Kuivastu
  • Overtocht per ferry richting Talinn van Kuivastu naar Virtsu
  • Stadswandeling Vilnius
  • Bezoek aan het kasteel van Trakai
  • Stadswandeling Hanzestad Kaunas
  • Bezoek en verblijf Koerse Schoorwal
  • Bezoek aan Heuvel der Kruisen
  • Kano-excursie over de Gaujas-rivier

  Exclusief

  Overige maaltijden, visum, entreegelden, facultatieve excursies, fooien, persoonlijke uitgaven, verzekeringen, etc.
  Reserveringskosten € 40,- per boeking. Bijdrage SGR € 5,- per persoon en calamiteitenfonds € 2,50 per boeking.

  Landarrangement

  Voor kinderen t/m 11 jaar is de prijs exclusief internationale vluchten vanaf € 0,-. Voor volwassenen is de prijs vanaf € 0,-.

  Houd bij het boeken van een landarrangement, waarbij je zelf je vliegtickets boekt, er rekening mee dat er voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers nodig is.

  Vluchttoeslagen (inbegrepen)

  Luchtvaartmaatschappijen berekenen naast luchthavenbelastingen, ook brandstof- en veiligheidstoeslagen. Bij Djoser zijn al deze toeslagen in de reissom inbegrepen.

  Groepssamenstelling en groepsgrootte

  Onze Familyreizen zijn speciaal samengesteld voor gezinnen met kinderen. Contact met andere gezinnen is dus zo gemaakt!

  De gezinnen kunnen verschillend zijn qua samenstelling; op onze reizen gaan zowel 1- als 2-oudergezinnen mee en ook samengestelde gezinnen. Omdat juist de leeftijd van de kinderen heel bepalend kan zijn voor de reis, is een aantal vertrekdata speciaal voor reizen met kinderen vanaf 10 en 16 jaar. Op de andere reizen zijn kinderen van alle leeftijden welkom, maar de minimum leeftijd is 6 jaar. Je vindt de beschikbaarheid en de leeftijden van de kinderen bij de reisdata. 

  Onze reizen hebben gemiddeld 16 deelnemers; zowel twee- als eenoudergezinnen. Het minimum aantal deelnemers op alle Familyreizen is meestal tien, het maximum aantal voor deze reis is 26.

  Nog bedenktijd nodig? Dan kun je tot een paar maanden voor vertrek een optie op een reis nemen. Zo’n voorlopige reservering is gratis en is 5 dagen geldig. De optie wordt automatisch omgezet in een definitieve of aanvraagboeking, tenzij je deze tijdig zelf bevestigt of annuleert. Het is helaas niet mogelijk om een optie te nemen op een reis waar nog maar een aantal plaatsen beschikbaar zijn.

  Praktische informatie

  Accommodatie

  We overnachten in middenklasse hotels, waarbij de kamers altijd zijn voorzien van eigen douche en toilet. Ze liggen over het algemeen op loopafstand van de binnensteden, maar het komt ook voor dat je een lokale bus, tram of taxi moet nemen. Deze hotels hebben geen zwembad.

  Het hotel in Nida heeft een hele centrale ligging met prachtig uitzicht over de tuinen. Het hotel op Saaremaa ligt vlak naast een kasteel. Het hotel in Moskou is een modern gebouw dat met de metro dicht bij de belangrijkste bezienswaardigheden ligt.

  Bekijk hotelreviews op Tripadvisor

  Vilnius Ecotel Hotel Vilnius
  Nida Jurate Hotel Nida
  Riga Hanza Hotel
  Gaujas NP Ozokalns camping
  Saaremaa Hotel Staadioni
  Talinn Ibis Centre Tallinn
  Sint-Petersburg Admiralteyskaya Hotel St. Petersburg
  Moscow Ibis Budget Oktyabrskoye Pole

  Deze selectie geeft een goed beeld van de hotels waar we op deze reis verblijven.

  Reis je met een familie van drie personen dan verblijf je met je gezin op één kamer. Voor meer comfort is het mogelijk om, tegen betaling van een toeslag, een éénpersoonskamer bij te boeken. Kies je hiervoor, of bestaat het gezin uit vier, vijf of meer personen, reserveren we, indien beschikbaar, aan elkaar grenzende kamers.

