Costa Rica & Panama

Rondreis Costa Rica & Panama 21 dagen

De rondreis begint in Panama. Met het beroemde kanaal heeft Panama een imposante bezienswaardigheid binnen zijn landsgrenzen. Terwijl het kanaal boven water een spectaculair schouwspel tentoonspreidt, biedt de eilandengroep Bocas del Toro juist een geweldig schouwspel onder water. We steken de grens over en reizen verder naar Cahuita aan de Caraïbische kust. We verblijven 2 nachten in Tortuguero. Dit nationale park is niet bereikbaar over land, maar bereiken we door middel van een motorboot. Vanuit Quepos kun je een bezoek brengen aan Manuel Antonio Nationaal Park. Dit park bevat hoge kliffen, stranden en regenwoud en herbergt vele dieren, zoals apen, leguanen, luiaards en vogels.

Van:
Aan:


Routekaart Rondreis Costa Rica & Panama, 21 dagen

 • 19-10-2020 Amsterdam - Panama-Stad
 • 20-10-2020 Panama-Stad, optioneel bezoek Panama Kanaal
 • 21-10-2020 Panama-Stad - vlucht naar Bocas del Toro
 • 22-10-2020 Bocas del Toro
 • 23-10-2020 Bocas del Toro - Cahuita
 • 24-10-2020 Cahuita
 • 25-10-2020 Cahuita - Tortuguero
 • 26-10-2020 Tortuguero
 • 27-10-2020 Tortuguero - La Fortuna
 • 28-10-2020 La Fortuna
 • 29-10-2020 La Fortuna - Rincón de la Vieja
 • 30-10-2020 Rincón de la Vieja
 • 31-10-2020 Rincón de la Vieja - Monteverde
 • 01-11-2020 Monteverde, bezoek Monteverde nationaal park
 • 02-11-2020 Monteverde - Quepos
 • 03-11-2020 Quepos, optioneel bezoek Manuel Antonio NP
 • 04-11-2020 Quepos - Dominical
 • 05-11-2020 Dominical
 • 06-11-2020 Dominical - San José
 • 07-11-2020 San José - Amsterdam
 • 08-11-2020 aankomst Amsterdam

Route op datum:

Reisbeschrijving

Panama-stad

Dag 1 Amsterdam - Panama-stad
Dag 2 Panama-Stad


Panama Kanaal Djoser We komen aan in het levendige Panama-Stad. Hier bezoeken we het Panamakanaal, een belangrijke ader in het intercontinentale transport omdat schepen niet meer om Zuid-Amerika heen hoeven te varen. Het hier aanwezige museum vertelt de bewogen geschiedenis. Een bezoek aan de Mirafloressluizen behoort tot de mogelijkheden. Het verval in de sluizen is wel 18 meter. Naast de indrukwekkende moderne skyline heeft Panama-Stad ook een charmant oud centrum; Caso Viejo wat door Unesco is uitgeroepen tot Werelderfgoed. Je kunt er een bezoek brengen aan het museum of een kijkje nemen bij het presidentiële paleis waar naast de president ook een paar reigers wonen.

Bocas del Toro en Cahuita

Dag 3 Panama-Stad
- binnenlandse vlucht Bocas del Toro (Islan Colon)
Dag 4 Bocas del Toro
Dag 5 Bocas del Toro - Cahuita
Dag 6 Cahuita


Cahuita Strand, DjoserMet een binnenlandse vlucht begeven we ons naar Bocas del Toro. Het eiland Isla Colon, het middelpunt van een archipel, spreekt zeker tot de verbeelding van menig bioloog. Door de geïsoleerde ligging leven hier veel zeldzame dieren en planten, waaronder vissen, kikkers en taxussen. Snorkelaars kunnen een frisse duik nemen en de koraalriffen voor de kust opzoeken.

We steken de grens over en reizen verder naar Cahuita aan de Caraïbische kust. De meerderheid van de plaatselijke bevolking is van Jamaicaanse afkomst. Reggaemuziek voert dan ook de boventoon en het rastakapsel is populair. Het aangrenzende gelijknamige nationale park met tropisch regenwoud en witte stranden nodigt uit tot een wandeling. Je hoort er het karakteristieke geluid van de brulaap en de roep van allerlei tropische vogels.

Tortuguero

Dag 7 Cahuita - Tortuguero
Dag 8 Tortuguero

Tortueguero, Costa Rica, DjoserVia bananenplantages reizen we naar het nationale park Tortuguero. Aan de rand van het park ligt de motorboot klaar die ons naar de lodge in de jungle brengt. Over smalle waterwegen doorkruisen we het schijnbaar ondoordringbaar regenwoud. Kaaimannen liggen loerend aan de waterkant, zonnebadende schildpadden duiken weg en op de dichtbegroeide oevers zie je apen en allerlei felgekleurde vogels. Zijn naam en faam dankt dit park aan de groene zeeschildpadden die er van juli tot en met oktober komen broeden; ze begraven hun eieren in het warme zand op het strand. In november en december komen de eieren uit en kan je de kleintjes zien op hun tocht naar de zee. Ook in de overige maanden is er in dit moerasgebied met zijn vele waterwegen en bijzondere dieren veel te zien.

