Bekijk de Rondreis Soedan, 14 dagen van Djoser

Rondreis Soedan 14 dagen

Avontuurlijke reis per jeep door de woestijn

Vanaf € 2.495,- Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)

Soedan is onherbergzaam en uitgestrekt. Het reizen door Soedan is dan ook een waar avontuur. Maar het land is ook erg aantrekkelijk! Een immense woestijn, kleine Nubische dorpjes, een hartverwarmend gastvrije bevolking en kunstschatten van de oud-Egyptische beschaving. De imposante resten van de voormalige hoofdsteden Meroë en Dongola zijn fascinerende herinneringen aan de glorietijd van weleer. Dit is het land van de Zwarte Farao’s, en het wacht erop om ontdekt te worden.

Daarom Djoser

 • Ruime ervaring met organisatie reizen in Soedan
 • Alle entreegelden van de archeologische sites inbegrepen
 • Drie maaltijden per dag, koffie/thee en een flesje water inbegrepen
 • Vervoer per terreinwagens met max.3 personen
 • Mooie boottocht bij Karima op de Nijl
 • Nederlandse reisbegeleiding

Route en kaart

Routekaart Rondreis Soedan, 14 dagen
 1. Amsterdam - Khartoem
 2. aankomst Khartoem
 3. Khartoem - Omdurman - Tam Tam
 4. Tam Tam - Wadi el Milk - Gala Abu Hamad
 5. Jebel Peak - Oase el Bab
 6. Oase el Bab - Dongola
 7. Dongola - Soleb - Djebal Dosha - Sadenga
 8. Sadenga - Delgo - 3e cataract - Tombos - Messaida
 9. Messaida - Kerma - Duffufa - Oud Dongola
 10. Oud Dongola - El Kuru - Karima - Jebel Barkal
 11. Karima, bezoek necropolis Nuri & boottocht
 12. Karima - Bayuda woestijn - Meroë
 13. Meroë - Naga - Mussawarat Es Suffra - Khartoem
 14. Khartoem - Amsterdam

Reisbeschrijving

Khartoem; al-Mogran, de plek waar de Witte- en Blauwe Nijl samenvloeien

Dag 1 Amsterdam - Khartoem
Dag 2 aankomst Khartoem

KhartoemDe vlucht arriveert na middernacht in de Soedanese hoofdstad Khartoem. Na een hotelovernachting verkennen we de hoofdstad. Het Nationaal Museum vormt een mooie introductie voor de verschillende archeologische bezienswaardigheden, die we de komende twee weken gaan zien. Naast veel mooie voorwerpen beschikt het museum over twee tempels die met hulp van UNESCO zijn gered van het wassende water van het Nasser meer, dat ontstond door de aanleg van de Aswan dam. We maken een boottochtje op de plek waar de Witte - en Blauwe Nijl samenkomt, de zogenaamde Confluence.

Door de Westelijke woestijn naar Tam Tam

Dag 3     Khartoem - Omdurman - Tam Tam
Dag 4-5 Tam Tam - Wadi el Milk - Gala Abu Hamad - Jebel Peak - El Bab oasis

Soedan kamelenWe volgen de Blauwe Nijl waarbij we het presidentiele paleis van voormalig dictator Bashir passeren. Het was hier dat in 1885 generaal Gordon door de troepen van de fameuze Mahdi werd onthoofd. We stoppen kort bij de eenvoudige tombe van de Mahdi en op de markt van Omdurman waar van alles te koop is. Aan de rand van de woestijn zien we veel kamelen, die hier worden verhandeld. Met onze Landcruisers rijden we in de richting van Tam Tam in de Westelijke Woestijn. We passeren simpele theehuizen waar lokale vrachtwagenchauffeurs stoppen voor een eenvoudige maaltijd of kop thee. Later verlaten we de weg om een plek te zoeken waar we onze tenten in het wild op slaan. Bij helder weer kunnen we ons vergapen aan de spectaculaire sterrenhemel.

We rijden verder naar het westen de woestijn in tot we Wadi el Milk bereiken. In dit gebied vinden we veel acacia’s en soms Bisharin nomaden die zich hier rondom enkele waterputten ophouden. Meer naar het noorden komen we in een gebied met kleine zandduinen, waar we makkelijk met onze terreinwagens kunnen komen vast te zitten. Je hulp om af en toe even te duwen wordt op prijs gesteld. De bijna onder het zand gewaaide muren van het fort Abu Hamad werden door een Duitse archeologische expeditie onlangs ontdekt. Het fort diende in de tijd van de Napateeers waarschijnlijk als een vooruit geschoven handelspost en gevangenis voor slaven afkomstig uit centraal Afrika. In de nabijheid van Jebel Peak stoppen we om enkele prehistorische rotsgravures te bekijken. Tussen de zandduinen, in een kleine oase met palmen, zetten we onze tenten op.

