Bekijk de Rondreis Egypte & Soedan, 20 dagen van Djoser

Rondreis Egypte & Soedan 20 dagen

Land van de zwarte farao's

Vanaf € 3.195,- Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)

Hoewel Soedan niet de meest voor de hand liggende vakantiebestemming is, biedt de streek Nubië een schat aan bijzondere archeologische bezienswaardigheden en een hartverwarmend gastvrije bevolking. De geschiedenis van deze regio is nauw verbonden met het oude faraonische Egypte. De imposante resten van de voormalige hoofdsteden Napata, Meroë en Dongola zijn fascinerende herinneringen aan de glorietijd van weleer. Dit is het land van de Zwarte Farao’s, en het wacht erop om ontdekt te worden.

Daarom Djoser

 • Combinatie Egypte en Soedan: in het spoor van de Zwarte Farao’s
 • Alle entreegelden Soedan inbegrepen
 • Verblijf in Soedan inclusief alle maaltijden
 • Bezoek aan veel UNESCO werelderfgoederen
 • Nederlandse reisbegeleider en lokale gidsen met veel archeologische kennis
 • Vervoer per terreinwagen in Soedan

Route en kaart

Routekaart Rondreis Egypte & Soedan, 20 dagen
 1. Amsterdam - Caïro
 2. Caïro
 3. Caïro, excursie Sakara & Gizeh, nachttrein Luxor
 4. aankomst Luxor
 5. Luxor, westoever excursie, vallei der koningen
 6. Luxor - Edfoe - Aswan
 7. Aswan
 8. Aswan - Abu Simbel
 9. Abu Simbel - Qostal - Wadi Halfa (Soedan)
 10. Wadi Halfa - Abri - Sai eiland
 11. Sai eiland - Sadenga - Soleb
 12. Soleb - Djebel Dosha - Sesibi - Sebu - 3e cataract
 13. 3e cataract - Tombos - Duffufa - Dongola
 14. Dongola - Kawa tempel - Old Dongola
 15. Old Dongola - El Kurru - Karima
 16. Karima, Jebel Barkal - Nuri - Ghazali klooster
 17. Karima - Atrunkrater - Bayudawoestijn - Meroë
 18. Meroë - Naqa
 19. Naqa - Mussawarat es Sufra - Omdurman - Khartoum
 20. Khartoum - Amsterdam

Reisbeschrijving

Bezoek aan de trappenpiramide van Djoser bij Sakara

Dag 1  Amsterdam - Caïro
Dag 2  Caïro
Dag 3  Caïro, excursie Sakara & piramiden bij Gizeh - nachttrein naar Luxor

Caïro, door haar bewoners liefkozend de 'moeder van de wereld' genoemd, verwelkomt ons bij aankomst. We overnachten in een centraal gelegen hotel: zo kunnen we gemakkelijk de chaotische miljoenenstad ontdekken. Op loopafstand van onze accommodatie ligt het Egyptisch museum met zijn indrukwekkende collectie. Hier kun je de beroemde grafgiften van farao Toetanchamon bekijken, maar vergeet ook zeker niet de vondsten van de zwarte farao’s van de 25e dynastie te bewonderen.
Hoogtepunten, die je tijdens je verdere ontdekkingstocht door Cairo zeker niet mag missen, zijn de citadel van Saladin met de Mohammed Ali moskee, de koptische kerken in het zuiden en de kleurrijke souks van Khan el-Khalil. Overal waar je komt word je met plezier ontvangen door de gastvrije Egyptenaren.

Djoser piramide EgypteDe volgende dag verruilen we de stad voor het platteland. Hier bezoeken we de trappenpiramide van Djoser: een reis met onze organisatie zou natuurlijk niet compleet zijn zonder dit bezoek! Maar we komen hier niet alleen voor onze naamgever. Rondom deze piramide liggen ook verschillende rijkelijk versierde graven, die toebehoren aan edelen en andere vooraanstaande personen. Net zo indrukwekkend is het uitzicht dat we hebben op de piramides van Cheops, Chefren, Mykerinos en de sfinx bij Gizeh. Later op de dag nemen we ruim de tijd om deze van dichtbij te bekijken. Aan het eind van de middag brengt de bus je naar het station, waar we de nachttrein nemen naar Luxor. In je comfortabele couchette wordt je bed opgemaakt door de cabin attendant.

Verken de mooi gedecoreerde rotsgraven in de Vallei der Koningen

Dag 4  aankomst Luxor
Dag 5  Luxor, westoever excursie, vallei der Koningen
Dag 6  Luxor - Edfoe - Aswan

Luxor tempel EgypteVroeg in de ochtend arriveren we in Luxor, gedurende verschillende dynastieën de hoofdstad van Egypte. Deze stad, die in tijd 'Thebe' heette, speelde een belangrijke rol in de Egyptische oudheid: de enorme tempelcomplexen die we hier bezoeken getuigen hiervan. Het beroemdste complex, de tempel van Luxor, ligt op loopafstand van ons hotel. Na dit bezoek leidt een met sfinxen geflankeerde laan je naar het enkele kilometers noordelijker gelegen complex van Karnak. Te voet, per taxi of met een rijtuigje ben je hier zo.

Aan de andere kant van de Nijl, aan de westoever, lag in de oudheid het dodenrijk: hier lieten de farao’s zich bijzetten in de prachtig gedecoreerde rotsgraven van de vallei der Koningen. Onderaan dit dal liggen de dodentempels: hier werden de goden en farao’s vereerd. Spectaculair bebouwd tegen de massieve rotswand staat de tempel van Deir el-Bahri. Dit complex, gebouwd door de vrouwelijke farao Hatsjepsoet, is prachtig versierd met vele tekeningen en reliëfs. Die vertellen het verhaal over de reis die de farao maakte naar het land van Punt, het gebied waar tegenwoordig Somalië ligt.

De volgende ochtend vertrekken we naar Aswan. De weg voert langs de Nijl en vruchtbare velden waar we het plattelandsleven van alle dag kunnen gadeslaan. We onderbreken de rit met een stop in het levendige plaatsje Edfoe. Hier kunnen we de benen strekken of de goed bewaarde tempel van Horus bezoeken. De tempel behoort tot een van de best bewaarde tempels van Egypte.