La Fortuna en Rincon de la Vieja

Dag 9 Tortuguero
- La Fortuna
Dag 10 La Fortuna
Dag 11 La Fortuna - Rincon de la Vieja
Dag 12 Rincon de la Vieja

La Fortuna, Costa Rica, DjoserVanuit Tortuguero vertrek je naar La Fortuna, een dorpje aan de voet van een van de imposantste vulkanen van Latijns-Amerika: de Arenal. De vulkaan ligt aan de voet van het dorpje La Fortuna, van waaruit je vanalles kunt doen. Maak een boottocht op het meer, bezoek een waterval, ga paardrijden of sluit je aan bij een dagexcursie naar Caño Negro, een zeer vogelrijk gebied aan de grens met Nicaragua.

We vervolgen de reis en rijden richting het ruige en weinig bezochte park Rincón de la Vieja. De laatste uitbarsting van de gelijknamige vulkaan die het park domineert is alweer enige tijd geleden, maar je ziet hier nog genoeg vulkanische activiteit, zoals warmwaterbronnen, dampende zwavelbaden en kokende modderpoelen.

Monteverde

Dag 13 Rincon de la Vieja
- Monteverde
Dag 14 Monteverde


Quetzal Vogel Costa Rica djoser Zo droog en warm als Rincon de la Vieja is, zo nat, vochtig en groen zijn de ‘nevelwouden’ van Monteverde. In dit natuurreservaat zie je mistflarden tussen de toppen van de woudreuzen en door de hoge luchtvochtigheid zijn de takken hier begroeid met een dikke laag mos. Tropische vogels zoeken tussen de orchideeën en bromelia’s naar voedsel. Dit gebied leent zich uitstekend voor een ‘canopy tour’, waarbij je aan lianen veilig tussen de toppen van de jungle doorslingert. Of wandel via een boomkroonpad over hangbruggen door het nationaal park. In dit natuurgebied komen nog tapirs en quetzals voor. 

Quepos

Dag 15 Monteverde - Quepos
Dag 16 Quepos,
facultatieve excursie Manuel Antonio

Vanuit Santa Elena nemen we de Pan American Highway richting Quepos. De reis brengt je in een paar uur, over een brug die de bijnaam ‘Krokodillenburg’ heeft als gevolg van de grote krokodillen die eronder liggen te zonnebaden, naar de Stille Oceaan. Quepos is de uitvalsbasis voor een bezoek aan het nationale park Manuel Antonio, het kleinste park van Costa Rica maar ook het meest geliefde onder de Costa Ricanen. Tussen de hoge kliffen zie je stille, witte stranden liggen. Vlak daarachter begint het dichte regenwoud waar apen van boom naar boom slingeren en leguanen voor je voeten wegschieten. Met een beetje geluk ontdek je een slapende luiaard verscholen in een boomtop of kruisen grote leguanen je pad.

Dominical, San José

Dag 17 Quepos
- Dominical
Dag 18 Dominical, facultatieve excursie Corcovado NP
Dag 19 Dominical
- San José
Dag 20 San José
- Amsterdam
Dag 21 aankomst Amsterdam

Dominical Costa RicaDe reis voert uiteindelijk naar kustplaatsje Dominical. Wie wil kan een dagexcursie maken naar het nationale park Corcovado, maar je kunt ook heerlijk nagenieten van alle ervaringen in de hoteltuin met zwembad. Tijdens de reis er naar toe maak je onder meer gebruik van een motorboot die behoorlijk over de golven kan stuiteren, maar heb je geluk dan spot je ook vanuit deze boot walvissen. De laatste overnachting brengen we door in San Jose, waar het nog lekker vertoeven is in een van de vele restaurantjes en waar je de laatste souvenirtjes nog kan inslaan.

Op weg met Djoser

Bij onze reizen is geen sprake van een strak gepland reisschema. De reisdagen staan natuurlijk vast, maar ter plaatse wordt het programma in overleg tussen de groep en de reisbegeleiding ingevuld. De reisbegeleiding biedt de meeste dagen wel een programma aan. Je bent zeker niet verplicht hieraan deel te nemen. Wie er liever zelf op uitgaat, heeft daartoe alle vrijheid. Zo leer je een land tenslotte het beste kennen. Gemiddeld bestaan de groepen uit 16 deelnemers. De maximale groepsgrootte is 20 personen.

