Zó vier je Chinees Nieuwjaar

Zó vier je Chinees Nieuwjaar


Na het jaar van de Geit en het jaar van de Aap is op 28 januari 2017 het jaar van de Haan aangebroken. De start van een nieuw jaar is in China reden voor een gigantisch feest dat twee weken lang duurt. Ben je op reis door China tijdens het Chinees Nieuwjaar? Dan kun je de festiviteiten niet missen! Met de volgende tradities en gewoontes vier je het Chinees Nieuwjaar zoals de locals dat doen.

Draag iets roods
Een geslaagd Chinees Nieuwjaar begint bij de juiste outfit. Zorg dat je een rood kledingstuk in je koffer stopt voordat je naar China vertrekt, want rood is de kleur die geluk brengt. Tijdens de nieuwjaarsviering gaan alle Chinezen gehuld in een rode outfit de deur uit en kleuren de straten dankzij de vele lampionnen en decoraties rood.

Proef de lokale keuken
Laat het gourmetstel maar thuis en ga tijdens het Chinees Nieuwjaar voor traditionele gerechten uit de plaatselijke keuken. Chinezen pakken tijdens de viering van het nieuwe jaar groots uit met een uitgebreid familiediner. De lekkerste soorten vis en dumplings verschijnen op tafel. En in plaats van oliebollen eet je niangao. Dit gestoomde rijstcakeje is een typisch Chinees nagerecht.

Steek vuurwerk af
Het Chinees Nieuwjaar is in vele opzichten totaal verschillend van oud en nieuw zoals we dat kennen in Nederland. Toch zijn er ook overeenkomsten. Het vuurwerk bijvoorbeeld. Het nieuwe jaar wordt in China eveneens ingeluid door grote hoeveelheden kleurrijk vuurwerk de lucht in te knallen.

Bezoek een Nieuwjaarsparade
Het Chinees Nieuwjaar is een groots feest dat maar liefst vijftien dagen lang duurt. Een van de hoogtepunten is het bijwonen van een van de parades die door de straten van de Chinese steden trekken. Dansers lopen gehuld in leeuwen- en drakenkostuums in een optocht door de vrolijk gedecoreerde straten.

Vier Chinees Nieuwjaar over de hele wereld
Ook wanneer je tijdens het Chinees Nieuwjaar niet in Azië bent, kun je het nieuwjaarsfeest vieren. In vrijwel elke Chinatown wordt het Chinees Nieuwjaar gevierd. In veel grote wereldsteden zoals New York, Londen en Amsterdam vinden de nieuwsjaaroptochten met drakendansen plaats. Dus ben je tijdens het nieuwjaar niet in China? Bezoek dan de dichtstbijzijnde Chinatown en waan je even in dit feestelijke land!

> Rondreizen China