Iconische tempel van Ramses II in Abu Simbel

Dag 7 Aswan
Dag 8 Aswan - Highdam - Abu Simbel
Dag 9 Abu Simbel - ferry - Qostal - Wadi Halfa (Soedan)

Bij aankomst in Aswan is de middag en de volgende dag ter vrije besteding. Slenter langs de boulevard of bezoek het interessante Nubische museum. Dit geeft een schat aan informatie over Nubië en de bezienswaardigheden die je verder tijdens je reis gaat bezoeken. Een zeiltochtje op de Nijl met een een bezoek aan Kitchener's Eiland is een aanrader. Dit is één van de mooiste plekjes van Aswan. Toen het eiland in 1890 werd geschonken aan Lord Kitchener, de toenmalige Britse consul-generaal van het land, maakte hij er een bijzonder plekje van. De botanist bracht er allerlei verschillende bloemen en planten heen vanuit het Engelse koloniale imperium om er vervolgens een prachtige botanische tuin van te maken die tegenwoordig nog steeds te bezichtigen is.

Abu Simbel Aswas EgypteNa het ontbijt verlaten we Aswan en nemen we de woestijnweg naar Abu Simbel. Hier maken we kennis met het echte Nubië. Diezelfde dag nog bezoeken we de imposante en iconische tempels van Abu Simbel, die Ramses II hier voor zichzelf en zijn vrouw Nefartari in de berghelling liet uithakken. Deze tempels waren een provocerend gebaar van Ramses naar zijn Koesjitische zuiderburen. Zij fungeerden waarschijnlijk als waarschuwing en als symbool van de Egyptische macht. Dit is waarschijnlijk de laatste plek waar we andere toeristen tegen komen.

De volgende dag steken we met een pont de Nijl over. Aangezien de vertrektijden van de ferry flexibel zijn, kan het zijn dat we hier geruime tijd moeten wachten. Bij Qostal gaan we de grens over en begint de rondreis door Soedan, sinds 2011 officieel gescheiden van Zuid-Soedan. We ontmoeten onze Nubische chauffeurs met hun Landcruisers. De nabijgelegen havenplaats Wadi Halfa ligt aan het einde van de belangrijke spoorlijn naar Khartoem, welke door de aanleg van de Highdam in Aswan en het daarmee stijgende water enkele keren is verplaatst. Sommige koptische kerken en de citadel van Bohen waren niet zo gelukkig: deze zijn verdwenen onder het nieuwe Nassermeer. We overnachten in een eenvoudig hotel.

Land van de zwarte farao’s

Dag 10 Wadi Halfa - Abri - Sai eiland
Dag 11 Sai eiland - Sadenga - Soleb

In Soedan reizen we met terreinwagens, vaak off-road. We overnachten in eenvoudige hotels of guesthouses in traditionele Nubische dorpen, of kamperen op enkele plekken in het wild. Een echte reis dus, voor de liefhebber die het avontuur niet schuwt. Als je er ooit weleens van hebt gedroomd om je tent op te zetten naast een piramide, dan is dit je kans! In dit uitgestrekte woestijngebied zijn weinig wegen: je enige houvast is de eerder genoemde spoorlijn, die de Brit Lord Kitchener eind 19e-eeuw liet bouwen. En natuurlijk de Nijl.

Net als Egypte dankt ook Nubië zijn welvaart aan de rivier. In de oudheid lagen langs dit stuk van de Nijl, vanaf ongeveer Aswan tot aan Khartoem, zes grote stroomversnellingen: de beroemde cataracten van de Nijl. Rondom deze cataracten ontwikkelde zich vanaf de 16e eeuw voor christus een invloedrijke beschaving. Dit was het rijk van Koesj. Door de aanwezigheid van goud en andere luxeproducten speelde dit koninkrijk een cruciale rol in de handel tussen Egypte, donker Afrika, India en China. De Koesjiten lieten zich inspireren door hun Egyptische buren en namen veel van hun cultuur en architectuur over, zo ook het bouwen van piramides. In dit eindeloze woestijngebied ligt dan ook een schat van archeologische vondsten verborgen. Maar deze worden slechts sporadisch bezocht, en sommige zijn zelfs volledig in de vergetelheid geraakt en onder het woestijnzand verdwenen. Je waant je hier een echte ontdekkingsreiziger.  

Soedan vrouwWe volgen de oostoever van de Nijl zuidwaarts en passeren daarbij afgelegen dorpen die nog nauwelijks door buitenlandse reizigers worden bezocht. De lemen huizen zijn soms rijkelijk beschilderd. De lokale bevolking, de Nubiërs, zijn verre afstammelingen van het Koesjitische rijk, en hebben nog steeds hun een eigen taal, cultuur en schrift.

In het kleine Abri maken we de oversteek naar het met dadelpalmen begroeide eiland Sai. Houd je ogen open tijdens deze oversteek: in dit deel van de Nijl leven nog steeds nijlkrokodillen. Sai is het grootste eiland in de Nijl, en heeft dankzij zijn strategische ligging altijd een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis. Zo vind je verspreid over het eiland verschillende sporen van de prehistorische Kerma cultuur, maar ook veel restanten van het Nieuwe Rijk uit de Egyptische periode. Farao Ahmose bouwde op Sai een versterkte stad en een speciale tempel gewijd aan Amon. Verder zijn er funderingen van een Ottomaans fort en een Christelijke kathedraal te vinden. Op het eiland slapen we in een simpele guesthouse, waar we goed kennis maken met de Nubische gastvrijheid.

In Sadenga, aan de westelijke oever van de Nijl, stuiten we op de resten van een kleine tempel die Amenhoteb III liet bouwen voor zijn vrouw Tee. De tempel van Soleb, ook van Amenhotebs hand, is ongetwijfeld de best bewaarde tempel in Soedan. Deze tempel toont qua bouwstijl gelijkenis met de tempel in Luxor, niet verwonderlijk: beide zijn ontworpen door dezelfde bouwmeester.

Koesjitisch rijk en antiek Dongola

Dag 12  Soleb - Djebel Dosha - Sesibi - Sebu - Mesida -  Derde cataract
Dag 13  Derde cataract - Tombos - Duffufa - Dongola
Dag 14  Dongola - Kawa tempel - Oud Dongola

Cararact nijl SoedanIn Djebel Dosha, met zijn adembenemend uitzicht over de Nijl, stuiten we op de eeuwenoude inscripties van Ramses III. Deze zijn, net als de nabijgelegen tempel van Tutmosis III, volledig uit de rotsen gehakt. Later die dag, in Sesibi, stoppen we bij de tempel van Ekhanaton en passeren we het derde cataract in de Nijl. Aan het einde van de dag parkeren we onze Landcruisers en zetten we ons kamp op in een wadi nabij het derde cataract van de Nijl.