Lees de volledige beschrijving

Vertrekdata 2020

Start - einde

Beschikbaarheid

Prijs

Start - einde

19 okt - 08 nov
V
Vertrek informatie i
i
Vluchten met KLM

Beschikbaarheid

voldoende
Deelnemers
Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.645,-

Start - einde

09 nov - 29 nov
V
Vertrek informatie i

Beschikbaarheid

voldoende
Deelnemers
Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.595,-

Inclusief

 • Vluchten met United
 • Alle vluchttoeslagen
 • Binnenlandse vlucht Panama Stad - Bocas del Toro
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Eigen bus ter plaatse
 • Hotelovernachtingen tijdens de reis
 • Vervoer naar  Monteverde NP
 • Vervoer naar Rincon de la Vieja NP
 • Vervoer naar Tortuguero NP
 • Ontbijt in Tortuguero
 • Boottocht naar en van de accommodatie in Tortuguero op dag van aankomst en vertrek

Exclusief

Reisverzekering, overige maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies, fooien, persoonlijke uitgaven, reserveringskosten € 25,-, bij 2 of meer personen € 35,-, etc.

Wijzigingen voorbehouden.

Landarrangement

Je kunt deze reis boeken zonder internationale vluchten, je boekt dan zelf je vliegtickets. De prijzen voor dit landarrangement zijn vanaf €1.945,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een ander groepslid, dan kun je een eenpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag vanaf € 525,-.

Hotelverlenging

Verlenging mét accommodatie in een centraal gelegen hotel is in San José en/of Dominical bij te boeken. De prijs voor een verlenging in San José is vanaf € 48,- op basis van logies in een tweepersoonskamer per persoon per nacht. De prijs voor een eenpersoonskamer is vanaf € 82,- per nacht.

De prijs voor een verlenging in Dominical is vanaf € 55,- op basis van logies in een tweepersoonskamer per persoon per nacht. De prijs voor een eenpersoonskamer is vanaf € 110,- per nacht.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven. Deze dien je zelf ter plaatse te regelen. Voor de transfer vanuit Dominical moet je rekenen op een reistijd van ruim 3 uur of meer, afhankelijk van het seizoen.

Vluchttoeslagen (inbegrepen)

Luchtvaartmaatschappijen berekenen naast luchthavenbelastingen ook brandstof- en veiligheidstoeslagen. In de gepubliceerde reissom is een totaalbedrag voor deze toeslagen opgenomen. Deze bedragen zijn frequent onderhevig aan veranderingen door nieuwe belastingen/toeslagen en wijzigingen in de kosten van brandstof. Indien van toepassing berekent Djoser een verhoging alsnog door. Voor deze reis is in de reissom een totaalbedrag aan luchthavenbelastingen/toeslagen opgenomen van ongeveer €310,-

Groepssamenstelling en groepsgrootte

Onze groepen bestaan uit zowel samenreizende als alleengaande reizigers. Reis je alleen, dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen.

Wil je meer specifieke informatie over de samenstelling van de groep en vertrekdatum van jouw keuze dan kunnen we je telefonisch (071 - 5126400, België: 09 223 00 69) meer informatie geven over bijvoorbeeld leeftijden en het aantal mannen, vrouwen of alleengaande reizigers.

Gemiddeld bestaan de groepen uit 16 deelnemers, het maximum is 20.

De gemiddelde groepsgrootte om de reis door te laten gaan is 10.

Bij een aantal vertrekdata zie je 'Vertrek Gegarandeerd' of 'Vertrek Informatie' vermeld staan. Voor meer informatie over doorgang van de reis en gegarandeerd vertrek: V

Vertrek informatie

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren. Dit op basis van eerdere ervaringen en boekingen in dit reisseizoen.

Om een groepsreis te garanderen en uit te kunnen voeren is een minimum aantal deelnemers nodig. Dit aantal staat bij betreffende reis vermeld onder het kopje 'Groepssamenstelling en groepsgrootte'. In het uitzonderlijke geval dat het minimum aantal deelnemers niet wordt bereikt en de reis niet door kan gaan, hoor je dit ruim van te voren, doch uiterlijk 21 dagen voor vertrek. Djoser zal altijd haar uiterste best doen om een gewenste alternatieve reis en/of vetrekdatum aan te bieden, waarbij je per persoon eenmalig € 50,- korting krijgt. Volledige restitutie van de reissom, inclusief eventuele via Djoser afgesloten verzekeringen die op de factuur staan (met uitzondering van eventuele kosten van zelf geregelde visa, vaccinaties en andere persoonlijke uitgaven) is natuurlijk ook mogelijk. In het geval dat een reis niet kan doorgaan als gevolg van een overmachtsituatie kunnen er andere voorwaarden gelden waarbij geen volledige restitutie mogelijk is.

