Culinair India

Culinair India



In India ben je op culinair gebied aan het goede adres. De Indiase keuken staat bekend om de oneindige variatie aan ingrediënten, geuren, kleuren en smaken. Nergens is het eten zo veelzijdig!

Rondreizen India.

WAT STAAT ER OP HET MENU?

THALI
Kun je geen keuze maken uit de vele gerechten die op de menukaart staan, probeer dan eens thali. Dit is een bord met daarop kleine schaaltjes met diverse groenten, dahl (linzen), curd (yoghurt), chutney’s, papadum en daarbij rijst en chapati (plat brood). Met deze complete maaltijd maak je kennis met de gerechten van de streek. In Rajasthan vind je op een thali minder groenten in verband met de droogte, maar weer meer gerechten met granen en melkproducten. In het zuiden gebruikt men veel kokos en vis en wordt thali vaak geserveerd op een bananenblad.

VEGETARISCH
De meeste Hindoes, Sikhs en Jains eten geen vlees, waardoor veel gerechten vegetarisch zijn. Dat staat duidelijk aangegeven op de menukaart en bij een groot aantal restaurants wordt enkel vegetarisch eten geserveerd.
Bezoek je een heilige plaats als Pushkar, dan worden nergens gerechten meteieren, vlees of vis geserveerd. De diversiteit in vegetarische gerechten is inIndia zo groot dat zelfs echte carnivoren vlees niet zullen missen.

CHAI EN LASSI
Waar je niet omheen kunt, is het drinken van Indiase chai. Je kunt deze thee met buffelmelk, specerijen en veel suiker overal krijgen. Op de stations en in de treinen lopen de ‘chai-wallahs’ rond met een grote ketel en in elke straat zijn wel een paar chai-winkels te vinden waar je van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat iets kunt drinken. Een ander populair drankje is lassi, een yoghurtdrank. Vooral de variant met mango is erg lekker!

SNACKS

Er wordt veel gesnackt in India. In de namiddag komen vanuit het niets karren met allerlei eten tevoorschijn. Je kunt er onder meer samosa’s krijgen: deegfl apjes gevuld met aardappels, erwtjes en noten. Ook de pakora’s, gefrituurde groenteballetjes, zijn populair. Ga je naar het zuiden, dan moet je zeker de dosa proberen, een dunne krokante pannenkoek gemaakt van rijstmeel, verkrijgbaar met diverse vullingen. De masala dosa is gevuld met een heerlijk mengsel van aardappels, ui en currybladeren en wordt geserveerd met een kokoschutney en sambar (groentesaus). Ook de appams en de uttappams zijn het proberen waard.

ZOET
Zoetekauwen zitten goed in India. Tijdens Diwali, het festival van het licht, geeft men elkaar zoetigheden en beginnen families een week van tevoren al met het klaarmaken van allerlei lekkers. Maar het hele jaar door kun je de ‘sweets’ krijgen, in oneindig veel variaties. Probeer zeker eens barfi , wortelhalwa of gulab jamun.

RESTAUARANTTIP!
Bezoek je Jaipur, eet dan bij LMB Restaurant, zeer centraal gelegen bij de bazaar. Je kunt er heerlijke thali en lassi krijgen en een verscheidenheid aan zoetigheden en snacks.

TYPISCH INDIASE KRUIDEN

ANIJSZAAD staat bekend om de bijzondere smaak. Het wordt in India gebruikt om melk, kruidenthee of lassi (yoghurtdrank) op smaak te brengen.

KARDEMOM is familie van de gember en wordt onder meer gebruikt in toetjes, gebak en curry’s. Het heeft een zoete, scherpe geur en smaakt naar citroen.

GARAM MASSALA betekent letterlijk vertaalt ‘heet kruidenmengsel’. Dit geroosterde mengsel van gemalen specerijen is de basis voor allerlei hartige schotels. Kant-en-klaar verkrijgbaar, maar zelfgemaakt veel lekkerder.

KRUIDNAGEL wordt veel gebruikt in rijst. Ook is dit kruid heerlijk in de bekende masala’s, soepen en dahl.

GEMBER wordt al meer dan vijfduizend jaar gebruikt in de Aziatische keuken. Het kruid stimuleert de eetlust en wordt onder andere gebruikt in vers gemaakte chutney's, curry’s, dahl en groentegerechten.

WEETJES OVER DE INDIASE KEUKEN

ETEN MET JE HANDEN MAG
Vooral in het zuiden van India is het gebruikelijk om met je handen te eten. Men gebruikt hierbij alleen de rechterhand. Eet liever niet met links, want dat wordt als onfris ervaren. In bijna elk restaurant vind je een aparte hoek waar je je handen kunt wassen. Mocht je er niet uitkomen, geen paniek, want elk restaurant heeft natuurlijk gewoon bestek.

DE MAKKELIJKE MAALTIJD
Veel mensen denken dat Indiaas eten koken moeilijk is, maar met de juiste bereidingswijze en ingrediënten zet je redelijk eenvoudig een lekker gerecht op tafel. Op diverse rondreizen door India zijn mogelijkheden voor kookworkshops. Zo
kun je bijvoorbeeld in Jaipur een cursus volgen bij Surabhi Restaurant.

GELOOF IN DE KEUKEN
De verschillende godsdiensten in India hebben grote invloed op de Indiase keuken. Zo is de koe volgens het hindoeïsme een heilig dier en zullen hindoes geen rundvlees eten. De islamieten daarentegen eten geen varkensvlees, omdat zij een varken als onrein beschouwen. Door het verbod van vlees in veel geloofsovertuigingen zijn verreweg de meeste Indiase gerechten vegetarisch.

GRATIS ETEN BIJ DE SIKHS
Elke Sikh-tempel heeft de beschikking over een openbare keuken die wordt gerund door vrijwilligers en waar iedereen - kaste of geloof is niet relevant - gratis dezelfde maaltijd eet. Bij een bezoek aan Delhi is het een absolute aanrader om de tempel van de Sikhs te bezoeken. Hier wordt dagelijks voor meer dan 20.000 mensen een maaltijd gekookt. In het weekend kan dit zelfs oplopen naar 30.000!

Rondreizen India.