Wandel over een wereldwonder: de Chinese Muur

Wandel over een wereldwonder: de Chinese Muur


Zo ver als je kunt zien strekt de Chinese Muur voor je uit. Over dichtbegroeide pieken en heuvels golft de tienduizenden kilometers lange muur heen. Trotse wachttorens lijken de stenen slang aaneen te rijgen. Niemand hoeft je te vertellen dat dit een wereldwonder is: het langste door de mens aangelegde bouwwerk ter wereld.

Chinese Muur DjoserDe eerste stenen van de Chinese Muur werden al in de derde eeuw voor Christus gelegd. Qin Shi Huangdi, de eerste keizer van de Qin-dynastie, besloot om verschillende bestaande muren samen te voegen tot één grote verdedigingslinie. Zo ontstond in de loop der jaren de Grote Muur. De Chinese Muur of Grote Muur kronkelt van het westen naar het oosten dwars door China heen en heeft een totale lengte van maar liefst 21.196 kilometer.

Bādálĭng: dé plek om de Grote Muur te bezoeken
Een korte busrit brengt je vanuit Beijing naar Bādálĭng, dat op slechts 50 kilometer van de Chinese metropool ligt. De moderne wolkenkrabbers van Beijing maken hier plaats voor een glooiend groen berglandschap met daaroverheen gedrapeerd hét symbool van China: de Grote Muur. Tientallen traptreden brengen je naar de top van het bouwwerk, door de uitstekende bereikbaarheid en serie knappe restauraties is dit deel van de muur erg populair.

Chinese muur uitzicht DjoserHoewel grote delen van de muur in de loop der jaren beschadigd raakten, staat de Chinese Muur hier nog stevig overeind. Terwijl je slentert over de Grote Muur en haar vele trappen beklimt, is het haast niet voor te stellen dat dit gigantische bouwwerk al die eeuwen geleden door mensenhanden in elkaar is gezet. Nergens ter wereld vind je een muur van deze duizelingwekkende omvang. De Grote Muur staat op de werelderfgoedlijst van Unesco en is het één van de zeven moderne wereldwonderen!

> Rondreizen China