De volgende dag rijden we door verschillende Nubische dorpen. Hier staat gastvrijheid hoog in het vaandel. Bij Tombos tonen petroglieven uit de periode van de 18e dynastie de interactie tussen het Oude Egypte en Nubië. Vlakbij ligt een steengroeve waar zwart graniet werd gewonnen. Het niet afgemaakte standbeeld van farao Tharaqa ligt er wat verloren bij. Uiteindelijk bereiken we de archeologische vindplaatsen van Kerma, de plek waar drieduizend jaar geleden het eerste machtige Nubische koninkrijk werd gesticht. Een invloedrijke beschaving die uiteindelijk zelfs het volledige Egyptische rijk veroverde. Later zijn veel van de vestingwerken en gebouwen vernietigd door de terugslaande Egyptenaren, die hun zuidgrens langzaam maar zeker opschoven richting het vierde en vijfde cataract. We komen langs de Defuffa: een imposante lemen constructie, waarvan de oorspronkelijke functie nog altijd een raadsel is.

Dongola SoedanWe verlaten Dongola en steken opnieuw de Nijl over. Ons reisdoel is het antieke Dongola: in de 6e eeuw de hoofdstad van het Christelijke Nubische koninkrijk Makoeria. Het oude Dongola bestond in het begin uit niet meer dan een fort. Maar na de val van het Aksumitische koninkrijk in Ethiopië floreerde Dongola, en zijn hier vele woningen, paleizen en kerken gebouwd. De meeste kerken zijn in de 14e-eeuw door de komst van de Arabieren verwoest, maar de restanten geven een goed beeld van hun oude glorie. Aan de rand van de woestijn bezoeken we de islamitische begraafplaats met typische eivormige koepelgraven. We nemen ’s middags ruim de tijd om alles goed te bekijken. We kamperen in de woestijn.

Indrukwekkende piramides van Meroë

Dag 15  Old Dongola - El Kurru - Karima
Dag 16  Karima, Jebel Barkal - Nuri - Ghazali klooster
Dag 17  Karima - Atrun krater - Bayudawoestijn - Meroë

De volgende ochtend, wanneer het nog koel is, maken we thee en worden we verwend door de opkomende woestijnzon en onze meereizende kok. Op weg naar El-Kurru maken de zandduinen en zandvlaktes plaats voor heuvels en rotsenpartijen. El-Kurru, en het aan de oostelijke oever gelegen Nuri, waren de koninklijke necropoli van de Nubische hoofdstad. Kurru heeft enkele kleine piramides en fraai gedecoreerde graftombes waarin je kunt afdalen. We keren terug naar de Nijl, vlakbij het vierde cataract. Hier is door de aanleg van een dam een meer ontstaan waarop we een boottochtje kunnen maken. We brengen de nacht door in het stadje Karima.

Meroe piramide SoedanDe volgende ochtend bezoeken we de legendarische Jebel Barkal, gelegen in het nijldal. Deze tafelberg was duizenden jaren, voor veel verschillende volkeren, een heilige plek. Aan de voet van de berg stond zo’n 3000 jaar geleden de oude Nubische hoofdstad Napata. In deze tijd ontwikkelden de Nubische heersers een steeds sterkere band met hun Egyptische buren. Uiteindelijk was er zelfs een periode dat de zogenaamde zwarte farao’s hun macht over heel Egypte uitbreidden. De legendarische berg en zijn nabije omgeving dragen nog altijd de sporen van dit tijdperk, zoals bijvoorbeeld de tempel gewijd aan Amon. Vanaf de top van de berg heb je een spectaculair uitzicht over de omliggende woestijn.

We rijden verder de Bayudawoestijn in op weg naar de restanten van het Gazali klooster. Zand en grindvlaktes wisselen elkaar af met lage basaltheuvels. Midden in deze woestenij worden we verrast door de imposante piramide van de laatste zwarte farao Tharaqa. In de namiddag keren we terug naar Karima, maar de volgende dag trekken we weer de woestijn in: op zoek naar de Atrun krater. Uit het kratermeer, dat langzaam verdampt, mijnen de omwonende nomaden zoutblokken, welke op de ruggen van ezels en kamelen uiteindelijk terecht komen op de omliggende markten.

Jebel Barkal SoedanNa de Perzische invasie van Egypte werden de Nubische heersers gedwongen hun bakens verder naar het zuiden te verzetten. Hier verrees enkele eeuwen voor Christus de nieuwe hoofdstad Meroë. Dat de rijkdom en macht van de Nubiërs nog niet vergaan was toont de ontwikkeling van hun eigen schrift. Ook bleven de Nubiërs prachtige piramides  bouwen, waarvan sommige met veel detail zijn gedecoreerd, vaak met voorstellingen uit het leven van de overledenen of de goden. Bij de necropolis van Meroë, in de nabijgelegen woestijn, vinden we tientallen van deze piramides. Een spectaculair gezicht: vooral als je hier kunt slapen! Een Pools team is hier al enkele jaren bezig met opgravingen. Onderzoek wijst op een flinke ommuurde stad met omringende buitenwijken. Zowel de necropolis als de koninklijke stad maken onderdeel uit van de werelderfgoedlijst van Unesco.

Dansende Derwisjen bij Omdurman

Dag 18  Meroë - Naqa
Dag 19  Naqa - Mussawarat es Sufra - Omdurman - Khartoum
Dag 20  Khartoum - Amsterdam

Musawwarat es Sufra SoedanNa een korte stop op de rommelige markt van het plaatsje Shendi, rijden we dwars door de woestijn naar Naga. De imposante overblijfselen van deze afgelegen stad, uit de periode van het Koesjitische koninkrijk van Meroë, weerspiegelen het belang van deze plaats als een kruispunt van de handelsroutes tussen Afrika en het Middellandse Zeegebied. De zogenaamde Romeinse kiosk is een ratjetoe aan bouwstijlen: hier komen Egyptische, Griekse en Nubische elementen allemaal samen. In het afgelegen complex Musawwarat es-Sufra bevinden zich verschillende heiligdommen. De vele afbeeldingen van olifanten op de tempel tonen de aanwezigheid van deze enorme dieren in vroegere tijden. We slaan voor de laatste keer onze tenten op in een wadi.

