Van Kaapstad naar Nairobi

Van Kaapstad naar Nairobi45 dagen kampeerreis

Een fantastische rondreis door Zuid-Afrika, Namibië, Botswana, Zimbabwe, Zambia, Malawi, Tanzania en Kenia. Maak kennis met de fascinerende natuur en hartelijke bevolking van deze landen. Reis van de Tafelberg in Zuid-Afrika via Namibië met de grootse Fish River Canyon, de zandduinen bij Sossusvlei en Etosha, naar Botswana met de unieke Okavangodelta en Chobe Nationaal Park. Vergaap je aan de machtige Victoria watervallen op de grens van Zambia en Zimbabwe. Maak de heupen los in swingende bars in Lilongwe. Verder langs het prachtige Malawimeer richting de uitgestrekte savannes van het Serengeti Nationaal Park en de Ngorongorokrater in Tanzania. Ontspan op de stranden van Zanzibar of ontdek de prachtige koraalriffen onder water.

Van:
Aan:


Routekaart Van Kaapstad naar Nairobi, 45 dagen kampeerreis
 1. Amsterdam - Kaapstad
 2. Kaapstad
 3. Kaapstad, bezoek township - Cederberg
 4. Cederberg - Oranje (Gariep) rivier
 5. Oranjerivier, kanotocht - Fish River canyon
 6. Fish River Canyon - Sesriem
 7. Sesriem - Dune 45 - Sossusvlei
 8. Sesriem - Solitaire - Swakopmund
 9. Swakopmund
 10. Swakopmund - Spitzkoppe - Brandberg
 11. Brandberg - Etosha nationaal park
 12. Etosha NP
 13. Etosha NP
 14. Etosha NP - Windhoek
 15. Windhoek - Ghanzi
 16. Ghanzi - Maun (Botswana)
 17. Maun - excursie Okavangodelta
 18. Okavangodelta - Maun
 19. Maun - Nata
 20. Nata - Chobe nationaal park
 21. Chobe NP
 22. Chobe NP - Victoriawatervallen (Zimbabwe)
 23. Victoria watervallen
 24. Victoria watervallen
 25. Victoria watervallen - Chobe nationaal park
 26. Chobe NP - Livingstone (Zambia)
 27. Livingstone - Oost Zambia
 28. Oost Zambia - South Luangwa nationaal park
 29. South Luangwa NP - Chipata
 30. Chipata - Malawimeer (Malawi)
 31. Malawimeer
 32. Malawimeer (noord)
 33. Malawi - Iringa (Tanzania)
 34. Iringa - Dar es Salaam
 35. Dar es Salaam - ferry naar Zanzibar (Stonetown)
 36. Zanzibar (strand)
 37. Zanzibar (strand)
 38. Zanzibar - ferry naar Dar es Salaam
 39. Dar es Salaam - Pangani
 40. Pangani - Arusha
 41. Arusha - Karatu
 42. Karatu - / Ngorongorokrater - Serengeti nationaal park
 43. Serengeti NP - Arusha
 44. Arusha - Nairobi (Kenia)
 45. Nairobi - Amsterdam

Reisbeschrijving

Van Kaapstad naar Nairobi

Kaapstad

Dag 1 Amsterdam - Kaapstad
Dag 2 Kaapstad

Na aankomst met KLM in de late avond is het een korte rit naar het hotel. De volgende dag kun je op eigen gelegenheid Kaapstad verkennen. In de stad vind je tal van historische plaatsen. De Grand Parade, het exercitieveld van de Hollanders in de 17e eeuw, is tegenwoordig een gezellig plein met marktkraampjes waar hapjes uit de Kaaps-Maleise keuken aangeboden worden. Vlakbij liggen de Compagnietuinen en Kasteel de Goede Hoop, overblijfselen uit de Nederlandse periode.

Zuid-Afrika Waterfront en Tafelberg DjoserIn de haven vind je een keur aan restaurantjes, jazzcafés en andere uitgaansgelegenheden, merendeels gevestigd in de kleurige, gerestaureerde Victoriaanse huizen. Vanuit de oude haven, die de naam Victoria & Alfred Waterfront draagt, vaart de boot naar het Robbeneiland, waar Mandela lange tijd gevangen zat. De beroemde Tafelberg en minder bekende Duivelspiek en Leeuwekop bepalen duidelijk het aanzicht van Kaapstad. Vanaf ieder punt zijn de immens steil oprijzende bergwanden van de Tafelberg te zien. In de namiddag is er een ontmoeting en briefing met de crew in het hotel. Hier kan je al kennis maken met je internationale reisgezelschap.


Cederberg

Dag 3 Kaapstad, bezoek township - Cederberg
Dag 4 Cederberg - Oranjerivier

In de ochtend bezoeken we een township aan de rand van Kaapstad. Hier maken we kennis met de leefomstandigheden van de minder bedeelde zwarte Zuid-Afrikaanse bevolking. Na ons bezoek reizen we in onze safaritruck naar het noorden naar de omgeving van Cederberg. We passeren hierbij de Piekenierskloofpas. Dit gebied geniet landelijke faam als een uitzonderlijk mooi wandelgebied. De regio staat bekend als de graanschuur van Zuid-Afrika. We zetten voor de eerste keer de tenten op. Ben je niet gewend om te kamperen, dan zal de chauffeur of courier assistentie verlenen en instructies geven. We organiseren tegen de avond een kleine wijnproeverij om kennis te maken met de wijnen, die in deze regio geproduceerd worden.

De volgende dag rijden we richting de Oranjerivier, die tegenwoordig de Garieprivier heet. Het landschap wordt leger en leger naarmate we verder in het land van de Nam en San doordringen. Onderweg passeren we kleine ingeslapen stadjes. We maken een stop in het mijnwerkersstadje Springbok om wat voorraden in te slaan. Het landschap wordt weer wat groener als we in de buurt van de Oranjerivier komen, die de grens vormt tussen Zuid-Afrika en Namibië. De oevers worden benut voor de verbouw van allerlei gewassen, waaronder katoen. Eenmaal aangekomen in Oranjerivier zetten we weer onze tenten op. ’s Avonds is het goed toeven in de bar met uitzicht op de rivier.

Fish River Canyon

Dag 5 Oranjerivier - kanotocht - Fish River Canyon (Namibië)
Dag 6 Fish River Canyon - Sesriem
Dag 7 Sesriem - Dune 45 - Sossusvlei

In de ochtend maken we een kanotocht op de Garieprivier. Je ziet in deze mooie omgeving veel vogels. Na de lunch passeren we de grens met Namibië. Ons reisdoel is vandaag de op één na grootste canyon ter wereld te bezoeken, namelijk de Fish River Canyon. De Fish-rivier heeft hier gedurende duizenden jaren een indrukwekkende 27 km brede kloof uitgesleten. De canyon zelf is 160 km lang.

In het gelijknamige nationale park kamperen we op een schaduwrijke plek ten noorden van de canyon, waarvandaan we in de namiddag de omgeving verkennen. Als je goed oplet zie je hier al het eerste schaarse wild als klipspringers en gazelles. Duik na afloop in het zwembad om het stof af te spoelen.

De volgende dag reizen we noordwaarts en slaan we onze tenten op in Sesriem aan de rand van het Namib-Naukluftpark.