Praktische informatie

Accommodatie

We overnachten in middenklasse hotels. Indien we in een stad of dorp overnachten, dan ligt het hotel centraal. De tweepersoonskamers zijn voorzien van een eigen badkamer met warm water. Bij de keuze van de hotels is gelet op het karakter en de uitstraling. Ons hotel in Tortuguero ligt midden in het waterrijke natuurgebied en is alleen per boot bereikbaar. In Dominical, aan het eind van je reis, kun je heerlijk bijkomen in de tuinen van ons hotel aan de rand van het zwembad. Heb je behoefte aan een potje tennis, dan kunnen enthousiastelingen je vanuit hun ligstoelen aanmoedigen. Ons hotel in San Jose ligt op loopafstand van het Centrale plein en de Mercado Central. 

Bekijk hotelreviews op Tripadvisor

Panama Stad Tower House Suites
Bocas del Toro Hotel Los Delfines
Cahuita Cahuita National Park Hotel
Tortuguero La Baula Lodge
La Fortuna Hotel Las Colinas
Monteverde Monteverde Country Lodge
Quepos Hotel Villa Romantica
Dominical Villas Rio Mar

Deze selectie geeft een goed beeld van de hotels waar we tijdens deze reis verblijven.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een ander groepslid, dan kun je een eenpersoonskamer boeken tegen de daarvoor geldende toeslag vanaf € 525,-.

 • Costa Rica Panama overnachting accommodatie Djoser hotel
 • Costa Rica Panama overnachting accommodatie Djoser hotel
 • Costa Rica Panama overnachting accommodatie Djoser hotel
 • Costa Rica Panama overnachting accommodatie Djoser hotel
 • Costa Rica Panama overnachting accommodatie Djoser hotel zwembad
 • Costa Rica Panama overnachting accommodatie Djoser hotel
 • Costa Rica Panama overnachting accommodatie Djoser hotel
 • Costa Rica Panama overnachting accommodatie Djoser hotel
 • Costa Rica Panama overnachting accommodatie Djoser hotel
 • Costa Rica Panama overnachting accommodatie Djoser hotel
 • Costa Rica Panama overnachting accommodatie Djoser hotel
 • Costa Rica Panama overnachting accommodatie Djoser hotel
 • Costa Rica Panama overnachting accommodatie Djoser hotel
 • Costa Rica Panama overnachting accommodatie Djoser hotel
 • Costa Rica Panama overnachting accommodatie Djoser hotel
 • Costa Rica Panama overnachting accommodatie Djoser hotel
 • Costa Rica Panama overnachting accommodatie Djoser hotel

Vliegreis

United Airlines

Het meest voorkomende vluchtschema staat hieronder. Kies een datum voor eventuele afwijkende vluchtschema's. Alle schema's zijn onder voorbehoud van wijzigingen. De deelnemers ontvangen ongeveer 8 weken voor vertrek een voorlopig vluchtschema.

Kies vertrekdatum:

 • Vlucht met

  United Airlines

  Traject

  Amsterdam - New York Newark

  Vertrek

  09:15

  Aankomst

  11:50

 • Vlucht met

  United Airlines

  Traject

  New York Newark - Panama City

  Vertrek

  14:46

  Aankomst

  20:05

 • Vlucht met

  Lufthansa

  Traject

  San José - Houston

  Vertrek

  06:30

  Aankomst

  10:18

 • Vlucht met

  Lufthansa

  Traject

  Houston - Amsterdam

  Vertrek

  16:20

  Aankomst

  08:35*

* aankomst volgende dag


Tijdsverschil: in Costa Rica is het ’s zomers 8 uur vroeger, in Panama is het verschil 7 uur.

CO2-compensatie

Reizen is verrijkend, maar het transport dat nodig is om nieuwe bestemmingen te ontdekken laat zijn sporen achter in de vorm van broeikasgassen, waaronder CO2. Door de CO2-uitstoot van de reis te compenseren kan ergens anders ter wereld dezelfde hoeveelheid CO2 worden voorkomen. Samen met de ANVR hebben we gekozen voor een samenwerking met de South Pole Group, de wereldmarktleider in het uitvoeren van CO2-reductie projecten. Wij steunen een project in Thailand dat bestaat uit het installeren van zonnepanelen waardoor geen kolen meer hoeven worden te verbrand om elektriciteit op te wekken. Met CO2-compensatie doen we met elkaar dus iets terug voor het klimaat én voor de lokale bevolking. Compenseer daarom je reis: dit is mogelijk voor slechts € 5,-. Vanzelfsprekend compenseren wij als Djoser ook alle reizen van onze medewerkers.

Landarrangement

Je kunt deze reis boeken zonder internationale vluchten, je boekt dan zelf je vliegtickets. De prijzen voor dit landarrangement zijn vanaf €1.945,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt.