Omdurman Soedan In Khartoem aangekomen is er nog tijd om het Nationaal Museum te bekijken en een boottocht te maken op de plek waar de Blauwe en Witte Nijl samenkomen. Nabij Omdurman stond ooit de tombe van de charismatische Mahdi: vrijheidsstrijder Mohammed Achmed. Hij bevrijdde Soedan van het juk van de Britten. Een andere tombe, die van soefileider Hamed al-Nil, trekt elke vrijdag een wat ongeregelde groep derwisjen: aanhangers van het soefisme, die in trans en opgezweept door monotone drums en gezang dansend, springend en schreeuwend voortbewegen. Wanneer de zon bijna onder is nemen we ons intrek in een hotel, waar we al het woestijnstof van ons af kunnen spoelen. We nemen afscheid van onze chauffeurs, want hier eindigt ons Nubische avontuur. Met een schat aan nieuwe ervaringen en mooie herinneringen vliegen we terug naar Amsterdam.

Vertrekdata 2023

Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)

Start - einde Beschikbaarheid Prijs
Start - einde
16 okt - 04 nov
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 3.495,-

Start - einde
06 nov - 25 nov
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 3.195,-

Start - einde
27 nov - 16 dec
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 3.295,-

Vertrekdata 2024

Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)

Start - einde Beschikbaarheid Prijs
Start - einde
08 jan - 27 jan
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 3.195,-

Start - einde
19 feb - 09 mrt
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 3.195,-

Start - einde
11 mrt - 30 mrt
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 3.195,-

Inclusief

 • Vliegreis
 • Alle vluchttoeslagen
 • Caïro - Luxor met comfortabele nachttrein obv couchette
 • Hotelovernachtingen in Egypte met ontbijt
 • Vervoer per bus in Egypte en terreinwagens in Soedan
 • Drie maaltijden per dag in Soedan (dag 9 t/m 19)
 • Excursies volgens programma
 • Entreegelden in Soedan
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Lokale Engels sprekende gids in Soedan
 • Lokale gids tijdens excursies in Egypte (dag 3 & 5)

Exclusief

Overige maaltijden, visa, entreegelden, facultatieve excursies, fooien, persoonlijke uitgaven, verzekeringen, etc.
Reserveringskosten € 25,-, bij 2 of meer personen € 40,-. Bijdrage SGR € 5,- per persoon en calamiteitenfonds € 2,50 per boeking.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je een eenpersoonskamer en voor het programma in Soedan een eigen tent boeken tegen een geringe toeslag. Het aantal eenpersoonskamers in Soedan is beperkt. Voor deze reis bedraagt de toeslag vanaf € 375,-.

Vluchttoeslagen (inbegrepen)

Luchtvaartmaatschappijen berekenen naast luchthavenbelastingen, ook brandstof- en veiligheidstoeslagen. Bij Djoser zijn al deze toeslagen in de reissom inbegrepen.

Hotelverlenging

Het is mogelijk om na afloop langer in Khartoum te blijven en daarbij accommodatie bij te boeken. Je verblijft dan, na afloop van het programma, in een centraal gelegen middenklasse hotel. De prijs hiervoor is v.a. € 60,- per persoon per nacht op basis van logies/ontbijt in een tweepersoonskamer. De prijs voor een eenpersoonskamer bedraagt v.a. € 95,- per nacht.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer naar de luchthaven in Khartoum.

Landarrangement

Je kunt deze reis boeken zonder internationale vluchten, je boekt dan zelf je vliegtickets. De prijzen voor dit landarrangement zijn vanaf €2.495,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt.

Groepssamenstelling en groepsgrootte

Onze groepen bestaan uit samen- en alleenreizenden. Reis je alleen dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen. De deelnemers zijn Nederlands en Belgisch. Het komt bij deze reis soms voor dat ook enkele Duitstalige reizigers zich hebben aangemeld.

Wil je meer specifieke informatie over de samenstelling van de groep en vertrekdatum van jouw keuze dan kunnen we je telefonisch (071 - 5126400, België: 09 223 00 69) meer informatie geven over bijvoorbeeld leeftijden en het aantal mannen, vrouwen of alleengaande reizigers.

Gemiddeld bestaan de groepen uit 13 deelnemers, het maximum is 17.

De gemiddelde groepsgrootte om de reis door te laten gaan is 10.

Nog bedenktijd nodig? Dan kun je tot een paar maanden voor vertrek een optie op een reis nemen. Zo’n voorlopige reservering is gratis en is 5 dagen geldig. De optie wordt automatisch omgezet in een definitieve of aanvraagboeking, tenzij je deze tijdig zelf bevestigt of annuleert. Het is helaas niet mogelijk om een optie te nemen op een reis waar nog maar een aantal plaatsen beschikbaar zijn.

V

Vertrek informatie

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren. Dit op basis van eerdere ervaringen en boekingen in dit reisseizoen.

Om een groepsreis te garanderen en uit te kunnen voeren is een minimum aantal deelnemers nodig. Dit aantal staat bij betreffende reis vermeld onder het kopje 'Groepssamenstelling en groepsgrootte'. In het uitzonderlijke geval dat het minimum aantal deelnemers niet wordt bereikt en de reis niet door kan gaan, hoor je dit ruim van te voren, doch uiterlijk 21 dagen voor vertrek. Djoser zal altijd haar uiterste best doen om een gewenste alternatieve reis en/of vertrekdatum aan te bieden. Volledige restitutie van de reissom, inclusief eventuele via Djoser afgesloten verzekeringen die op de factuur staan (met uitzondering van eventuele kosten van zelf geregelde visa, vaccinaties en andere persoonlijke uitgaven) is natuurlijk ook mogelijk. In het geval dat een reis niet kan doorgaan als gevolg van een overmachtsituatie kunnen er andere voorwaarden gelden waarbij geen volledige restitutie mogelijk is.

Reviews Egypte & Soedan, 20 dagen

Gemiddelde beoordeling: 9,3

 • Wie wil op reis door de eeuwenoude geschiedenis van Egypte en Soedan? Verrassende ontmoetingen aan een collectieve waterput of een trouwfeest aan de rand van de Sahara ? Een gastvrije mix van Soedanese volkeren verwelkomt u.