Namibië zandduin DjoserDe volgende ochtend rijden we vlak na zonsopkomst naar de Sossusvlei. Vanaf Dune 45 heb je een schitterend uitzicht over 's werelds hoogste zandduinen. Het uitzicht op het onwezenlijke maanlandschap is overweldigend als 's morgens vroeg de zandzee aan je voeten gloeit in het rode licht. De inspanning om de 200 meter hoge duinen te beklimmen loont de moeite. Na het ontbijt is het een klein stukje rijden naar het parkeerterrein. Hier laten we de truck staan en rijden door het mulle zand met terreinwagens naar een plek, vanwaar naar de Sossusvlei en Deadvlei kan worden gewandeld.  

Swakopmund & Spitzkoppe

Dag  8  Sesriem - Solitaire - Swakopmund
Dag  9  Swakopmund
Dag 10 Swakopmund - Spitzkoppe - Brandberg 
 
Na een stop in Solitaire rijden we door de ruige natuur van het Namib-Naukluftpark verder naar het aan de Namibische kust gelegen Swakopmund. Hoewel deze stad door de blanke inwoners van Namibië beschouwd wordt als een badplaats is het zeewater hier meestal ijzig koud. Wandelend over de brede Arnold Shad Promenade heb je meer kans om zeeleeuwen te zien dan zwemmers. We verblijven hier twee nachten aan de rand van de stad in een ''containerhotel''.

Swakopmund is een bizar overblijfsel uit de Duits koloniale periode. Duitse straatnamen, Duitse bierstuben en vooral veel inwoners van Duitse afkomst geven aan deze plaats een speciale sfeer. In het centrum zijn enkele koloniale gebouwen te bewonderen, waarvan het voormalig treinstation zeker een aanrader is. 's Avonds kun je in enkele restaurants niet alleen goed wild eten, ook de 'bratwurst' ontbreekt vaak niet op de kaart.

De volgende dagen heb je de tijd om Swakopmund verder te verkennen of om deel te nemen aan (optionele) activiteiten als 'quadbiken' door de zandduinen, ’skydiven’ of het spectaculaire 'sand-boarden'. Een bezoek aan een township of een boottocht op zee behoort tevens tot de mogelijkheden. Tijdens een boottocht op zee wordt een zeerobbenkolonie bezocht en speur je naar pelikanen en dolfijnen.

Een kaarsrechte weg voert ons daarna Swakopmund uit. Even ten noorden van de stad wordt zout gewonnen en tot daar komen we nog wat verkeer tegen. Dan laten we de civilisatie achter ons en rijden we langs één van de onbarmhartigste kusten van Afrika: de Skeleton Coast. Deze 40 km brede kuststrook vormt een buffer tussen de zee en het achtergelegen Kaokoland en de Damara. Het landschap is hier volkomen leeg en de enige oriëntatiepunten zijn de afstandspalen, waarop het aantal 'miles' vanaf Swakopmund staat. In deze kuststrook liggen gravel- en zandvlakten waar per jaar niet meer dan 3 cm regen valt. De schaarse flora en fauna hebben zich aan deze droge omgeving aangepast en halen hun vocht uit de ochtendmist, die hier regelmatig uit zee landinwaarts trekt.

We stoppen bij het wrak van het vissersschip de Zelda dat even ten zuiden van Henties Bay in 2004 in een storm aan de grond liep. We rijden verder landinwaarts naar de hoogste berg van Namibië; Spitzkoppe. In de omgeving is er onder leiding van een gids een wandeling te maken naar schilderingen van Bosjesmannen. We overnachten op een kampeerterrein nabij Brandberg (Uis).

Etosha Nationaal Park

Dag 11 Brandberg - Etosha nationaal park
Dag 12 Etosha NP
Dag 13 Etosha NP
Dag 14 Etosha NP - Windhoek

In de omgeving van Etosha overnachten we op een kampeerterrein (10km) buiten de Anderson gate waar we gemsbokken, elanden, impala's, springbokken, zebra's en duikers kunnen zien. De dag erna is het mogelijk om optioneel deel te nemen aan een 'gamedrive' in een jeep  in het park.

Namibie Etosha zebra's DjosesrHet beroemde nationaal park Etosha is een van de beste wildparken van zuidelijk Afrika. De naam Etosha betekent letterlijk 'grote witte plek’ van droog water. Deze naam verwijst naar de uitgestrekte, oogverblindende zoutpan die een groot deel van het park beslaat. Slechts enkele dagen per jaar vind je hier een klein laagje water, waar flamingo's en andere watervogels op af komen.

Het meeste grof wild houdt zich echter op in de aangrenzende graslanden en mopane-bosjes, waar we de kuddes zebra's en gnoes aantreffen. Meer inspanning vergt het opsporen van de zeldzame zwarte neushoorn en de zwartkop-impala. Op dag 13 pakken we onze spullen in en rijden we met onze eigen safariruck door het park. Wij kijken uit naar wild en er is voldoende gelegenheid om wild te fotograferen en te observeren. We overnachten in het noorden van het park op een kampeerterrein met een verlichte drinkwaterplaats. Van verre zie je hier kuddes olifanten en andere dieren aankomen om hun dorst te lessen.

Maun, Okavangodelta

Dag 15 Windhoek - Ghanzi
Dag 16 Ghanzi - Maun (Botswana)
Dag 17 Maun - Okavangodelta ( bushcamp )
Dag 18 Okavangodelta (bushcamp) - Maun

Vanuit onze kampeerplaats rijden we, nog uitkijkend naar wild, Etosha uit naar de kleine Namibische hoofdstad Windhoek. In de middag kan je hier rondkijken. De Duitse en Zuid-Afrikaanse invloeden zijn overal zichtbaar. De lutherse kerk uit 1896 is een markant herkenningspunt in het centrum en onmiskenbaar Duits. Er naast prijkt een protserig standbeeld van een ruiter in de typische heldhaftige Zuid-Afrikaanse stijl. Leuke winkels en restaurants vind je in de hoofdstraat Independence Avenue. Ook vind je hier grote shopping malls. We verlaten vroeg in de ochtend Windhoek en reizen naar het woestijnstadje Ghanzi. Deze plek is gelegen in de uitgestrekte Kalahari woestijn. In deze barre omgeving houden Bosjesmannen vast aan hun traditionele levenswijze. Tijdens een optionele excursie kan je met hun bijzondere levenswijze kennismaken.

In Botswana vormt Maun de uitvalsbasis voor ons bezoek aan de Okavangodelta. Maun zelf is een snelgroeiende stad langs de Thamalakane-rivier. Langs de doorgaande weg zijn in rap tempo benzinestations, banken, winkels en wisselkantoortjes gebouwd. Wij doen hier in een supermarkt inkopen voor ons verblijf in de delta.

Botswana Okavangodelta DjoserDe Okavangodelta is het restant van de Okavangorivier die haar weg naar zee belemmerd zag en door de hitte van de Kalahari-woestijn werd opgeslokt. Op die plek ontstond een uniek natuurgebied dat we zullen verkennen met kano's van uitgeholde boomstammen. Deze mokoro’s verschaffen ons uitstekend toegang tot dit doolhof van waterwegen. Je hoeft niet zelf te bomen, dat doen lokaal ingehuurde vissers. Behendig loodsen zij je door de met lelies en papyrus begroeide stroompjes en wijzen op de vele nijlpaarden.