Vervoer

Tijdens de reizen maken we gebruik van een eigen bus, aangepast aan de groepsgrootte. Van Panama Stad naar Bocas del Toro maken we gebruik van een lokale vlucht. U mag voor deze vlucht maar maximaal 14 kilo ruimbagage inchecken. Voor overgewicht en extra bagage dient u bij te betalen. Het traject van Bocas del Toro naar het vaste land wordt per boot afgelegd. Bij het uitstappen in de haven van Almirante ervaar je die gezellige chaos die Midden Amerika maakt tot een sfeervolle en kleurrijke bestemming. Ook het laatste gedeelte van het traject naar Tortuguero wordt per motorboot afgelegd. Tijdens deze boottocht krijgt u al een voorproefje van wat het gebied te bieden heeft.

Tijdens het reizen met de bus wordt de bagage bovenop het dak gebonden worden. Voordeel van de eigen bus is dat we kunnen stoppen wanneer we willen. Costa Rica is een klein land, dus de reisafstanden en -tijden zijn reis niet groot. De wegen in Costa Rica zijn vrij goed.  

 • Costa Rica Panama bus vervoer Djoser
 • Costa Rica panama bus vervoer Djoser
 • Costa Rica panama Djoser
 • Costa Rica panama United Airlines luchtvaartmaatschappij Djoser

Bij de reis inbegrepen

 • Vluchten met United
 • Alle vluchttoeslagen
 • Binnenlandse vlucht Panama Stad - Bocas del Toro
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Eigen bus ter plaatse
 • Hotelovernachtingen tijdens de reis
 • Vervoer naar  Monteverde NP
 • Vervoer naar Rincon de la Vieja NP
 • Vervoer naar Tortuguero NP
 • Ontbijt in Tortuguero
 • Boottocht naar en van de accommodatie in Tortuguero op dag van aankomst en vertrek

Excursies

Bij Djoser bepaal je zelf welke bezienswaardigheden je de moeite waard vindt om te bezoeken. De een gaat graag op pad met een lokale gids en geniet er van om alle ins-en-outs te zien, terwijl de ander er graag zelf op uit trekt of op het terras neerstrijkt. In bijvoorbeeld Monteverde of Tortuguero National Park kan je op pad met een lokale gids. Het strand in Dominical biedt de geledenheid voor een drankje. In de meeste gevallen kun je zelf of met groepsgenoten, al dan niet met hulp van onze reisbegeleiding, er te voet of met lokaal vervoer erop uit trekken. Toegangsgelden zijn dan ook niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken.

Sommige bezienswaardigheden, zoals een bezoek aan het vulkanische nationaal park Rincon de la Vieja, mag je niet missen, zijn slecht bereikbaar of liggen 'en route' naar onze volgende overnachtingsplaats. Dergelijke excursies zijn bij Djoser in het programma opgenomen. Bij deze excursies zijn de entreegelden exclusief.

Tijdens deze reis door Costa Rica & Panama zijn de volgende excursies in het reisprogramma inbegrepen:

 • Een bezoek aan Monteverde National Park. Je kunt hier o.l.v. een gids prachtige wandelingen maken door het nationale park, waarbij je alles komt te weten over de dieren, bomen en de planten. Dit is de uitgelezen kans om een quetzal te spotten, een vogel met een heel bijzondere staart! Of ga lekker op eigen gelegenheid op pad om het park te ontdekken.
 • Een bezoek aan Rincon de la Vieja National Park. Je kunt hier een 3 uur durende wandeling maken langs de watervalletjes, kratermeertjes en de kokende modderpoelen. Vergeet vooral je camera niet, want je kunt hier prachtige foto’s maken van minivulkanen tot borrelende modderpoelen. Maar houdt je neus dicht, want die rotte eierenlucht vanuit de zwavelmeren ruik je al op afstand!
 • Een bezoek aan Tortuguero National Park. Als je naar je accommodatie vaart, vaar je via prachtige kanalen en rivieren van het nationale park. Onderweg zal je verschillende soorten vogels, moerasschildpadden, kaaimannen en krokodillen zien.


In Costa Rica zijn er nog vele andere excursies of bezienswaardigheden die zeker de moeite waard zijn. Hieronder enkele voorbeelden:
 