  Bij deze Family reis overnacht je in de nachttrein van Sint Petersburg naar Moskou

  De hotelkamers hebben een eigen douche en toilet

  Het ontbijt is inbegrepen tijdens de reis

  Enkele hotels hebben een zwembad voor een frisse duik

  Bij deze Family reis overnacht je in de nachttrein van Sint Petersburg naar Moskou

  De hotelkamers hebben een eigen douche en toilet

  Het ontbijt is inbegrepen tijdens de reis

  Enkele hotels hebben een zwembad voor een frisse duik

  Bij deze Family reis overnacht je in de nachttrein van Sint Petersburg naar Moskou

  De hotelkamers hebben een eigen douche en toilet

  Het ontbijt is inbegrepen tijdens de reis

  Enkele hotels hebben een zwembad voor een frisse duik

  Bij deze Family reis overnacht je in de nachttrein van Sint Petersburg naar Moskou

  De hotelkamers hebben een eigen douche en toilet

  Het ontbijt is inbegrepen tijdens de reis

  Enkele hotels hebben een zwembad voor een frisse duik

  Vliegreis

  Lufthansa / AustrianAirlines

  Het meest voorkomende vluchtschema staat hieronder. Je kan ook het schema per vertrekdatum bekijken. Vliegtijden en -maatschappijen zijn onder voorbehoud van wijzigingen.

  Kies vertrekdatum:

  • Vlucht met

   Air Baltic

   Traject

   Amsterdam - Wenen

   Vertrek

   07:00

   Aankomst

   08:55

  • Vlucht met

   Air Baltic

   Traject

   Wenen - Vilnius

   Vertrek

   10:05

   Aankomst

   12:50

  • Vlucht met

   Air Baltic

   Traject

   Moskou Domodedovo - München

   Vertrek

   16:15

   Aankomst

   18:25

  • Vlucht met

   Air Baltic

   Traject

   München - Amsterdam

   Vertrek

   20:10

   Aankomst

   21:40


  Tijdsverschil: In de Baltische landen is het één uur later, in Sint-Petersburg en Moskou is het twee uur later.

  Lufthansa is de nationale luchtvaartmaatschappij van Duitsland en heeft al jaren een zeer goede reputatie op gebied van service, kwaliteit en veiligheid. De vloot is zeer modern, bestaande uit onder andere de A350 en de B747-8. Deze toestellen zijn milieuvriendelijker door hun lagere CO2-uitstoot.

  Austrian is de grootste Oostenrijkse luchtvaartmaatschappij en voert vluchten uit vanaf Wenen. Aan boord word je verwelkomt door vriendelijk cabinepersoneel en tref je een comfortabele en ergonomische stoel.

  Samen met Swiss maken de luchtvaartmaatschappijen deel uit van de Lufthansa Group. Aan boord is een uitgebreid in-flight entertainment systeem boordevol films, series en games voor het hele gezin. Zo hoef je je zelfs op de langste vlucht niet te vervelen. De catering aan boord is uitstekend.

  Landarrangement

  Voor kinderen t/m 11 jaar is de prijs exclusief internationale vluchten vanaf € 0,-. Voor volwassenen is de prijs vanaf € 0,-.

  Houd bij het boeken van een landarrangement, waarbij je zelf je vliegtickets boekt, er rekening mee dat er voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers nodig is.

  Vervoer

  Tijdens de rondreis beschikken we over eigen bussen, die voorzien zijn van ventilatie en verwarming indien noodzakelijk. In elk land gebruiken we een lokale bus. De wegen in de Baltische landen zijn de laatste jaren sterk verbeterd waardoor de reisdagen niet al te lang zijn. Onderweg is vaak veel te zien en omdat het vervoer geheel tot onze beschikking staat, kunnen we stoppen waar we willen om even de benen te strekken, een foto te maken of een mooi plaatsje of markt onderweg te bezoeken. Van Trakai naar Nida maken we gebruik van de ferry. Vanuit Sint-Petersburg nemen we de nachttrein naar Moskou.

