Overzicht Japan rondreizen van Djoser

Reisverslag Winterreis Japan


Hier vind je het reisverslag inclusief foto's.


Zaterdag 19 januari
Ewout brengt ons naar Schiphol, omdat er dit weekend géén treinen rijden. Als we bij Schiphol van de snelweg af gaan, staan we gelijk in de file. Heel Schiphol staat vol met rijen auto’s die reizigers moeten afleveren. Op de eerste vlucht naar München kregen we brood met kaas, er was niets voor mij, maar het stond ook niet op de ticket dat ik glutenvrij wil. In München zien we een servicebalie, en een heel behulpzame vrouw heeft het voor de volgende vlucht (over 2-3 uur) nog aangevraagd, en ook gelijk voor de retourvluchten, het was niet doorgegeven door Djoser. Het is nog op tijd doorgekomen voor de volgende vlucht, ik had nu bij beide maaltijden heel lekker brood en “echte” boter.

Zondag 20 januari
We landen om 10 uur ’s ochtends; immigratiecontrole met vingerafdrukken en foto, de bagage duurt erg lang, en dan moet de bagage ook nog langs een paspoortcontrole. We pinnen op de luchthaven, maar ik druk op de verkeerde knop, waardoor ik ruim € 20 teveel betaal. We rijden met de bus naar het hotel in de Sunshine City wijk. Het duurt nog 2 uur voor we kunnen inchecken, Maaike geeft alvast wat tekst en uitleg over de plannen voor vanmiddag en de komende dagen. Het hotel heeft een uitgang in het winkelcentrum, we lopen er doorheen naar buiten waar we heel veel verklede en geschminkte jongelui zien. Lijkt een soort festival (Lolita complex), waarbij ze veel foto’s maken en die via Instagram verspreiden. We kopen in de supermarkt in het hotel een bakje salade voor de lunch, dan inchecken en bagage op de kamer zetten. Een half uur later loopt Maaike met de groep naar het Ikebukuro station vlakbij ons hotel. We kopen allemaal een OV-kaart en laden er geld op. Dan met de trein naar een groot park, we zien hier een groepje mensen verkleed als Elvis en in Grease die dansvoorstellingen geven. Daarna lopen we naar de Meji-jingu Shrine tempel, leuk om te zien en Maaike geeft goede uitleg. Als de zon ondergaat wordt het park om de tempel met hekken afgesloten en moet iedereen eruit. Wij lopen daarna verder zuidelijk naar de wijk Shibuya, hier is een enorm grote kruising waar het krioelt van de mensen. Van hieruit gaan we weer met de trein terug, een gedeelte van de groep gaat met Maaike sushi eten. Wij zijn moe en gaan terug naar het hotel en kopen in de supermarkt nog wat eten. Maaike maakt gelijk een groeps App aan, want soms zien we onze mede-reisgenoten de hele dag niet. Deze halve dag al 17.000 stappen gezet.

Maandag 21 januari
Op ons gemak opgestaan en de laatste boterham met kaas opgegeten. We gaan eerst met Maaike mee met de metro, met overstap, naar Asakusa. Uit het station zien we langs de rivier de Tokyo Skytree staan en een groot nieuw flatgebouw wat een reuze glas bier met schuimkraag moet voorstellen, ernaast op een gebouw een overgelopen druppel die hier de “gouden drol” genoemd wordt. We lopen naar de VVV, waar we naar de bovenste verdieping kunnen gaan voor een mooi uitzicht, naar het oosten over de Sumida rivier en die moderne gebouwen, en de Sensoji tempel met drukke souvenirstraat in het noorden. Deze lopen we helemaal door en bekijken de tempel, dan lopen we terug naar de rivier. Bij de brug stappen we op de waterbus naar de Hamarikyu Garden, mooie tuin, maar alle theehuizen zijn gesloten vanwege onderhoud. De mooie naaldbomen hier worden allemaal met de hand en schaar gesnoeid, alle naalden worden keurig opgeveegd.