 • Tijdens de Canopy Tour in Monteverde glijd je via de kabels van de ene boomtop naar de andere. Je overbrugt diepe valleien en ziet het nevelwoud eens vanuit een hoger perspectief. Zeer zeker een actieve excursie die de moeite waard is.
 • Ook een Skywalk kan je in Monteverde doen. Je loopt, dan op 40 tot 100 meter hoogte, over hangbruggen door het regenwoud heen op zoek naar wildlife. Een lokale gids kan je over veel verschillende plantensoorten van alles vertellen.
 • Paardrijden kan in La Fortuna, Rincon de la Viaje, Samara. Verken de prachtige omgeving per paard. Ervaar Guanacaste (Rincon de la Vieja), dat bekend staat om zijn landbouwactiviteiten, als een echte lokale ‘cowboy’.
 • Caño Negro kan per boot ontdekt worden. Tijdens deze boottocht vaar je door het moerasgebied aan de grens met Nicaragua. Je zult hier verschillende diersoorten tegenkomen zoals watervogels, kaaimannen, schildpadden, apen, vleermuizen en luiaards. Aan boord zal er een Engelse gids aanwezig zijn die alles over het gebied zal vertellen.
 • Op Bocas del Torro kan je erop uit per catamaran om een snorkeltrip te maken. Je vaart naar de ‘dolfijnenbaai’ waar je wordt begroet door de dolfijnen. Hebben ze een keer geen zin om zichzelf te laten zien, dan doet de schipper er alles aan om een andere plek te vinden waar ze wel zin hebben om op te foto te gaan. Na het maken van vele foto’s vaart de catamaran door en maak je 2 snorkelstops waar je de prachtige onderwaterwereld zult zien. Tijdens deze tocht zijn er voldoende drankjes aan boord en sfeervolle muziek.
 • Corcovado National Park kan je alleen tijdens een dagtrip bezoeken vanuit Dominical. In de baai die je doorkruist voordat je aankomt in het nationale park zwemmen geregeld walvissen! Corcovado is een dichtbegroeid park en door zijn moeilijke bereikbaarheid zijn er nog veel bijzondere dieren te spotten.
 • Manuel Antonio National Park is het kleinste NP van Costa Rica, maar favoriet bij veel Costa Ricanen vanwege de garantie dat je dieren ziet!

Reisdocumenten

 • E-ticket. Meer informatie over de vlucht ontvang je ongeveer 2 weken voor vertrek.
 • Paspoort, dat bij vertrek uit Panamá minimaal nog 6 maanden geldig is
 • Toestemming om zonder visum via de Verenigde Staten te reizen, de zgn ESTA-verklaring*. Hierover ontvang je ongeveer 1 week na boeking meer informatie over. Meer informatie hierover is te vinden op deze website.


* Voor reizigers die sinds 1 maart 2011 in o.a. Iran, Soedan, Irak, Jemen, Libie, Somalie of Syrie zijn geweest, is het niet mogelijk een ESTA-verklaring aanvragen. In dat geval dient er een regulier toeristenvisum te worden aangevraagd.

Geldzaken

In Costa Rica wordt er betaald met de Costa Ricaanse colon. In Panama wordt er betaald met de balboa. Kijk voor de actuele koersen op oanda.com.

Pinnen: bijna overal zijn geldautomaten.
Contant: dollars.
Creditcards: op veel plaatsen geaccepteerd.

Als richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen, zoals maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies en persoonlijke uitgaven geldt minimaal € 300,- tot € 350,- per persoon per week. Dit bedrag is exclusief de entreegelden van de nationale parken in Costa Rica, die bij elkaar ongeveer $ 75,- tot $ 100,- bedragen. Het prijsniveau in Costa Rica ligt bijna even hoog als in bijvoorbeeld Amerika. In Panama ligt dat iets lager. Wanneer je Costa Rica over land binnengaat, op het moment dat we afreizen naar Cahuita, wordt $ 5 uitreisbelasting gevraagd.

Het is gebruikelijk fooien te geven voor verleende diensten. Om te voorkomen dat je steeds fooien uit moet delen, wordt aan het begin van de reis een fooienpot ingesteld, waaruit de (gezamenlijke) tips aan de chauffeurs, gidsen, hotelpersoneel e.d. worden betaald. De richtlijn voor de fooienpot voor deze reis bedraagt € 30,-.

Maaltijden

Tijdens de reis kun je zelf bepalen waar, wat en met wie je wilt eten. Je kunt uiteraard met (een deel van) de groep eten, maar je bent ook vrij om zelf ergens een restaurantje op te zoeken. De maaltijden tijdens ons verblijf in Tortuguero zijn inbegrepen.

In veel hotels kun je, naast een goed ontbijt, ook vaak voor het avondeten terecht. De reisbegeleiding kan je tips voor een goed restaurant of een leuk café geven. De te bezoeken landen hebben elk een eigen nationale keuken. Over het algemeen is de Midden-Amerikaanse keuken eenvoudig en verrassend smakelijk. Als ontbijt kun je naast de traditionele 'gallo pinto' (rijst en bonen) in de meeste gelegenheden ook een westers ontbijt bestellen, bestaande uit vers fruit, sap en toast met jam en eieren.

Rond het middaguur kun je in veel lokale gelegenheden een goedkoop menu, 'casado' of ‘menu del dia’ bestellen. Deze bestaat over het algemeen uit soep, brood, een hoofdgerecht, koffie of thee en vaak een simpel nagerecht. De warme maaltijd bestaat uit tortilla's, rijst, bonen en worden in verschillende combinaties met kip of vlees geserveerd. Een gewild nagerecht is gefrituurde bananen. Aan de kust treft men voornamelijk verse vis op het avondmenu, ook vegetarisch eten op deze reis is heel goed mogelijk. Het zijn misschien niet altijd culinaire hoogstandjes, maar het is een leuke manier om met de plaatselijke bevolking in contact te komen.