De tempel van Soleb is de best bewaarde tempel van Soedan

Dag 6 Oase el Bab - Dongola
Dag 7 Dongola - Soleb - Djebal Dosha - Sadenga

Na het ontbijt rijden we richting de Nijl. In Dongola nemen we onze intrek in een hotel, waar we het woestijnstof kunnen afspoelen en wat kunnen uitrusten van de afgelopen dagen. In de middag is er nog tijd om in de stad of op de markt rond te kijken.

Soedan tempel SolebWe rijden de volgende dag in noordwestelijke richting waarbij we een gebied passeren met overlappende rotsen van graniet. In de buurt de Nijl bezoeken we de tempel van Soleb. Deze tempel is ongetwijfeld de best bewaarde tempel van heel Soedan en het bekendste visitekaartje van het Nieuwe Rijk. De wanden zijn gedecoreerd met hiëroglyfen en figuren in bas-reliëf. De tempel is verfraaid met indrukkwekkende pilaren die de bouwmeester ook toepaste bij de bekende tempels van Luxor.

De tempel van Soleb, ook van Amenhotebs hand, is ongetwijfeld de best bewaarde tempel in Soedan. Deze tempel toont qua bouwstijl gelijkenis met de tempel in Luxor, niet verwonderlijk: beide zijn ontworpen door dezelfde bouwmeester. In Djebel Dosha, met zijn adembenemend uitzicht over de Nijl, stuiten we op de eeuwenoude inscripties van Ramses III. Deze zijn, net als de nabijgelegen tempel van Tutmosis III, volledig uit de rotsen gehakt. Na een picknick midden in de woestijn rijden we verder naar het noorden. In Sadenga, aan de westelijke oever van de Nijl, stuiten we op de resten van een kleine tempel die Amenhoteb III liet bouwen voor zijn vrouw Tee. We overnachten in een door een familie gerund guesthouse.

Het in de vergetelheid geraakte standbeeld van farao Tharaqa

Dag 8 Sadenga - Delgo - 3e cataract - Tombos - Messaida

Soedan TombosNa het ontbijt volgen we de Nijl verder noordwaarts. Met een simpele ferry steken we over en rijden zuidwaarts via het dorp Delgo naar het 3e cataract in de Nijl. Grote granieten blokken blokkeren hier de rivier waardoor er verschillende stroomversnellingen ontstaan. In de nabijheid bekijken we de restanten van een Ottomaans fort. Bij Tombos tonen petroglieven uit de periode van de 18e dynastie de interactie tussen het Oude Egypte en Nubië. Vlakbij ligt een steengroeve waar zwart graniet werd gewonnen. Het niet afgemaakte standbeeld van farao Tharaqa ligt er al 3000 jaar in de berm wat verloren bij.

We vervolgen ons weg naar Messaida. Hier bezoeken we een oude uit leemblokken op getrokken christelijk kerk die tegen een imposante rots is aangebouwd. Op de rots zijn nog gravures te zien van een jager en twee dierfiguren. Als de nacht valt kunnen we op onze kampeerplek genieten van de indrukwekkende sterrenhemel.

Kerma, eerste hoofdstad van koninkrijk Koesj

Dag 9 Messaida - Kerma - Duffufa - Oud Dongola

Onze meereizende kok wekt ons ’s morgens met koffie en thee en een gebakken eitje. Na het ontbijt rijden we met onze terreinwagens naar Kerma, een van de grootste archeologische sites uit het antieke Nubië. Het was de Amerikaan Reisner die hier vanaf begin vorige eeuw 25 jaar lang de restanten van de eerste hoofdstad van het Koesjitische Rijk nauwkeurig in kaart bracht. Ongeveer 3000 voor Christus ontstond hier, rondom een enorme lemen constructie, de Deffufa genaamd, een stad met meer dan 10.000 inwoners. In 2003 ontdekte de Zwitserse archeoloog Charles Bonnet zeven prachtige standbeelden van farao’s uit de 25e dynastie. Deze zijn te bewonderen in een klein museum.