  Bij de reis inbegrepen

  • Vlucht met Austrian Airlines en Lufthansa
  • Alle vluchttoeslagen
  • Vervoer per bus met airconditioning 
  • Vervoer van en naar de luchthaven
  • Nachttrein naar Moskou inclusief overnachting
  • Hotelovernachtingen
  • Ontbijt bij alle hotelovernachtingen
  • Nederlandse reisbegeleiding
  • Overtocht per ferry van Klaipeda naar Nida
  • Overtocht per ferry naar Saarema van Virtsu naar Kuivastu
  • Overtocht per ferry richting Talinn van Kuivastu naar Virtsu
  • Stadswandeling Vilnius
  • Bezoek aan het kasteel van Trakai
  • Stadswandeling Hanzestad Kaunas
  • Bezoek en verblijf Koerse Schoorwal
  • Bezoek aan Heuvel der Kruisen
  • Kano-excursie over de Gaujas-rivier

  Excursies

  De Baltische staten en Rusland hebben voor ieder wat wils. Cultuur, natuur, avontuur je gaat het allemaal beleven. Omdat iedereen anders is krijg je bij Djoser voldoende individuele vrijheid om er samen of met het gezin op uit te trekken. Toegangsgelden zijn dan ook niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken.

  Sommige bezienswaardigheden mag je niet missen, zijn slecht bereikbaar of liggen 'en route' naar onze volgende overnachtingsplaats. Dergelijke excursies (vervoer) zijn bij Djoser in het programma opgenomen. Ook bij excursies die bij het programma inbegrepen zijn, geldt dat het entreegeld exclusief is.

  Tijdens deze reis door de Baltische Staten, Sint-Petersburg en Moskou zijn de volgende excursies (excl entreegelden) in het reisprogramma inbegrepen:
   

  • We maken een stadswandeling door Vilnius en bezichtigen onder andere de Katedros Kathedraal, Het bovenkasteel, de Pilies Gatve (voornaamste voetgangerstraat) en de Uzupis wijk, een kleine kunstenaarswijk, die zich binnen de stad tot een onafhankelijke staat heeft verklaard.
  • Bezoek aan het 14de-eeuwse waterkasteel Trakai, één van de meest gefotografeerde burchten in de Baltische staten.
  • We maken een stadswandeling door de middeleeuwse Hanzestad Kaunas.
  • Bezoek en verblijf in het nationaal park Koerse Schoorwal. Het landschap bestaat uit duinen en bossen op een smalle landtong die tot aan Kaliningrad grenst.
  • Bezoek aan de Heuvel der Kruisen in Litouwen. Deze heuvel is in niemands bezit, waardoor iedereen kruisen kan plaatsen. Het resultaat is een chaotisch geheel van veel verschillende soorten kruisen. Katholieke pelgrims plaatsen nog steeds kruisen, het precieze aantal is niet bekend.
  • Kanotocht over de Gaujas-rivier in het gelijknamige nationaal park. De schilderachtige zandsteenformaties langs de Gaujas-rivier, hebben de plek de bijnaam 'het Letse Zwitserland' opgeleverd.

  Optionele excursies die ter plaatse kunnen worden geboekt

  • Bezoek de Heksenheuvel in Juodkrante. De vele houtsnijwerken beelden Litouwse volkslegendes of sages uit. De Litouwse houtsnijkunst en symboliek behoort tot het immateriële erfgoed van de mensheid.
  • Optionele stadswandeling door Riga met een bezoek aan onder andere de volgende highlights: De Dom, Het kasteel van Riga (het museum voor buitenlandse kunst en het Lets historisch Museum), De Drie Broeders (prachtige middeleeuwse huizen in de binnenstad), de St. Pieterskerk en de markthallen.
  • Stadswandeling door Tallinn met ondere andere een bezoek aan de volgende highlights: Het 14de-eeuwse stadhuis, de Raeapteek,een middeleeuwse apotheek in volle glorie, de Nlgullistekerk, De Viru-poort uit de 14de eeuw, de 3 Zusters, 3 middeleeuwse koopmanshuizen en de Alexander Nevski Kathedraal.
  • In Tallinn kun je een rondleiding krijgen met Engelssprekende gids door een ondergronds gangenstelsel daterend uit de 18de-eeuw.
  • Het Lennusadam Maritiem Museum in Tallinn is een aanrader. In dit superinteractieve museum vind je historische schepen, vliegtuigen etc.
  • Zin in een dagje Helsinki? Neem de veerboot vanuit Tallinn.
  • Rondleiding met een gerenommeerde gids of audiogids door het historische centrum van Sint-Petersburg
  • Rondvaarttocht door de grachten van Sint-Petersburg. Vanuit het water heb je een prachtig zicht over de imposante herenhuizen.
  • Balletvoorstelling of opera bijwonen in het Mariinski Mikhailovsky- of het Bolszoj-theater.
  • Speciale kinderrondleiding in het Hermitage met een gerennomeerde gids.
  • Stadswandeling door Moskou. Je bezoekt tijdens de stadswandeling het Rode plein, het Lenin Mausoleum, het Kremlin en de beroemde Sint-Basiliuskathedraal het icoon van Rusland.