Onderweg leggen we aan bij eilandjes om op zoek te gaan naar wild, zoals olifanten en buffels of de schuwe rode lechwe. De Okavango is bovendien een waar vogelparadijs en je hoort zeker de indringende roep van de vele visarenden. 's Avonds bereiken we ons kampement. We overnachten hier in tenten waarin stretchers zijn geplaatst. Er zijn eenvoudige sanitaire voorzieningen. We kunnen hier genieten van de mooie zonsondergang.

Chobe nationaal park en de Victoria watervallen

Dag 19 Maun - Nata regio
Dag 20 Nata regio - Chobe nationaal park
Dag 21 Chobe NP

Na terugkeer in Maun reizen we verder naar Nata. We overnachten op Elephant Sands, een kampeerterrein gelegen in een weelderige omgeving. Je kan hier deelnemen aan een optionele 'gamewalk' of 'gamedrive'. Verder naar het noorden bereiken we Kasane voor een bezoek aan Chobe Nationaal park. Onze campsite is mooi gelegen aan de oevers van de Chobe rivier. Hier kun je kennis maken met een ruraal dorp in Botswana waar het moderne leven van alle dag hand in hand gaat met eeuwenoude Afrikaanse tradities. Een optionele cruise op de Chobe rivier behoort tevens tot de mogelijkheden.

Chobe nationaal park is vooral bekend van beroemde natuurfilms die hier gemaakt werden in opdracht van de National Geographic Society. Met name de film Eternal Enemies, welke verhaalt over de eeuwige strijd tussen leeuwen en hyena’s, geniet internationale faam. Het park huisvest een enorme verscheidenheid aan wild en is bekend om zijn grote olifantenpopulatie. Vooral in het najaar en in de winter houden veel olifanten zich op in de buurt van de Choberivier. We trekken met Landrovers het park in en kijken uit naar wild. 's Nachts worden we omringd door de duisternis en luisteren we naar de geluiden van de bush. We overnachten in een primitief bushcamp. De volgende ochtend staan we vroeg op, breken ons kamp op en rijden nog uikijkend naar wild terug naar Kasane. Hier ontmoeten we weer onze truck en crew.

Victoriawatervallen

Dag 22 Chobe NP - Victoriawatervallen (Zimbabwe)
Dag 23 Victoriawatervallen
Dag 24 Victoriawatervallen

In een uurtje rijden we vanuit Chobe naar Zimbabwe. We steken hier de grens over en rijden naar Victoria Falls. In dit grensgebied wemelt het van de olifanten, getuige de vele bruine vlekken op de weg. We slaan onze tenten op op loopafstand van de beroemde watervallen.

De opstijgende fijne nevel van de indrukwekkende Victoriawatervallen kunnen we vanuit onze verblijfplaats in Victoria Falls aan de Zambezi al van ver waarnemen. We slaan onze tenten op aan de oevers van de Zambezi waar waarschuwingsborden met afbeeldingen van nijlpaarden en krokodillen wijzen op ongenode gasten.

‘s Middags kun je al letterlijk in de voetsporen van David Livingstone treden door een kijkje te nemen bij de grootste watervallen van het Afrikaanse continent. Het lawaai van het vallende water is oorverdovend. Niet voor niets staat de waterval lokaal bekend als Mosi-oa-Tunya: 'de rook die dondert'.

Djoser Zimbabwe Victoria watervallen DjoserWanneer je je onder wilt dompelen in de Zambezi kun je hier een rafttrip maken, of als je dat te wild vindt, een tocht per kano. Om een goed beeld van de watervallen te krijgen kun je hier ook een rondvlucht maken: de 'Flight of the Angels'. Als je zelf wilt vliegen kan dat ook: probeer dat eens tijdens 's werelds op één na hoogste bungeejump van de Zambezibrug! Het is tevens mogelijk om onder begeleiding enkele dorpjes in de omgeving te bezoeken. We nemen afscheid van deelnemers die hier uit de reis stappen en ontmoeten onze nieuwe Keniaanse crew/truck en nieuwe deelnemers die zich hebben opgegeven voor het tweede traject van deze reis.

 

Chobe nationaal park & South Luangwa

Dag 25 Victoriawatervallen - Chobe nationaal park
Dag 26 Chobe NP - Livingstone (Zambia)
Dag 27 Livingstone - Oost Zambia
Dag 28 Oost Zambia - South Luangwa nationaal park
Dag 29 South Luangwa NP - Chipata

We keren terug naar Botswana. We maken hierop nieuw een mobiele kampeersafari in het spectaculaire Chobe nationaal park. Na onze safari steken we met een pontje de Zambezi over en rijden naar de Zambiaanse zijde van de Victoriawatervallen in de nabijheid van Livingstone. Bekijk de watervallen vanuit het Mosi-oa-Tunya park of neem deel aan een zonsondergangscruise op de Zambezi. Een lange rit brengt ons de volgende dag even buiten de stadsgrens van de Zambiaanse hoofdstad Lusaka. Hier vullen we onze levensmiddelenvoorraad aan.

De dag erop verlaten we Lusaka over de Great East Road. Onderweg is van alles te zien. Eerst passeren we een aantal drukke plaatsjes met bont geschilderde barretjes waar grote trucks voor geparkeerd staan. Verder naar het oosten wordt het gebied dunbevolkt en verandert het landschap. De uitgestrekte, door blanken gerunde farms, hebben plaats gemaakt voor de Afrikaanse wildernis. Kleine boeren hebben hier en daar kleine lapjes grond ontgonnen om maïs te verbouwen.

We rijden stapvoets over een indrukwekkende brug die de machtige Luangwa-rivier overspant. Fotograferen is hier niet toegestaan! We komen nu uitsluitend andere vrachtauto’s tegen die soms versierd zijn met de lijfspreuken van de chauffeurs zoals 'Born to Suffer' en 'Wheels of Africa will never die'. De dorpjes met klinkende namen als Kachalola en Minga bestaan uit niet meer dan wat winkeltjes aan de doorgaande weg. Daarachter staan traditionele hutjes, waar vrouwen met bontgekleurde omslagdoeken maïs in houten vijzels fijn stampen. In dit afgelegen gebied krijg je een goed beeld van het Afrikaanse leven van alledag.

De volgende dag verlaten we de asfaltweg en reizen we over een onverharde weg naar een van Afrika's laatste echt ongerepte stukken wildernis, het South Luangwa nationaal park. Hier gaan we op zoek naar olifanten, leeuwen, nijlpaarden, de uitzonderlijk mooie Thornicroft-giraffen en verschillende antilopensoorten, zoals de puku en de kudu. Aan de rivieroevers zie je krokodillen, nijlpaarden en mooi gekleurde ijsvogels en met een beetje geluk spotten we zelfs al olifanten vanuit het restaurant of zwembad van onze campsite. Het landschap wordt gedomineerd door uitgestrekte mopanebosjes, grasland en een gevarieerde begroeiing in de buurt van de Luangwa. Let eens op de grillig gevormde bomen. Optioneel zijn nightdrives waarbij we met een spotlight op zoek gaan naar luipaarden en andere nachtdieren. 