  9,0

 • Zeer vriendelijke ontvangst van de Soedanezen zowel van teamleden als bij toevallige ontmoetingen is een verfrissing na Egyptische opdringerigheid. Persoonlijk verkies ik nacht in Khartoum boven 2 nachten in Karima na zware tocht. Eventueel reis in omgekeerde richting? Hoofdnetje tegen steekvliegjes

  8,0

 • Een fantastische reis met Sjoerd die het tot een bijzondere reis heeft gemaakt door zijn enthousiasme en kennis van de Egyptische en Nubische geschiedenis en kennis van de Arabische wereld. Het zou wel aantrekkelijk zijn een dag langer in Khartoum te zijn. (Sai overnachten vervallen)

  10,0

 • Een zeer afwisselende reis met alleen maar hoogtepunten, zoals wandelen, fietstochtje, treinreis, veerponten, mooie archeologische sites, musea, etc. En dat in twee sterk van elkaar verschillende landen. De tentovernachtingen en onze uitstekende gids Sjoerd maakten het compleet.

  9,0

Praktische informatie

Accommodatie

In Egypte maken we gebruik van centraal gelegen middenklasse hotels. Het ontbijt is hierbij inbegrepen. Alle kamers zijn voorzien van een douche, toilet en airconditioning. De meeste hotels hebben (gratis) wifi en personeel dat je met een persoonlijke service graag naar je zin wil maken. In Caïro overnachten in een centraal gelegen hotel, vanwaar je zelf makkelijk het centrum kunt verkennen. Ons hotel in Luxor ligt op een steenworp afstand van Luxortempel, de Nijl en de bazaar. Vanuit je kamer in ons hotel in Aswan heb je een fantastisch uitzicht op de Nijl.

In Soedan staat het toerisme nog in de kinderschoenen. Hier is het aanbod van hotels zeer beperkt. Op sommige plekken zijn zelfs nog geen hotels! De meeste hotels en guesthouses waar we overnachten, zoals die in Wadi Halfa, Sai eiland, Soleb, Dongola en Karima, zijn kleinschalig en worden door families gerund. Gastvrijheid en persoonlijke aandacht overstijgen hier de zeer beperkte faciliteiten. Tijdens ons verblijf in deze accommodaties zijn alle maaltijden inbegrepen. De kamerinrichting is simpel en rudimentair. Op sommige plekken (Wadi Halfa, Sai, Soleb) deel je de badkamer (op de gang of op het erf) met je reisgenoten. Soms is er een ventilator, maar houd rekening met stroom- en waterstoringen.

Op enkele in plekken Soedan kamperen we wild in tweepersoons nylon koepeltenten, die je zelf dient op te zetten. Dit zijn in totaal vier overnachtingen. Voor de kampeeruitrusting (tenten, matrassen, stoeltjes, kookgerei etc.) wordt gezorgd. Je moet alleen een slaapzak mee nemen. De locaties waar je tent op slaat zijn spectaculair: nabij het derde cataract in de Nijl, in de woestijn bij het antieke Dongola, in de nabijheid van de piramides van de necropolis van Meroë en in de woestijn bij Naga. Houdt er rekening mee dat hier geen faciliteiten zijn. Een meereizende kok zorgt tijdens deze overnachtingen voor smakelijke maaltijden.

Bekijk hotelreviews op Tripadvisor

Caïro Pharaoh Egypt Hotel
Luxor Susanna Hotel
Luxor Aracan Eteabe
Aswan Happi Hotel
Abu Simbel Nefartari Hotel
Karima Nubian Rest House
Khartoum Regency Hotel


Deze selectie geeft een goed beeld van de hotels waar we op deze reis verblijven.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je een eenpersoonskamer en voor het programma in Soedan een eigen tent boeken tegen een geringe toeslag. Het aantal eenpersoonskamers in Soedan is beperkt. Voor deze reis bedraagt de toeslag vanaf € 375,-.

 • In Egypte overnachten we in kleinschalige centraal gelegen hotels.

 • De meeste guesthouses in Soedan worden door families gerund.

 • Ons hotel in Luxor is voorzien van een zwembad.

 • Het is een magische ervaring om 's morgens midden in de woestijn wakker te worden.

 • Op verschillende plekken in Soedan kamperen we in het wild.

Vliegreis

Turkish airlines

Het meest voorkomende vluchtschema staat hieronder. Je kan ook het schema per vertrekdatum bekijken. Vliegtijden en -maatschappijen zijn onder voorbehoud van wijzigingen.

 • Vlucht met

  Turkish Airlines

  Traject

  Amsterdam - Istanbul

  Vertrek

  12:10 - 17:30

 • Vlucht met

  Turkish Airlines

  Traject

  Istanbul - Cairo

  Vertrek

  19:10 - 20:30

 • Vlucht met

  Turkish Airlines

  Traject

  Khartoum - Istanbul

  Vertrek

  01:05 - 06:30

 • Vlucht met

  Turkish Airlines

  Traject

  Istanbul - Amsterdam

  Vertrek

  08:50 - 10:40


Tijdverschil: in Egypte is het één uur later dan bij ons. In Soedan is het in de winter 2 uur later.

Turkish Airlines is dé nationale luchtvaarmaatschappij van Turkije, met de thuisbasis in Istanbul. Vanuit de gloednieuwe en hypermoderne luchthaven wordt er wereldwijd gevlogen. De luchtvaarmaatschappij maakt deel uit van de Star Alliance, waar ook Lufthansa bij is aangesloten. De vloot is zeer jong en modern. Turkish onderscheidt zich door de unieke gastronomische ervaring aan boord. Met het inflight entertainmentsysteem kom je niets te kort. Er is een ruim aanbod met onder andere spelletjes, muziek en films voor alle leeftijden. Kortom bij Turkish Airlines begint je reis goed en ontbreekt het je aan niets.

Landarrangement

Je kunt deze reis boeken zonder internationale vluchten, je boekt dan zelf je vliegtickets. De prijzen voor dit landarrangement zijn vanaf €2.495,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt.

Vervoer

We reizen in Egypte met een comfortabele bus voorzien van airconditioning. Onderweg worden er tijdens de busritten regelmatig stops gemaakt. De afstand tussen Cairo en Luxor overbruggen we met een  comfortabele nachttrein obv. couchettes. Je bed wordt door de cabinattendant opgemaakt. We vertrekken in de avond van dag 3 vanuit Gizeh naar Luxor.

In Soedan verruilen we in Wadi Halfa de bus voor terreinwagens, type Toyota Landcruiser. Naast de chauffeur deel je met maximaal drie personen een auto. In Soedan zijn langs de Nijl inmiddels geasfalteerde wegen aangelegd. Veel archeologische sites liggen echter niet bij de Nijl, zodat we regelmatig 'off road' gaan om deze plekken te bereiken.

