Ambassadeur van Indonesië in Nederland: ‘Indonesië heeft alle aspecten voor een perfecte vakantie’

Ambassadeur van Indonesië in Nederland: ‘Indonesië heeft alle aspecten voor een perfecte vakantie’

magnj13_ambassadeur_indo_large02
Retno Marsudi was van januari 2012 tot januari 2015 ambassadeur van Indonesië in Nederland. Samen met haar team werkte ze hard aan het verstevigen van de betrekkingen tussen Indonesië en ons land. Wat eten betreft zat ze hier helemaal op haar plek, want ze is gek op patat met kroket!

(Dit artikel verscheen in het Djosermagazine van najaar 2013)


WAT DOET UW AMBASSADE PRECIES?
De Indonesische ambassade in Nederland is gevestigd in Den Haag. We zijn er om onder meer de nationale belangen van Indonesië te beschermen en om de bilaterale relatie met Nederland te bevorderen. Dit kan op politiek vlak zijn, maar ook op economisch gebied. Na de lange geschiedenis die beide landen delen, hechten we aan een goede samenwerking.

HOE LANG BENT U AL AMBASSADEUR IN NEDERLAND?

Nederland is niet nieuw voor me. Ik was hier al gestationeerd van 1997-2001. De tweede keer voelde daarom als mijn terugkeer naar Nederland. Ik geniet van elk moment en vind mijn werk om de relatie tussen Nederland en Indonesië in stand te houden even belangrijk als interessant.

magnj13_ambassadeur_indo_small01WAT IS VOLGENS U TYPISCH NEDERLANDS?
Het is een stereotiep beeld wanneer mensen het over de tulpen, windmolens, kaas en grachten in Nederland hebben. Maar het is wel iets dat helemaal klopt, het ís typisch Nederlands. Verder vind ik Nederlanders goed in handel. Dit wordt bevorderd door de goed aangelegde infrastructuur, zoals een centrale haven en een goed vliegveld, maar zeker ook door een ruimdenkende en flexibele handelsgeest.

WAT DOET U IN UW VRIJE TIJD?
Ik pak graag de fi ets om een tochtje te maken door kleine dorpjes in Nederland, met name die in een waterrijke omgeving. Wandelen in het bos vind ik ook leuk en ik doe aan hardlopen.

WAT VINDT U VAN HET NEDERLANDSE ETEN?

Ik ben gek op jullie keuken, vooral op de hapjes. Als ik moet kiezen, zijn patat en kroket toch wel mijn favoriete Nederlandse eten.

WAT IS UW FAVORIETE STAD IN INDONESIË?
Yogyakarta op het eiland Java, ook wel de cultuurhoofdstad van Indonesië genoemd. Je vindt er de Borobudur en Prambanan tempelcomplexen. Niet te missen bezienswaardigheden bij een bezoek aan Indonesië. Ambassadeur van Indonesië in Nederland: ‘Indonesie heeft alle aspecten voor een perfecte vakantie’
..
WAAROM IS INDONESIË EEN BEZOEK WAARD?
Indonesië heeft zoveel te bieden aan bezoekers. Het heeft een rijke en gevarieerde cultuur, prachtige natuur en heerlijke stranden, maar ook op culinair gebied is er veel te ontdekken. Eigenlijk dus alle aspecten die je voor een perfecte vakantie met elkaar kunt combineren.

WAT MOETEN BEZOEKERS ZEKER GAAN ZIEN IN INDONESIË?
Dat is een moeilijke vraag… Ik raad alles aan! Op Sumatra moet je het Tobameer gezien hebben, op Java is een bezoek - naast de Borobudur en de Prambanan - aan de Bromovulkaan erg leuk en Bali heeft prachtige rijstterrassen en heerlijke stranden.

magnj13_ambassadeur_indo_large01

WAT IS DE BESTE TIJD OM INDONESIË TE BEZOEKEN?
Eigenlijk kun je het hele jaar door naar Indonesië reizen vanwege de aangename temperatuur, maar met alle regen die in Nederland kan vallen is het droge seizoen misschien wel fi jn voor jullie. Dit loopt van april tot en met november.

WAT MIST U HET MEEST AAN INDONESIË?
Ik heb het prima naar mijn zin in Nederland, maar als ik iets moet noemen, dan mis ik het dynamische dat Indonesië heeft. Wat eten betreft woon ik als Indonesiër heel prettig in Nederland, want de Indonesische keuken is hier erg populair!

WAT MOETEN MENSEN IN INDONESIË ZEKER EEN KEER ETEN?

Culinair is Indonesië erg gevarieerd en als je er bent kom je vanzelf in aanraking met de typische smaken van onze keuken. Er  is zoveel heerlijks waar je uit kunt kiezen, maar uiteraard mag je Indonesië niet verlaten zonder saté en nasi goreng te hebben gegeten.

WAT IS UW FAVORIETE VAKANTIEBESTEMMING?
Yogyakarta, simpelweg omdat ik er vandaan kom.

IN WELK LAND ZOU U NA NEDERLAND GRAAG AMBASSADEUR WILLEN ZIJN?
Daar heb ik nog nooit over nagedacht. Op dit moment bevalt Nederland me zo goed dat ik volop geniet van het leven hier!

> Rondreizen Indonesië.

Reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met een * zijn verplicht.

Extra controle


Terug naar boven