Hierna lopen we naar het Shimbashi station en zoeken de metro naar Ueno. Als we de uitgang hebben gevonden gaan we bij een restaurantje even lunchen. Voor een schaaltje met een paar plakjes aardappel en gesmolten kaas erover betalen we € 6,50. Dan lopen we door het Ueno Park eerst naar de Kiyomizu Kannondo Tempel, en dan de Bentendo Tempel in de Lotusvijver. We lopen verder naar de Ueno Toshogu Garden, langs de Gojo-tenjin Shrine, een tempeltje met mooie oranje bogen. Bij de pagode nog een mooi park met de Toshogu Tempel. Verder gelopen langs het Nationaal Museum naar de Kaneji tempel en door de Jomyoin tempel naar de grote Yanaka begraafplaats. In Japan worden géén mensen meer begraven, alleen de urnen met as worden bijgezet. Doorgelopen naar het Nippori station en met de trein terug naar het hotel, we kopen bij de supermarkt nog een bakje salade, pakje rauwe ham, 2 reuzen sushi’s en een groot glas sake, voor hetzelfde bedrag als de lunch. Vandaag > 20.000 stappen.

Dinsdag 22 januari

Met 7 mensen uit de groep maken we vandaag een excursie naar Kamakura. Met de juiste trein hoeven we niet meer over te stappen. We rijden echter 1 station te ver door en moeten weer terug. Bij de VVV halen we wandelkaartjes en krijgen tips hoe we het beste kunnen lopen om de mooiste dingen te bekijken. Eerst de Tsurugaoka Hachimangu Shrine, een prachtig tempelcomplex. Dan een stuk langs de weg tot het begin van de hiking trail. Het is een pittige wandeling, ruim 1½ uur met veel klimmen en dalen. Even een korte pauze in Genjyama Park en een kleine omweg naar het standbeeld van Minamoto no Yoritomo. Na de trail nog een km langs de weg naar de Kokokuin tempel met de Grootste Boeddha, een prachtig beeld. Daarna met het boemeltreintje naar Enoshima, winkelstraatje doorgelopen, dan de straat uit naar het schiereiland. Hier zoeken we een restaurant en gaan met z’n allen een lekker hapje eten. Daarna genieten van een prachtige zonsondergang op zee en een uitzicht op Mt. Fuji in de verte. Dan is het om 5 uur donker en lopen we terug naar het station. Tegen 8 uur zijn we terug in het hotel, ruim 23.000 stappen gelopen.

Woensdag 23 januari

Met de lokale trein naar Shinyuku station, als sardientjes in een blik. Daarna met een luxe trein naar Hakone. Daar aangekomen kopen we eerst allemaal een Hakone Free Pass en gaan even langs de 7/11 om eten te kopen voor lunch, avondeten en ontbijt. Dan stappen we in de bus voor een bochtige rit door de bergen naar het Kagetsuen hotel (860 m) waar we om 12:30 uur aankomen. Na wat bijpraten en kaartjes uitdelen kunnen we de kamers in, daarna gaan we gelijk de bootcruise met piratenschip over het Ashi meer (vulkaan-kratermeer op 720 meter hoogte) maken.

We stappen uit bij Hakonemachi, de 1e haven aan de overkant, en lopen de 1½ km naar Moto-Hakone de volgende plaats, waar we foto’s maken van de tori in het water en de enorme golven omdat de wind veel sterker geworden is. Opeens zien we Mt. Fuji even heel groot door de wolken heen. Verkleumd door de koude wind wachten we op de laatste boot terug naar Togendai. Vanaf nu kunnen we onze winterkleding aantrekken. ’s Avonds nog een bad genomen in de onsen in het hotel, heet water uit bronnen in dit vulkanisch gebied. Zo’n 15.000 stappen gezet.

Donderdag 24 januari
Vrije dag in Hakone, Gerdien staat heel vroeg op om de zonsopkomst op de Fuji te fotograferen. Deze zit echter grotendeels in de wolken. We gaan ontbijten met de sushi die we nog bewaard hebben. Daarna gaan we met de kabelbaan naar Owakudani, waar we langs de kraterwand allemaal geisers zien en zwavelwinning. Het hele gebied is helaas afgesloten sinds de uitbarsting in 2015. We mogen er niet doorheen wandelen. We hebben hier een mooi uitzicht op de Mount Fuji, nu de top uit de wolken komt, tegen een mooie blauwe lucht. Wil ik net een paar zwarte eieren kopen, zijn ze een aantal dagen uit productie (er is maar één persoon die ze kookt in een vulkanische bron).