 • Vliegtuig Turkish Airlines
 • Busje Egypte vervoer

  In Egypte beschikken we over een eigen bus voorzien van airconditioning.

 • Jeep Soedan vervoer
 • In Soedan reizen we Toyoya Landcruisers. Hierin nemen naast de chauffeur maximaal drie personen plaats.

 • Een meereizende kok in Soedan verzorgt smakeljke maaltijden.

Bij de reis inbegrepen

 • Vliegreis
 • Alle vluchttoeslagen
 • Caïro - Luxor met comfortabele nachttrein obv couchette
 • Hotelovernachtingen in Egypte met ontbijt
 • Vervoer per bus in Egypte en terreinwagens in Soedan
 • Drie maaltijden per dag in Soedan (dag 9 t/m 19)
 • Excursies volgens programma
 • Entreegelden in Soedan
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Lokale Engels sprekende gids in Soedan
 • Lokale gids tijdens excursies in Egypte (dag 3 & 5)

Excursies

Versteend woud El Kurru Noord-SoedanBij Djoser bepaal je zelf welke bezienswaardigheden je de moeite waard vindt om te bezoeken. De een struint graag over de Khan el-Khalil souk in Caïro op zoek naar koopjes, of wandelt langs de Nijl in Luxor; De ander neemt uitgebreid de tijd om de kunstschatten in het Egyptisch museum te bekijken of bekijkt vanuit een theehuis het dagelijk leven. In de meeste gevallen kun je zelfstandig of met groepsgenoten, al dan niet met hulp van onze reisbegeleiding, er te voet of met lokaal vervoer op uit trekken.

Sommige bezienswaardigheden mag je niet missen, zijn slecht bereikbaar of liggen 'en route' naar onze volgende overnachtingsplaats. Dergelijke excursies zijn bij Djoser in het programma opgenomen. Voor alle excursies in Egypte die bij het programma inbegrepen zijn, geldt dat het entreegeld exclusief is. Tijdens alle bezoeken aan de archeologische vindplaatsen in Soedan is het entreegeld daarentegen wel inbegrepen in de reissom.

Tijdens deze reis door Egypte en Soedan zijn de volgende excursies in het reisprogramma inbegrepen:

 • Vanuit Caïro bezoeken we met een ervaren gids de bijzondere trappenpiramide van Djoser bij Sakara. Daarna bezoeken we drie piramides bij Gizeh en de bekende sfinx. Exclusief entreegeld.
 • In Luxor maken we een dagexcursie naar de westoever waar het Dal der Koningen, de tempel van Hatsjepsoet en de graven van de handwerkers liggen. Exclusief entreegeld.
 • En route van Luxor naar Aswan stoppen we in het plaatsje Edfoe. Hier kan de gelijknamige tempel worden bezocht (exclusief entree).
 • De beroemde en spectaculair gelegen tempels van Ramses II bij Abu Simbel. Exclusief entreegeld.
 • Een bezoek aan de archeologische sites op het eiland Sai. Inclusief entreegeld.
 • Sadenga en Soleb: bezoek tempel van Tee en tempel van Amenhoteb III. Inclusief entreegeld.
 • Bezoek rots inscripties Jebel Dosha, de tempel van Echnaton bij Sesibi. Inclusief entreegeld.
 • Bezoek aan Jebel Barkha en omliggende archeologische UNESCO sites van Napata. Inclusief entreegeld.
 • Korte wandeling bij Jebel Dosha met uitzicht over het 3e cataract.
 • Bezoek aan de petroglieven en graniet steengroeve in de nabijheid van Tombos
 • Bezoek aan de tombes van El Kurru en een plek waar versteende boomstammen zijn te vinden. Inclusief entreegeld.
 • Dagexcursie vanuit Karima naar de necropolis van Nuri en de restanten van het Ghazali klooster. Inclusief entreegeld.
 • Een excursie naar de op de Werelderfgoedlijst van Unesco geplaatste opgravingen van Meroë en de bijbehorende necropolis met de piramides van Meroë. Inclusief entreegeld.
 • Bezoek aan de archeologische vindplaatsen van Naga en Mussawarat es Sufra. Beide eveneens op de UNESCO wereld erfgoedlijst geplaatst. Inclusief entreegeld.
 • Bezoek aan Omdurman met zijn dansende derwisjen.

Reisdocumenten

 • E-ticket. Meer informatie over de vlucht ontvang je ongeveer 2 weken voor vertrek.
 • Paspoort, dat nog minimaal zes maanden geldig is na vertrek uit Khartoum.
 • Groepsvisum Egypte; ontvang je bij aankomst op de luchthaven in Caïro. Kosten van het visum plus administratiekosten bedragen € 25,- per persoon en worden  ter plekke geïnd door uw reisbegeleider in het hotel in Cairo. Hiervoor dient u uitsluitend gepast contant €25,- mee te nemen. 
 • Visum voor Soedan. De kosten bedragen USD.130,-. Het visum wordt ter plekke geregeld. Voor vertrek dienen wij te beschikken over een onbeschreven duidelijke scan van je paspoort.
 • Voor het visum van Soedan dienen twee identieke pasfoto's te worden meegenomen op reis.

Geldzaken

In Egypte wordt er betaald met de Egyptische pond. In Soedan hanteert men de Soedanese pond. Kijk voor de actuele koers van deze valuta op oanda.com.

Pinnen: in Egypte in Cairo, Luxor en Aswan. In Soedan kun je niet pinnen.
Contant: Amerikaanse dollars (van na 2013) of Euro in onbeschadigde coupures.
Creditcards worden uitsluitend in Egypte geaccepteerd. In Soedan nergens.

Het richtbedrag voor overige lokale uitgaven, zoals bijvoorbeeld voor maaltijden, entreegelden en excursies in Egypte, is niet bij de reissom inbegrepen. Wij adviseren rekening te houden met minimaal € 175,- per persoon per week. Bij de meeste bezienswaardigheden in Egypte betaal je EGP. 200,- entree, omgerekend zo’n € 9,-. In Soedan zijn alle maaltijden en entreegelden al in de reissom inbegrepen. Hier geef je dan ook niet veel geld uit.