  Reisdocumenten

  • E-ticket. Meer informatie ontvang je ongeveer 2 weken voor vertrek.
  • Eigen paspoort voor alle reizigers (volwassenen en kinderen) dat nog zes maanden na de terugreis geldig moet zijn.
  • Visum voor Rusland moet via Djoser/Visumburo worden geregeld (i.v.m. noodzakelijke uitnodiging). Kosten € 125,50 per persoon op factuur. Voor de treinreis heeft Djoser 6 weken voor verktrek paspoortgegevens nodig.  
  • Mogelijk gelden er aanvullende inreisvoorwaarden met betrekking tot COVID-19. Bekijk actuele informatie op de website van de Rijksoverheid met reisadviezen, onder het onderwerp "Coronavirus".

  Ongeveer 5 weken voor vertrek ontvang je per mail meer informatie over de digitale visumaanvraag. Het is belangrijk dat er in je paspoort twee lege pagina’s naast elkaar vrij zijn voor het visum.
   

  Geldzaken

  In Estland, Letland en Litouwen wordt er betaald met de euro. In Rusland wordt er betaald met  de Russische roebel (RBL) Kijk voor de actuele koersen kijk op oanda.com.

  Pinnen: dit is de gemakkelijkste manier om aan geld te komen, in alle plaatsen waar overnacht wordt zijn geldautomaten aanwezig.
  Contant: euro’s kun je bij banken wisselen.
  Creditcards: zijn op vele plaatsen te gebruiken.

  Als richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen, zoals maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies en persoonlijke uitgaven geldt minimaal € 180,- per persoon per week.

  Het is gebruikelijk om fooien te geven voor verleende diensten. Om te voorkomen dat je steeds fooien uit moet delen, wordt aan het begin van de reis een fooienpot ingesteld, waaruit de (gezamenlijke) tips aan de chauffeurs, gidsen, hotelpersoneel e.d. worden betaald.

  Maaltijden

  Bij deze reis is het ontbijt inbegrepen. Het ontbijt bestaat in de meeste hotels uit een uitgebreid buffet. Je kunt zelf je keus maken voor lunch en diner. In de meeste plaatsen waar we verblijven is er een uitgebreide keus aan restaurants, van goedkoop tot luxe. In de grote hotels en restaurants worden o.a. de gewone Europese gerechten bereid: soep, vlees/vis met rijst of aardappels, alsmede lokale favorieten als Litouwse ‘zeppelins’, Ests wrattenzwijn en Russische gevulde pannenkoekjes. Yoghurt en salades zijn volop verkrijgbaar.

  Kraanwater is goed en schoon, maar smaakt niet altijd even lekker. In Nida heeft het leidingwater overal een roestkleur en –geur, maar is verder niet gevaarlijk. In Sint-Petersburg is het drinken van kraanwater echter af te raden. Hier kun je het beste flessenwater gebruiken.

  Gezondheid

  Voor deze reis worden geen vaccinaties aangeraden. Het is wel verstandig enigszins te letten op wat je eet. Tevens raden we je aan een kleine medische kit mee te nemen met o.a. aspirine en middelen tegen darmstoornissen.

  Voor vaccinaties werkt Djoser samen met Thuisvaccinatie.nl. Het is de grootste landelijke organisatie voor reisvaccinaties aan huis. De deskundige artsen komen bij je langs wanneer het jou uitkomt. Ook ‘s avonds en in het weekend of op het werk. En sturen (indien mogelijk) de rekening rechtstreeks naar de zorgverzekeraar. De tarieven zijn vergelijkbaar met andere vaccinatie instellingen. Je kunt gemakkelijk online een afspraak maken. Voor een advies per land kun je ook de website raadplegen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering lcr.nl of itg.be.