Verder met de kabelbaan naar het volgende station, waar we overstappen op het kabeltreintje naar Gora. Hier drinken we een kop koffie/thee bij een ninja en besluiten dan naar het Hakone Gora Park te gaan, de mooiste Japanse tuin in de regio. In het park is ook een theetuin, waar je voor 500 ¥ een theeceremonie kunt meemaken. Lang moeten wachten, dan schoenen uit, betalen en gaan zitten. Mooie dame in kimono zet ons typisch Japanse zoetigheid voor, wat we direct moeten opeten. Dan neemt ze een bamboe garde en klopt de matcha poeder thee op en klaar is ze. Als we de thee opgedronken hebben worden we op sokken naar de overige kamers gestuurd. Wij dachten daar ook nog thee te krijgen en stonden maar te kleumen in de lege ruimtes. De thee en sweet was heerlijk, maar de hele ceremonie duurde amper 5 minuten en viel wel tegen. Een opleiding voor master in de theeceremonie duurt jaren. We proberen in Gora nog een supermarkt te vinden, maar we raken het spoor kwijt. Bij een winkel bij het station maar een paar hele dure snacks gekocht en dan morgen voor het ontbijt maar een mueslireep. Ik koop een leuke keramiek mount Fuji die tevens sake bekertje is. In het hotel nog een flesje sake gekocht voor het slapen gaan. ’s Avonds weer lekker badderen in het hete water van de onsen. In de kamer kleed je je uit en trekt een yukata aan, voordat je naakt in het bad stapt, moet je je helemaal goed wassen. (13.000 stappen)

Vrijdag 25 januari
Bij het opstaan is het zwaar bewolkt, we hoeven pas om half elf te vertrekken dus kunnen rustig aandoen en de koffer inpakken. De sjaal gaat nu in de rugzak want we gaan de sneeuw tegemoet. We rijden met een grote bus richting Fuji, die vandaag Foetsie is. Later klaart het op en wordt het flink zonnig, vanaf de lunch zien we sneeuw liggen. In Nagano ligt ons hotel tegenover het station, en de Zenkoji Tempel is ongeveer een half uur lopen door een grote winkelstraat. We lopen er eind van de middag nog even heen en maken vast een paar foto’s in de avondschemering. Onderweg nog wat salade, bananen en een soort krabstick gekocht voor het avondeten. (9000 stappen)

Zaterdag 26 januari

Er is veel sneeuw gevallen vannacht, het meest van deze winter tot nu toe. Gerdien had iets verkeerds gegeten bij het ontbijt en moest een paar keer naar toilet, hierdoor waren wij als laatste bij de bus, ze zouden bijna zonder ons zijn weggereden. Het is een uur rijden naar Shiojiri Monkey Park. Vanaf de parkeerplaats nog 3 kwartier lopen naar de sneeuw-apen. Ze worden ’s winters bijgevoerd, dus blijven ze op deze plek. Ze vinden het niet koud genoeg en willen niet in het hete bad gaan zitten. We genieten en maken veel foto’s. een klein uurtje later moeten we alweer teruglopen, want de bus wil precies om 11:20 uur vertrekken. We hadden hier nog graag een paar uur langer gebleven. In het hotel wat eenvoudigs als lunch gegeten en dan naar de Zenkoji tempel gelopen. Onderweg het monument voor de Olympische vlam en de ringen nog even op de foto gezet. Het is nu zonnig en blauwe lucht. Aangekomen bij de tempel begint het hard te sneeuwen en houdt de rest van de middag niet meer op. na het tempelbezoek eten we een bak numo soba (boekweitnoodles soep met paddenstoeltjes). We lopen nog wat rond, gaan even bij een origamiwinkel binnen kijken en in de supermarkt halen we sushi voor vanavond. Vandaag 19.000 stappen gezet.

