Veilig geboren worden in Nepal

Veilig geboren worden in Nepal

Nepal is een prachtig land met groene bergen, een vriendelijke bevolking en een rijke cultuur. Het leven hier voor veel inwoners echter zwaar. Zo sterven in Nepal ieder uur twee baby’s door oorzaken die wij kunnen voorkomen. Daarom steunt Djoser het werk van UNICEF in Nepal. Samen zorgen we er onder andere voor dat vrouwen veilig kunnen bevallen.



Het noordwesten van Nepal is een van de meest afgelegen gebieden van het land. De natuur is ruig maar oogverblindend. Dit maakt het voor de bevolking tegelijkertijd een moeilijk bewoonbaar gebied. Ze hebben maar weinig toegang tot voedsel, gezondheidszorg en onderwijs. Moedersterfte is een groot en veel voorkomend probleem in Nepal. Vrouwen krijgen te jong kinderen, krijgen de kinderen te snel achter elkaar en hebben nauwelijks toegang tot medische zorg. Daarom heeft UNICEF een programma voor deze groep opgezet, waarbij specifiek wordt gelet op de plaats waar vrouwen bevallen. Vrouwen in dit gebied bevallen al decennia thuis. Zoals Kali Bohara (21), die bij haar bevalling werd geassisteerd door haar schoonmoeder. De bevalling duurde twee dagen, met alle risico’s van dien. Voor de geboorte van haar tweede kind kon ze terecht in een door UNICEF opgezette geboortekliniek met opgeleid personeel. Dankzij deze geboorteklinieken krijgen steeds meer Nepalese vrouwen toegang tot medische begeleiding bij de geboorte van hun kind. Het programma heeft effect. Zo zijn er de afgelopen tijd 31 nieuwe geboorteklinieken opgezet. Ook zijn er 2086 vrouwelijke vrijwilligers getraind die in de dorpen zwangere vrouwen begeleiden. Daarnaast zijn er 50 vroedvrouwen getraind in het behandelen van de meest voorkomende complicaties bij bevallingen.

HET IS EEN JONGETJE
Verloskundige Bhagwati luistert naar het hartje van de baby van Anisha. Anisha (26) is hoogzwanger en woont in een afgelegen gebied in Nepal. Ze is van plan om de baby thuis ter wereld te brengen met de hulp van haar schoonzus en Bhagwati. Om het dichtstbijzijnde ziekenhuis te bereiken moet ze namelijk 7 uur lopen. Anisha kreeg eerder al twee dochtertjes die ook thuis werden geboren. Omdat zij en haar familie dit keer op een zoon hopen, heeft de plaatselijke priester op de ochtend van de bevalling een spiritueel gebed voor haar gehouden. De bevalling was zwaar, maar dankzij de hulp van Bhagwati kwam haar baby gezond ter wereld. Het is een jongetje.

TERUGBRENGEN BABY - EN KRAAMVROUWENSTERFTE
De bolle buik van Sushmita (20) zal binnenkort verdwenen zijn. Ze is namelijk al negen maanden zwanger. Sushmita praat met gezondheidswerker Chandra. Chandra houdt een lijst bij met welke vrouwen in het dorp zwanger zijn. Ze komt regelmatig langs om deze vrouwen en hun baby’s in de gaten te houden. Dankzij de zorg van Chandra heeft Sushmita tijdens haar zwangerschap foliumzuur, vitamine A en ijzer geslikt. Deze hulp is cruciaal in het terugbrengen van baby- en kraamvrouwensterfte. Chandra is een van de gezondheidswerkers die door UNICEF is getraind. Met succes, want ze heeft al meer dan 150 bevallingen begeleid.



ZES UUR LANG OP BRANCARD
Bab ita (20) is aan het bevallen in een kliniek in het Nepalese Phidim. Dorpsgenoten droegen haar zes uur lang op een geïmproviseerde brancard naar de kliniek. Babita bloedt namelijk hevig sinds de bevalling is begonnen. De jonge vrouw is al vier keer eerder bevallen en verloor een kindje tijdens de geboorte. Ook deze bevalling is zwaar voor Babita. De baby ligt namelijk horizontaal en kan dus alleen geboren worden met een keizersnede. Een chirurg en verdovende middelen zijn echter niet aanwezig in de kliniek. Babita moet naar een ander ziekenhuis, drie uur verderop.