Soedan DongolaWe volgen de Nijl verder naar het zuiden. We passeren hier enkele typische Nubische dorpen, waar we door de bewoners vriendelijk worden aangeroepen. De deuren van veel huizen zijn hier kleurrijk beschilderd met patronen en bloemen. Het antieke Dongola was in de 6e eeuw de hoofdstad van het Christelijke Nubische koninkrijk Makoeria. Het oude Dongola bestond in het begin uit niet meer dan een fort. Maar na de val van het Aksumitische koninkrijk in Ethiopië floreerde Dongola, en zijn hier vele woningen, paleizen en kerken gebouwd. De meeste kerken zijn in de 14e-eeuw door de komst van de Arabieren verwoest, maar de restanten geven een goed beeld van hun oude glorie. Aan de rand van de woestijn bezoeken we de islamitische begraafplaats met typische eivormige koepelgraven. We kamperen in de woestijn.

Genieten van de zonsondergang op Jebel Barkal

Dag 10 Oud Dongola - El Kuru - Karima - Jebel Barkal
Dag 11 Karima,  bezoek necropolis Nuri & boottocht

We reizen door de vlakke Westelijke Woestijn waar we kunnen genieten van spectaculaire uitzichten. El-Kurru, en het aan de oostelijke oever gelegen Nuri, waren de koninklijke necropoli van de Nubische hoofdstad Napata. Kurru heeft enkele kleine piramides en twee fraai gedecoreerde graftombes waarin je kunt afdalen. Niet ver hier vandaan vinden we de resten van versteende bomen. Het is moeilijk te bevatten dat in deze droge omgeving eens een weelderige vegetatie voorkwam. In de namiddag bereiken we Karima gelegen nabij de opmerkelijke tafelberg Jebel Barkal. Aan de voet van deze geïsoleerde berg verrees zo’n 3000 jaar geleden de oud Nubische hoofdstad Napata. Dat de berg werd beschouwd als heilige plek getuigen de verschillende tempels die hier werden opgericht. De resten van de tempel van Amon zijn indrukwekkend. Vanaf de berg liep waarschijnlijk een door rammen geflankeerde promenade naar de Nijl. Vanaf de top van Jebel Barkal hebben we bij zonsondergang een mooi uitzicht op de omgeving. We overnachten in een hotel in Karima.

Soedan boottochtVanuit Karima maken we vandaag een excursie naar de indrukwekkende koninklijke necropolis van Nuri. Hier stuitten we op de resten van een twintigtal piramides die toebehoren aan koningen en koninginnen. In totaal zijn hier de overblijfselen van 80 koninklijke graven in kaart gebracht. Prominent bovenop een plateau ligt de piramide van de bekende farao Tharaqa. In middag maken we met een motorboot een mooie tocht op de Nijl. We meren voor de lunch af op een eiland.

Indrukwekkende necropolis van Meroë

Dag 12 Karima - Bayuda woestijn - Meroë

We rijden de Bayudawoestijn in richting Atbara. Dit gebied wordt begrensd door een grote bocht in de Nijl tussen het 4e en 6e cataract. De woestijn wordt hier gedomineerd door typische zwarte basalt heuvels. Zandvlaktes worden doorsneden door wadi’s waar we soms Bisharin nomaden met hun kuddes tegen komen. We stoppen bij de restanten van het Gazali klooster. Bij Ad-Damer kruisen we opnieuw de Nijl en houden een lunchstop. Door een gebied dat vol staat met stekelige acacia’s rijden we naar Meroe.  Na de Perzische invasie van Egypte werden de Nubische heersers gedwongen hun bakens verder naar het zuiden te verzetten. Hier verrees enkele eeuwen voor Christus de nieuwe hoofdstad Meroë.

Soedan MeroeDat de rijkdom en macht van de Nubiërs nog niet voorbij was toont de ontwikkeling van hun eigen schrift. Ook bleven de Nubiërs prachtige piramides  bouwen, waarvan sommige met veel detail zijn gedecoreerd, vaak met voorstellingen uit het leven van de overledenen of de goden. Een Pools team is hier al enkele jaren bezig met opgravingen. Onderzoek wijst op een flinke ommuurde stad met omringende buitenwijken. Zowel de necropolis als de koninklijke stad maken onderdeel uit van de werelderfgoedlijst van Unesco. Bij de necropolis van Meroë, in de woestijn, vinden we tientallen van deze piramides. We zijn hier tegen zonsondergang wat mooie beelden oplevert. In een achterliggende duinpan slaan we voor de laatste keer onze tenten op.

