Varanasi: stad van de doden

Varanasi: stad van de doden

De ghats waar doden worden verbrand op houtstapels en ’s avonds ceremoniële festiviteiten plaatsvinden, waar continu rook en de geur van verbrand hout hangt, waar je te midden van het afval, uitwerpselen en de vrij rondlopende dieren door de steegjes slentert. Boeiend Varanasi, stad aan de heilige rivier de Ganges, je staat voor altijd in m’n geheugen gegrift!


 

(Middeleeuwse) stad van de doden
Als je jezelf onderdompelt in de hectiek en chaos zul je merken dat Varanasi een belevenis op zich is en dat het ook zo z’n charmes heeft. Zelfs op deze plek waar alles om de doden draait wordt volop geleefd. En terwijl ik weer eens met m’n slipper in een plakkerige (heilige) koeienvlaai blijf steken kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat het leven in Varanasi misschien wel het meest het leven in de middeleeuwen benadert.

Ganges
Alles in het Indiase leven en zeker in Varanasi draait om de heilige rivier de Ganges. En ook al waarschuwen wetenschappers voor het sterk vervuilde water, de Hindoes geloven dat niets zo schoon en heilig is als deze rivier. Pelgrims komen dan ook van heinde en ver om Varanasi te bezoeken.
In het hindoeïsme is baden in de rivier de Ganges een heilig ritueel, net als het verstrooien van het as van de doden in het water. Tegelijkertijd is de heilige rivier ook de plek waar de Indiërs hun drinkwater vandaan halen en de was doen terwijl iets verderop een enorme rioleringsbuis de uitwerpselen in de rivier laat glijden.
Varanasi burning ghat

Lees verder op Neneh's Blog.