  Logo ThuisVaccinatie.nl


  Reizen en Covid-19

  Voor alle reizen geldt dat je als reiziger moet voldoen aan de inreisvoorwaarden met betrekking tot COVID-19 van het land waar je naar toe gaat. De reiziger is zelf verantwoordelijk voor het voldoen aan de op het moment van vertrek geldende inreisregels van een land, zoals bijvoorbeeld vaccinatieplicht en/of een negatieve PCR-test. Het niet kunnen of willen voldoen hieraan is geen reden voor kosteloos annuleren. Bekijk de actuele inreisvoorwaarden met betrekking tot COVID-19 op de website van de Rijksoverheid met reisadviezen, onder het onderwerp "coronavirus".

  Bedenk wel dat hier informatie staat die op dit moment van toepassing is en dat deze uiteraard kan veranderen, waarbij wij verwachten dat voor veel landen de inreisvoorwaarden versoepeld zullen worden. Uiteraard hebben we frequent contact met onze agentschappen waardoor we goed op de hoogte zijn van de lokale omstandigheden en regels. Na boeking houden wij je over deze regels en voorwaarden via "Mijn Djoser" op de hoogte. Met onze lokale vertegenwoordiger, onze 24/7 bereikbaarheid/bijstand én de aanwezigheid van een reisbegeleider, reis je met Djoser met een gerust gevoel.

  Klimaat en geografie

  In Noord-Oost-Europa heerst net als in Nederland en België een gematigd zeeklimaat. De reizen vinden plaats in de periode van april tot oktober. In de zomer is de temperatuur meestal aangenaam. De temperatuur overdag schommelt dan tussen 20° en 25°C.

  Reisbegeleiding en gidsen

  Een enthousiaste Nederlandse reisbegeleider begeleidt de reis. Onze reisbegeleiders zijn zeer ervaren en bevlogen reizigers en vertellen onderweg leuke weetjes over de bestemming. Zij weten als geen ander dat kinderen een reis anders beleven dan volwassenen en kunnen haarfijn inspelen op de wensen en behoeften van beiden. Zij zorgen dat de reis soepel verloopt en zijn het aanspreekpunt voor vragen en ideeën. De eigen passie, in combinatie met een uitgebreide training en inwerkprocedure, vormt de basis voor hun deskundigheid en professionaliteit.

  Eventueel kan ter plaatse een lokale gids worden gehuurd als je wat meer wil weten over de achtergronden. Hij of zij kan je alles vertellen over de omgeving, stad of excursie. De gidsen reizen niet de gehele reis mee, maar sluiten bij de groep aan. Deze gidsen vertellen vol enthousiasme over de attractie en weten alle antwoorden op je vragen. We maken dus gebruik van de locals, waardoor de kennis over de stad en/of omgeving groter is dan wanneer een gids de gehele reis mee reist.

  Veelgestelde vragen

  Waarom met Djoser Family naar de Baltische Staten, Sint-Petersburg en Moskou?

  De reizen met Djoser Family zijn speciaal ontwikkeld voor gezinnen. Je verblijft in goede middenklasse hotels. De Familyreis door de Baltische Staten, Sint-Petersburg en Moskou biedt een grote verscheidenheid aan cultuur en ongerepte natuur. Tevens wordt de reis begeleid door een ervaren reisbegeleider die affiniteit met kinderen heeft, dit geeft onze Family reizen een belangrijke meerwaarde.

  Wat is de zwaarte van deze Family reis?

  Tijdens de rondreis beschikken we over eigen bussen, die voorzien zijn van ventilatie en verwarming indien noodzakelijk. In elk land gebruiken we een lokale bus. De wegen in de Baltische Staten zijn de laatste jaren sterk verbeterd waardoor de reisdagen niet al te lang zijn. Onderweg is vaak veel te zien en omdat het vervoer geheel tot onze beschikking staat kunnen we stoppen waar we willen om even de benen te strekken, een foto te maken of een mooi plaatsje of markt onderweg te bezoeken. Van Trakai naar Nida maken we gebruik van de ferry. Van Sint-Petersburg nemen we de nachttrein naar Moskou.
   