Chaotische Derwisjen nabij Omdurman

Dag 13 Meroë - Naga - Mussawarat Es Suffra - Khartoem
Dag 14 Khartoem - Amsterdam

Djoser SoedanNa een korte stop in Shendi, rijden we dwars door de woestijn naar Naga. De imposante overblijfselen van deze afgelegen stad, uit de periode van het Koesjitische koninkrijk van Meroë, weerspiegelen het belang van deze plaats als een kruispunt van de handelsroutes tussen Afrika en het Middellandse Zeegebied. De zogenaamde Romeinse kiosk is een ratjetoe aan bouwstijlen: hier komen Egyptische, Griekse en Nubische elementen allemaal samen. In het afgelegen complex Musawwarat es-Sufra bevinden zich verschillende heiligdommen. De vele afbeeldingen van olifanten op de tempel tonen de aanwezigheid van deze enorme dieren in vroegere tijden.

In de namiddag bereiken we Omdurman. De tombe van soefileider Hamed al-Nil, trekt elke vrijdag een wat ongeregelde groep derwisjen: aanhangers van het soefisme, die in trans en opgezweept door monotone drums en gezang dansend, springend en schreeuwend voortbewegen. Wanneer de zon bijna onder is nemen we ons intrek in een hotel, waar we al het woestijnstof van ons af spoelen. We nemen afscheid van onze chauffeurs, want hier eindigt ons Nubische avontuur.

Vertrekdata 2023

Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)

Start - einde Beschikbaarheid Prijs
Start - einde
08 okt - 21 okt
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 2.595,-

Start - einde
05 nov - 18 nov
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.595,-

Vertrekdata 2024

Bijkomende kosten € 26,25 p.p. (o.b.v. 2 personen)

Start - einde Beschikbaarheid Prijs
Start - einde
04 feb - 17 feb
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende

Deelnemers

Er is op dit moment geen groepsinformatie beschikbaar voor deze vertrekdatum.

Prijs

€ 2.495,-

Start - einde
03 mrt - 16 mrt
V
Vertrek informatie i

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren.

Beschikbaarheid
voldoende
Prijs

€ 2.595,-

Inclusief

 • Vliegreis
 • Alle vluchttoeslagen
 • Hotel - en kampeerovernachtingen
 • Vervoer per terreinwagens
 • Drie maaltijden per dag, koffie/thee en een flesje water
 • Excursies volgens programma
 • Alle entreegelden van de archeologsiche sites in Soedan
 • Boottocht bij Karima op de Nijl
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Lokale Engelssprekende gids
 • Meereizende kok
 • Gebruik kampeermateriaal

Exclusief

Overige maaltijden, visum, overige entreegelden, facultatieve excursies, fooien, persoonlijke uitgaven, verzekeringen, etc.
Reserveringskosten € 25,-, bij 2 of meer personen € 40,-. Bijdrage SGR € 5,- per persoon en calamiteitenfonds € 2,50 per boeking.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je een eenpersoonskamer en een eigen tent reserveren tegen een geringe toeslag. Het aantal eenpersoonskamers in Soedan is beperkt. Voor deze reis bedraagt de toeslag vanaf € 195,-.

Vluchttoeslagen (inbegrepen)

Luchtvaartmaatschappijen berekenen naast luchthavenbelastingen, ook brandstof- en veiligheidstoeslagen. Bij Djoser zijn al deze toeslagen in de reissom inbegrepen.

Hotelverlenging

Het is mogelijk om langer in Khartoem te blijven en daarbij accommodatie bij te boeken. Je verblijft dan, na afloop van het programma, in een centraal gelegen middenklasse hotel. De prijs hiervoor is v.a. € 60,- per persoon per nacht op basis van logies/ontbijt in een tweepersoonskamer. De prijs voor een eenpersoonskamer bedraagt v.a. € 95,- per nacht.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer naar de luchthaven in Khartoem.

Landarrangement

Je kunt deze reis boeken zonder internationale vluchten, je boekt dan zelf je vliegtickets. De prijzen voor dit landarrangement zijn vanaf €1.995,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt.

Groepssamenstelling en groepsgrootte

Onze groepen bestaan uit samen- en alleenreizenden. Reis je alleen dan vind je zeker snel aansluiting in onze kleine groepen. De deelnemers zijn Nederlands en Belgisch. Het kan bij deze reis ook voorkomen dat zich enkele belangstellenden uit Duitsland, Oostenrijk of Zwitserland hebben aangemeld.

Wil je meer specifieke informatie over de samenstelling van de groep en vertrekdatum van jouw keuze dan kunnen we je telefonisch (071 - 5126400, België: 09 223 00 69) meer informatie geven over bijvoorbeeld leeftijden en het aantal mannen, vrouwen of alleengaande reizigers.