Vanwege de goede toeristische infrastructuur en de westerse invloed kun je bijna overal ook Europese gerechten bestellen zoals pizza's, hamburgers, soepen en vleesgerechten met frites. En natuurlijk is de kwaliteit van het fruit in deze tropische omgeving niet te versmaden!

Gezondheid

Voor deze reizen wordt aangeraden vaccinaties tegen DTP en hepatitis A.

Het is verstandig enigszins te letten op wat je eet. Tevens raden we je aan een kleine medische kit mee te nemen met o.a. aspirine en middelen tegen darmstoornissen. De reisbegeleiding is overigens ook in het bezit van een medische set, met daarin steriel medisch hulpmateriaal.

Voor vaccinaties werkt Djoser samen met Thuisvaccinatie.nl. Het is de grootste landelijke organisatie voor reisvaccinaties aan huis. De deskundige artsen komen bij je langs wanneer het jou uitkomt. Ook ‘s avonds en in het weekend of op het werk. En sturen (indien mogelijk) de rekening rechtstreeks naar de zorgverzekeraar. De tarieven zijn vergelijkbaar met andere vaccinatie instellingen. Je kunt gemakkelijk online een afspraak maken. Voor een advies per land kun je ook de website raadplegen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering lcr.nl of itg.be.

Logo ThuisVaccinatie.nl

Hotelverlenging

Verlenging mét accommodatie in een centraal gelegen hotel is in San José en/of Dominical bij te boeken. De prijs voor een verlenging in San José is vanaf € 48,- op basis van logies in een tweepersoonskamer per persoon per nacht. De prijs voor een eenpersoonskamer is vanaf € 82,- per nacht.

De prijs voor een verlenging in Dominical is vanaf € 55,- op basis van logies in een tweepersoonskamer per persoon per nacht. De prijs voor een eenpersoonskamer is vanaf € 110,- per nacht.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven. Deze dien je zelf ter plaatse te regelen. Voor de transfer vanuit Dominical moet je rekenen op een reistijd van ruim 3 uur of meer, afhankelijk van het seizoen.

Klimaat en geografie

In het tropische Midden-Amerika komen de verschillen in klimaat voornamelijk voort uit de hoogteverschillen. De temperaturen wisselen op zichzelf door het jaar heen weinig. In de laaggelegen gebieden is de gemiddelde dagtemperatuur 30°C en nachttemperatuur 21°C. In de berggebieden liggen de temperaturen iets lager en lijken op het Europees voorjaar. In de avonden kan het frisjes zijn. Temperaturen komen echter nauwelijks onder 15°C.

Panama en Costa Rica kennen geen echte winter en zomer. Wanneer men het heeft over de winter duidt men de regenperiode aan die van april tot november loopt. De zomer is de droge periode van eind december tot midden april. In de regentijd regent het in fikse maar voorspelbare buien. Dagen zonder zonneschijn zijn echter het gehele jaar schaars. Tijdens het regenseizoen is de natuur op zijn mooist. In Midden-Amerika kan het gehele jaar door gereisd worden.

Reisbegeleiding en gidsen

Een enthousiaste Nederlandse reisbegeleider begeleidt de reis. Onze reisbegeleiders zijn zeer ervaren en bevlogen reizigers en vertellen onderweg leuke weetjes over de bestemming. Zij zorgen dat de reis soepel verloopt en zijn het aanspreekpunt voor vragen en wensen. De eigen passie, in combinatie met een uitgebreide training en inwerkprocedure, vormt de basis voor hun deskundigheid en professionaliteit.

Een lokale gids vertelt uitgebreid over het land; van de lokale gebruiken, religieuze invloeden tot culturele achtergronden.

FAQ

Cultuur of natuur?

De natuur is de grootste schoonheid van Costa Rica. Natuurliefhebbers zullen tijdens deze reis zeker aan hun trekken komen. Om de verscheidenheid aan flora en fauna te zien, maken we veel bijzondere wandeltochten door de nationale parken. De Costa Ricaanse overheid is zeer natuurbewust en stelt de natuur zelfs centraal in het beleid. Dat betekent dat, ondanks dat het land vrij klein is, Costa Rica één van de meeste Nationale parken ter wereld heeft. Ook Bocas del Toro in Panama biedt een zeer mooie natuur, zowel boven als onder water.

Welke diersoorten kun je onderweg zien?

Wanneer zwemmen er voor de kust van Costa Rica bultrugwalvissen?

Zijn er ook zwem-, snorkel- en duikmogelijkheden tijdens de reis?

Heb ik wandelschoenen nodig tijdens deze reis?

Wat is het grootste verschil met de 21-daagse rondreis door Costa Rica?

