Van Bangkok naar Beijing

Bezienswaardigheden Laos

Prachtig versierde tempels bezoeken, de sfeer van het Boeddhisme proeven en een nog pure Aziatische cultuur ervaren? Laos bied je het allemaal. Laos is iets minder populair onder de meeste toeristen, hoewel het wel steeds meer begint te komen. Maar het is een ontzettend mooi land en rijk aan cultuur en geschiedenis. Steden als Luang  Prabang en Vientiane nemen je mee terug in de tijd. Bij een bezoek aan Laos mag je deze echt niet missen

>Rondreizen Laos

Luang Prabang
Luang Prabang Laos (internet)Door de hele stad zal je tempels zien, dat is dan ook gelijk de reden waarom het oude stadje Luang Prabang een UNESCO werelderfgoed is. Te voet of met de fiets zijn de verschillende tempels zeer gemakkelijk te bereiken. De Wat Xieng Thong, Wat Wisunalat en Phu si zijn de belangrijkste. Bij een bezoek aan Laos mag je een bezoek aan het stadje dan ook zeker niet overslaan. Wanneer je door de straten slentert kun je hier en daar nog wat proeven van het koloniale verleden van Frankrijk. De avondmarkt in Luang Prabang is zeer de moeite waard om te bezoeken. De verlichte kraampjes zorgen voor een gezellig sfeer. De Mekong rivier stroomt langs het stadje, je kunt zo het stadje vanaf het water bewonderen.

Monniken

Laos monniken Djosers ’Ochtends kleuren de straten in Laos oranje tijdens het dagelijkse ochtendritueel van de monniken, de processie. De lokale bevolking schenkt de monniken fruit en rijst. Monniken worden met groot respect behandelt in Laos. Het is dan ook niet de bedoeling dat je als vrouw een monnik aanraakt of zomaar naast hem gaat zitten. Er moet tussen de monnik en vrouw minstens een andere man zitten. Het is ook niet de bedoeling om hoger te staan dan de monnik. Letterlijk. Mocht jij dus langer zijn dan de monnik word je geacht te gaan zitten. Je mag een monnik geen geld aanbieden. Voedsel of drinken wel.

Religie
Religie Laos monniken DjoserHet overgrote deel van de Laotiaanse bevolking is boeddhistisch. Er wordt vaak gedacht dat Boeddhisme het enige geloof is in Laos. Best logisch ook want de buitenwereld wordt overspoelt met beelden van Boeddha’s, monniken en tempels. Maar naast de boeddhistische godsdienst is er ook het Animisme. Het Animisme heeft enkele overeenkomsten met het Boeddhisme maar kent ook grote verschillen. Bij het Animisme staat de ziel van het menselijk lichaam centraal. Ze geloven dat er in je lichaam geesten zitten en dat in natuurverschijnselen de geesten van hun voorouders spreken. Religie is heel belangrijk in Laos, disrespectvol praten over geloof in het bijzijn van de lokale bevolking is dan ook uit den boze.

Vientiane
Laos tempel In het noordwesten ligt, aan de Mekong rivier, de hoofdstad van Laos: Vientiane. Vientiane is de grootste stad van het land en mag dan wel de hoofdstad zijn, toch heerst er een rustige en ontspannen sfeer. De stad is rijk aan geschiedenis. Verscheidende heersers en burgeroorlogen tekenen de stad. Doordat de stad rond 1830 onder de Franse heerschappij kwam zijn er nog veel Franse invloeden terug te vinden. Vooral Franse architectuur zie je veel in de stad. Er lopen brede boulevards door de stad en er is een compleet Franse wijk.
Als je in de stad bent is er genoeg te zien en te doen, maar je moet zeker een bezoekje brengen aan de Pha That Luang en de Wat Si Saket. De Pha That Luang is een Boeddhistische stoepa. Een stoepa is een heilig gebouw en heeft van oorsprong een ronde bouw. De Wat Si Saket is een tempel gelegen midden in het centrum. Er staan hier zo’n 300 eeuwenoude Boeddha beelden. Een adembenemende ervaring als je er door heen loopt.

>Rondreizen Laos

 

Terug naar boven