Bij een aantal vertrekdata zie je ‘vertrekgarantie’ vermeld staan. Voor meer informatie over doorgang van de reis en gegarandeerd vertrek, klik hier.

Gemiddeld bestaan de groepen uit 12 deelnemers, het maximum is 17.

De gemiddelde groepsgrootte om de reis door te laten gaan is 10.

Nog bedenktijd nodig? Dan kun je tot een paar maanden voor vertrek een optie op een reis nemen. Zo’n voorlopige reservering is gratis en is 5 dagen geldig. De optie wordt automatisch omgezet in een definitieve of aanvraagboeking, tenzij je deze tijdig zelf bevestigt of annuleert. Het is helaas niet mogelijk om een optie te nemen op een reis waar nog maar een aantal plaatsen beschikbaar zijn.

V

Vertrek informatie

Djoser heeft alle reizen van tevoren ingepland met het doel en verwachting deze ook uit te kunnen voeren. Dit op basis van eerdere ervaringen en boekingen in dit reisseizoen.

Om een groepsreis te garanderen en uit te kunnen voeren is een minimum aantal deelnemers nodig. Dit aantal staat bij betreffende reis vermeld onder het kopje 'Groepssamenstelling en groepsgrootte'. In het uitzonderlijke geval dat het minimum aantal deelnemers niet wordt bereikt en de reis niet door kan gaan, hoor je dit ruim van te voren, doch uiterlijk 21 dagen voor vertrek. Djoser zal altijd haar uiterste best doen om een gewenste alternatieve reis en/of vertrekdatum aan te bieden. Volledige restitutie van de reissom, inclusief eventuele via Djoser afgesloten verzekeringen die op de factuur staan (met uitzondering van eventuele kosten van zelf geregelde visa, vaccinaties en andere persoonlijke uitgaven) is natuurlijk ook mogelijk. In het geval dat een reis niet kan doorgaan als gevolg van een overmachtsituatie kunnen er andere voorwaarden gelden waarbij geen volledige restitutie mogelijk is.

Reviews Soedan, 14 dagen

Gemiddelde beoordeling: 8,4

 • Prachtige rondreis door een gebied waar je (nog) niet struikelt over de toeristen. Lokale crew is zeer behulpzaam en reisbegeleider Sjoerd is geweldig! Zeer bekwaam, zorgzaam en bovendien heel gezellig. Dank je wel Sjoerd, je bent een topper!

  9,0

 • Prachtige, avontuurlijke reis door een land dat nog amper ontdekt is. Mooie combi van natuur en cultuur en veel mogelijkheden om met de bevolking in contact te komen. Reisbegeleider Sjoerd is een topper. Door hem en de fantastische Sudanese crew was dit een onvergetelijke reis.

  9,0

 • Wij hebben enorm genoten van deze avontuurlijke reis door Noord Soedan! Met 4 grote fourtwheels, keukenwagen en 10 deelnemers reden we door zeer afwisselende woestijnen en bezochten we vele prachtige sites. Dit alles onder begeleiding van onze uitstekende reisbegeleider Sjoerd. Anjo en Hanny

  9,0

 • Deze pioniersreis heeft nog enkele punten ter verbetering. Klemtoon ligt vooral op natuur en cultuur en veel minder etnisch. Prima reisleider Sjoerd heeft deze reis een extra dimensie gegeven. Reis moet 1 dag langer en kamelenmarkt mag niet wegvallen!! In combi met Egypte, eerst Soedan bereizen

  6,0

Praktische informatie

Accommodatie

In Soedan staat het toerisme nog in de kinderschoenen. Hier is het aanbod van hotels zeer beperkt. Op sommige plekken zijn zelfs nog geen hotels! De meeste hotels en guesthouses waar we overnachten, zoals die op Sai eiland, bij Soleb, Dongola en Karima, zijn eenvoudig en kleinschalig en worden door families gerund. Gastvrijheid en persoonlijke aandacht overstijgen hier de zeer beperkte faciliteiten. Tijdens ons verblijf in deze accommodaties zijn alle maaltijden inbegrepen. De kamerinrichting is simpel en rudimentair. Op de meeste plekken deel je de simpele badkamer (op de gang of op het erf) met je reisgenoten. Soms is er een ventilator, maar houd rekening met stroom- en waterstoringen.

