Egypte & Soedan

Rondreis Egypte & Soedan19 dagen

Hoewel Soedan niet de meest voor de hand liggende vakantiebestemming is, biedt de streek Nubië een schat aan bijzondere archeologische bezienswaardigheden en een hartverwarmend gastvrije bevolking. De geschiedenis van deze regio is nauw verbonden met het oude faraonische Egypte. De imposante resten van de voormalige hoofdsteden Napata, Meroë en Dongola zijn fascinerende herinneringen aan de glorietijd van weleer. Dit is het land van de Zwarte Farao’s, en het wacht erop om ontdekt te worden.

Van:
Aan:
Routekaart Rondreis Egypte & Soedan, 19 dagen
 1. Amsterdam - Caïro
 2. Caïro
 3. Caïro, excursie Sakara en Gizeh
 4. Caïro - vlucht naar Luxor
 5. Luxor, westoever excursie, vallei der koningen
 6. Luxor - Edfoe - Aswan
 7. Aswan - Abu Simbel
 8. Abu Simbel - Qostal - Wadi Halfa
 9. Wadi Halfa - Abri - Sai eiland
 10. Sai eiland - Sadenga - Soleb
 11. Soleb - Djebel Dosha - Sesibi - Sebu - Mesida - Tombos - 3e cataract
 12. 3e cataract - Duffufa - Dongola
 13. Dongola - Kawa tempel - Old Dongola
 14. Old Dongola - El Kurru - Karima
 15. Karima, Jebel Barkal - Nuri - Ghazali klooster
 16. Karima - Atrun krater - Bayudawoestijn - Meroë
 17. Meroë - Naqa
 18. Naqa - Mussawarat es Sufra - Omdurman - Khartoum
 19. Khartoum - Amsterdam

Route op datum:

Reisbeschrijving

Caïro

Dag 1  Amsterdam - Caïro
Dag 2  Caïro
Dag 3  Caïro, excursie naar Sakara & piramiden bij Gizeh

Caïro, door haar bewoners liefkozend de 'moeder van de wereld' genoemd, verwelkomt ons bij aankomst. We overnachten in een centraal gelegen hotel: zo kunnen we gemakkelijk de chaotische miljoenenstad ontdekken. Op loopafstand van onze accommodatie ligt het Egyptisch museum met zijn indrukwekkende collectie. Hier kun je de beroemde grafgiften van farao Toetanchamon bekijken, maar vergeet ook zeker niet de vondsten van de zwarte farao’s van de 25e dynastie te bewonderen.
Hoogtepunten die je tijdens je verdere ontdekkingstocht door Cairo zeker niet mag missen zijn de citadel van Mohammed Saladin, de koptische kerken in het zuiden en de kleurrijke souks van Khan el-Khalil. Overal waar je komt word je met plezier ontvangen door de gastvrije Egyptenaren.

Djoser piramide EgypteDe volgende dag verruilen we de stad voor het platteland. Hier bezoeken we de trappenpiramide van Djoser: een reis met ons zou natuurlijk niet compleet zijn zonder dit bezoek. Maar we komen hier niet alleen voor onze naamgever: rondom deze piramide liggen ook een hoop andere, rijkelijk versierde graven. Net zo indrukwekkend is het uitzicht dat we hier hebben op de piramides van Cheops, Chefren, Mykerinos en de sfinx bij Gizeh. Later op de dag nemen we ruim de tijd om deze van dichtbij te bekijken.

Luxor & vallei der koningen

Dag 4  Cairo - ochtend vlucht naar Luxor
Dag 5  Luxor, westoever excursie, vallei der Koningen
Dag 6  Luxor - Edfoe - Aswan
Dag 7  Aswan - Abu Simbel

Luxor tempel EgypteEen binnenlandse vlucht brengt ons van Caïro naar Luxor, gedurende verschillende dynastieën de hoofdstad van Egypte. Deze stad, die in tijd 'Thebe' heette, speelde een belangrijke rol in de Egyptische oudheid: de enorme tempelcomplexen die we hier bezoeken getuigen hiervan. Het beroemdste complex, de tempel van Luxor, ligt op loopafstand van ons hotel. Na dit bezoek leidt een met sfinxen geflankeerde laan je naar het enkele kilometers noordelijker gelegen complex van Karnak. Te voet, per taxi of met een rijtuigje ben je hier zo.

Aan de andere kant van de Nijl, aan de westoever, lag in de oudheid het dodenrijk: hier lieten de farao’s zich bijzetten in de prachtig gedecoreerde rotsgraven van de vallei der Koningen. Onderaan dit dal liggen de dodentempels: hier werden de goden en farao’s vereerd. Spectaculair bebouwd tegen de massieve rotswand staat de tempel van Deir el-Bahri. Dit complex, gebouwd door de vrouwelijke farao Hatsjepsoet, is prachtig versierd met vele tekeningen en reliëfs. Die vertellen het verhaal over de reis die de farao maakte naar het land van Punt, het gebied waar tegenwoordig Somalië ligt.