In beide landen is het gebruikelijk om voor verleende diensten fooien te geven. Om te voorkomen dat je steeds kleingeld aan fooien moet uitdelen, wordt aan het begin van de reis een fooienpot samengesteld, van waaruit gezamenlijke fooien voor het hotelpersoneel, de lokale gids, chauffeurs, de meereizende kok e.a. worden betaald. Deze pot wordt door een deelnemer of de reisbegeleider beheerd. De richtlijn voor de fooienpot voor deze reis bedraagt € 70,-.

Maaltijden

Tijdens het verblijf in Egypte is het ontbijt inbegrepen. Aangezien de lunch en het diner in Egypte niet zijn inbegrepen, heb je alle vrijheid om op eigen gelegenheid de Egyptische keuken te verkennen. Lekker eten vormt tenslotte een groot deel van een geslaagde vakantie. De reisbegeleiding informeert je over goede restaurantjes, zodat je direct kennis kunt maken met de lokale gerechten.

In Soedan zijn drie maaltijden per dag, koffie, thee en een fles mineraalwater in de reissom inbegrepen. Tijdens deze overnachtingen verzorgt een meereizende kok de maaltijden.

In Egypte en Soedan wordt in theehuizen overal thee en koffie aangeboden. Frisdranken als Fanta en cola zijn overal te koop. In Egypte is er ook bier en wijn te koop, maar in Soedan is geen alcohol verkrijgbaar. Het leidingwater in Egypte en Soedan is niet geschikt om te drinken. Mineraalwater is in Egypte voor een klein bedrag te koop. In Soedan ontvang je van ons iedere dag een fles mineraal water.

Gezondheid

Voor deze reis worden vaccinaties aangeraden tegen DTP, Gele Koorts en hepatitis A.

Het is verstandig goed te letten op wat je eet. We raden je ook aan een kleine medische kit mee te nemen met o.a. aspirine en middelen tegen darmstoornissen. Een zoutoplossing (als ORS) tegen uitdroging komt zeker van pas. De reisbegeleiding is overigens ook in het bezit van een medische set, met daarin steriel medisch hulpmateriaal.

Een reis door Soedan heeft een avontuurlijk karakter. In dit land staat het toerisme nog in de kinderschoenen en dien je rekening te houden met onvoorziene omstandigheden. Water en stroomstoringen, diesel schaarste en slechte stoffige wegen horen bij het dagelijks leven. We verwachten daarom van onze deelnemers een zeer flexibele instelling. Voor het bezoeken van de verschillende archeologische sites in afgelegen woestijngebieden is bovendien een goede gezondheid en redelijke conditie essentieel.
 

Voor vaccinaties werkt Djoser samen met Thuisvaccinatie.nl. Het is de grootste landelijke organisatie voor reisvaccinaties aan huis. De deskundige artsen komen bij je langs wanneer het jou uitkomt. Ook ‘s avonds en in het weekend of op het werk. En sturen (indien mogelijk) de rekening rechtstreeks naar de zorgverzekeraar. De tarieven zijn vergelijkbaar met andere vaccinatie instellingen. Je kunt gemakkelijk online een afspraak maken. Voor een advies per land kun je ook de website raadplegen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering lcr.nl of itg.be.

Logo ThuisVaccinatie.nl

Hotelverlenging

Het is mogelijk om na afloop langer in Khartoum te blijven en daarbij accommodatie bij te boeken. Je verblijft dan, na afloop van het programma, in een centraal gelegen middenklasse hotel. De prijs hiervoor is v.a. € 60,- per persoon per nacht op basis van logies/ontbijt in een tweepersoonskamer. De prijs voor een eenpersoonskamer bedraagt v.a. € 95,- per nacht.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer naar de luchthaven in Khartoum.

Klimaat en geografie

Egypte en Soedan bestaan grotendeels uit woestijngebieden. Dit betekent dat de zomers warm en droog zijn en de wintermaanden erg mild. De kans op neerslag is nihil. In de wintermaanden kan het ’s avonds, zeker in de woestijngebieden, behoorlijk afkoelen. We voeren deze reis uitsluitend uit in de aangenamere wintermaanden.

Noord-Soedan maakte kort geleden nog deel uit van het grootste land in Afrika: Soedan. Net als Egypte is de intrigerende geschiedenis van Soedan nauw verbonden met de Nijl. De regio Nubië, dat zicht uitstrekt over Zuid-Egypte en Soedan, was de oorsprong van verschillende machtige koninkrijken, waarvan enkele tot de oudste beschavingen ter wereld behoren. De relatie tussen Egypte en Soedan bestaat daarom al eeuwenlang. Uitwisseling van cultuur en gewoonten, waarbij handel via de Nijl een belangrijke rol speelde, is niet alleen complex, maar vooral ook erg boeiend.

Reisbegeleiding en gidsen

Een enthousiaste Nederlandse reisbegeleider begeleidt de reis. Onze reisbegeleiders zijn zeer ervaren en bevlogen reizigers en vertellen onderweg leuke weetjes over de bestemming. Zij zorgen ervoor dat de reis soepel verloopt en zijn het aanspreekpunt voor al je vragen en wensen. Hun eigen passie, in combinatie met een uitgebreide training en inwerkprocedure, vormt de basis voor hun deskundigheid en professionaliteit.

Onze reisbegeleider wordt op de excursiedagen (dag 3 & 5) in Egypte geassisteerd door een Nederlands- of Engelssprekende lokale gids. Deze gids zal uitgebreid uitleg geven op  de archeologische sites, maar weet ook veel over de lokale gebruiken, religieuze- en culturele achtergronden. In Soedan is er naast de Nederlandse begeleiding een Engelssprekende gids aanwezig.

Veelgestelde vragen

Waarom met Djoser naar Noord-Soedan?

 • Djoser organiseert al ruim 35 jaar verre, avontuurlijke reizen.  
 • Geen lokale inzameling van gelden voor paspoortregistratie, entreegelden of fotopermits
 • Organisatie visum Egypte en Soedan makkelijk en voordelig bij aankomst
 • Alle entreegelden van de archeologische sites in Soedan inbegrepen
 • Alle maaltijden, koffie/thee én een flesje mineraal water per dag in Soedan inbegrepen
 • Meereizende kok in Soedan die maaltijden verzorgt
 • Nederlandse reisbegeleiding gedurende hele reis
 • Lokale gidsen met veel archeologische kennis tijdens excursies in Egypte en gedurende het verblijf in Soedan.

   

Wat is de beste reistijd?