Bij Tam-Tam, Gala Abu Hamad, de oase El Bab, Messaida, antiek Dongola en Meroe kamperen we wild in tweepersoons nylon koepeltenten, die je zelf dient op te zetten. Dit zijn in totaal zes overnachtingen. Voor de kampeeruitrusting (tenten, matrassen, stoeltjes, kookgerei etc.) wordt gezorgd. Je moet alleen zelf een warme slaapzak mee nemen. De locaties waar je tent op slaat zijn spectaculair! Houdt er rekening mee dat hier geen faciliteiten zijn. Een meereizende kok zorgt tijdens deze overnachtingen voor smakelijke maaltijden.

Eenpersoonskamer

Alleenreizenden worden ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je een eenpersoonskamer en een eigen tent reserveren tegen een geringe toeslag. Het aantal eenpersoonskamers in Soedan is beperkt. Voor deze reis bedraagt de toeslag vanaf € 195,-.

 • Guesthouses in Soedan zijn kleinschalig en worden door families gerund.

 • Een meereizende kok bereid drie keer per dag een heerlijke maaltijd.

 • Op verschillende plekken overnachten we in tenten midden in de woestijn.

Vliegreis

Turkish airlines

Het meest voorkomende vluchtschema staat hieronder. Je kan ook het schema per vertrekdatum bekijken. Vliegtijden en -maatschappijen zijn onder voorbehoud van wijzigingen.

 • Vlucht met

  Turkish Airlines

  Traject

  Amsterdam - Istanbul

  Vertrek

  12:10 - 17:30

 • Vlucht met

  Turkish Airlines

  Traject

  Istanbul - Khartoum

  Vertrek

  20:45 - 00:05*

 • Vlucht met

  Turkish Airlines

  Traject

  Khartoum - Istanbul

  Vertrek

  01:05 - 06:20

 • Vlucht met

  Turkish Airlines

  Traject

  Istanbul - Amsterdam

  Vertrek

  08:45 - 10:35

* aankomst volgende dag


Tijdverschil: In Soedan is het in de winter 2 uur later.

Turkish Airlines is dé nationale luchtvaarmaatschappij van Turkije, met de thuisbasis in Istanbul. Vanuit de gloednieuwe en hypermoderne luchthaven wordt er wereldwijd gevlogen. De luchtvaarmaatschappij maakt deel uit van de Star Alliance, waar ook Lufthansa bij is aangesloten. De vloot is zeer jong en modern. Turkish onderscheidt zich door de unieke gastronomische ervaring aan boord. Met het inflight entertainmentsysteem kom je niets te kort. Er is een ruim aanbod met onder andere spelletjes, muziek en films voor alle leeftijden. Kortom bij Turkish Airlines begint je reis goed en ontbreekt het je aan niets.

Landarrangement

Je kunt deze reis boeken zonder internationale vluchten, je boekt dan zelf je vliegtickets. De prijzen voor dit landarrangement zijn vanaf €1.995,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt.

Vervoer

In Soedan reizen we met terreinwagens, type Toyota Landcruiser. Naast de chauffeur deel je met maximaal drie personen een auto. In Soedan zijn langs de Nijl inmiddels geasfalteerde wegen aangelegd. Veel archeologische sites liggen echter niet bij de Nijl, zodat we regelmatig off road gaan om deze plekken te bereiken. Houd daarom rekening met stoffige en hobbelige wegen. Voor de transfers van en naar de luchthaven maken we gebruik van minibusjes.

 • Vliegtuig Turkish Airlines
 • Jeeps Soedan
 • We reizen met Toyota Landcruisers, waarin naast de chauffeur maximaal 3 deelnemers plaatsnemen

 • Jeep Soedan vervoer
 • Op een aantal plekken kamperen we in het wild midden in de woestijn, een bijzondere ervaring!

 • Jeeps Soedan

Bij de reis inbegrepen

 • Vliegreis
 • Alle vluchttoeslagen
 • Hotel - en kampeerovernachtingen
 • Vervoer per terreinwagens
 • Drie maaltijden per dag, koffie/thee en een flesje water
 • Excursies volgens programma
 • Alle entreegelden van de archeologsiche sites in Soedan
 • Boottocht bij Karima op de Nijl
 • Nederlandse reisbegeleiding
 • Lokale Engelssprekende gids
 • Meereizende kok
 • Gebruik kampeermateriaal

Excursies

Soedan djoser meroeBij Djoser bepaal je zelf welke bezienswaardigheden je de moeite waard vindt om te bezoeken. Sommige bezienswaardigheden mag je echter niet missen, zijn slecht bereikbaar of liggen 'en route' naar onze volgende overnachtingsplaats. Dergelijke excursies zijn bij Djoser in het programma opgenomen. Voor alle excursies die bij het programma inbegrepen zijn, geldt dat het entreegeld inbegrepen is in de reissom.