De volgende ochtend vertrekken we naar Aswan. De weg voert langs de Nijl en vruchtbare velden waar we het plattelandsleven van alle dag kunnen gadeslaan. We ontbreken de rit met een stop in het levendige plaatsje Edfoe. Hier kunnen we de benen strekken of de goed bewaarde tempel van Horus bezoeken. De tempel behoort tot de best bewaarde tempels van Egypte. Bij aankomst in Aswan is de middag ter vrije besteding. Slenter langs de boulevard of bezoek het interessante Nubische museum. Dit geeft een schat aan informatie over Nubië en de bezienswaardigheden die je verder tijdens je reis gaat bezoeken.

Abu Simbel & Wadi Halfa

Dag 8  Abu Simbel - ferry - Qostal - Wadi Halfa

Abu Simbel Aswas EgypteNa het ontbijt verlaten we Aswan en nemen we de woestijnweg naar Abu Simbel. Hier maken we kennis met het echte Nubië. Diezelfde dag nog bezoeken we de imposante en iconische tempels van Abu Simbel, die Ramses II hier voor zichzelf en zijn vrouw Nefartari in de berghelling liet uithakken. Deze tempels waren een provocerend gebaar van Ramses naar zijn Koesjitische zuiderburen. Zij fungeerden waarschijnlijk als waarschuwing en als symbool van de Egyptische macht. Dit is waarschijnlijk de laatste plek waar we andere toeristen tegen komen.

De volgende dag steken we met een pont de Nijl over. Aangezien de vertrektijden van de ferry flexibel zijn, kan het zijn dat we hier geruime tijd moeten wachten. Bij Askait gaan we de grens over naar Soedan, sinds 2011 officieel gescheiden van Zuid-Soedan en ontmoeten we onze Nubische chauffeurs en hun Landcruisers. De nabijgelegen havenplaats Wadi Halfa ligt aan het einde van de belangrijke spoorlijn naar Khartoem, welke door de aanleg van de Aswandam en het daarmee stijgende water enkele keren is verplaatst. Sommige koptische kerken en de citadel van Bohen waren niet zo gelukkig: deze zijn verdwenen onder het nieuwe Nassermeer. We overnachten in een eenvoudig guesthouse.

Sai eiland, Sadenga en Soleb

Dag 9   Wadi Halfa - Abri - Sai eiland
Dag 10 Sai eiland - Sadenga - Soleb

In Soedan reizen we met terreinwagens, vaak off-road. We overnachten in traditionele Nubische dorpen en simpele guesthouses, of kamperen op enkele plekken in het wild. Een echte reis dus, voor de liefhebber die het avontuur niet schuwt. Als je er ooit wel eens van hebt gedroomd om je tent op te zetten naast een piramide, dan is dit je kans! In dit uitgestrekte woestijngebied zijn weinig wegen: je enige houvast is de eerder genoemde spoorlijn, die de Brit Lord Kitchener eind 19e-eeuw liet bouwen. En natuurlijk de Nijl.

Net als Egypte dankt ook Nubië zijn welvaart aan de rivier. In de oudheid lagen langs dit stuk van de Nijl, vanaf ongeveer Aswan tot aan Khartoem, zes grote stroomversnellingen: de beroemde cataracten van de Nijl. Rondom deze cataracten ontwikkelde zich vanaf de 16e eeuw voor christus een invloedrijke beschaving. Dit was het rijk van Koesj. Door de aanwezigheid van goud en andere luxeproducten speelde dit koninkrijk een cruciale rol in de handel tussen Egypte, donker Afrika, India en China. De Koesjiten lieten zich inspireren door hun Egyptische buren en namen veel van hun cultuur en architectuur over, zo ook het bouwen van piramides. In dit eindeloze woestijngebied ligt dan ook een schat van archeologische vondsten verborgen. Maar deze worden slechts sporadisch bezocht, en sommige zijn zelfs volledig in de vergetelheid geraakt en onder het woestijnzand verdwenen. Je waant je hier een echte ontdekkingsreiziger.  

Soedan vrouwWe volgen de oostoever van de Nijl zuidwaarts en passeren daarbij afgelegen dorpen die nog nauwelijks door buitenlandse reizigers worden bezocht. De lemen huizen zijn soms rijkelijk beschilderd. De lokale bevolking, de Nubiërs, zijn verre afstammelingen van het Koesjitishe rijk, en hebben nog steeds hun een eigen taal, cultuur en schrift. De invloed van de Islam in deze afgelegen streek is gering: vrouwen dragen dragen hier bijvoorbeeld geen hoofddoek.

In het kleine Abri maken we de oversteek naar het met dadelpalmen begroeide eiland Sai. Houd je ogen open tijdens deze oversteek: in dit deel van de Nijl leven nog steeds nijlkrokodillen. Sai is het grootste eiland in de Nijl, en heeft dankzij zijn strategische ligging altijd een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis. Zo vind je verspreid over het eiland verschillende sporen van de prehistorische Kerma cultuur, maar ook veel restanten van het Nieuwe Rijk uit de Egyptische periode. Farao Ahmose bouwde op Sai een versterkte stad en een speciale tempel gewijd aan Amon. Verder zijn er funderingen van een Ottomaans fort en een christelijke kathedraal te vinden. Op het eiland slapen we in een simpel guesthouse, waar we goed kennis maken met Nubische gastvrijheid.