Zondag 27 januari

’s Ochtends sneeuwt het nog steeds. We moeten voor 2 nachten / 3 dagen spulletjes in de rugzak meenemen want de koffer wordt doorgestuurd met Takkyubin bagagetransportsysteem naar Kyoto. Wij reizen met Shinkansen, taxibusjes, gewone bus en OV, en onderweg bekijken we wat dorpjes in de bergen. Om 7 uur uitgebreid ontbijten en daarna lopen we naar het station om de Shinkansen te nemen, welke ons in een goed uur naar Kanazawa aan de westkust brengt. Tegen half elf zijn we bij het hotel waar we wat overtollige bagage kunnen laten staan, en dan gaan we de stad verkennen. Het is gelukkig droog met wat zon en veel wolken. We lopen via de Oyama Jinja Shrine naar het Kanazawa Castle Park. Hier lopen we doorheen en maken foto’s van het kasteel in de sneeuw. Daarna lopen we uitgebreid door de Kenrokuen garden, de beroemdste Japanse tuin. De eerste pruimenbloesem is er al. Nadat we de tuin helemaal door gelopen hebben, gaan we verder naar Higashi Chaya (Geisha) District.

Mooi straatje met oude huizen, maar heel druk met toeristen. Veel bladgoud hier, zelfs op het eten. We pakken de “loop” bus, cirkellijn naar Naga-machi Buke Yashiki (Samoerai) District. Hier ook een mooi straatje, maar het loopt al tegen sluitingstijd. We lopen door de winkelstraat terug naar het hotel. Iemand uit de groep had lekkende laarzen en koude voeten, zij ging nieuwe laarzen kopen. Mijn wandelschoenen bleken ook lek doordat het zwarte plastic randje gescheurd was. Ik zei dat ik het beste bij een fietsenmaker wat rubberen bandenplakkertjes kan kopen. Net als we willen oversteken zie ik dat we voor een Bike Shop staan, en ik koop wat plakkertjes. Schoenen laten drogen en ze erop geplakt. 21.000 stappen gelopen vandaag.

Maandag 28 januari

Na het ontbijt vertrekken we met 2 kleine busjes naar Shirakawa-go, een klein dorp op ruim 500 meter hoogte in de bergen, wat sinds 1995 op de Unesco Werelderfgoedlijst staat vanwege de mooie houten huizen met hele dikke apart gevormde rieten daken. Het hele dorp is een openlucht museum, Volendam op z’n Japans. We lopen eerst naar een hoger gelegen uitzichtpunt en daarna het hele dorp door. Het begint te sneeuwen en dit gaat steeds harder, op het eind duiken we een café in en drinken een hete saké. Het is soms verraderlijk glad. De patches op mijn schoenen houden niet, maar het is niet meer zo nat. Tegen 13 uur zijn we terug bij het busstation, waar we in de bus stappen naar Takayama. Dit is een mooie stad met veel winkels, mooie oude houten huizen en sake-brouwerijen. We verblijven in een ryokan, een traditioneel Japans guesthouse, deze is best groot. We steken ons helemaal in kimono inclusief teensokjes. Gaan weer lekker in de onsen en het hete bubbelbad buiten in de sneeuw. Het is inmiddels weer flink gaan sneeuwen. ’s Avonds om 7 uur met z’n allen een uitgebreid Japans diner. Allerlei aparte gerechtjes met rauwe vis en vlees, voor de vegetariërs een hele grote bak met groenten en tofu, voor mij ook. Voor mij extra veel Hida beef, heerlijk vlees uit deze regio. Dan hadden we een grote pan water om de groenten en het vlees in te koken, en een potje op een spiritusvlammetje, waarin je vis en vlees kon bakken. Tijdens het eten werden er op de kamers matrasjes neergelegd en bedden opgemaakt. Na het eten ging Maaike met een paar uit de groep kraanvogels vouwen, ik heb haar nog de vliegende kraanvogel geleerd. (9000)

