Kookreis Marokko

Kookreis Marokko

Ervaar de kruidige, rijke keuken

7 dagen

In Marokko draaien je zintuigen overuren. Kleurrijke soeks, kruidige geuren, gastvrije inwoners... elke dag is een belevenis op zich. De diversiteit van de steden proef je terug in de verschillende heerlijke gerechten die het land rijk is en die je onderweg zult bereiden en proeven. Shàhiya tayiba!

Van:
Aan:


Routekaart Kookreis Marokko, 7 dagen
 1. Amsterdam - Casablanca
 2. Casablanca - Rabat - Fès
 3. Fès
 4. Fès - Volubilis - Meknes - Beni Mellal - Marrakech
 5. Marrakech
 6. Marrakech - Essaouira
 7. Essaouira - Marrakech - Amsterdam

Reisbeschrijving

Dag 1 Amsterdam - Casablanca
Dag 2 Casablanca - Rabat - Fès

Hassan II Moskee Marokko CasablancaWe vliegen met Transavia rechtstreeks naar Casablanca, waar we de eerste nacht doorbrengen. Er is in deze grootste stad van Marokko genoeg te zien, dus we beginnen onze tweede dag met een rondleiding langs de hoogtepunten, zoals een bezoek aan de Hassan II Moskee. In de middag reizen we door naar de administratieve hoofdstad van Marokko, Rabat. Hier bezoeken we het Mohammed V Mausoleum, de tuinen van Chellah en de kasbah van de Oudaya’s, een fort dat sinds 2012 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. De laatste stop van vandaag echter is Fès.

Dag 3 Fès
Marokko bordje etenKoningsstad Fès wordt gezien als de culturele hoofdstad van Marokko en heeft de best bewaarde medina ter wereld: de Fès el Bali. Binnen de stadsmuren kun je dwalen door een labyrint van 9400 steegjes met winkels, moskeeën, huizen en scholen. We lopen hier op onze eerste ochtend onder leiding van een lokale gids die ons alles vertelt over de Marokkaanse specerijen en ingrediënten die we in de soek tegenkomen. In de namiddag wandelen we naar Palais M'nabhi, een oud paleis dat in het begin van de 20e eeuw is omgebouwd tot restaurant. Hier nemen we op het terras plaats voor een tongstrelend diner; Harira (Marokkaanse soep) couscous en een nagerecht worden geserveerd.

Dag 4 Fès - Volubilis - Meknes - Beni Mellal - Marrakech
Dag 5 Marrakech

Via de Romeinse ruïnes Volubilis en de heilige islamitische stad Moulay Idriss reizen we verder naar Meknes. We maken hier een stop om eeuwenoude moskeeën, madrassa's, stadspoorten en forten te bezichtigen. 

De Romeinse ruïnestad Volubilis lag vroeger in het centrum van een vruchtbaar landbouwgebied vanwaar niet alleen koren en olijven werden uitgevoerd, maar ook wilde dieren. In een aantal Romeinse villa’s bevinden zich nog prachtige mozaïeken. Moulay Idriss is de heiligste plaats van Marokko. Tot 1912 was het niet-moslims niet toegestaan om Moulay Idriss te betreden. Een houten balk over de straat laat weten waar 'christenen en lastdieren' niet verder mochten gaan. In Meknès is het prachtige mausoleum van sultan Moulay Ismael de belangrijkste bezienswaardigheid. Het binnenhof heeft in het midden een fontein en de wanden en vloeren zijn bedekt met prachtige mozaïeken.

We gaan verder naar Beni Mellal, een groene stad met watervallen en passeren onderweg het Azrou Berberdorp dat bekend staat om zijn handwerk.

Marrakech kookles leraarAan het einde van de middag arriveren we in Marrakech. De volgende dag gaan we naar een ecologische boerderij, gelegen op 18 kilometer rijden met de bus vanaf Marrakech.