In Sadenga, aan de westelijke over van de Nijl, stuiten we op de resten van een kleine tempel die Amenhoteb III liet bouwen voor zijn vrouw Tee. De tempel van Soleb, ook van Amenhotebs hand, is ongetwijfeld de best bewaarde tempel in Soedan. Deze tempel toont qua bouwstijl gelijkenis met de tempel in Luxor, niet verwonderlijk: beide zijn ontworpen door dezelfde bouwmeester.

Djebel Dosha, Sesibi, Mesida & Tombos

Dag 11  Soleb - Djebel Dosha - Sesibi - Sebu - Mesida - Tombos - Derde cataract
Dag 12  Derde cataract - Duffufa - Dongola
Dag 13  Dongola - Kawa tempel - Oud Dongola

Cararact nijl SoedanIn Djebel Dosha, met zijn adembenemende uitzicht over de Nijl, stuiten we op de eeuwenoude inscripties van Ramses III. Deze zijn, net als de nabijgelegen tempel van Tutmosis III, volledig uit de rotsen gehakt. Later die dag, in Sesibi, stoppen we bij de tempel van Ekhanaton en passeren we het derde cataract in de Nijl. In de verlaten steenhouwerij van Tombos ligt al 2800 jaar lang een onafgemaakt beeld van de zwarte farao Tharaqa. Aan het einde van de dag parkeren we onze Landcruisers en zetten we ons kamp op langs het derde cataract van de Nijl.

De volgende dag rijden we door verschillende Nubische dorpen. Hier staat gastvrijheid hoog in het vaandel: soms hebben we zelfs wat oponthoud omdat we een kopje thee écht niet meer kunnen afslaan. We kunnen natuurlijk niet de reputatie van onze chauffeurs op het spel zetten. Uiteindelijk bereiken we de archeologische vindplaatsen van Kerma, de plek waar drieduizend jaar geleden het tweede machtige Nubische koninkrijk werd gesticht. Een invloedrijke beschaving die uiteindelijk zelfs het volledige Egyptische rijk veroverde. Later zijn veel van de vestingwerken en gebouwen vernietigd door de terugslaande Egyptenaren, die hun hun zuidgrens langzaam maar zeker opschoven richting het vierde en vijfde cataract.

Dongola SoedanWe verlaten het moderne Dongola en steken opnieuw de Nijl over. Hier komen we langs de Defuffa: een imposante lemen constructie, waarvan de oorspronkelijke functie nog altijd een raadsel is. Na dit bezoek vervolgen we onze reis naar het antieke Dongola: in de 6e eeuw de hoofdstad van het christelijke Nubische koninkrijk Makoeria. Het oude Dongola bestond in het begin uit niet meer dan een fort. Maar na de val van het Aksumitische koninkrijk in Ethiopië floreerde Dongola, en zijn hier vele woningen, paleizen en kerken gebouwd. De meeste kerken zijn in de 14e-eeuw door de komst van de Arabieren verwoest, maar de restanten geven een goed beeld van hun oude glorie. Aan de rand van de woestijn bezoeken we de islamitische begraafplaats met typische eivormige koepelgraven. We nemen ’s middags en de volgende ochtend ruim de tijd om alles goed te bekijken. We kamperen in de woestijn.

Kurru, Karima & Jebel Barkal

Dag 14  Old Dongola - El Kurru - Karima
Dag 15  Karima, Jebel Barkal - Nuri - Ghazali klooster
Dag 16  Karima - Atrun krater - Bayudawoestijn - Meroe

De volgende ochtend, wanneer het nog koel is, maken we thee en worden we verwend door de opkomende woestijnzon en onze meereizende kok. Op weg naar El-Kurru maken de zandduinen en zandvlaktes plaats voor heuvels en rotsenpartijen. El-Kurru, en het aan de oostelijke oever gelegen Nuri, waren de koninklijke necropoli van de Nubische hoofdstad. Kurru heeft enkele kleine piramides en fraai gedecoreerde graftombes waarin je kunt afdalen. We keren terug naar de Nijl, vlakbij het vierde cataract. Hier is door de aanleg van een dam een meer ontstaan waarop we een boottochtje kunnen maken. We brengen de nacht door in het stadje Karima.

Jebel Barkal SoedanDe volgende ochtend bezoeken we het legendarische Jebel Barkal, midden in de woestijn. Deze tafelberg was duizenden jaren, voor veel verschillende volkeren, een heilige plek. Aan de voet van de berg stond zo’n 3000 jaar geleden de oude Nubische hoofdstad Napata. In deze tijd ontwikkelden de Nubische heersers een steeds sterkere band met hun Egyptische buren. Uiteindelijk was er zelfs een periode dat de zogenaamde zwarte farao’s hun macht over heel Egypte uitbreidden. De legendarische berg en zijn nabije omgeving dragen nog altijd de sporen van dit tijdperk, zoals bijvoorbeeld de tempel gewijd aan Amon. Vanaf de top van de berg heb je een spectaculair uitzicht over de omliggende woestijn.