Lake Malawi

Dag 30 Chipata - Malawimeer
Dag 31 Malawimeer
Dag 32 Malawimeer 

Malawi Cape-Maclear DjoserDe volgende dagen brengen we door aan de oevers van een van Afrika's grootste meren: het Malawimeer. We kamperen op verschillende plaatsen direct aan het meer en in de buurt van kleine dorpjes. Op die manier kun je volop luieren op het strand of een praatje maken met de vriendelijke bevolking. Het Malawimeer is de thuis van zo'n 750 verschillende vissoorten, waarvan de meeste behoren tot de bijzondere kleurrijke familie van de cichlide. Vele van deze visjes komen uitsluitend in het Malawimeer voor of in één van Afrika's andere grote meren, zoals Lake Tanganyika en Lake Victoria. Wie wil kennismaken met de lokae bevolking kan deelnemen aan een begeleidde dorpswandeling. Hier kan je een school en een kliniek bekijken.

Tijdens onze tocht naar het noorden volgen we de oevers van het meer, met fraaie vergezichten op de verschillende baaien. We passeren kleine dorpjes met traditionele lemen hutjes, veelal geflankeerd door mango- en papayabomen en kleine lapjes grond waarop maïs en cassave verbouwd wordt. Vaak worden we hier nageroepen door groepen kinderen. Ten zuiden van Nkhata Bay lokt bij Kande Beach opnieuw het kristalheldere water en het mooie strand. Leuk uitstapje hier is een boottochtje. Verder noordwaarts slaan we in de buurt van Chitemba Beach onze tenten opnieuw pal aan het strand op. Langs het Malawimeer zijn eind 19e eeuw op diverse plaatsen missieposten gebouwd.

Iringa, Baobab Valley
 
Dag 33 Malawimeer (Malawi) - Songwe - Iringa (Tanzania) 
Dag 34 Iringa - Dar es Salaam 

In Karonga nemen we uiteindelijk afscheid van het meer en steken we de grens met Tanzania over. Vandaag en morgen hebben we lange ritten voor de boeg. Opvallend is het grote stuk niemandsland tussen de grenzen van Malawi en Tanzania.

Vlak na de grens wordt het landschap heuvelachtig en krijgen we het Kipengere-gebergte in zicht. Verder naar het noorden voert de weg langs felgroene theeplantages en door kleine dorpjes, waar vrolijke kinderen ons steevast joelend begroeten. 'Mzungu, Mzungu!', het Swahili-woord voor blanke man, klinkt af en toe luidkeels uit vele kelen. Vlak voor Iringa slaan we onze tenten op.

Meer naar het oosten vallen in de buurt van het Mikumi nationaal park de karakteristieke baobabbomen direct op. Met hun eeuwenoude dikke stammen en grillige takken staan zij er afwachtend bij. We rijden verder door naar de kust bij Dar es Salaam en slaan op een mooi gelegen campsite aan zee onze tenten op.

Zanzibar

Dag 35 Dar es Salaam - ferry naar Zanzibar (Stone town)
Dag 36 Zanzibar (strand)
Dag 37 Zanzibar (strand)
Dag 38 Zanzibar - ferry naar Dar es Salaam

Zanzibar Stone town DjoserVandaag nemen we afscheid van onze chauffeur en steken we met de ferry over naar Zanzibar. Met enig geluk zien we misschien nog dolfijnen. We meren af in de haven waar je soms de traditionele houten zeilschepen, dhows genaamd, nog voor anker kunt zien liggen. Er heerst hier meestal een flinke bedrijvigheid. We overnachten in een hotel in het hart van historisch Stone Town. Zo mysterieus als de naam Zanzibar in je oren mag klinken, zo interessant is het eiland ook! Alleen de geschiedenis van Zanzibar al lijkt een sprookje uit de verhalen van duizend-en-één nacht.

De unieke mengeling van Swahilicultuur en Arabische invloeden vind je niet alleen terug in de architectuur van vele gebouwen, maar ook bij de bevolking. Vrouwen gehuld in zwarte bui-bui schuifelen door de smalle straatjes van Old Stone Town. Uit moskeetjes en koranschooltjes klinkt Arabisch op wanneer gebeden worden uitgesproken of lessen over het leven van de profeet Mohammed worden overhoord. Enige respect voor de islamitische cultuur wordt dan ook op prijs gesteld door de lokale bevolking. Voor vrouwen geldt dat schouders en knieën bedekt moeten zijn.

De woning van David Livingstone, van waaruit hij zijn reizen naar 'het donkere hart van Afrika' ondernam, is gelegen aan een kleine baai, waar verwaarloosde scheepjes op onderhoud wachten. Het voormalig paleis van de sultan, de Beit-el-Ajaib en het nabijgelegen Portugese fort liggen vlakbij ons hotel en zijn zeker een bezoekje waard. In de oude slavenkerkers in de buurt van de kerk tref je kleine ruimtes aan, waar je nauwelijks kunt staan en waar het daglicht van de straat mondjesmaat naar binnen schijnt. De kettingen waarmee de slaven waren geketend, zie je hier nog in het beton.

Natuurlijk kun je ook een kijkje nemen op de specerijen plantages. Een goede manier om het eiland te verkennen is door deel te nemen aan de specerijentour (inclusief). Niet alleen word je tijdens een dergelijke tocht van alles verteld over de specerijen en de plantages, ook kom je op een aantal historische plaatsen op het eiland. 's Avonds kun je heerlijk eten in een van de vele visrestaurantjes die Zanzibar-stad kent of de zonsondergang bekijken vanaf het terras van het koloniale Africa House-hotel.

Na het verblijf in de Stonetown verplaatsen we ons naar het strand van Kendwa of Nungwe. Hier overnachten we in strandbungalows. Er kan hier worden geluierd, gezwommen of worden gesnorkeld. Tijdens je verblijf maken we een tocht met een dhow. In de middag keren we terug naar Dar es Salaam, waar we worden opgewacht door de truck.

Serengeti Nationaal park & Ngorongorokrater

Dag 39 Dar es Salaam - Pangani
Dag 40 Pangani - Arusha
Dag 41 Arusha - Karatu
Dag 42 Karatu - Serengeti NP / Ngorongorokrater
Dag 43 Serengeti NP  - Arusha

Na de ontspannen dagen op Zanzibar hebben we een lange reisdag voor de boeg naar Arusha. We onderbreken deze rit met een overnachting in Pangani. Na een overnachting in Arusha reizen we verder naar Karatu. Deze plek is de uitvalsbasis voor onze excursie naar het Serengeti nationaal park en de beroemde Ngorongoro krater.

De volgende dag verruilen we de truck voor vierwielaangedreven auto's en gaan we opnieuw op zoek naar wild. Eerst rijden we naar een viewpoint aan de rand van de Ngorongoro krater en dalen vervolgens hier in af, om op zoek te gaan naar wild. Eind jaren vijftig is het gebied van de Ngorongoro Conservation Area opgericht. Het is een van Afrika's spectaculairste natuurgebieden, niet alleen omdat het een van de grootse kraters van de wereld is (264 km²) maar zeker ook vanwege de grote diversiteit en dichtheid aan wild.

Op de bodem van de krater bevinden zich alle leden van de zogenaamde ’big five’ (olifant, leeuw, neushoorn, luipaard en buffel). Er zijn slechts twee wegen die vanaf de rand van de krater naar beneden gaan, terwijl je over een andere weg weer omhoog rijdt. Ook voor de liefhebber van vogels heeft de Ngorongoro krater veel te bieden. In de namiddag reizen we door naar Serengeti.

