Varen en overnachten op het Titicacameer

Varen en overnachten op het Titicacameer


Ga jij op reis naar Peru? Dan mag een bezoek aan het Titicacameer niet ontbreken. Deze enorme poel ligt op maar liefst 3.812 meter hoogte in het Andesgebergte op de grens van Peru en Bolivia. Het meer is het hoogste en met 8.400 vierkante kilometer het grootste bevaarbare meer van Zuid-Amerika. Niet alleen daarom zijn de Peruanen trots op dit natuurwonder. Volgens de oude Inca’s was dit meer de geboorteplaats van de zon en als je vroeg genoeg uit bed bent, begrijp je direct waarom. ‘s Ochtends lijkt het net alsof de zon oprijst uit het meer.


Drukke markten & drijvende eilanden
Terwijl de lucht langs de horizon oranje kleurt, begin het leven in Puno op gang te komen.
Deze stad ligt aan de oevers van het immense Titicacameer en biedt bezoekers een adembenemend uitzicht op het glinsterende water, de omliggende bergen en weelderige begroeiing. Voordat je het water opgaat, wandel je door de stad en bezoek je de markt van Puno om een aantal spullen voor je gastgezin te halen.

Titicaca Uros indiaan boot PeruDaarna vaar je met de boot naar het eiland Uros, waar je kennis maakt met de Uros-bevolking. Hier wordt er meer uitgelegd over de achtergrond van dit inheemse volk en over hoe de typische eilanden waar zij op wonen gebouwd zijn. Ze gebruiken enorme hoeveelheden totora, een soort riet. Niet alleen om het eiland drijvende te houden, maar ook voor de boten, huizen en heel soms om te eten.Slaap bij een gastgezin op Amantani
Titicaca meer PeruVervolgens vaart de boot door naar Amantani waar je de nacht doorbrengt bij een gastgezin. Als de boot aankomt staan de gastvrouwen al te wachten om je mee te nemen. De bewoners van het eiland leven vrij eenvoudig, vaak zonder gas, water en licht, maar wat ze missen aan gemak, wordt goedgemaakt door het ongelofelijke uitzicht op het meer. Bovenop het eiland ligt de oude Incatempel Pachamama, gewijd aan moeder aarde. De klim ernaartoe is pittig door de hoogte, maar zeker de moeite waard.

Na een simpele maaltijd komt iedereen samen in een soort buurthuis. Er klinken panfluiten door de kamer en sommigen dragen traditionele klederdracht. Om moeder aarde gunstig te stemmen gieten een aantal inwoners hun eerste slok drank op de grond. Terwijl je later onder de sterrenhemel naar het huis van je gastvrouw loopt, blik je tevreden terug op een bijzondere dag.

Lees meer over het Titicacameer of bekijk de rondreizen door Peru.