Marrakech kookles roeren tajineMet de kok des huizes bereiden we meerdere Marokkaanse gerechten die we daarna uitgebreid proeven. Ook de volgende dag gaan we lekker kokkerellen bij een fabriekje in de buurt van Marrakech, waar biologische muntthee wordt gemaakt. Er wordt in veel Marokkaanse gerechten gebruik gemaakt van vele specerijen, zoals saffraan, koriander en gember. Nadat we uitleg hebben gekregen over de kruiden in de Marokkaanse keuken, beginnen we met een kookles in de buitenlucht. We maken voorgerechten, tajinegerechten en desserts. Er is bovendien tijd om in dit dorp een wandeling te maken onder leiding van een gids en zo de dorpsbewoners te leren kennen.

Dag 6 Marrakech - Essaouira
Dag 7 Essaouira - Marrakech - Amsterdam


Marokko Essaouira VismarktNa een laatste ontbijt in Marrakech, rijden we naar havenstad Essaouira, een naam die ‘kleine wal’ betekent. Van oudsher was het al een belangrijke handelshaven. De bijna permanente wind zorgt voor aangename verkoeling. Door de vesting met zijn verweerde witte huisjes, de talloze koffiehuizen en gezellige terrasjes doet dit stadje meer Portugees dan Marokkaans aan. De stad is grotendeels autovrij.

Aan zee liggen grote forten; vroeger was Essaouira door speciale belastingregels een bloeiende handelsplaats. Later kreeg deze stad ook faam als badplaats. Je kunt hier prachtige lange strandwandelingen maken en erg lekker vis eten. 

We reizen op de laatste dag terug naar Marrakech voor de terugvlucht naar Amsterdam.

Op weg met Djoser


Bij onze reizen is geen sprake van een strak gepland reisschema. De reisdagen staan natuurlijk vast, maar ter plaatse wordt het programma in overleg tussen de groep en de reisbegeleiding ingevuld. De reisbegeleiding biedt de meeste dagen wel een programma aan en een aantal excursies zijn inbegrepen, maar je bent zeker niet verplicht hieraan deel te nemen. Wie er liever zelf op uitgaat, heeft daartoe alle vrijheid. Zo leer je een land tenslotte het beste kennen. De gemiddelde groepsgrootte is 15 personen, de maximale groepsgrootte bedraagt 20 personen.

Lees de volledige beschrijving

 

Inclusief

 • Vliegreis
 • Alle vluchttoeslagen
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Vervoer per bus 
 • Hotelovernachtingen inclusief ontbijt
 • 2 kookcursussen waar je je eigen diner bereidt
 • Lokale gids op de markt in Fès
 • Diensten Djoser servicebalie Schiphol

Exclusief

Reisverzekering, overige maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies, drankjes tijdens de kookcursussen, persoonlijke uitgaven, reserveringskosten € 25,-, bij 2 of meer personen € 35,-, etc.

Wijzigingen voorbehouden.

Hotelverlenging

Vervroeging/verlenging mét accommodatie is in Casablanca, Essaouria en Marrakech bij te boeken.

Het hotel in Casablanca is centraal gelegen. De prijs is vanaf € 30,- op basis van logies en ontbijt in een tweepersoonskamer per persoon per nacht. De prijs voor een eenpersoonskamer is vanaf € 45,- per nacht.

In de vissersplaats Essaouira is het heerlijk om te verlengen. De prijs is vanaf € 45,- op basis van logies en ontbijt in een tweepersoonskamer per persoon per nacht. De prijs voor een eenpersoonskamer is vanaf € 60,- per nacht.

Het hotel in Marrakech is centraal gelegen. De prijs is vanaf € 30,- op basis van logies en ontbijt in een tweepersoonskamer per persoon per nacht. De prijs voor een eenpersoonskamer is vanaf € 45,- per nacht.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.