Is er een Nederlandstalige reisbegeleider aanwezig?

Wat is het voltage in Costa Rica en Panama?

Kan ik tijdens de reis naar huis bellen of e-mailen?

Welk betaalmiddel kan ik het beste meenemen naar Costa Rica en Panama. Kan ik geld pinnen?

Stel je eigen vraag

Bekijk alle veelgestelde vragen

Reviews

Gemiddelde beoordeling: 8,5

 • Het was een fantastische reis, veel gezien. Een geweldige reisbegeleidster en een prima chauffeur. En een heel leuke groep. Wat wil je nog meer? Genoten.

  9,0

  9,0
 • Van Costa Rica hadden we wel goede berichten gehoord, maar dat de werkelijkheid zo mooi zou zin, dat hadden we niet kunnen dromen. Het wordt nog een enorme klus om een fotoboek te maken, want de mooiste vogels, vlinders en bloemen zijn er echt overal. Fantastische begeleiding en geweldige groep.

  9,0

  9,0
 • 21 dagen rondlopen in een dierentuin, maar dan zonder kooi, tralies of hekken. ben wel wat gewend, maar zelden zo veel prachtig, rare, mooie indrukwekkende - met en zonder grote tanden of snavels - dieren gezien. heerlijk relaxed land ook. absolute aanrader voor de flora- en faunaliefhebber.

  9,0

  9,0
 • Mooie reis met zeer veel natuur. Sommige plekken helaas erg nat. Qua opbouw zat de reis goed in elkaar, waarbij het steeds mooier werd. Hotels zeer wisselend in kwaliteit maar gemiddeld genomen ruim voldoende!

  8,0

  8,0
 • Afwisselend programma met veel natuurparken en sportieve activiteiten. Rustig reistempo! Weinig cultuur, maar de ideale reis voor de natuurliefhebbers!

  8,0

  8,0
 • Was een mooie afwisselende reis door verschillende streken van Costa Rica en ook leuk even de sfeer van Panama op te snuiven. Leuke groep en reisbegeleiding van Monique. We troffen het ook steeds met het weer. Veel mooie natuur en dieren gezien. Overnachtingen steeds per 2 dagen was ook prettig.

  8,0

  8,0
 • Geweldige reis door dit prachtige land.. Absoluut de moeite waard. Mede door het reisgezelschap, maar zeer zeker door onze reisleidster Annemieke, een onvergetelijke reis.

  9,0

  9,0
 • Voor natuurliefhebbers is deze reis een topper met af en toe een unieke ervaring.

  8,0

  8,0
 • Een onvergetelijke reis met een fantastische reisbegeleidster. Zij heeft mijn vakantie tot een topvakantie gemaakt. Prachtige natuur, leuke excursies, fijne locale gerechten geproefd, stralend weer, afwisseling tussen binnenland en strand, propere hotels, fijne groep,.. Gewoon top top top!

  9,0

  9,0
 • Pura Vida! Geweldige reis in de prachtige natuur met een goede groep reisgenoten. Een echte aanrader. Ik heb elke dag enorm genoten.

  8,0

  8,0
Bekijk alle reviews

Plaats een review

Daarom Djoser

 • Bezoek het unieke Panamakanaal
 • Tijdbesparende vlucht van Panama Stad naar Bocas del Toro
 • Dieren spotten in Tortuguero nationaal park
 • Caribische Zee en Grote Oceaan in één reis
 • Uitstekende snorkelmogelijkheden op paradijselijk Bocas del Toro
 • Zeer gevarieerd programma met grote diversiteit aan nationale parken, flora en fauna

Klantwaardering

8,5

Het was een fantastische reis, veel gezien. Een geweldige re...
Het was een fantastische reis, veel gezien. Een geweldige reisbegeleidster en een prima chauffeur. En een heel leuke groep. Wat wil je nog meer? Genoten.

Francien L. - 9,0
Van Costa Rica hadden we wel goede berichten gehoord, maar d...
Van Costa Rica hadden we wel goede berichten gehoord, maar dat de werkelijkheid zo mooi zou zin, dat hadden we niet kunnen dromen. Het wordt nog een enorme klus om een fotoboek te maken, want de mooiste vogels, vlinders en bloemen zijn er echt overal. Fantastische begeleiding en geweldige groep.

Anita - 9,0
21 dagen rondlopen in een dierentuin, maar dan zonder kooi,...
21 dagen rondlopen in een dierentuin, maar dan zonder kooi, tralies of hekken. ben wel wat gewend, maar zelden zo veel prachtig, rare, mooie indrukwekkende - met en zonder grote tanden of snavels - dieren gezien. heerlijk relaxed land ook. absolute aanrader voor de flora- en faunaliefhebber.

Rob S. - 9,0

Bekijk hotel reviews op

Het weer in Costa Rica & Panama

Het weer in Costa Rica & Panama

28°C

Terug naar boven