We rijden verder de Bayudawoestijn in op weg naar de restanten van het Gazali klooster. Zand en grindvlaktes wisselen elkaar af met lage basaltheuvels. Midden in deze woestenij worden we verrast door de imposante piramide van de laatste zwarte farao Tharaqa. In de namiddag keren we terug naar Karima, maar de volgende dag trekken we weer de woestijn in: op zoek naar de Atrun krater. Uit het kratermeer, dat langzaam verdampt, mijnen de omwonende nomaden zoutblokken, welke op de ruggen van ezels en kamelen uiteindelijk terecht komen op de omliggende markten.

Meroe piramide SoedanNa de Perzische invasie van Egypte werden de Nubische heersers gedwongen hun bakens verder naar het zuiden te verzetten. Hier verrees in de derde eeuw na Christus de nieuwe hoofdstad Meroë. Dat de rijkdom en macht van de Nubiërs nog niet vergaan was toont de ontwikkeling van hun eigen schrift. Ook bleven de Nubiërs prachtige piramides bouwen, waarvan sommige met veel detail zijn gedecoreerd, vaak met voorstellingen uit het leven van de overledenen of de goden. Bij de necropolis van Meroë, in de nabijgelegen woestijn, vinden we tientallen van deze piramides. Een spectaculair gezicht: vooral als je hier kunt slapen! Een Pools team is hier al enkele jaren bezig met opgravingen. Onderzoek wijst op een flinke ommuurde stad met omringende buitenwijken. Zowel de necropolis als de koninklijke stad maken onderdeel uit van de werelderfgoedlijst van Unesco.

Naga, Mussawarat es Sufra & Omdurman

Dag 17  Meroe - Naqa
Dag 18  Naqa - Musawwarat es Sufra - Omdurman - Khartoum
Dag 19  Khartoum - Amsterdam

Musawwarat es Sufra SoedanNa een korte stop op de rommelige markt van het plaatsje Shendi, rijden we dwars door de woestijn naar Naga. De imposante overblijfselen van deze afgelegen stad, uit de periode van het Koesjitsiche koninkrijk van Meroë, weerspiegelen het belang van deze plaats als een kruispunt van de handelsroutes tussen Afrika en het Middellandse Zeegebied. De zogenaamde Romeinse kiosk is een ratjetoe aan bouwstijlen: hier komen Egyptische, Griekse en Nubische elementen allemaal samen. Onze laatste stop op weg naar Khartoem is Musawwarat es-Sufra. In dit afgelegen complex bevinden zich verschillende heiligdommen. De vele afbeeldingen van olifanten op de tempel tonen de aanwezigheid van deze enorme dieren in vroegere tijden.

Omdurman SoedanIn de namiddag bereiken we de bewoonde wereld bij Omdurman. Hier stond ooit de tombe van de charismatische Mahdi: vrijheidsstrijder Mohammed Achmed. Hij bevrijdde Soedan van het juk van de Britten. Een andere tombe, die van soefileider Hamed al-Nil, trekt elke vrijdag een wat ongeregelde groep derwisjen: aanhangers van het soefisme, die in trans en opgezweept door monotone drums en gezang dansend, springend en schreeuwend voortbewegen. Wanneer de zon bijna onder is doen we in Khartoem onze intrek in een comfortabel hotel, waar we al het woestijnstof van ons af kunnen spoelen. We nemen afscheid van onze chauffeurs, want hier eindigt ons Nubische avontuur. Met een schat aan nieuwe ervaringen en mooie herinneringen vliegen we terug naar Amsterdam.

Lees de volledige beschrijving

Vertrekdata 2019

Start - einde

Beschikbaarheid

Prijs

Start - einde

15 jan - 02 feb
V
Vertrek gegarandeerd

Beschikbaarheid

3 plaatsen vrij
Deelnemers
Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.595,-

Start - einde

05 feb - 23 feb

Beschikbaarheid

vol

Prijs

€ 2.595,-

Start - einde

05 mrt - 23 mrt
V
Vertrek gegarandeerd

Beschikbaarheid

8 plaatsen vrij
Deelnemers
Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.595,-

Start - einde

22 okt - 09 nov
V
Vertrek gegarandeerd i

Beschikbaarheid

voldoende
Deelnemers
Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.595,-

Start - einde

19 nov - 07 dec
V
Vertrek gegarandeerd i

Beschikbaarheid

voldoende

Prijs

€ 2.595,-

Vertrekdata 2020

Start - einde

Beschikbaarheid

Prijs

Start - einde

14 jan - 01 feb
V
Vertrek gegarandeerd i

Beschikbaarheid

voldoende

Prijs

€ 2.495,-

Start - einde

04 feb - 22 feb
V
Vertrek gegarandeerd i

Beschikbaarheid

voldoende

Prijs

€ 2.595,-

Start - einde

03 mrt - 21 mrt
V
Vertrek gegarandeerd i

Beschikbaarheid

voldoende

Prijs

€ 2.495,-

Voorwaarden gegarandeerd vertrek

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en stellige verwachting deze ook uit te voeren. Dit op basis van eerdere resultaten en ervaringen en op basis van een minimum aantal deelnemers.

Om het karakter van een groepsreis te garanderen en de reis fysiek uit te kunnen voeren is een minimum aantal deelnemers nodig. Dit aantal staat bij betreffende reis vermeld onder het kopje 'Groepssamenstelling'.