Groepssamenstelling en groepsgrootte

Onze groepen bestaan uit zowel samenreizende als alleengaande reizigers. Reis je alleen, dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen.

Wil je meer specifieke informatie over de samenstelling van de groep en vertrekdatum van jouw keuze dan kunnen we je telefonisch (071 - 5126400, België: 09 223 00 69) meer informatie geven over bijvoorbeeld leeftijden en het aantal mannen, vrouwen of alleengaande reizigers.

Gemiddeld bestaan de groepen uit 16 deelnemers, het maximum is 20.

De gemiddelde groepsgrootte om de reis door te laten gaan is 8.

Praktische informatie

Accommodatie

In Marokko verblijven we in comfortabele, sfeervolle hotels met een eigen karakter. Overal is een douche en toilet en in een aantal hotels is airconditioning aanwezig. Het ontbijt is inbegrepen.

Bekijk hotelreviews op Tripadvisor

Casablanca Hotel Moroccan House
Fès  Hotel Batha
Essaouira Hotel Souiri

Deze hotels geven een goed beeld van de accommodaties waar we op deze reis verblijven.

Vliegreis

Transavia

Het meest voorkomende vluchtschema staat hieronder. Kies een datum voor eventuele afwijkende vluchtschema's. Alle schema's zijn onder voorbehoud van wijzigingen. De deelnemers ontvangen ongeveer 8 weken voor vertrek een voorlopig vluchtschema.

 • Vlucht met

  Transavia

  Traject

  Amsterdam - Casablanca

  Vertrek

  10:20

  Aankomst

  13:05

 • Vlucht met

  Transavia

  Traject

  Marrakech - Amsterdam

  Vertrek

  13:50

  Aankomst

  18:25


Tijdsverschil: Tijdens onze zomertijd is het in Marokko 1 uur vroeger, tijdens onze wintertijd is er geen tijdsverschil.

CO2-compensatie

Reizen is verrijkend, maar het transport dat nodig is om nieuwe bestemmingen te ontdekken laat zijn sporen achter in de vorm van broeikasgassen, waaronder CO2. Door de CO2-uitstoot van de reis te compenseren kan ergens anders ter wereld dezelfde hoeveelheid CO2 worden voorkomen. Samen met de ANVR hebben we gekozen voor een samenwerking met de South Pole Group, de wereldmarktleider in het uitvoeren van CO2-reductie projecten. Wij steunen een project in Thailand dat bestaat uit het installeren van zonnepanelen waardoor geen kolen meer hoeven worden te verbrand om elektriciteit op te wekken. Met CO2-compensatie doen we met elkaar dus iets terug voor het klimaat én voor de lokale bevolking. Compenseer daarom je reis: dit is mogelijk voor slechts € 5,-. Vanzelfsprekend compenseren wij als Djoser ook alle reizen van onze medewerkers.

Landarrangement

Je kunt deze reis boeken zonder internationale vluchten, je boekt dan zelf je vliegtickets. De prijzen voor dit landarrangement zijn vanaf €0,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt.

Vervoer

We rijden met een comfortabele bus met eigen chauffeur. Omdat we ons eigen vervoer hebben is het altijd mogelijk om onderweg te stoppen voor een foto, een bezoek aan een markt, of uit te stappen bij een mooi stukje natuur.

Bij de reis inbegrepen

 • Vliegreis
 • Alle vluchttoeslagen
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Vervoer per bus 
 • Hotelovernachtingen inclusief ontbijt
 • 2 kookcursussen waar je je eigen diner bereidt
 • Lokale gids op de markt in Fès
 • Diensten Djoser servicebalie Schiphol

Excursies

Bij Djoser bepaal je zelf welke bezienswaardigheden je de moeite waard vindt om te bezoeken. De een struint graag over de markt op zoek naar koopjes, de ander wil op zijn gemak rondkijken bij een museum of strijkt neer op het terras, om onder het genot van een drankje, het dagelijks leven gade te slaan. In de meeste gevallen kun je zelf of met groepsgenoten, al dan niet met hulp van onze reisbegeleiding, er te voet of met lokaal vervoer erop uit trekken. Toegangsgelden zijn dan ook niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken.