Het Serengeti nationaal park is met een oppervlakte van 14.500 km² het grootste en ook bekendste park van Tanzania. Het park huisvest een spectaculaire dichtheid aan wild. Ook de vogelaar kan in de Serengeti zijn hart op halen. Het merendeel van de Serengeti bestaat uit uitgestrekte open grasvlakten met hier en daar karakteristieke rotspartijen, 'kopjes' genaamd. Maar ook acacia en savanne woodlands, beboste gebieden langs rivieren en zo hier en daar een meertje en zelfs moerasgebieden komen er voor.

Naast de bekende kuddes gnoes, zebra's, gazellen en ander wild, is de Serengeti bekend om haar leeuwenpopulatie. Zo is het geen uitzondering als je op een dag meerdere malen leeuwen en cheeta’s ziet, inclusief de zwartgemaande oude mannelijke exemplaren. Ook het luipaard komt hier (rond de 'kopjes') relatief veel voor en is overdag rustend in bomen te vinden.

Tanzania Serengeti gnoemigratie DjoserDe spectaculaire jaarlijkse trek van de gnoes en de zebra's verloopt in een grote cirkel, waarbij ook de Masai Mara in Kenia wordt betrokken. In de periode december-januari bevindt de grote kudde zich in het uiterste zuiden van de Serengeti. Vanaf maart beginnen de dieren zich in noordelijke richting te verplaatsen. Tussen mei en juli bevinden de meeste dieren zich in het noorden en westen van het park. Gedurende de periode augustus-september zijn de kuddes in de Masai Mara, waarna ze vanaf oktober weer naar het zuiden trekken. Al ’gamedrivend’ gaan we op weg naar de campsite waar we de tenten opzetten.

De volgende ochtend maken we nog een ochtend 'gamedrive'. Daar keren we terug naar Arusha.

Nairobi

Dag 44 Arusha - Nairobi (Kenia)
Dag 45 Nairobi - Amsterdam

In het levendige Arusha zijn we weer terug in de bewoonde wereld. Via het grensplaatsje Namanga bereiken we de volgende dag uiteindelijk de Keniaanse hoofdstad waar we overnachten aan de rand van Nairobi op een terrein waar chalets en permanente safaritenten aanwezig zijn. Je neemt hier afscheid van de andere deelnemers en hebt nog een middag ter vrije besteding. Vanuit Nairobi vliegen we de volgende dag terug naar Amsterdam.

Op weg met Djoser

Bij onze reizen is geen sprake van een strak gepland reisschema. De reisdagen staan natuurlijk vast, maar ter plaatse wordt het programma in overleg tussen de groep en de crew ingevuld. Er wordt een programma aangeboden en een aantal excursies is inbegrepen, maar je bent zeker niet verplicht hieraan deel te nemen. Wie er liever zelf op uitgaat, heeft daartoe alle vrijheid. Zo leer je een land tenslotte het beste kennen. Uiteraard zijn er uit veiligheid wel beperkingen aan je vrijheid, bijvoorbeeld als we in een wildpark zijn. Houd er rekening mee dat er zich door het karakter van de reis en de landen onvoorziene omstandigheden voor kunnen doen, waardoor sommige activiteiten niet door kunnen gaan of gewijzigd moeten worden. Gemiddeld bestaan de groepen uit 16 deelnemers. De maximale groepsgrootte is 26 personen. Je reist in een internationaal gezelschap.

Lees de volledige beschrijving
KLM

Op dit moment zijn er geen vertrekdata voor deze reis. We houden je op de hoogte van eventuele veranderingen via onze nieuwsbrief en onze Facebookpagina.

Inclusief

 • Rechtstreekse KLM vluchten
 • Alle vluchttoeslagen
 • Vervoer per safaritruck
 • Ferry overtocht van/naar Zanzibar
 • Engelssprekende chauffeur/reisbegeleiding
 • Diensten meereizende campcourier/kok
 • Kampeer- en hotel/hostelovernachtingen
 • Gebruik kampeermateriaal
 • Alle maaltijden tijdens kampeersafari (dag 3 t/m 7 & dag 10 t/m 21, 25 t/m 34 en dag 39 t/m 42)
 • Ontbijt tijdens verblijf in Swakopmund, Victoria Falls, Zanzibar en Kaapstad
 • Entreegelden nationale parken
 • Excursie in Ngorongorokrater per jeep
 • Wijnproeverij Cederberg
 • Kanotocht op de Oranjerivier
 • 2 x mobiele kampeersafari per jeep in Chobe nationaal park
 • Specerijentour op Zanzibar
 • Dhowtocht op Zanzibar
 • Entreegelden nationale parken en maaltijden tijdens de kampeerovernachtingen t.w.v. € 625,-
 • Diensten Djoser servicebalie Schiphol

Exclusief

Reisverzekering, overige maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies, fooien, persoonlijke uitgaven, reserveringskosten € 25,-, bij 2 of meer personen € 35,-, etc.

Wijzigingen voorbehouden.

Hotelverlenging

Vervroeging mét accommodatie in Kaapstad is bij te boeken. In Kaapstad verblijf je voorafgaand aan je reis in een in het historische hart van de stad gelegen accommodatie. Het beroemde Greenmarket plein, de Compagnie tuinen en het Capetown kasteel liggen op loopafstand. De prijs is vanaf €57,50 op basis van logies in een tweepersoonskamer per persoon per nacht. De prijs voor een eenpersoonskamer bedraagt €100,- per nacht.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.

Vluchttoeslagen (inbegrepen)

Luchtvaartmaatschappijen berekenen naast luchthavenbelastingen ook brandstof- en veiligheidstoeslagen. In de gepubliceerde reissom is een totaalbedrag voor deze toeslagen opgenomen. Deze bedragen zijn frequent onderhevig aan veranderingen door nieuwe belastingen/toeslagen en wijzigingen in de kosten van brandstof. Indien van toepassing berekent Djoser een verhoging alsnog door. Voor deze reis is in de reissom een totaalbedrag aan luchthavenbelastingen/toeslagen opgenomen van ongeveer €296,-

Groepssamenstelling

Je reist in een internationaal gezelschap. De minimale groepsgrootte is 8 personen, het maximum ligt rond de 26 personen.

Praktische informatie

Accommodatie

Op de reis van Kaapstad naar Nairobi overnachten we in ruime, makkelijk op te zetten koepeltentjes, voorzien van muskietengaas. Alle kampeerbenodigdheden zijn aanwezig, (inclusief slaapmatjes), behalve je (warme) slaapzak. De faciliteiten op de kampeerterreinen in Zuid-Afrika, Namibië en Botswana zijn goed. Hier tref je schone toiletgebouwen aan, kampwinkeltjes en kan je soms een verfrissende duik in het zwembad nemen.