Conform artikel 4 lid 2 van de ANVR-reisvoorwaarden behouden wij ons het recht voor de overeenkomst met onmiddellijke ingang op te zeggen, indien het aantal aanmeldingen kleiner is dan het vereiste minimum aantal.

Het kan voorkomen dat (definitieve) deelnemers van een reis met 'vertrek gegarandeerd' moeten annuleren, waardoor de groepsgrootte onder het vereiste minimum aantal deelnemers daalt. De vertrekgarantie vervalt op dat moment.

Daarnaast behoudt Djoser zich het recht voor om in onvoorziene, gewichtige omstandigheden en of overmacht situaties de reis te annuleren en geen doorgang te laten vinden.

In het uitzonderlijke geval dat het minimum aantal deelnemers niet wordt bereikt en de reis niet door kan gaan, hoort u dit ruim van te voren, doch uiterlijk 21 dagen voor vertrek. In dat geval komt de huidige boeking te vervallen en kunt u een nieuwe reis of vertrekdatum boeken, waarbij u per persoon eenmalig € 100,- korting krijgt. Restitutie van de reissom (met uitzondering van eventuele kosten van visa, vaccinaties en andere persoonlijke uitgaven) is natuurlijk ook mogelijk.

Inclusief

 • Vliegreis
 • Alle vluchttoeslagen
 • Binnenlandse vlucht Caïro - Luxor
 • Hotelovernachtingen in Egypte met ontbijt
 • Vervoer per bus in Egypte en terreinwagens in Soedan
 • Drie maaltijden per dag tijdens verblijf in Soedan (dag 9 t/m 18)
 • Excursies volgens programma
 • Entreegelden in Soedan
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Lokale Engels sprekende gids in Soedan
 • Lokale gids tijdens excursies in Egypte (dag 3 & 5)
   

Exclusief

Reisverzekering, overige maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies, fooien, persoonlijke uitgaven, reserveringskosten € 25,-, bij 2 of meer personen € 35,-, etc.

Wijzigingen voorbehouden.

Landarrangement

Je kunt deze reis boeken zonder internationale vluchten, je boekt dan zelf je vliegtickets. De prijzen voor dit landarrangement zijn vanaf €2.195,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je een eenpersoonskamer en voor het programma in Soedan een eigen tent boeken tegen een geringe toeslag. Het aantal eenpersoonskamers in Soedan is beperkt. Voor deze reis bedraagt de toeslag vanaf € 225,-.

Hotelverlenging

Het is mogelijk om eerder aan te komen in Caïro en daarbij een vervroegde accommodatie bij te boeken. Je verblijft dan, voorafgaand aan het programma, in een centraal gelegen middenklasse hotel. De prijs hiervoor is ongeveer € 30,- per persoon per nacht op basis van logies/ontbijt in een tweepersoonskamer. De prijs voor een eenpersoonskamer bedraagt € 40,- per nacht.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven in Caïro.
 

Groepssamenstelling

Onze groepen bestaan uit zowel samenreizende als alleengaande reizigers. Reis je alleen, dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen.

Wil je meer specifieke informatie over de samenstelling van de groep en vertrekdatum van jouw keuze dan kunnen we je telefonisch (071 - 5126400, België: 09 223 00 69) meer informatie geven over bijvoorbeeld leeftijden en het aantal mannen, vrouwen of alleengaande reizigers.

Bij een aantal vertrekdata zie je ‘vertrek gegarandeerd’ vermeld staan. Voor meer informatie over doorgang van de reis en gegarandeerd vertrek, klik hier.

Gemiddeld bestaan de groepen uit 13 deelnemers, het maximum is 17.

De gemiddelde groepsgrootte om de reis door te laten gaan is 10.

Praktische informatie

Accommodatie

In Egypte maken we gebruik van centraal gelegen middenklasse hotels. Het ontbijt is hierbij inbegrepen. Alle kamers zijn voorzien van een douche, toilet en airconditioning. De meeste hotels hebben (gratis) wifi en personeel dat je met een persoonlijke service graag naar je zin wil maken. In Caïro overnachten in een centraal gelegen hotel, vanwaar je zelf makkelijk het centrum kunt verkennen. Ons hotel in Luxor ligt op een steenworp afstand van Luxortempel, de Nijl en de bazaar. Vanuit je kamer in ons hotel in Aswan heb je een fantastisch uitzicht op de Nijl.

In Soedan staat het toerisme nog in de kinderschoenen. Hier is het aanbod van hotels zeer beperkt. Op sommige plekken zijn zelfs nog geen hotels! De meeste hotels en guesthouses waar we overnachten, zoals die in Wadi Halfa, Sai eiland, Soleb, Dongola en Karima, zijn kleinschalig en worden door families gerund. Gastvrijheid en persoonlijke aandacht overstijgen hier de zeer beperkte faciliteiten. Tijdens ons verblijf in deze accommodaties zijn alle maaltijden inbegrepen. De kamerinrichting is simpel en rudimentair. Op sommige plekken (Wadi Halfa, Sai, Soleb) deel je de badkamer (op de gang) met je reisgenoten. Soms is er een ventilator, maar houd rekening met stroom- en waterstoringen.