Tijdens deze reis door Soedan zijn de volgende excursies in het reisprogramma inbegrepen:

 • Een bezoek aan de archeologische sites op het eiland Sai. Inclusief entreegeld
 • Sadenga en Soleb: bezoek tempel van Tee en tempel van Amenhoteb III. Inclusief entreegeld
 • Bezoek rots inscripties Jebel Dosha, de tempel van Echnaton bij Sesibi. Inclusief entreegeld
 • Bezoek aan Jebel Barkha en omliggende archeologische UNESCO sites van Napata. Inclusief entreegeld
 • Korte wandeling bij Jebel Dosha met uitzicht over het 3e cataract
 • Bezoek aan de petroglieven en steengroeve in de nabijheid van Tombos
 • Bezoek aan de tombes van El Kurru. Inclusief entreegeld
 • Dagexcursie vanuit Karima naar de necropolis van Nuri. Inclusief entreegeld
 • Boottocht op de Nijl bij Karima
 • Een excursie naar de op de Werelderfgoedlijst van Unesco geplaatste opgravingen van Meroë en de bijbehorende necropolis met de piramides van Meroë. Inclusief entreegeld
 • Bezoek aan de archeologische vindplaatsen van Naga en Mussawarat es Sufra. Inclusief entreegeld
 • Bezoek aan Omdurman met zijn dansende derwisjen

Reisdocumenten

• E-ticket. Meer informatie over de vlucht ontvang je ongeveer 2 weken voor vertrek
• Paspoort, dat nog minimaal zes maanden geldig is na vertrek uit Khartoem
• Visum voor Soedan. De kosten bedragen USD.130,-. Het visum wordt ter plekke geregeld.
• Zes weken voor vertrek dienen wij te beschikken over een onbeschreven scan van je paspoort.
• Voor het visum dienen twee identieke pasfoto's te worden meegenomen.

Geldzaken

In Soedan wordt er betaald met de Soedanese pond. Kijk voor de actuele koers van deze valuta op oanda.com.

Pinnen: in Soedan kun je niet pinnen.
Contant: Euro of Amerikaanse dollars (in onbeschadigde/onbevlekte coupures van na 2013).
Creditcards:worden in Soedan nergens geaccepteerd.

Het bedrag voor lokale uitgaven als overige entreegelden, optionele excursies, souvenirs is niet bij de reissom inbegrepen. Wij adviseren rekening te houden met minimaal € 150,- per persoon voor de hele reis. Tijdens de reis zijn alle maaltijden en de meeste entreegelden al in de reissom inbegrepen. Veel geld geef je dan ook ter plekke niet uit.

In Soedan is het gebruikelijk om voor verleende diensten fooien te geven. Om te voorkomen dat je steeds kleingeld aan fooien moet uitdelen, wordt aan het begin van de reis een fooienpot samengesteld, van waaruit gezamenlijke fooien voor het hotelpersoneel, de lokale gids, plaatselijke gidsen, alle chauffeurs, de meereizende kok e.a. worden betaald. Deze pot wordt door een deelnemer of de reisbegeleider beheerd. De richtlijn voor de fooienpot voor deze reis bedraagt € 60,-.

Maaltijden

Tijdens het verblijf in Soedan zijn drie maaltijden per dag, koffie, thee en een fles mineraalwater in de reissom inbegrepen. Tijdens de overnachtingen buiten Khartoem verzorgt een meereizende kok de maaltijden.

In Soedan wordt in theehuizen overal thee en koffie aangeboden. Frisdranken als Fanta en cola zijn beperkt te koop. In Soedan is geen alcohol verkrijgbaar. Het leidingwater is niet geschikt om te drinken. In Soedan ontvang je van ons daarom iedere dag een fles mineraal water.

Gezondheid

Voor deze reis worden vaccinaties aangeraden tegen DTP, Gele Koorts en hepatitis A.

Het is verstandig goed te letten op wat je eet. We raden je ook aan een kleine medische kit mee te nemen met o.a. aspirine en middelen tegen darmstoornissen. Een zoutoplossing (als ORS) tegen uitdroging komt zeker van pas. De reisbegeleiding is ook in het bezit van een medische set, met daarin steriel medisch hulpmateriaal.

Een reis door Soedan heeft een avontuurlijk karakter. In dit land staat het toerisme nog in de kinderschoenen en dien je rekening te houden met onvoorziene omstandigheden. Water en stroomstoringen, diesel schaarste en slechte stoffige wegen horen bij het dagelijks leven. Het kamperen in de woestijn heeft een avontuurlijk karakter. Er zijn hier geen faciliteiten om je te wassen of wc's. We verwachten daarom van onze deelnemers een zeer flexibele positieve instelling. Voor het bezoeken van de verschillende archeologische sites in afgelegen woestijngebieden en enkele wandelingen is bovendien een goede gezondheid en redelijke conditie essentieel.

