Zeven dingen die handig zijn om te weten voor je naar Tanzania en Zanzibar gaat

Zeven dingen die handig zijn om te weten voor je naar Tanzania en Zanzibar gaat

Tanzania giraffeEen verre reis vraagt om de nodige voorbereiding. Je kijkt waarschijnlijk al een tijd uit naar jouw avontuur in het bijzondere Tanzania. Hieronder vind je een aantal tips om jouw voorbereiding te vergemakkelijken. Wat mag je vooral niet vergeten? Voor welke verrassingen kom je te staan?
 

  1. Veel mensen verwachten bij Afrika hoge temperaturen, veel zonuren en milde nachten. Tanzania kent echter veel hooggelegen gebieden en koude nachten. Pak dus zeker voor een kampeerreis voldoende warme kleren in. Een thermohemd is geen overbodige luxe. Zorg ervoor dat je slaapzak dik genoeg is en neem een sjaal mee voor de frisse ochtenden in de truck. Gedurende de dag kan het kwik echter snel oplopen. Pak dus ook shirts met korte mouwen in.
  2. Ga mee in het Afrikaanse tempo. Het heeft geen zin om je op te winden als het water niet werkt, de wifi het niet doet of het tijdsschema net iets anders loopt dan gepland. Dit is Afrika. Flexibiliteit is gewenst. Mensen zijn hulpvaardig en met een beetje geduld en vertrouwen komt alles vanzelf goed.
  3. Neem een powerbank en extra batterijen voor je fotocamera mee. In Tanzania wordt de elektriciteit dagelijks even uitgezet. Grijp je kans als er stroom is, want voor je het weet, eet je ’s avonds bij kaarslicht. Dit geeft overigens wel een gezellige en bijzondere sfeer.
  4. Dollars van voor 2006 worden op veel plekken in Tanzania niet aangenomen. Zorg er dus voor dat je bij het Grenswisselkantoor alleen biljetten krijgt van een latere jaargang. Ook kleine biljetten ($1, $5, $10, $20) kennen vaak een slechtere koers. Euro’s zijn overal inwisselbaar.
  5. Focus je tijdens mooie safari’s niet alleen op het grote wild. Tanzania kent prachtige vogels, zoals flamingo’s, pelikanen en kraanvogels. Ook de vele elegante antilopensoorten verdienen je aandacht, net als de speelse stokstaartjes, trotse krokodillen en eigenwijze Colobus-apen. Misschien is het leuk om een boekje mee te nemen over de verschillende dierensoorten die je in Tanzania tegen kunt komen.
  6. De meeste inwoners van Zanzibar zijn moslim. Kleed je respectvol als je een bezoek brengt aan Stone Town. Op de parelwitte stranden bij de resorts kun je lekker in je bikini zonnen, maar wanneer je de oude slavenforten van de hoofdstad bezoekt, wordt het echt op prijs gesteld als je schouders en knieën bedekt. Het is toch fijn om rekening te houden met elkaar?
  7. Geniet vooral van de goedlachse Tanzanianen, de kruidige pilau-rijst en de uitgestrekte natuur van de Ngorongoro krater. Probeer je Nederlandse zekerheden los te laten en open te staan voor een nieuwe cultuur en leefwereld. Je zult niet teleurgesteld worden!


“Patience attracts happiness. It brings near what was far” – Spreekwoord in het Swahili

Rondreizen Tanzania en Zanzibar.