De Taj Mahal: een van de meest iconische bouwwerken ter wereld

De Taj Mahal: een van de meest iconische bouwwerken ter wereld

De Taj Mahal is een van de meest iconische bouwwerken ter wereld en wordt vaak omschreven als het symbool van de liefde en romantiek. Het architecturale wonder ligt in de Indiase stad Agra en is een van de meest bezochte toeristische bestemmingen ter wereld. Het is een must-see voor iedereen die op zoek is naar een onvergetelijke ervaring.

Monumentale structuur van wit marmer en rood zandsteen

De Taj Mahal is eigenlijk een mausoleum. Het werd in de 17e eeuw gebouwd door keizer Shah Jahan ter nagedachtenis aan zijn vrouw Mumtaz Mahal, die stierf tijdens de geboorte van hun veertiende kind. Het duurde bijna twintig jaar om de Taj Mahal te bouwen en kosten noch moeite zijn gespaard. Het gebouw bestaat uit een monumentale structuur van wit warmer en rood zandsteen met aan elke kant vier minaretten. De centrale koepel is precies in het midden gebouwd, wat het geheel een gevoel van harmonie en sereniteit geeft.

Het gebouw heeft prachtig inlegwerk met kostbare edestenen, zoals lapis lazuli, agaat en jaspis. De inscripties op de muren zijn gemaakt van zwarte onyx. De details van het inlegwerk zijn zo delicaat en verfijnd dat het lijkt alsof het gebouw bedekt is met kant.

Muurschilderingen, bloemmotieven en kalligrafieën

Het interieur van de Taj Mahal is al even bijzonder. De muren zijn bedekt met reliëfs en muurschilderingen, die scènes uit de islamitische kunst uitbeelden, zoals bloemen, planten en abstracte geometrische patronen. De grote koepel is versierd met een prachtige mozaïek van bloemmotieven in verschillende kleuren. De graven van keizer Shah Jahan en zijn vrouw Mumtaz Mahal zijn rijkelijk versierd met bloemmotieven en kalligrafieën uit de Koran. Het licht dat door de gebrandschilderde ramen valt zorgt voor een zachte gloed, die het interieur nog magischer maakt.

Architectonisch meesterwerk

De Taj Mahal is een van de zeven wereldwonderen en staat sinds 1983 op de werelderfgoedlijst van Unesco. Het wordt beschouwd als het grootste Indo-Islamitische bouwwerk ter wereld en is een prachtig voorbeeld van de Mughal-architectuur. Het is een schitterend gebouw dat nog eens extra spectaculair wordt bij zonopkomst- en ondergang. Het marmer verandert dan namelijk van kleur en geeft het gebouw een prachtige, warme gloed en een extra bijzondere uitstraling. Als je op zoek bent naar een onvergetelijke ervaring en een van de mooiste architectonische meesterwerken ter wereld wilt zien, is de Taj Mahal zeker een bezoek waard.