Dinsdag 29 januari
Het heeft de hele nacht gesneeuwd, de stad is mooi wit en de zon schijnt op de omringende bergen. Om 8 uur met de hele groep een traditioneel Japans ontbijt. Allerlei verschillende hapjes, met vis en rijst, voor mij 2 eieren die “gebakken” moeten worden op een spiritusvlammetje. Daarna lopen we uitgebreid door alle straatjes met traditionele huizen, gaan naar de ochtendmarkt waar je typische Japanse lekkernijen kunt proeven (sojabonen thee, koekjes van kastanjes, allerlei soorten rijst en vis crackertjes, zwart sesamzaadsnoep, gedroogde persimmon). We bezoeken een sake brouwerij en krijgen het hele proces uitgelegd en mogen wat soorten proeven. Als laatste bezoeken we Takayama Jinya, een historisch museum van oude regeringsgebouwen. Dan lopen we naar het station waar de rest van de groep staat. De trein naar Nagoya is een gewone trein, die er 2½ uur over doet. Na een tijdje zien we de sneeuw helemaal verdwijnen.

In Nagoya stappen we over op de Shinkansen die over nog ongeveer dezelfde afstand slechts een ½ uur doet. De treinen rijden hier allemaal stipt op tijd, ook met een pak sneeuw. Even over zes komen we in Kyoto aan, Maaike maakt ons eerst wegwijs in het enorme station, en onderweg naar het hotel wijst ze nog wat interessante dingen aan zoals een sushi lopende band en een Mall waarin Daiso (een 100 ¥ winkel) zit. Op de kamer eten we nog wat, zetten koffie en thee, en nog een sake voor het slapen gaan. (17.000 stappen gelopen)

Woensdag 30 januari
Als we opstaan schijnt de zon volop, hier ligt geen sneeuw, wel is het kouder dan in Tokyo. Ontbijt op de kamer met een rijst-tonijn driekantje (soort reuzensushi) en een bakje yoghurt. Dan lopen we naar het station om de groep te ontmoeten, we gaan gezamenlijk met de JR-trein naar de Fushimi Inari Taisha Shrine, de tempel met de vele rode tori’s. Even een korte uitleg over de locatie en dan wandelen we onder de rode tori’s door. Het is erg druk, maar na een tijdje zie ik kans om foto’s te maken zonder mensen. Dan nog beneden bij de tempel kijken, hier hangen veel slingers met 1000 gevouwen kraanvogels. We zien alvast 2 geisha’s, althans mooie vrouwen gekleed als geisha, ze willen graag poseren. Ruim een uur later verzamelen we om naar de metro te lopen en 3 stations verder naar het noorden door de wijk Gion te lopen. Een mooie oude wijk, langs de Kenninji Tempel en door leuke smalle straatjes. De als geisha verklede vrouwen willen graag op de foto, een echte geisha rent hard weg voor de camera’s. Bij een bruggetje die in de film ‘Memoirs of a Geisha’ splits de groep. Wij lopen naar de Nanzenji Tempel bij het begin van het Filosofenpad. Even wat moeite om het begin te vinden, maar verderop wordt de Ginkakuji Tempel al aangegeven en daar lopen we heen. De toegangsweg naar de tempel is voorzien van eethuisjes en souvenirwinkeltjes. We kopen een gepofte zoete aardappel als snack en lopen door de prachtige tuin van de tempel. Op de terugweg koop ik een zak matcha latte poeder en een matcha ijsje. Dan lopen we naar het metrostation, dit is net zover als het hele filosofenpad. Uitgeteld ploffen we in de trein neer en stappen 2 stations verder alweer uit om door Pontocho-dori straat te lopen, het begint te schemeren en de eerste lampions gaan al aan. We zien hier nauwelijks geisha’s en het is veel te druk om ze te kunnen fotograferen. We lopen naar de Food Hall, een heel groot warenhuis met een paar verdiepingen met restaurants. Op de 7de verdieping verkoopt de eerste die we zien hamburger en biefstukmenu’s, we kiezen voor de biefstuk, heerlijk vlees met wat rijst, maïs, gefermenteerde groente en een bolletje huzarensalade. Het smaakte voortreffelijk. Daarna nog even weer in het straatje gekeken, nu het helemaal donker is en wat foto’s gemaakt. Drie stations verder zijn we vlakbij het hotel, maar het is toch nog veel verder dan gedacht. Uitgeput ploffen we in de hotelkamer op het bed neer. Het absolute record op de stappenteller vandaag, bijna 31.000 stappen.