  Welk weertype kan ik verwachten tijdens deze reis?

  In Noord-Oost-Europa heerst net als in Nederland en België een gematigd zeeklimaat. De reizen vinden plaats in de periode van april tot en met oktober. In de zomer is de temperatuur meestal aangenaam. De temperatuur overdag schommelt dan tussen 20° en 25°C.
   

  Hebben we een visum nodig?

  Je dient in het bezit te zijn van een paspoort dat na dee terugreis nog een half jaar geldig is. Voor Rusland heb je een visum nodig dat door Djoser wordt geregeld via de Visumcentrale, dit vanwege de noodzakelijke groepsuitnodiging. De kosten voor het visum van Rusland zijn €125,50 per persoon en staan automatisch op de factuur. Ongeveer vijf weken voor vertrek ontvang je per mail meer informatie over de digitale visumaanvraag. Het is belangrijk dat er in je paspoort 2 lege pagina's naast elkaar vrij zijn voor het visum.

  Tevens hebben wij voor de treinreis 6 weken voor vertrek je paspoortgegevens nodig.

  Hoe wordt een familie met een oneven aantal personen ingedeeld?

  Reis je met een familie van 3 personen, dan verblijf je met het gezin op één kamer. In sommige accommodaties kan het zijn dat er in dit geval een bed bijgezet wordt in een tweepersoonskamer. Voor een gezin dat bestaat uit 4 of 5 personen reserveren we 2 kamers, waar mogelijk aan elkaar grenzend. In de meeste gevallen is het ook mogelijk om een éénpersoonskamer te reserveren.

  Hebben de hotels op deze reis een zwembad?

  De hotels op deze reis beschikken niet over een zwembad.

  Is er Wifi aanwezig op deze reis?

  De meeste hotels tijdens deze reis beschikken over Wifi. Tevens betaal je binnen de Europese Unie tegenwoordig geen extra kosten meer voor bellen en internetten op je telefoon, naast je gewone abonnementskosten. Je betaalt hetzelfde als wanneer je in Nederland zou bellen, sms'en. Voor meer informatie kun je het beste contact opnemen met je telefoonprovider.

  Gelden er bijzondere kledingvoorschriften voor deze reis?

  Er zijn voor deze reis geen speciale kledingvoorschriften.

  We hebben geboekt! En nu?

  Zodra je een reis hebt geboekt, ontvangt de hoofdboeker hiervan een bevestiging per e-mail. Tevens ontvangt deze de inloggevens voor de Mijn Djoser pagina. In je Mijn Djoser kan je de persoonsgegevens (tot 6 weken voor vertrek) aanpassen en vind je alle informatie over de reis.

  Wat mag ik absoluut niet vergeten voor deze reis?

  Houd er rekening mee dat er in Rusland minder (werkende) pinautomaten zijn in Nederland. Het kan dus handig zijn om wat extra contant geld mee te nemen.

  Djoser Foto's en Video

  Djoser reviews

  9,0
  • Interessante en gevarieerde reis. Fijn dat steden worden afgewisseld met een sportieve activiteit zoals fietsen of kanoën. Reisbegeleider en groepssfeer waren top! Een echte aanrader volgens jong en oud in ons gezin.
   Een mooie reis door de Baltische staten en Rusland. Vooral geschikt voor 12+ , gezien vele steden en cultuur. Tijdens reisdagen werd regelmatig wat ondernomen: een simpele koffiebreak tot het bezoek asn een museum of heksenbos. Aanrader om boek: "Baltische zielen" van Jan Brokken mee te nemen.
   Had hoge verwachtingen van tevoren die allemaal overtroffen werden. De reis was goed georganiseerd, de hotels comfortabel en de reisleiding vriendelijk. In Litouwen heeft de bus mij en mijn gezin speciaal naar het geboorteadres van mijn vader in Kaunas gebracht om daar te gaan kijken. Fantastisch!
   Bekijk alle reviews
   Go to top

   Update Rusland

   Door de situatie in de Oekraïne voert Djoser voorlopig geen reizen uit naar Rusland. We houden, in samenwerking met onze lokale partner, de ontwikkelingen in de gaten en updaten onze website als de situatie wijzigt.