In Zambia, Malawi en Tanzania zijn de faciliteiten op de kampeerterreinen eenvoudiger, maar er zijn altijd wc's en douches om je op te frissen. In de Okavangodelta en ion Chobe nationaal park maken we een bushcamp. Een toilet is hier een omheinde pitlatrine. In Kaapstad overnachten we in een hotel en in Nairobi op een terrein met chalets of safaritenten voorzien van bedden en sanitair. In het vaak frisse Swakopmund overnachten we in een eenvoudig backpackerslodge. Je overnacht in een 'containerhotel' in kamers met eigen sanitai. Op Zanzibar ligt je hotel tijdens de eerste nacht in het hart van het historische Stone Town, de andere twee overnachtingen zijn in bungalows aan het strand van Nungwe of Kendwa. Alle andere overnachtingen tijdens deze reis zijn in een tent. Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met een andere alleenreizende van hetzelfde geslacht.

Bekijk hotelreviews op Tripadvisor

Kaapstad Ashanti Lodge
Zanzibar Kendwa
Nairobi Wildebeest Eco Camp


Deze selectie geeft een goed beeld van de hotels waar we op deze reis verblijven.

Bekijk hier een 'virtuele tour' van de hotel- en campinglocaties.

 • zuid-afrika tentenkamp Djoser
 • Zuid-afrika tenten kamperen Djoser
 • Zuid-afrika djoser zwembad accommodatie
 • Zuid-Afrika buitendouche accommodatie overnachting Djoser
 • Afrika uitzicht kamperen Djoser
 • Afrika kamperen Djoser
 • Afrika diner Djoser
 • Afrika kamperen tentenkamp Djoser
 • Afrika tenten kamperen Djoser
 • Afrika tenten kamperen Djoser
 • Afrika hotel kamer accommodatie Djoser

Vliegreis

KLM

Het meest voorkomende vluchtschema staat hieronder. Kies een datum voor eventuele afwijkende vluchtschema's. Alle schema's zijn onder voorbehoud van wijzigingen. De deelnemers ontvangen ongeveer 8 weken voor vertrek een voorlopig vluchtschema.

 • Vlucht met

  KLM

  Traject

  Amsterdam - Kaapstad

  Vertrek

  10:05

  Aankomst

  21:35

 • Vlucht met

  KLM

  Traject

  Nairobi - Amsterdam

  Vertrek

  08:15

  Aankomst

  15:55


Tijdens de zomertijd is er geen tijdsverschil met Zuid-Afrika maar in de wintertijd is het er één uur later.

CO2-compensatie

Reizen is verrijkend, maar het transport dat nodig is om nieuwe bestemmingen te ontdekken laat zijn sporen achter in de vorm van broeikasgassen, waaronder CO2. Door de CO2-uitstoot van de reis te compenseren kan ergens anders ter wereld dezelfde hoeveelheid CO2 worden voorkomen. Samen met de ANVR hebben we gekozen voor een samenwerking met de South Pole Group, de wereldmarktleider in het uitvoeren van CO2-reductie projecten. Wij steunen een project in Thailand dat bestaat uit het installeren van zonnepanelen waardoor geen kolen meer hoeven worden te verbrand om elektriciteit op te wekken. Met CO2-compensatie doen we met elkaar dus iets terug voor het klimaat én voor de lokale bevolking. Compenseer daarom je reis: dit is mogelijk voor slechts € 5,-. Vanzelfsprekend compenseren wij als Djoser ook alle reizen van onze medewerkers.

Landarrangement

Je kunt deze reis boeken zonder internationale vluchten, je boekt dan zelf je vliegtickets. De prijzen voor dit landarrangement zijn vanaf €0,-.

Houd bij de boeking van een landarrangement er rekening mee dat voor al onze reizen een minimum aantal deelnemers geldt.

Vervoer

De doorgaande wegen in Zuid-Afrika, Botswana en Namibië zijn doorgaans van goede kwaliteit en deels geasfalteerd. Sommige stukken weg zijn echter onverhard, met name in de wildparken en in West-Namibië tref je geen asfalt aan. Het wegdek in Zambia, Malawi en Zuid-Tanzania is van matige kwaliteit.

In de steden als Kaapstad, Swakopmund, Zanzibar, Arusha en Nairobi staat geen vervoer tot onze beschikking; het is ook veel leuker om daar je eigen tijd in te delen en deze steden lopend vanuit de centraal gelegen accommodatie of met een (goedkope) taxi te verkennen.

We reizen met een safaritruck voorzien van comfortabele stoelen en glazen schuiframen. Wij hebben de volledige beschikking over deze voertuigen, zodat we overal kunnen stoppen waar we willen. De reis is opgedeeld in twee trajecten. In Victoria Falls vindt er een wisseling van de truck/crew en groepssamenstelling plaats.De ''gamedrives' die bij de reissom zijn inbegrepen (Etosha NP) maken we met onze eigen truck. In Chobe nationaal park, Serengeti en Ngorongorokrater maken we gebruik van jeeps tijdens de ‘gamedrives’
 

 • Zuid-afrika busvervoer Djoser
 • Zuid-afrika busvervoer Djoser
 • Zuid-afrika busvervoer Djoser
 • Zuid-afrika busvervoer Djoser
 • Zuid-afrika boot vervoersmiddel Djoser
 • Zuid-afrika Djoser
 • Zuid-afrika vervoersmiddel minivan Djoser
 • Zuid-afrika bus minivan vervoersmiddel Djoser
 • Zuid-afrika bus vervoersmiddel Djoser
 • Zuid-afrika binnenkant bus vervoersmiddel Djoser
 • Zuid-Afrika binnenkant bus Djoser vervoersmiddel
 • Zuid-Afrika excursie Djoser
 • Zuid-Afrika KLM Luchtvaartmaatschappij Djoser

Bij de reis inbegrepen

 • Rechtstreekse KLM vluchten
 • Alle vluchttoeslagen
 • Vervoer per safaritruck
 • Ferry overtocht van/naar Zanzibar
 • Engelssprekende chauffeur/reisbegeleiding
 • Diensten meereizende campcourier/kok
 • Kampeer- en hotel/hostelovernachtingen
 • Gebruik kampeermateriaal
 • Alle maaltijden tijdens kampeersafari (dag 3 t/m 7 & dag 10 t/m 21, 25 t/m 34 en dag 39 t/m 42)
 • Ontbijt tijdens verblijf in Swakopmund, Victoria Falls, Zanzibar en Kaapstad
 • Entreegelden nationale parken
 • Excursie in Ngorongorokrater per jeep
 • Wijnproeverij Cederberg
 • Kanotocht op de Oranjerivier
 • 2 x mobiele kampeersafari per jeep in Chobe nationaal park
 • Specerijentour op Zanzibar
 • Dhowtocht op Zanzibar
 • Entreegelden nationale parken en maaltijden tijdens de kampeerovernachtingen t.w.v. € 625,-
 • Diensten Djoser servicebalie Schiphol

Excursies

Bij Djoser bepaal je zelf welke bezienswaardigheden je de moeite waard vindt om te bezoeken. De een slentert graag door de straten van Kaapstad, de ander wil op een quadbike de zandduinen bij Swakopmund verkennen. In de meeste gevallen kun je zelf of met groepsgenoten, al dan niet met hulp van onze reisbegeleiding, er te voet of met lokaal vervoer op uit trekken. Toegangsgelden zijn dan ook niet bij de reissom inbegrepen, zodat je alle vrijheid hebt om je eigen plan te trekken.

Sommige bezienswaardigheden mag je niet missen, zijn slecht bereikbaar of liggen 'en route' naar onze volgende overnachtingsplaats. Dergelijke excursies of het vervoer zijn bij Djoser in het programma opgenomen.