Voor vaccinaties werkt Djoser samen met Thuisvaccinatie.nl. Het is de grootste landelijke organisatie voor reisvaccinaties aan huis. De deskundige artsen komen bij je langs wanneer het jou uitkomt. Ook ‘s avonds en in het weekend of op het werk. En sturen (indien mogelijk) de rekening rechtstreeks naar de zorgverzekeraar. De tarieven zijn vergelijkbaar met andere vaccinatie instellingen. Je kunt gemakkelijk online een afspraak maken. Voor een advies per land kun je ook de website raadplegen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering lcr.nl of itg.be.

Logo ThuisVaccinatie.nl

Hotelverlenging

Het is mogelijk om langer in Khartoem te blijven en daarbij accommodatie bij te boeken. Je verblijft dan, na afloop van het programma, in een centraal gelegen middenklasse hotel. De prijs hiervoor is v.a. € 60,- per persoon per nacht op basis van logies/ontbijt in een tweepersoonskamer. De prijs voor een eenpersoonskamer bedraagt v.a. € 95,- per nacht.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer naar de luchthaven in Khartoem.

Klimaat en geografie

Soedan bestaat grotendeels uit woestijngebieden. Dit betekent dat de zomers warm en droog zijn en de wintermaanden erg mild. De kans op neerslag is nihil. In de wintermaanden kan het ’s avonds, zeker in de woestijngebieden, behoorlijk afkoelen. We voeren deze reis uitsluitend uit in de aangenamere wintermaanden.

Noord-Soedan maakte kort geleden nog deel uit van het grootste land in Afrika: Soedan. Net als Egypte is de intrigerende geschiedenis van Soedan nauw verbonden met de Nijl. De regio Nubië, dat zicht uitstrekt over Zuid-Egypte en Soedan, was de oorsprong van verschillende machtige koninkrijken, waarvan enkele tot de oudste beschavingen ter wereld behoren. De relatie tussen Egypte en Soedan bestaat daarom al eeuwenlang. Uitwisseling van cultuur en gewoonten, waarbij handel via de Nijl een belangrijke rol speelde, is niet alleen complex, maar vooral ook erg boeiend.

Reisbegeleiding en gidsen

Een enthousiaste Nederlandse reisbegeleider begeleidt de reis. Onze reisbegeleiders zijn zeer ervaren en bevlogen reizigers en vertellen onderweg leuke weetjes over de bestemming. Zij zorgen ervoor dat de reis soepel verloopt en zijn het aanspreekpunt voor al je vragen en wensen. Hun eigen passie, in combinatie met een uitgebreide training en inwerkprocedure, vormt de basis voor hun deskundigheid en professionaliteit.

Onze reisbegeleider wordt in Soedan geassisteerd door een Engelssprekende gids. Deze gids zal uitgebreid uitleg geven op de archeologische sites, maar weet ook veel over de lokale gebruiken, religieuze- en culturele achtergronden van het land.

Veelgestelde vragen

Waarom met Djoser naar Noord-Soedan?

 • Djoser organiseert al ruim 35 jaar verre, avontuurlijke reizen.  
 • Geen lokale inzameling van gelden voor paspoortregistratie, entreegelden of fotopermits
 • Organisatie visum Soedan makkelijk en voordelig bij aankomst op de luchthaven
 • Alle entreegelden van de archeologische sites in Soedan inbegrepen
 • Alle maaltijden, koffie/thee én een fles mineraal water per dag inbegrepen in de reissom
 • Meereizende kok in Soedan die maaltijden verzorgt
 • Nederlandse reisbegeleiding gedurende hele reis
 • Lokale gids met veel archeologische kennis.

Wat is de beste reisperiode?

Noord-Soedan beschikt over een typisch woestijnklimaat. Dit betekent dat het kwik hier in de zomermaanden makkelijk boven de 40 graden kan stijgen. De beste tijd om daarom deze reis te maken is van oktober tot april. In deze koele wintermaanden zijn de dag temperaturen aangenaam, zo rond de 20/25 graden. ’s Avonds kan het in de woestijn flink afkoelen. 

Stel je vraag

Staat jouw vraag hier niet tussen? Stel deze dan via info@djoser.nl.

Foto's en video

Reisblog Soedan

Bekijk alle reisblogs over Soedan