De atoombommusea in Hiroshima en Nagasaki, Japan

De atoombommusea in Hiroshima en Nagasaki, Japan


Op 6 augustus 1945 werd de atoombom ‘Little Boy’ op de stad Hiroshima geworpen. Op 9 augustus volgde de stad Nagasaki waar de atoombom ‘Fat Man’ op geworpen werd. In luttele seconden vonden tienduizenden de dood, en in de jaren erna bleef het effect van de bommen nog vele slachtoffers eisen.

Japan is het enige land dat de ‘eer’ ten deel is gevallen om gebombardeerd te zijn met een atoombom. Ter nagedachtenis aan deze gebeurtenissen is er in zowel Hiroshima als Nagasaki een ‘Vredespark’ opgezet waar een atoombom museum staat.

Atoombommuseum Hiroshima
Atoombom museum Hiroshima JapanHet museum in Hiroshima is in augustus 1955 opgericht en ontworpen door de bekende Japanse architect Kenzō Tange. In het museum vind je eigendommen van slachtoffers, foto’s van de atoombom en de verwoestende effecten, en andere stukken die de verschrikkingen van de bom weergeven. Ook is er algemene informatie te vinden over de tweede wereldoorlog en de inspanningen van het museum en de stad Hiroshima voor internationale vrede. Het museum wordt ongeveer door één miljoen mensen per jaar bezocht. Bezoek de website voor meer informatie.


Atoombommuseum Nagasaki

Atoombom museum Nagasaki JapanOok het museum in Nagasaki is in 1955 opgezet. Het huidige gebouw stamt echter uit 1996. Het museum toont vooral het verhaal achter de bom; van aanloop naar het werpen van de bom, tot het moment waarop de bom valt. Ook is er uitgebreide informatie te vinden over de ontwikkeling van de bom tijdens het Amerikaanse ‘Manhattanproject’. De missie van het museum en de stad Nagasaki is ervoor zorgen dat het geweld dat de stad en haar bewoners is aangedaan nooit herhaald zal worden, waar dan ook ter wereld. Bezoek de website voor meer informatie.

Beide musea geven zowel een waarschuwing als een boodschap van hoop. Het is aan de bezoeker om hier een balans in te vinden en bij te dragen aan een betere wereld.

Je kunt de atoombommusea bezoeken bezoeken op de 22-daagse reis naar Japan. Het is ook mogelijk Hiroshima te bezoeken vanuit Osaka op de 22-daagse reis met Hokkaido, de 15-daagse reis en op de 10-daagse reis.