Donderdag 31 januari

Gisteravond vroeg gaan slapen, dus vanochtend ook vroeg wakker, op ons gemak opgestaan. Om 8 uur liepen we naar het busstation en al gauw kwam de bus, om kwart voor negen stonden we al bij de Gouden Tempel Kinkakuji, te wachten. Geen zonnige foto’s want het motregende al de hele ochtend. Het is nog rustig en we kunnen ongestoord foto’s maken, even later staat het al vol. Iedereen wil selfies maken en dat duurt soms eindeloos. Nadat we de tuin doorgelopen zijn bezoeken we een mooie galerie Gado, met hout prints, en het museum van de Japanse kunstenaar Insho Domoto. En vervolgens de mooie rotstuin van de Ryoan-ji Tempel, de motregen is inmiddels in echte regen veranderd. De rotstuin is een veldje met kunstig aangeharkt fijn grind, en daarin een aantal grote stenen. Wel rustgevend om naar te kijken. We drinken wat in het café en besluiten dan dat we geen zin meer hebben om nog door de stad te lopen. We lopen terug naar het busstation en pakken de bus terug naar het hoofdstation. Hier gaan we helemaal naar boven op de 12de verdieping, geen uitzicht door de regen. We gaan het grote warenhuis in en snuffelen rond om later weer beneden te eindigen. Op de bovenste verdieping is een hele etage met chocolade en de meest dure exclusieve bonbons, heel veel personeel en we mogen ook wat proeven. We kopen een leuk kunstwerkje, een keramiek fotohouder-steentje. Beneden door de winkeltjes van de stations-passage nog her en der wat aparte dingetjes proeven. Dan tegenover het hotel de Avanti Mall in op zoek naar de Daiso, hier o.a. mooie origami vouwblaadjes gekocht, veel leuke dingen voor weinig geld. Buiten begint het nu heel hard te regenen, gauw oversteken en naar de kamer, wat eten en relaxen. (15.000)

Vrijdag 1 februari
We moeten vóór 8 uur de bagage in de lobby zetten, want deze gaat met een apart busje naar het hotel in Osaka, wij gaan per trein naar Osaka. Dit is slechts een halfuur in een volle trein. Daar aangekomen worden we eerst wegwijs gemaakt in het enorme station en krijgen bij de VVV een plattegrond en de tip dat er bij de Tsutenkaku toren een festival plaats vindt tussen 10 en 10:30 uur. Met geroosterde sojabonen gooien om de lente te verwelkomen en kwade geesten te verdrijven.de mensen moeten dan zoveel geroosterde sojabonen opeten als hun leeftijd in jaren. Toen we aankwamen was het al begonnen en stonden we helemaal achteraan. Door een aantal mensen op een podium werden handenvol zakjes bonen (het bleken doppinda’s te zijn) over het publiek uitgegooid. Iedereen deed heel erg zijn best om er zoveel mogelijk te vangen. Na afloop deelden ze achteraan nog een doos vol zakjes uit. Nu stonden de altijd zo beleefde Japanners toch ontzettend te dringen. Na afloop werd Gerdien door iemand van de televisieploeg geïnterviewd (wij waren de enige buitenlandse toeristen daar).