Op enkele in plekken Soedan kamperen we wild in tweepersoons nylon koepeltenten, die je zelf dient op te zetten. Dit zijn in totaal vier overnachtingen. Voor de kampeeruitrusting (tenten, matrassen, stoeltjes, kookgerei etc.) wordt gezorgd. Je moet alleen een slaapzak mee nemen. De locaties waar je tent op slaat zijn spectaculair: het derde cataract in de Nijl, in de woestijn bij bij het oude Dongola, naast de piramides van de necropolis van Meroë en in de woestijn bij Naga. Een meereizende kok zorgt tijdens deze overnachtingen voor smakelijke maaltijden.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je een eenpersoonskamer en voor het programma in Soedan een eigen tent boeken tegen een geringe toeslag. Het aantal eenpersoonskamers in Soedan is beperkt. Voor deze reis bedraagt de toeslag vanaf € 225,-.

 • Accommodatie 1
 • Accommodatie 2
 • Accommodatie 3
 • Accommodatie 4
 • Accommodatie 5
 • Accommodatie 6
 • Accommodatie 7

Vliegreis

Turkish airlines

Het meest voorkomende vluchtschema staat hieronder. Kies een datum voor eventuele afwijkende vluchtschema's. Alle schema's zijn onder voorbehoud van wijzigingen. De deelnemers ontvangen ongeveer 8 weken voor vertrek een voorlopig vluchtschema.

Kies vertrekdatum:

 • Vlucht met

  Turkish Airlines

  Traject

  Amsterdam - Istanbul

  Vertrek

  12:10

  Aankomst

  17:20

 • Vlucht met

  Turkish Airlines

  Traject

  Istanbul - Caïro

  Vertrek

  19:10

  Aankomst

  20:25

 • Vlucht met

  Turkish Airlines

  Traject

  Khartoum - Istanbul

  Vertrek

  01:50

  Aankomst

  07:10

 • Vlucht met

  Turkish Airlines

  Traject

  Istanbul - Amsterdam

  Vertrek

  08:45

  Aankomst

  10:40


Tijdverschil: in Egypte is het één uur later dan bij ons. In Soedan is het in de winter 2 uur later.   

 

Landarrangement

Je kunt deze reis boeken zonder internationale vluchten, je boekt dan zelf je vliegtickets. De prijzen voor dit landarrangement zijn vanaf €2.195,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt.

Vervoer

We reizen in Egypte met een comfortabele bus voorzien van airconditioning. Onderweg worden er tijdens de busritten regelmatig stops gemaakt. De afstand tussen Cairo en Luxor overbruggen we met een korte tijdbesparende binnenlandse vlucht.

In Soedan verruilen we in Wadi Halfa de bus voor terreinwagens, type Toyota Landcruiser. Naast de chauffeur deel je met maximaal vier personen een auto. In Soedan zijn langs de Nijl inmiddels geasfalteerde wegen aangelegd. Veel archeologische sites liggen echter niet bij de Nijl, zodat we regelmatig off road gaan om deze plekken te bereiken. 
 

 • Vervoer 1
 • Vervoer 2
 • Vervoer 3
 • Vervoer 4
 • Vervoer 5
 • Vervoer 6
 • Vervoer 7

Bij de reis inbegrepen

 • Vliegreis
 • Alle vluchttoeslagen
 • Binnenlandse vlucht Caïro - Luxor
 • Hotelovernachtingen in Egypte met ontbijt
 • Vervoer per bus in Egypte en terreinwagens in Soedan
 • Drie maaltijden per dag tijdens verblijf in Soedan (dag 9 t/m 18)
 • Excursies volgens programma
 • Entreegelden in Soedan
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Lokale Engels sprekende gids in Soedan
 • Lokale gids tijdens excursies in Egypte (dag 3 & 5)
   

Excursies

Versteend woud El Kurru Noord-SoedanBij Djoser bepaal je zelf welke bezienswaardigheden je de moeite waard vindt om te bezoeken. De een struint graag over de Khan el-Khalil souk in Caïro, op zoek naar koopjes, of wandelt langs de Nijl in Luxor; de ander strijkt neer op het terras som onder het genot van een drankje het dagelijks leven gade te slaan. In de meeste gevallen kun je zelfstandig of met groepsgenoten, al dan niet met hulp van onze reisbegeleiding, er te voet of met lokaal vervoer op uit trekken.

Sommige bezienswaardigheden mag je niet missen, zijn slecht bereikbaar of liggen 'en route' naar onze volgende overnachtingsplaats. Dergelijke excursies zijn bij Djoser in het programma opgenomen. Voor alle excursies in Egypte die bij het programma inbegrepen zijn, geldt dat het entreegeld exclusief is. Tijdens alle bezoeken aan de archeologische vindplaatsen in Soedan is het entreegeld daarentegen wel inbegrepen in de reissom.