Sommige bezienswaardigheden mag je niet missen, zijn slecht bereikbaar of liggen ‘en route' naar onze volgende overnachtingsplaats. Dergelijke excursies zijn bij Djoser in het programma opgenomen. Ook bij excursies die bij het programma inbegrepen zijn, geldt dat het entreegeld exclusief is.

Tijdens deze reis zijn de volgende excursies in het reisprogramma inbegrepen:

 • Bezoek Hassan II Moskee
 • Een gids die je begeleidt op de markt in Fès
 • 2 kookcursussen waar je je eigen diner bereidt en leert over de Marokkaanse keuken; dag 3 in Fès en dag 5 in Marrakech

Reisdocumenten

 • Paspoort, dat nog minimaal 3 maanden geldig is bij vertrek uit Marokko.
 • E-ticket: Meer informatie over de vlucht ontvang je ongeveer 2 weken voor vertrek.

Geldzaken

In Marokko kun je betalen met de Dirham. Kijk voor de actuele koersen op oanda.com.

Pinnen: is mogelijk in Casablanca, Rabat, Fès, Marrakech, Essaouira. 
Contant: enkele euro’s voor noodgevallen (zoals niet werkende pinautomaten) zijn altijd handig.
Creditcards: worden op veel plaatsen geaccepteerd.

Als richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen, zoals maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies en persoonlijke uitgaven geldt minimaal € 150, - per persoon per week.

Afdingen hoort bij het normale leven en gaat gepaard met veel humor. Heb je eenmaal een overeengekomen prijs, dan kunt je niet meer terug. Kom je niet tot een overeenkomst, dan gaat de koop niet door, maar ben je even goede vrienden.

Het is gebruikelijk om fooien te geven voor verleende diensten. Om te voorkomen dat je steeds fooien uit moet delen, wordt aan het begin van de reis een fooienpot ingesteld, waaruit de (gezamenlijke) tips aan de chauffeurs, gidsen, hotelpersoneel e.d. worden betaald. De richtlijn voor de fooienpot voor deze reis bedraagt € 20,-.

Maaltijden

Het ontbijt is bij de reissom inbegrepen en bestaat meestal uit (stok-)brood, boter en jam of honing. Daarnaast zijn er 2 kookcursussen inclusief waar je je eigen diner bereidt en leert over de Marokkaanse keuken. Deze vinden plaats op dag 3 in Fès en dag 5 in Marrakech. Voor de overige maaltijden ben je vrij in je keuze waar, wanneer en met wie te gaan eten.

Marrakech kookles groep uitleg leraarMarrakech kookles tajine

Het eten in Marokko is gevarieerd, goed en niet duur. Je betaalt tussen € 5,- en € 10,- voor een maaltijd. Beroemd is de Marokkaanse tajine, een stoofschotel van vlees en groente; je kunt het voor weinig geld in ieder restaurant en op ieder terras eten. Ook couscous kom je in alle variëteiten en prijsklassen tegen. Daarnaast heeft de Franse koloniale overheersing haar sporen nagelaten in het menu. Naast stokbrood bij het ontbijt wordt de 'Salade Niçoise' veel geserveerd.

Typisch Arabisch zijn de vele salades, die vaak als bijgerecht geserveerd worden. Populair zijn ook spiesjes met vlees, een soort Marokkaanse saté. We raden je aan om water uit flessen als drinkwater te gebruiken.

Gezondheid

Voor deze reis wordt aanbevolen vaccinaties tegen DTP en hepatitis A.