Egypte en Noord-Soedan beschikken over een typisch woestijnklimaat. Dit betekent dat het kwik hier in de zomermaanden makkelijk boven de 35/40 graden kan stijgen. De beste tijd om daarom deze reis te maken is van oktober tot april. In deze koele wintermaanden zijn de dag temperaturen aangenaam, zo rond de 20/25 graden. ’s Avonds kan het in de woestijn flink afkoelen. 

Waar wordt er overnacht?

In Egypte overnachten we in prima middenklasse hotels, die centraal zijn gelegen ten opzichte van de bezienswaardigheden. Het ontbijt is tijdens het verblijf in Egypte inbegrepen. In Soedan overnachten we in simpele guesthouses. Deze worden meestal door families gerund. Tijdens het verblijf in deze accommodaties zijn alle maaltijden inbegrepen. De kamerinrichting is simpel en rudimentair. Op sommige plekken dien je de badkamer te delen met je reisgenoten. Soms is er een fan, maar houdt rekening met stroom – en waterstoringen.

Gedurende vier nachten kamperen we in het wild in zelf op te zetten koepeltentjes. De lokaties zijn spectaculair, o.a. bij het 3e cataract in de Nijl en bij de piramides van Meroë. Wij zorgen voor matrassen, stoeltjes ed. Je dient een eigen slaapzak mee te nemen.
 

Kun je een één- of driepersoonskamer boeken?

Het is  mogelijk om in Egypte en in Noord-Soedan gebruik te maken van een eigen kamer en voor de 4 kampeerovernachtingen in Soedan van een eigen tent. De toeslag hiervoor bedraagt €.325,- . Houdt er rekening mee dat het aantal een persoonskamers beperkt is en dat in sommige guesthouses in Soedan het sanitair gedeeld dient te worden. Het is niet mogelijk om een driepersoonskamer te reserveren.

Hoe is het vervoer geregeld op deze reis?

We reizen in Egypte met een comfortabele bus voorzien van airconditioning. Onderweg worden er tijdens de busritten regelmatig stops gemaakt. De afstand tussen Cairo en Luxor wordt overbrugd met een comfortabel nachttrein met couchettes.

In Noord-Soedan reizen we met terreinwagens, type Toyota Landcruiser 80 of 100-serie. Naast de chauffeur deel je met maximaal 3 personen een auto. De kampeer- en kook uitrusting van de meereizende kok wordt vervoerd met een pick-up.   
 

Is er Nederlandstalige begeleiding op de reis?

Een enthousiaste Nederlandse reisbegeleider begeleidt de reis. Onze reisbegeleiders zijn zeer ervaren en bevlogen reizigers en vertellen onderweg leuke weetjes over de bestemming. Zij zorgen dat de reis soepel verloopt en zijn het aanspreekpunt voor vragen en wensen. De eigen passie, in combinatie met een uitgebreide training en inwerkprocedure, vormt de basis voor hun deskundigheid en professionaliteit.

Onze reisbegeleider wordt op de excursiedagen (dag 3 & 5) in Egypte geassisteerd door een Nederlands of Engels sprekende lokale gids. Deze gids zal uitgebreid uitleg geven op  de archeologische sites, maar weet ook veel over de lokale gebruiken, religieuze- en culturele achtergronden. In Noord-Soedan is er naast de Nederlandse begeleiding een Engels sprekende gids aanwezig. Deze zal op de archeologische sites verdere tekst en uitleg geven.
 

Welke maaltijden zijn bij de reissom inbegrepen?

In Soedan zijn er per dag drie maaltijden, koffie, thee en een fles mineraal water inbegrepen. Tijdens het verblijf in Egypte is uitsluitend het ontbijt bij de hotelovernachtingen inbegrepen. 

Hoeveel bagage mag ik meenemen en in wat voor een tas?

Vanwege de beperkte ruimte in de terreinwagens in Soedan en in de tenten verzoeken wij om de bagage te beperken tot een kleine koffer, weekendtas of rugzak. Grote hardschalige koffers zijn niet toegestaan.

Welke reisdocumenten heb ik nodig voor deze reis?

Voor deze reis dient u te beschikken over een paspoort, dat nog minimaal zes maanden geldig is bij vertrek uit Khartoum. Daarnaast is er zowel voor Egypte als Soedan een viusm nodig. Beide visa worden eenvoudig bij aankomst geregeld.

 • Visum voor Egypte. De kosten zijn € 25,- per persoon en wordt bij aankomst op de luchthaven van Caïro afgegeven. De kosten worden vooraf op uw factuur in rekening gebracht.
 • Visum voor Noord-Soedan. Het visum kost USD.130,-. Bij aankomst in Aswan wordt voor de organisatie van dit visum uw paspoort ingenomen en dient u het bedrag contant en gepast te voldoen aan onze vertegenwoordiger. Uiterlijk 4 voor vertrek van uw reis dienen wij te beschikken over schone kleuren scan of goede foto van uw paspoort. Dit kunt u via een beveiligde omgeving in Mijn Djoser uploaden.
 • Voor het visum van Soedan dienen twee identieke pasfoto's te worden meegenomen op reis.
   

Kan ik pinnen in Egypte en Noord- Soedan

Bij aankomst op de luchthaven, in Cairo, Luxor en in Aswan zijn pinautomaten waar u makkelijk Egyptische ponden kunt pinnen. In Noord-Soedan zijn er, buiten Khartoum, nergens pinautomaten. Voor dit deel van de reis dient u te beschikken over contante Amerikaanse dollars in onbeschadigde coupures. Biljetten groter dan 50 USD worden niet geaccepteerd.

Kan ik mobiel bellen en is er Wifi?

In Egypte is in de hotels wifi aanwezig. Meestal werkt dit alleen in de buurt van de receptie en niet in de kamers. Houdt er rekening mee dat de verbinding traag is en soms uitvalt. In Noord-Soedan is het bereik van  mobiele telefoons beperkt en op sommige plekke afwezig. Er is hier geen wifi aanwezig.

Kan ik onderweg de batterijen/accu van mijn digitale camera of video opladen?

dan bij ons in Nederland. Een adapter of wereldstekker is noodzakelijk. Er zijn vaak stroomstoringen in Soedan. Soms komt de spanning onverwacht met een hoger voltage terug en kan daarbij apparatuur beschadigen.

Stel je vraag

Staat jouw vraag hier niet tussen? Stel deze dan via info@djoser.nl.

Foto's en video

Reisblog Egypte en Soedan

Bekijk alle reisblogs over Egypte en Soedan