Tijdens deze reis door Egypte en Soedan zijn de volgende excursies in het reisprogramma inbegrepen:

 • Vanuit Caïro bezoeken we met een ervaren gids de bijzondere trappenpiramide van Djoser bij Sakara. Daarna bezoeken we drie piramides bij Gizeh en de bekende sfinx. Exclusief entreegeld.
 • In Luxor maken we een dagexcursie per bus naar de westoever waar het Dal der Koningen, de tempel van Hatsjepsoet en de graven van de handwerkers liggen. Exclusief entreegeld.
 • En route van Luxor naar Aswan stoppen we in het plaatsje Edfoe. Hier kan de gelijknamige tempel worden bezocht (exclusief entree).
 • De beroemde en spectaculair gelegen tempels van Ramses II bij Abu Simbel. Exclusief entreegeld.
 • Een bezoek aan de archeologische sites op het eiland Sai. Inclusief entreegeld.
 • Sadenga en Soleb: bezoek tempel van Tee en tempel van Amenhoteb III. Inclusief entreegeld.
 • Bezoek rots inscripties Jebel Dosha, de tempel van Echnaton bij Sesibi en de steengroeve van Tombos. Inclusief entreegeld.
 • Bezoek aan Jebel Barkha en omliggende archeologische UNESCO sites van Napata. Inclusief entreegeld.
 • Bezoek aan de tombes van El Kurru en een plek waar versteende boomstammen zijn te vinden. Inclusief entreegeld.
 • Dagexcursie vanuit Karima naar de necropolis van Nuri en de restanten van het Ghazali klooster. Inclusief entreegeld.
 • Een excursie naar de op de Werelderfgoedlijst van Unesco geplaatste opgravingen van Meroë en de bijbehorende necropolis met de piramides van Meroë. Inclusief entreegeld.
 • Bezoek aan de archeologische vindplaatsen van Naga en Mussawarat es Sufra. Beide eveneens op de UNESCO wereld erfgoedlijst geplaatst. Inclusief entreegeld.
 • Bezoek aan Omdurman met zijn dansende derwisjen.

Reisdocumenten

 • E-ticket. Meer informatie over de vlucht ontvang je ongeveer 2 weken voor vertrek.
 • Paspoort, dat nog minimaal zes maanden geldig is na vertrek uit Khartoum.
 • Visum voor Egypte. De kosten zijn € 25,- per persoon en wordt bij aankomst op de luchthaven van Caïro afgegeven. (kosten staan vermeld op de bevestigingsfactuur).
 • Visum voor Soedan. De kosten bedragen USD.130,-. Het visum wordt ter plekke geregeld. Voor vertrek dienen wij te beschikken over scan van je paspoort.
   

Geldzaken

In Egypte wordt er betaald met de Egyptische pond. In Soedan hanteert men de Soedanese pond. Kijk voor de actuele koers van deze valuta op oanda.com.

Pinnen: in Egypte in Cairo, Luxor en Aswan. In Soedan kun je niet pinnen.
Contant: Amerikaanse dollars in onbeschadigde coupures.
Creditcards worden uitsluitend in Egypte geaccepteerd. In Soedan nergens.

Het richtbedrag voor overige lokale uitgaven, zoals bijvoorbeeld voor maaltijden, entreegelden en excursies in Egypte, is niet bij de reissom inbegrepen. Wij adviseren rekening te houden met minimaal € 175,- per persoon per week. Bij de meeste bezienswaardigheden in Egypte betaal je EGP. 200,- entree, omgerekend zo’n €9,-. In Soedan zijn alle maaltijden en entreegelden al in de reissom inbegrepen. Hier geef je dan ook niet veel geld uit.

In beide landen is het gebruikelijk om voor verleende diensten fooien te geven. Om te voorkomen dat je steeds kleingeld aan fooien moet uitdelen, wordt aan het begin van de reis een fooienpot samengesteld, van waaruit gezamenlijke fooien voor het hotelpersoneel, de lokale gids, chauffeurs, de meereizende kok e.a. worden betaald. Deze pot wordt door een deelnemer of de reisbegeleider beheerd. De richtlijn voor de fooienpot voor deze reis bedraagt € 40,-.
 

Maaltijden

Tijdens het verblijf in Egypte is het ontbijt inbegrepen. Aangezien de lunch en het diner in Egypte niet zijn inbegrepen, heb je alle vrijheid om op eigen gelegenheid de Egyptische keuken te verkennen. Lekker eten vormt tenslotte een groot deel van een geslaagde vakantie. De reisbegeleiding informeert je over goede restaurantjes, zodat je direct kennis kunt maken met de lokale gerechten.

In Soedan zijn drie maaltijden per dag, koffie, thee en een fles mineraal water in de reissom inbegrepen. Tijdens de kampeerovernachtingen verzorgt een meereizende kok de maaltijden.

In Egypte en Soedan wordt in theehuizen overal thee en koffie aangeboden. Frisdranken als Fanta en cola zijn overal te koop. In Egypte is er ook bier en wijn te koop, maar in Soedan is geen alcohol verkrijgbaar. Het leidingwater in Egypte en Soedan is niet geschikt om te drinken. Mineraalwater is in Egypte voor een klein bedrag te koop. In Soedan ontvang je van ons iedere dag een fles mineraal water.
 

Gezondheid

Voor deze reis worden vaccinaties aangeraden tegen DTP, Gele Koorts en hepatitis A.

Het is verstandig goed te letten op wat je eet. We raden je ook aan een kleine medische kit mee te nemen met o.a. aspirine en middelen tegen darmstoornissen. Een zoutoplossing (als ORS) tegen uitdroging komt zeker van pas. De reisbegeleiding is overigens ook in het bezit van een medische set, met daarin steriel medisch hulpmateriaal.

