Exotisch Stone Town: Dwalen door de eeuwenoude geschiedenis van Zanzibar

Exotisch Stone Town: Dwalen door de eeuwenoude geschiedenis van Zanzibar


Een andere wereld

Terwijl ik mijn weg zoek in een doolhof van smalle steegjes en excentrieke huizen, lijkt Afrika ver weg. Kunstige minaretten torenen hoog boven keurig wit geverfde huizen uit. Ik ruik de indringende geur van brandende wierook en sudderende kokosmelk. Rondrennende kinderen bestoken elkaar met grapjes in vloeiend Arabisch. Ik vergeet bijna waar ik ben: op het magische Zanzibar voor de Tanzaniaanse kust.

De erfenis
Stone Town Zanzibar marktStone Town was eeuwenlang een belangrijk handelsknooppunt voor Arabische slavenhandelaren en liefhebbers van kruidnagel en andere specerijen. Haar ligging bepaalde haar lot. Gelegen op de handelsroute naar India stond de kleurrijke stad onder invloed van Arabieren, Perzen, Indiërs en Portugezen. Zij lieten hun sporen na in de vorm van prachtige moskeeën, imposante forten, Arabische dhows [zeilschepen] en bijzondere architecturectuur.  Hun nalatenschap is te bewonderen in het museumpaleis genaamd ‘House of Wonders’ dat haar naam dankt aan het huizen van het eerste elektriciteitsnetwerk op Zanzibar en de eerst werkende lift van Oost-Afrika. Ook kunnen reizigers een bezoek brengen aan het Oude Fort dat gebouwd werd door de Omani Arabieren in 1699 en dienst deed als gevangenis. De multiculture invloeden tekende Stone Town voor het leven: zo ver weg en toch zo dichtbij Afrika.

Proef de smaak van Zanzibar
Markt Stonetown ZanzibarEen bezoek aan Stone Town is niet compleet zonder een ‘straatdiner’ in de Forodhani Gardens. De tuinen vormen een belangrijke ontmoetingsplek voor zowel lokale Zanzibari als toeristen. Na een adembenemende roodkleurige zonsondergang beginnen professioneel uitziende koks hun maaltijden te bereiden op innovatieve barbecues en kolenfornuizen. Je kunt vers bereide Zanzibari pizza proeven gemaakt van ei, deeg en groentes of je aan gegrilde cassava, gemarineerde garnalen en zoete aardappelen wagen.

En verder...
Zanzibar is meer dan het eiland dat Stone Town huisvest. Ga zeker op ontdekkingstocht buiten de historische stad. Reis naar Nungwi voor idyllisch witte zandstranden, snorkel rondom Mnemba eiland en beproef je geluk zittend op een dhow met je haren in de wind, zeilend langs onbewoonde kustlijnen. Een uitstapje naar de specerijenplantage is een leuke dagbesteding. Laat je verrassen door de creativiteit van de lokale bevolking, die met gemak zonnebrillen, hoeden en sieraden vouwen van groene bananenbladeren.

Door reisbegeleidster Zinzi Zegers

Rondreizen Zanzibar.