De drie hoogtepunten van Namibië

De drie hoogtepunten van Namibië

1.    Sossusvlei
Google ‘Namibië’ en de eerste afbeeldingen die je ziet zijn gegarandeerd van de Sossusvlei. Dat is goed te begrijpen: weinig plekken zijn zo fotogeniek als dit stuk woestijn. Omdat de lokale omgeving erg veel ijzer bevat, kleuren de zandduinen hier felrood, zeker rond zonsopgang of –ondergang. Zo kun je trouwens makkelijk herkennen welke duinen het oudst zijn: des te roder gekleurd, des te ouder ze zijn. En reken maar dat ze een hoge leeftijd hebben: de Namib-woestijn, waar de Sossusvlei toe behoort, is met 80 miljoen jaar veruit de oudste woestijn ter wereld.

Toch komen maar weinig reizigers voor de ouderdom van de duinen. Het is hier vooral ontzettend mooi! Met name de ‘Deadvlei’ trekt vele fotografen, ook hier is de bodem van de vallei volledig wit, omsloten het hoge rode zand. Midden in het losse klei van de bodem staan enkele dode acaciabomen, die door de verwering inmiddels pikzwart zijn. De lucht is hier zo droog dat de bomen niet vergaan. Het is een adembenemende compositie met de zwarte bomen, met hun rare kronkelige figuren, het witte zand en de felrode achtergrond. Bijna buitenaards.

2.    Fish River Canyon
De grootste kloof ter wereld is natuurlijk de Grand Canyon. Maar de één-na-grootste kloof staat in Namibië: de Fish River Canyon. Met een lengte van 160km en een breedte van 27km is één van de indrukwekkendste natuurverschijnselen van het Afrikaanse continent. Op het diepste punt zijn de kliffen van de Canyon 550m hoog! Op geen andere plek kun je zo goed de weidsheid van de Namibische natuur voelen als bovenaan de Fish River Canyon.

Op reis met Djoser overnacht je vlakbij de kloof, zodat het mogelijk is om de zonsondergang én de zonsopgang te zien boven de kloof. De verschillende kliffen kleuren dan langzaam rood, oranje en geel, terwijl het turquoise water in de bodem langzaam begint te ginsteren. Een onvergetelijk uitzicht. Houd je ogen ook open voor het wild! Er lopen hier veel verschillende dieren rond, zoals spiesbokken, zebra’s en bavianen. Die zijn ’s ochtends en ’s avonds  bovendien extra actief.

3.    Etosha
In het nationaal park van Etosha ga je gegarandeerd heel veel wild zien. Waar je in de andere safariparken van Afrika uren kunt rondrijden zonder iets te zien, rijd je in Etosha simpelweg naar één van de drinkplaatsen. Misschien moet je heel even wachten, maar dat wordt dubbel en dwars beloond: rond het water verzamelen zich elke dag grote aantallen leeuwen, zebra’s, neushoorns en olifanten. Misschien zie je zelfs flamingo’s!

In de lokale taal betekent Etosha ‘grote witte plek’. Die naam verwijst naar de zoutpan in het midden van park, die in het droge seizoen volledig opdroogt en een grote witte vlakte achterlaat. Maar tegenwoordig zou het ook ergens anders naar kunnen refereren: één van de unieke safari-ervaringen van Etosha is namelijk om ’s avonds onder het witte licht van lampen de drinkplaatsen te bekijken. Omdat de dieren dan extra actief zijn zie je dan gegarandeerd heel veel wild. Zoals ook één van onze reizigers, die daar dit mooie verhaal over schreef.

Benieuwd naar wat Namibië nog meer te bieden heeft? Bekijk dan hier onze reizen.