Hierna gaan we in de toren naar boven, enorm commercieel ingericht, leuk in de lift en mooie uitzichten over de stad, het is een prachtige zonnige dag vandaag. Overal zie je hier Billiken, een soort Boeddhabeeldjes die je onder de voetzolen moet aaien voor geluk. Dan lopen we weer naar het treinstation en gaan naar het kasteel van Osaka, een prachtig gebouw. We lopen er omheen en onderwijl zien we nog een prachtig bruidspaar op fotoshoot, wij mogen ook wat foto’s maken, en de trotse moeder stond naast mij. We gaan in een modern restaurant een heerlijk salade menu eten en lopen vandaar terug naar het station, stappen over op de metro om naar het Kaiyukan Aquarium te gaan, de grootste ter wereld. Geweldig mooi en enorm groot aquarium, 8 verdiepingen en we lopen van boven spiraalsgewijs naar beneden. Een prachtige collectie kwallen, maar ook eenden, otters, pinguïns, zeehonden, capibari en natuurlijk héél véél vissen. Net met zonsondergang komen we weer buiten, snel naar de waterkant in de haven gelopen en een paar foto’s gemaakt. Voor de ingang is een hele lichtshow, de kerstbomen staan er ook nog, en er staat een enorm reuzenrad dat ook mooi verlicht is. Het is nu te laat om nog naar het neon spektakel van Dotonbori te gaan, en we gaan richting hotel. We moeten voor de 2de keer vandaag de Suica OV kaart bijladen, 1000 ¥ is het minimum. We doen er bijna een uur over om bij het hoofdstation te komen. In het station moeten we wel een kwartier lopen om over te stappen op de Hankyu lijn, een andere trein die naar het noorden gaat, waar ons hotel ligt. We hadden dus nu een flink bedrag over op onze suica kaart, maar hiermee kun je ook betalen in de 7/11 supermarkten. We kopen allerlei hapjes voor morgenochtend en een glas sake voor de laatste avond. We gaan nog eten bij een Ramen restaurant, goedgevulde noodlesoep aan de bar. We hebben nooit met de hele groep gezamenlijk gegeten en Maaike stelt nog voor om morgen op het vliegveld met de hele groep ergens koffie te drinken als afscheid. Moeten we zelf maar een envelopje met fooi maken.

Zaterdag 2 februari
Zes uur opgestaan en tegen kwart voor 7 staan we beneden in het hotel. De Japanse agente voor Djoser staat ons al op te wachten, en dan met de bus naar vliegveld. Het is een uur rijden over de snelweg door de stad. Deze stad is enorm groot, de 2de grootste stad van Japan. Het is heel erg druk met inchecken omdat heel veel Chinezen naar huis reizen i.v.m. Chinees Nieuwjaar. In de bus is er toch iemand die een fooienenvelop voor Maaike heeft gemaakt, ik stop ons envelopje erbij in. Bij de gate hebben we even gelegenheid om het te overhandigen, gezamenlijk koffiedrinken is er bij in geschoten. Ik maak m’n laatste geld op aan een paar dozen daifuku, typische Japanse zoetigheden. Gerdien kocht ook 2 dozen, maar laat de tasjes bij de gate staan, echt jammer. Tot Frankfurt is het 11½ uur vliegen, lange zit. Aantal films bekeken, wat CD’s beluisterd en gelezen. Om 2 uur in Frankfurt geland en een hele strenge controle bij aankomst in Europa. Om kwart voor vijf het laatste stukje naar Amsterdam. We konden niemand vinden om ons van de trein te halen, dus een taxi moeten nemen.

Bekijk de Winterreis Japan.

Boek en reis met zekerheid

 • Kosteloos omboeken
 • 100% terugbetaling bij annulering
 • 24/7 hulp en bijstand, ook bij repatriëring
 • ANVR- en SGR garantie
 • Op de hoogte van plaatselijke corona-richtlijnen
 • Goede lokale vertegenwoordiging
 • Vervoer met eigen bus en gerenommeerde luchtvaartmaatschappijen
 • Nederlandse reisbegeleiding bij meeste reizen
 • Veel individuele vrijheid met comfort en veiligheid van groepsreis
 • Meer dan 35 jaar ervaring
 • Vergoeding niet-genoten reisdagen bij repatriëring bij wijziging reisadvies naar "rood"

Lees meer >

Klantwaardering

9,0

Een korte, maar leuke reis naar Japan met genoeg tijd voor d...
Een korte, maar leuke reis naar Japan met genoeg tijd voor de drie steden die we bezocht hebben.

Piet H. - 9,0
Terug naar boven