De hygiënische omstandigheden in het land zijn redelijk. Het is wel verstandig goed te letten op wat je eet. Tevens raden we je aan een kleine medische kit mee te nemen met o.a. aspirine en middelen tegen darmstoornissen. De reisbegeleiding is overigens ook in het bezit van een medische set, met daarin steriel medisch hulpmateriaal.

Voor vaccinaties werkt Djoser samen met Thuisvaccinatie.nl. Het is de grootste landelijke organisatie voor reisvaccinaties aan huis. De deskundige artsen komen bij je langs wanneer het jou uitkomt. Ook ‘s avonds en in het weekend of op het werk. En sturen (indien mogelijk) de rekening rechtstreeks naar de zorgverzekeraar. De tarieven zijn vergelijkbaar met andere vaccinatie instellingen. Je kunt gemakkelijk online een afspraak maken. Voor een advies per land kun je ook de website raadplegen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering lcr.nl of itg.be.

Logo ThuisVaccinatie.nl

Hotelverlenging

Vervroeging/verlenging mét accommodatie is in Casablanca, Essaouria en Marrakech bij te boeken.

Het hotel in Casablanca is centraal gelegen. De prijs is vanaf € 30,- op basis van logies en ontbijt in een tweepersoonskamer per persoon per nacht. De prijs voor een eenpersoonskamer is vanaf € 45,- per nacht.

In de vissersplaats Essaouira is het heerlijk om te verlengen. De prijs is vanaf € 45,- op basis van logies en ontbijt in een tweepersoonskamer per persoon per nacht. De prijs voor een eenpersoonskamer is vanaf € 60,- per nacht.

Het hotel in Marrakech is centraal gelegen. De prijs is vanaf € 30,- op basis van logies en ontbijt in een tweepersoonskamer per persoon per nacht. De prijs voor een eenpersoonskamer is vanaf € 45,- per nacht.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.

Klimaat en geografie

Marokko heeft een gematigd klimaat met koele winters en warme zomers. In de bergen en aan zee verschilt de temperatuur van die in het binnenland: in de bergen is het koeler en aan zee is het klimaat zachter. De zomers in Marokko zijn warm, maar ook droog, waardoor de hitte beter te verdragen is dan de vochtige warmte in Nederland en België.

Reisbegeleiding en gidsen

Een enthousiaste Nederlandse reisbegeleider begeleidt de reis. Onze reisbegeleiders zijn zeer ervaren en bevlogen reizigers en vertellen onderweg leuke weetjes over de bestemming. Zij zorgen dat de reis soepel verloopt en zijn het aanspreekpunt voor vragen en wensen. De eigen passie, in combinatie met een uitgebreide training en inwerkprocedure, vormt de basis voor hun deskundigheid en professionaliteit.

FAQ

Hoe is het vervoer in Marokko?

Tijdens de hele reis staat ons een comfortabele bus, met airconditioning en een eigen chauffeur ter beschikking. Omdat we ons eigen vervoer hebben is het altijd mogelijk om onderweg te stoppen voor een foto, een markt te bezoeken, of uit te stappen in een mooi stukje natuur.

Waar overnacht je met Djoser in Marokko?

Welk klimaat heeft Marokko?

Wanneer valt de Ramadan in 2021?

Zijn er speciale kledingvoorschriften?

Wat moet ik meenemen?

Is er Wifi aanwezig in de hotels?

Wat is het voltage in Marokko?

Hoe groot zijn de groepen?

Stel je eigen vraag

Bekijk alle veelgestelde vragen

Daarom Djoser

 • Perfecte reiscombinatie: culturele & smaakvolle culinaire ervaringen
 • 2 kookcursussen waar je je eigen diner bereidt
 • Lokale gids op de markt in Fès
 • Unieke ervaring om de Marokkaanse keuken van binnenuit te ontdekken
 • Hotelovernachtingen met ontbijt
 • Rechtstreekse vlucht met Transavia
 • Nederlandse reisbegeleiding
Terug naar boven