India, een land dat altijd verandert en toch altijd hetzelfde blijft

India, een land dat altijd verandert en toch altijd hetzelfde blijft

Het nieuwe India en het oude India
Je kunt in een land een nieuwe luchthaven bouwen zodat het lijkt of je meegaat in de vaart der volken. Een monument van glas en staal, alle luxe merken op een rij in de shopping mall. Reclames voor parfums en technologie. Modern en steriel zoals de rest van de wereld. 24 uur per dag internationale vluchten en 5G-services en nog veel meer. Zo’n land gaat mee in de vaart der volken. Gedeeltelijk dan. Want dit land verandert weliswaar maar al het oude blijft gewoon naast het nieuwe bestaan. Het nieuwe is schone schijn en het oude de onveranderlijke realiteit van het leven van alle dag. Iedereen wordt overdonderd door dit land.

Een weerzien met het oude India
Markt eten IndiaNa jaren kwam ik terug in India. En ik realiseerde waaraan je dit land herkent ook al ben je er al jaren niet meer geweest. Dit land ruikt! Je zou kunnen zeggen het stinkt, een dergelijk weeïge lucht van de warmte, de kruiden, het eten, de parfums en mensen. Er hangt een aroma in de lucht van bederf en rotting. Vooral in de oude stad. En ik rook die lucht vlak na aankomst in het stadscentrum en ik was blij om weer terug te zijn. Delhi. India. Ach, ieder land heeft zo zijn luchtje. Als je van het land houdt zul je zeggen: "Ha heerlijk, ik ben weer terug." De anderen die niet van het land houden willen deze lucht nooit meer ruiken. Beetje overdreven maar waar. Zij zeggen in koor: "INDIA: I Never Do It Again".

Een reisbegeleider in India
Toerist geld IndiaVele jaren geleden begon ik als reisleider te werken in dit magische land en ook ik werd overdonderd door nieuwe indrukken en ervaringen. Te meer ook omdat je als reisleider daar als het ware wordt aanbeden door de lokale middenstand, en lager. Je wordt op een voetstuk geplaatst en men slijmt er lustig op los. En dat is wel even wennen. Ik grap wel eens dat het hinduïsme al 33 miljoen goden heeft. Iedere god is aan karakteristieke elementen te herkennen. Iedere god heeft zijn eigen beeldvorm. Er zijn al zoveel en dat er nog plaats was voor een extra. Dat werd de reisleider. De god van het toeristengeld. In de tempels zouden wij afgebeeld worden in een beeldje in de vorm van een mannetje met twintig portemonneetjes op zijn rug. Het mag ook een vrouwtje zijn. Twintig portemonneetjes, twintig toeristen die in de ogen van de lokalen direct alles kopen als de reisleider zegt dat ze dat moeten doen.

Toerist markt IndiaDoor de reisleider te vereren weet de lokale middenstand zeker dat hij je goedgezind zal zijn en de toeristen de portemonneetjes laat trekken. Ja hoor. Geloof jij het. Ik ook niet maar zij wel en dat is het punt. En je hebt heel veel mensen die van het toerisme leven in India. Heel veel verering. Zo leert een nieuwe reisleider goed aan hoe belangrijk hij is in de ogen van de locals. En zeer gerespecteerd. "I RESPECT YOU SIR!!!!" Zo overdreven dat het komisch wordt. Je voelt je VIP. Kijk maar uit dat je er niet in gaat geloven. 'Respect'? 'Friends'?! Je geld zul je bedoelen! Lekker belangrijk maar het heeft zijn komische kanten in het bestaan als reisleider in India. Nu met negen jaar ervaring kijk ik er wat beter doorheen dan toen. Maar het is nog steeds zo.

Varanasi: de levenslessen van de Indiërs
India Varanasi GangesIn een bocht van de heilige rivier de Ghanges ligt de stad Varanassi. Er zijn maar weinig steden in de wereld die zo een grote indruk op je maken als Varanasi, het hoogtepunt van iedere Indiareis. Al meer dan 5000 jaar leven er op deze heilige plek mensen samen. Een bezoek aan de stad is een onderdompeling in de wereld van fantasie, magie en natuurlijk het hinduïsme. Dit is zo een plek in India waar alle oude waarheden die ooit bestaan hebben nog steeds bestaan na al de nieuwe ideeën die er later bij zijn gekomen. De rivier wordt aanbeden met rituelen die al eeuwen bestaan. Maar tegelijk heb je in een minuut internet verbinding met Nederland maar als je die kabels boven de straten ziet hangen vrees je dat je bericht niet verder komt dan de hoek van de steeg waarin je in een cafeetje zit. Varanasi is voor de hindus de beste plek om na het overlijden gecremeerd te worden. Als men het lichaam zo snel mogelijk vernietigt na de dood dan is de ziel weer vrij! En die crematies gebeuren er al duizenden jaren op dezelfde manier. Een onvergetelijke ervaring. Burning is Learning! Dat is een veel gehoorde uitspraak om dit gebruik uit te leggen.

Iedere westerling die hier komt wordt van zijn zekerheden ontdaan en raakt verstrikt in deze andere wereld die altijd al zo is geweest en altijd zo zal blijven. En dan al die luchtjes! Die mensen. Het echte India bestaat! Die chaos op straat, die chaos op de marken, die chaos. Zo kan alleen maar India functioneren. Maar India werkt. Alles doet het, dat wel zeggen op zijn Indiaas. En werkt het niet dan maakt het ook niet uit tenminste zo lijkt men het te accepteren. Alles is al beslist en het leven ligt volledig in de handen van de goden. Daar kun je als mens niets aan veranderen!

De reis van je leven! Van Delhi naar Beijing
Vlaggetjes landschap LadakhGoed wat was het doel van de reis. We zouden in dertig dagen van Delhi door Nepal en Tibet naar Beijing reizen. Zo staat het in de brochure. Dat klinkt makkelijk maar je moet het altijd nog maar waarmaken. Een prachtreis. Lang, dat wel. Afwisselend, dat ook. Je reist door vier verschillende culturen. Door de twee landen met de grootste bevolking van de wereld. India en China hebben samen 2.700.000.000 mensen! Wist je dat de bevolking van India per maand met 1 miljoen toeneemt?

Over de Himalaya heen van het zuiden naar het noorden. Van 200 meter laagland in India tot passen van 5350 meter hoogte in Tibet. Adembenemend staat er dan in de boekjes maar het is nog letterlijk waar ook. Bijna geen zuurstof in de lucht op die grote hoogte. Ineens zagen we in de verte de Mount Everest liggen, op de rand van China en Nepal. Blauw (de lucht) Wit (de wolken) Geel (het land). Dezelfde kleuren als die van de gebedsvlagen die overal hangen om de gebeden naar de goden toe te laten wapperen. Een magische ervaring!

Door onze reisbegeleider Wim

Lees hier meer over onze reizen naar India.