Voor vaccinaties werkt Djoser samen met Thuisvaccinatie.nl. Het is de grootste landelijke organisatie voor reisvaccinaties aan huis. De deskundige artsen komen bij je langs wanneer het jou uitkomt. Ook ‘s avonds en in het weekend of op het werk. En sturen (indien mogelijk) de rekening rechtstreeks naar de zorgverzekeraar. De tarieven zijn vergelijkbaar met andere vaccinatie instellingen. Je kunt gemakkelijk online een afspraak maken. Voor een advies per land kun je ook de website raadplegen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering lcr.nl of itg.be.

Logo ThuisVaccinatie.nl

Hotelverlenging

Het is mogelijk om eerder aan te komen in Caïro en daarbij een vervroegde accommodatie bij te boeken. Je verblijft dan, voorafgaand aan het programma, in een centraal gelegen middenklasse hotel. De prijs hiervoor is ongeveer € 30,- per persoon per nacht op basis van logies/ontbijt in een tweepersoonskamer. De prijs voor een eenpersoonskamer bedraagt € 40,- per nacht.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven in Caïro.
 

Klimaat en geografie

Egypte en Soedan bestaan grotendeels uit woestijngebieden. Dit betekent dat de zomers warm en droog zijn en de wintermaanden erg mild. De kans op neerslag is nihil. In de wintermaanden kan het ’s avonds, zeker in de woestijngebieden, behoorlijk afkoelen. We voeren deze reis uitsluitend uit in de aangenamere wintermaanden.

Soedan maakte kort geleden nog deel uit van het grootste land in Afrika: Soedan. Net als Egypte is de intrigerende geschiedenis van Soedan nauw verbonden met de Nijl. De regio Nubië, dat zicht uitstrekt over Zuid-Egypte en Soedan, was de oorsprong van verschillende machtige koninkrijken, waarvan enkele tot de oudste beschavingen ter wereld behoren. De relatie tussen Egypte en Soedan bestaat daarom al eeuwenlang. Uitwisseling van cultuur en gewoonten, waarbij handel via de Nijl een belangrijke rol speelde, is niet alleen complex, maar vooral ook erg boeiend.

 

Reisbegeleiding en gidsen

Een enthousiaste Nederlandse reisbegeleider begeleidt de reis. Onze reisbegeleiders zijn zeer ervaren en bevlogen reizigers en vertellen onderweg leuke weetjes over de bestemming. Zij zorgen ervoor dat de reis soepel verloopt en zijn het aanspreekpunt voor al je vragen en wensen. Hun eigen passie, in combinatie met een uitgebreide training en inwerkprocedure, vormt de basis voor hun deskundigheid en professionaliteit.

Onze reisbegeleider wordt op de excursiedagen (dag 3 & 5) in Egypte geassisteerd door een Nederlands of Engels sprekende lokale gids. Deze gids zal uitgebreid uitleg geven op  de archeologische sites, maar weet ook veel over de lokale gebruiken, religieuze- en culturele achtergronden. In Soedan is er naast de Nederlandse begeleiding een Engels sprekende gids aanwezig.
 

FAQ

Waarom met Djoser naar Noord-Soedan?

 • Djoser organiseert al 32 jaar verre avontuurlijke reizen.  
 • Geen lokale inzameling van gelden voor paspoortregistratie, entreegelden of permits
 • tijdbesparende binnenlandse vlucht van Cairo naar Luxor inbegrepen
 • organisatie visum Egypte en Soedan makkelijk en voordelig bij aankomst
 • alle entreegelden van de archeologische sites in Soedan inbegrepen
 • alle maaltijden, koffie/thee én een fles mineraal water per dag in Soedan inbegrepen
 • meereizende kok in Noord-Soedan die maaltijden verzorgt
 • Nederlandse reisbegeleiding gedurende hele reis
 • Lokale gidsen met veel archeologische kennis tijdens excursies in Egypte en gedurende het hele verblijf in Noord-Soedan.

   

Wat is de beste reistijd?

Waar wordt er overnacht?

Kun je een één- of driepersoonskamer boeken?

Hoe is het vervoer geregeld op deze reis?

Is er Nederlandstalige begeleiding op de reis?

Welke maaltijden zijn bij de reissom inbegrepen?

Hoeveel bagage mag ik meenemen en in wat voor een tas?

Welke reisdocumenten heb ik nodig voor deze reis?

Kan ik pinnen in Egypte en Noord- Soedan

Kan ik mobiel bellen en is er Wifi?

Kan ik onderweg de batterijen/accu van mijn digitale camera of video opladen?

Bekijk alle veelgestelde vragen

Daarom Djoser

 • Combinatie Egypte en Soedan: in het spoor van de Zwarte Farao’s
 • Alle entreegelden Soedan inbegrepen
 • Verblijf in Soedan inclusief alle maaltijden
 • Bezoek aan veel UNESCO werelderfgoederen
 • Nederlandse reisbegeleider en lokale gidsen met veel archeologische kennis
 • Vervoer per terreinwagen in Soedan
Terug naar boven
Chat met Djoser