Tijdens deze 45-daagse reis van Kaapstad naar Nairobi zijn de volgende excursies én de entreegelden in het reisprogramma inbegrepen:

 • Bezoek aan Township in de omgeving van Kaapstad
 • Wijnproeverij in Cederberg
 • Kanotocht op de Oranjerivier
 • Bezoek viewpoint bij de spectaculaire Fish River Canyon
 • Bezoek Namib Naukluft, stop Dune 45
 • Vervoer per 4x4 van de parkeerplaats naar Sossusvlei & Deadvlei
 • Gamedrive met onze eigen truck in Etosha nationaal park op dag 13
 • Excursie in Okavangodelta
 • 2 x mobiele kampeersafari met 4x4’s in Chobe nationaal park
 • Gamedrive met terreinwagens in South Luangwa national park
 • Gamedrive in Serengeti nationaal park
 • Specerijentour tijdens verblijf Zanzibar
 • Boottocht per dhow tijdens verblijf Zanzibar
 • Excursie in Ngorongorokrater per 4x4

Daarnaast zijn er verschillende optionele activiteiten mogelijk. Kijk voor een overzicht hiervan bij de meest gestelde vragen (faq’s).

Reisdocumenten

 • E-ticket. Meer informatie over de vlucht ontvang je ongeveer 2 weken voor vertrek. 
 • Paspoort dat op de dag van visumuitgifte van Tanzania nog minimaal 6 maanden geldig is.
 • Voor kinderen tot 18 jaar, een origineel geboorteakte.
 • E-visum (transit) voor Kenia (kosten $21,-). Dit e-visum is voor kinderen onder de 16 jaar, die meereizen met hun ouders/verzorgers niet nodig.
 • Visum voor Tanzania (kosten $50,-) en voor Malawi (kosten $75,-) Beide visa kunnen ter plaatse worden gekocht.
 • Visum voor Zimbabwe: $30,- en visum voor Zambia $50,-. Beide visa kunnen ter plaatse worden gekocht.
 • Toeristenbelasting voor Botswana: $30,-. Aan de grens te voldoen.
 • Het ministerie van Binnenlandse zaken in Zuid Afrika en Namibië hebben de immigratiewetten voor het inreizen met minderjarige kinderen (tot 18 jaar) aangepast. Wanneer het kind niet met beide biologische ouders reist, dien je in het bezit te zijn van een originele geboorteakte OF een internationaal uittreksel uit het geboorteregister. De geboorteakte vraag je aan in de gemeente waar het kind geboren is. Het internationale uittreksel kan vaak online worden aangevraagd bij de gemeente. Het certificaat moet niet alleen de gegevens van het kind, maar ook de gegevens van de ouders bevatten. Neem indien nodig contact op met de gemeente voor de procedure.Vergeet ook het formulier toestemming reizen met minderjarige kinderen van de rijksoverheid niet.
 • Vaccinatieboekje om Gele Koorts vaccinatie te kunnen aantonen.

Geldzaken

In Zuid-Afrika wordt er betaald met de Zuid-Afrikaanse rand. In Namibië wordt er betaald met de Namibische dollar. In Botswana wordt er betaald met de pula. In Zimbabwe wordt er betaald met de Amerikaanse dollar. In Zambia wordt er betaald met de Kwacha. In Tanzania en Kenia wordt er betaald met de Shilling. Kijk voor de actuele koersen op oanda.com.

Pinnen: mogelijk in de grote steden van Zuid-Afrika, Namibië, Zambia, Malawi, Tanzania en Kenia.
Contant: Amerikaanse dollars en/of euro's.

Creditcards: bij sommige banken te gebruiken voor geldopname.

Als richtbedrag voor uitgaven die niet bij de reissom zijn inbegrepen, zoals overige maaltijden, entreegelden, facultatieve excursies en persoonlijke uitgaven geldt minimaal €175,- per persoon per week. Met klem raden we je aan om je geld op te bergen in een moneybelt die je onder je kleding draagt.

Het is gebruikelijk om fooien te geven voor verleende diensten van chauffeurs, gidsen, campcourier e.d. De richtlijn voor deze reis is een bedrag van €90,-.

Als je op vakantie gaat buiten de eurozone, is het handig om alvast wat lokale valuta mee te nemen zodat je bij aankomst niet direct hoeft te pinnen. Bij GWK Travelex bestel je makkelijk en snel je buitenlands geld tegen 0% provisie en een goede koers.

Maaltijden

Alle maaltijden tijdens de kampeerovernachtingen zijn bij de prijs inbegrepen. Uitgezonderd zijn de maaltijden tijdens het verblijf in Victoria Falls en in Windhoek. Tijdens het kamperen is een meereizende kamphulp (een zgn. campcourier) verantwoordelijk voor de inkopen en geeft aanwijzingen bij de bereiding van de maaltijden. Van iedere deelnemer wordt enkele keren tijdens de safari een actieve bijdrage verwacht bij het koken en de afwas. De maaltijden die we klaarmaken zijn afgestemd op de westerse smaak.

Tijdens de overnachtingen in de hotels/hostels (Kaapstad, Swakopmund, Windhoek, Zanzibar en Nairobi) is uitsluitend het ontbijt inbegrepen. Dit heeft als voordeel dat je op die plekken vrij bent om te bepalen waar je (al dan niet met anderen) gaat eten.

Het basisgerecht van de landen waar we doorheen reizen is maïspap. In zuidelijk Afrika heet dit sadza, in Zambia en Malawi is het bekend onder de naam nshima en in Kenia en Tanzania wordt het ugali genoemd. Het wordt meestal gegeten met rund- of geitenvlees of met een saus, ‘relish’ genaamd. Het smaakt het lekkerst wanneer je dit met je handen eet. Een lokale specialiteit in Namibië is mahango, een soort gierst waar men pap van maakt.

In wat betere restaurants in deze landen kun je uiteraard ook westers georiënteerde gerechten krijgen. Frites, pasta's, steaks en andere vleessoorten zijn voorhanden. In de grotere plaatsen vind je bovendien take-away restaurants.

De bekendste lokale snack in zuidelijk Afrika is biltong. Dit gezoute, gedroogde vlees van rund of wild wordt meestal als borrelhapje gegeten, maar kan ook als snack je ergste honger tussendoor stillen.

Gezondheid

Voor deze reizen wordt aangeraden:

 • vaccinaties tegen DTP, tyfus en hepatitis A.
 • Gele Koorts is verplicht
 • malariatabletten

Neem je vaccinatieboekje mee op reis. Hier kan bij de grens om gevraagd worden. Het is verstandig enigszins te letten op wat je eet. Tevens raden we je aan een kleine medische kit mee te nemen met o.a. aspirine en middelen tegen darmstoornissen.

Voor vaccinaties werkt Djoser samen met Thuisvaccinatie.nl. Het is de grootste landelijke organisatie voor reisvaccinaties aan huis. De deskundige artsen komen bij je langs wanneer het jou uitkomt. Ook ‘s avonds en in het weekend of op het werk. En sturen (indien mogelijk) de rekening rechtstreeks naar de zorgverzekeraar. De tarieven zijn vergelijkbaar met andere vaccinatie instellingen. Je kunt gemakkelijk online een afspraak maken. Voor een advies per land kun je ook de website raadplegen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering lcr.nl of itg.be.

Logo ThuisVaccinatie.nl

Hotelverlenging

Vervroeging mét accommodatie in Kaapstad is bij te boeken. In Kaapstad verblijf je voorafgaand aan je reis in een in het historische hart van de stad gelegen accommodatie. Het beroemde Greenmarket plein, de Compagnie tuinen en het Capetown kasteel liggen op loopafstand. De prijs is vanaf €57,50 op basis van logies in een tweepersoonskamer per persoon per nacht. De prijs voor een eenpersoonskamer bedraagt €100,- per nacht.

De genoemde prijzen zijn zonder wijzigingskosten van de vlucht en de transfer van/naar de luchthaven.

Klimaat en geografie

Het gehele jaar kun je prima rondreizen door zuidelijk Afrika. In Zuid-Afrika, Namibië, Botswana zijn de seizoenen tegengesteld, omdat deze landen op het zuidelijk halfrond liggen. Juli is de koudste maand, januari de warmste. Over het algemeen zijn de winters droog met gemiddelde temperaturen die schommelen tussen 15-20°. In de ochtend en avond kan het echter flink afkoelen. In de zomer ligt de gemiddelde temperatuur zo'n tien graden hoger.

In Botswana valt het regenseizoen in de periode tussen november en maart. In Zuid-Afrika en Namibië schijnt in deze periode dan juist volop de zon! Zambia en Malawi hebben een gelijkwaardig klimaat met een regenseizoen dat van november tot april loopt. Regen in deze periode valt in korte maar zeer hevige buien, waarna de zon weer doorbreekt. De rest van het jaar is het droog en liggen de temperaturen, met name in Malawi, constant tussen 25° en 30°C. In de maanden oktober en november stijgt de temperatuur hier tot 40°C.

Door de geografische verscheidenheid in Kenia en Tanzania zijn daar ook vrij grote klimatologische verschillen. In Nairobi, gelegen op 1670 meter hoogte, bedraagt de gemiddelde jaartemperatuur 17°C. Aan de kust is dit 27°C. In het algemeen komt de temperatuur overdag niet onder de 24°C, terwijl het op sommige plaatsen 's nachts kan afkoelen tot ongeveer 10°C. De regen valt in de 'lange regentijd' van maart tot mei en in de ‘korte regentijd’ tussen medio oktober en december. Regenbuien vallen meestal tegen de avond en ze zijn kort en hevig.
 

Reisbegeleiding en gidsen

De reis wordt begeleid door een ervaren Engelssprekende chauffeur/gids, die wordt geassisteerd door een campcourier. De maximale groepsgrootte voor deze reizen is 26 personen. Je reist in een internationaal gezelschap.

FAQ

Hoe wordt er gereisd?

Met de betrouwbare KLM vlieg je comfortabel en veilig van en naar het Afrikaanse continent. We reizen met speciaal voor safari’s uitgeruste voertuigen. Dit zijn trucks met bergruimte voor bagage, kampeeruitrusting en voorraden. We hebben de volledige beschikking over deze trucks, zodat we kunnen stoppen waar we willen.

De doorgaande wegen in Zuid-Afrika, Botswana en Namibië zijn over het algemeen van uitstekende kwaliteit en geasfalteerd. In Zambia, Malawi, Tanzania en Kenia is de kwaliteit van het wegennet minder. Sommige stukken weg zijn onverhard, met name in Namibië en Tanzania. Ook in de wildparken tref je uiteraard geen geasfalteerde wegen aan. In de grote steden staat geen vervoer tot onze beschikking; het is ook veel leuker om daar je eigen tijd in te delen en deze steden te voet of met een (goedkope) taxi te verkennen.

Hoe zijn de overnachtingen geregeld?

Is het mogelijk om een éénpersoonstent te reserveren?

Wat is een ‘campcourier’?

Wat zijn de prijzen van de populaire optionele excursies?

Hoe lang is de reis en zijn er lange reisdagen?

Kan ik de batterijen/accu van mijn digitale camera of video opladen tijdens deze reis?

Wat is het voltage in de verschillende landen?

Dien ik een klamboe mee te nemen voor deze reis?

Wanneer moet ik boeken?

Hoe groot zijn de groepen?

Hoe moet ik de geldzaken regelen tijdens deze reis?

Wat is de beste reistijd?

Zijn er verplichte vaccinaties voor deze landen?

Kan ik tijdens de reis naar huis bellen of mailen?

Stel je eigen vraag

Bekijk alle veelgestelde vragen

Reviews

Gemiddelde beoordeling: 9,0

 • Africa een avontuur om nooit te vergeten! Veel wildlife gespot tijdens de gamedrives. De Big Five uiteraard. Een Cheetah die een Springbok pakte als ontbijt. Een Luipaard in South Luangwa in een boom. En het kamperen was ook goed op mooie locaties. Leuk om met een internationaal gezelschap te reizen

  9,0

  9,0
 • Het reizen met mensen uit verschillende landen maakte het nog leuker. Ik heb genoten van alle mooie dingen en mensen die wij onderweg zijn tegen gekomen.

  9,0

  9,0
 • Het is geweldig om zoveel landen in een relatief korte tijd te zien. Ik heb genoten van het kamperen en alles er om heen!

  9,0

  9,0
 • Wat een prachtige reis is dit, een ongelofelijke verscheidenheid aan natuurpracht. Ik wist niet dat kamperen zo comfortabel kan zijn, de campsites zijn prachtig en het vervoer is prima. Het internationale gezelschap maakt het nog boeiender. Kortom genoten van het begin tot het einde.

  9,0

  9,0
Bekijk alle reviews

Plaats een review

Daarom Djoser

 • Unieke overlandreis door 8 landen
 • Entreegelden en maaltijden tijdens kampeer- overnachtingen t.w.v. € 625,- inbegrepen
 • Goed uitgeruste safaritrucks
 • Gamedrive in terreinwagens in Ngorongorokrater inclusief 
 • Excursie Okavangodelta inclusief
 • Ferry overtocht Zanzibar inclusief
 • Mobiele kampeersafari in Chobe NP inclusief
 • Professionele crews die je Afrika echt laten zien! 

Klantwaardering

9,0

Africa een avontuur om nooit te vergeten! Veel wildlife gesp...
Africa een avontuur om nooit te vergeten! Veel wildlife gespot tijdens de gamedrives. De Big Five uiteraard. Een Cheetah die een Springbok pakte als ontbijt. Een Luipaard in South Luangwa in een boom. En het kamperen was ook goed op mooie locaties. Leuk om met een internationaal gezelschap te reizen

Ruud S. - 9,0
Het reizen met mensen uit verschillende landen maakte het no...
Het reizen met mensen uit verschillende landen maakte het nog leuker. Ik heb genoten van alle mooie dingen en mensen die wij onderweg zijn tegen gekomen.

Daphne R. - 9,0
Het is geweldig om zoveel landen in een relatief korte tijd...
Het is geweldig om zoveel landen in een relatief korte tijd te zien. Ik heb genoten van het kamperen en alles er om heen!

Petra R. - 9,0

Bekijk hotel reviews op

Het weer in Van Kaapstad naar Nairobi

Het weer in Van Kaapstad naar Nairobi

26°C

Terug naar boven